Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.12.2009 21:21

Jakie tu pyszności......

:roll: :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.12.2009 21:45

mutiaq napisał(a):Jakie tu pyszności......

:roll: :D :D :D

Smacznego :D :D :D

Będzie jeszcze trochę moich/naszych przepisów, sposobów na gotowanie, jedzenie, ale nadchodzi (mam nadzieję) sezon w mojej pracy i na pisanie będzie mniej czasu.
Ustalamy co, komu, ile wędzimy za dwa tygodnie, może coś nowego wmyślimy, chociaż czasu mało.
Dodatkowo wprowadziliśmy powiększenie działalności firmy o bukieciarstwo i florystykę, dekorowanie sal weselnych, sylwestrowych, pracy jest więc sporo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.12.2009 23:30

Maćku, a czy robisz też zwierzynę w całości? :)
Kłopotliwe jest przygotowanie, ze względu na gabaryty zwierzaka, ale patrząc na Twoje zaplecze....

Zdjęcie z ostatniego w tym roku pieczenia barana.
Obrazek

Pozdrawiam
Interseal M.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 11:13

Interseal napisał(a):Maćku, a czy robisz też zwierzynę w całości? :)
Kłopotliwe jest przygotowanie, ze względu na gabaryty zwierzaka, ale patrząc na Twoje zaplecze....

Pozdrawiam
Interseal M.

W całości to tylko kurczaki piekę :D :D :D Powód - dosyć prozaiczny--kłopot z zakupem całego barana. W BB jest to zdecydowanie łatwiejsze :D
Zaplecze faktycznie wystarczyłoby, ew trochę większy ruszt nad ognisko musiałbym zrobić (nie problem).
Robiliśmy świniaka u kolegi, mnie to nie do końca pasuje, kaszę gryczaną lubię, ale po co jej tyle w świni :?: :?:
Ps dzieciństwo spędziłem w kraju, gdzie barany piekło się często, szkoda, że mało pamiętam :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2009 14:00

Coś ten baran podrasowany...się nie wydaje,by stopień przypieczenia był adekwatny do tej kupki popiołu ;)
Czy to aby nie podgrzewanie tylko juz upieczonego?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2009 15:38

hepik napisał(a):Coś ten baran podrasowany...się nie wydaje,by stopień przypieczenia był adekwatny do tej kupki popiołu ;)
Czy to aby nie podgrzewanie tylko juz upieczonego?

Nie zrobisz tej wielkości barana nad domowym ogniskiem, chyba że zaczniesz dzień wcześniej :)

Najpierw trzeba go zapeklować w całości, do tego potrzebny jest spory "garnek" i trwa to kilka dni. Potem rzeczywiście jest podpiekany w dużym piecu, a nad ogniskiem jest dopiekanie.
Przygotowaniem tego typu rzeczy zajmuje się u nas kilku ludzi i w domu jest to raczej nie do zrobienia.

Nawet ten ze zdjęcia choć mocno przypieczony, w środku był surowy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2009 16:49

O to właśnie chodziło...mając przez kilkanascie lat miejscówkę na Przysłupie pod Baranią organizowaliśmy takie pieczenie przy pomocy wiślańskiej piekarni ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 17:19

Interseal napisał(a):
Nie zrobisz tej wielkości barana nad domowym ogniskiem, chyba że zaczniesz dzień wcześniej :)

Próbowałem golonkę wędzić, oczywiście peklowaną wcześniej. Nie wychodzi, długie, cieplejsze wędzenie i wyszła "gumiasta".
Lekko podpieczona wcześniej wędzi się zdecydowanie lepiej.
Może jednak coś robię źle :?: Poczytam chętnie bardziej doświadczonych w wędzeniu golonki :D

Nadchodzą święta, w wielu domach będzie karp w galarecie, po żydowsku, smażony...., jedliście kiedyś wędzonego :?: Całkiem dobry, tylko nawet w małym karpiu, czuć tłuszcz :D Jedliśmy prosto z wędzarni, jeszcze ciepłego.
Pstrąg lepszy :D :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.12.2009 17:44

maciek1956 napisał(a):Pstrąg lepszy :D :D

aaaaaaaaa sielawki, wegorze, jesiotry ...............

Obrazek

polecam wedzarnie w Szwaderkach :D

a po tym ............

Obrazek

pyszne piwko ,,U Fleku,,
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 18:08

slawek66 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Pstrąg lepszy :D :D

aaaaaaaaa sielawki, wegorze, jesiotry ...............

Tak, oczywiście, pyszne są te rybki, ale ja miałem na myśli pstrąga prosto z wędzarni, ciepłego. Ostatnio po zakupie wytrzymałem ok 1 km i......stanąłem, zjadłem i pojechałem dalej.
Sielawę jadłem we wrześniu, pychota. W-wa to pustynia, nie ma ciepłych pysznych ryb. Niby gdzieś tam świeżą oferują, ale bywa różnie. Np węgorz był nie do zjedzenia :( :(
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.12.2009 18:25

[/quote]

Tak, oczywiście, pyszne są te rybki, ale ja miałem na myśli pstrąga prosto z wędzarni, ciepłego. Ostatnio po zakupie wytrzymałem ok 1 km i......stanąłem, zjadłem i pojechałem dalej.
:( :([/quote]

Ja rybki prosto z wedzarni nie jadłem po przejechaniu 1 km ale zdarza mi się za to dziabnąć zębami szynkę, polędwicę lub boczek po przejechaniu już 200 m. Smaczne wyroby - prosto od wiejskiego masarza. :D Po lekkiej zagryzce bez popitki jadę dalej.

Kolejny raz to pojadę z kierowcą lub udam się środkiem PKS. "Bez pół litra świni nie razbieriosz"
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 18:30

Szynkę, polędwicę, boczek...to jem prosto z mojej wędzarni, łososia też, ale pstrąga nigdy nie wędziłem.
Mam jeszcze tę przewagę, że małą, kontrolną popitkę mogę łyknąć, nie jadę dalej w dniu wędzenia. :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.12.2009 18:37

Macieju czy zamierzasz swoje wyroby podać na świąteczny stół ??? Czy wedzisz na święta i co króluje na Twoim stole. Ja szczerze mówiąc to nie mam tak czasu wędzić, a i nie umiem za bardzo - brak doświadczenia. Zaopatruję się na wsi. Zasada moja jest jedna- maksymalnie wszystko swojskie, jak najmniej z marketu. Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 18:57

darek1 napisał(a):Macieju czy zamierzasz swoje wyroby podać na świąteczny stół ??? Czy wedzisz na święta i co króluje na Twoim stole. Ja szczerze mówiąc to nie mam tak czasu wędzić, a i nie umiem za bardzo - brak doświadczenia. Zaopatruję się na wsi. Zasada moja jest jedna- maksymalnie wszystko swojskie, jak najmniej z marketu. Pozdrawiam

Wędzę w ostatni weekend przed świętami. Co wędzę :?: dokładnie jeszcze nie wiem, ale szynki, balerony, boczki, może żeberka na kapustę, słoninę (lubię, ale obecnie nie jadam). Jeśli czas pozwoli to zrobię trochę kiełbasy, co prawda wolny czas na kiełbasę oznaczałby brak pracy, a tego bym nie chciał.
W wigilię króluje karp. Moja mam robi najlepszego karpia po żydowsku, wg oryginalnego przepisu, trochę na słodko-ostro, z rodzynkami, koniecznie dzwonka faszerowane karpiem.
Teściowa przychodzi z karpiem w galarecie i karpiem do smażenia.
My szykujemy śledzie, kilka smaków, uwielbiam na słodko, po szwedzku.
Do tego na gorąco koniecznie zupa grzybowa, z prawdziwków z łazankami, własnej roboty--to moja mama. Dostarcza też pierogi z kapustą i grzybami.
Zasmażana kapusta z kminkiem to żony potrawa.
Kutia, makiełki--nie jadam, szwagier przynosi
Syn i synowa-- :?: :?: Będą razem pierwszy raz, zobaczymy co przyniosą :)
Ciasta--moja mama
Moje wyroby dopiero na dwa dni świąt.
Alkol--jeśli podajemy to raczej tylko wino białe (na wigilię), w święta śliwowiczka mile widziana, oczywiście kontrolne ilości.
Z "markietu" - napoje typu cola, woda, wędliny nie :!: :!:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2009 22:54

Poszukując dobrych domowych win, czasami jest możliwość zamieszkania u wspaniałych ludzi, którzy chętnie pokażą swoje wyroby, ale którzy też chętnie skorzystają z naszej pomocy.
Obrazek

Tak właśnie było w tym roku, żona przez kilka dni chodziła na winobranie. Nie jest to lekka praca. Dodatkowo upał, nachylenie stoków podnoszą adrenalinę przy pracy.
Obrazek

Później

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Snując się po wioskach, miasteczkach trafiamy na

Obrazek

W tej piwniczce kupiliśmy kilka butelek wina Postup, rakiję i travaricę. Winiarz był też chętny na wymianę polskiej wódeczki na jego wyroby, litr za litr, oczywiście skorzystałem z tej oferty.
Dobre punkty sprzedaży wina szukamy i znajdujemy między innymi w prosty, znany sposób

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone