Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vrboska - gdzie jest to osiedle?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 01.04.2009 08:01

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć od osób przebywających już na Hvarze (Vrboska), gdzie leży osiedle "PRIKO". Wszelka pomoc (mapki, info) z góry dzięki.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.04.2009 09:37

Priko to osiedle Starego Gradu (największa"mieszkalnia" i apartamenciarnia" w miasteczku- tylko nowa zabudowa).

plan miasta

Jeśli jeszcze potrzebne są jakieś info, chętnie udzielę.
Pozdrawiam
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 01.04.2009 10:38

Dzięki za mapkę (na miejscu na pewno się przyda :) ), ale...
to ma być podobno w miejscowości Vrboska, gdzie się wybieramy w tym roku.

Dostałem adres:

Priko
Vrboska
Croatia

a na maps.google.pl nie ma.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.04.2009 12:39

Powiem szczerze, że jestem zdumiona... Aż wzięłam do ręki plan miasteczka Vrboska ...(w necie planu niestety nie udało mi się znaleźć, więc focę)
Obrazek
Jeśli nazwy na planie są nieczytelne i nie można powiększyć ich dostatecznie, daj proszę znać, wrzucę zoomowaną fotę.

Sugerowałabym dopytać o dokładny adres, czy jakiś punkt orientacyjny...
Być może mieszkańcy Vrboskiej na którąś z części swojego miasteczka tak mówią ("zwyczajowo"); ale administarcyjnie taka nazwa dla żadnego osiedla w Vrboskiej nie istnieje.
Słowo priko czyli w języku standardowym preko znaczy między innymi "przez" (preko puta - po drugiej stronie, naprzeciwko); starogradzkie Priko położone jest po przeciwnej niż stara częsć miasteczka stronie zatoki (dosłownie naprzeciwko); być może i w Vrboskiej funkcjonuje taka "zwyczajowa" (używana tylko przez miejscowych) nazwa osiedla znajdującego się po przeciwnej niż starówka stronie zatoki (choć, przyznaję, nigdy się tym nie spotkałam).
Generalnie adresy na wyspie wyglądają tak, że jeśli nie ma nazwy ulicy, to adres stanowi nazwa osiedla lub części miasteczka plus oznaczenie "bb" (skrót od bez broja czyli bez numeru); i jak to na głębokiej prowincji zawsze warto znać imię i nazwisko właściciela obiektu (to czasem bardzo pomaga)
Priko w St.Gradzie ma nazwane ulice i numery domów.

Jeśli macie kontakt bezpośredni z właścicielami, to sprawa prosta (gdy zajdzie potrzeba, pomogę w tłumaczeniu korespondencji); jeśli to oferta z agencji, stawiam na to, że to jednak pomyłka i trzeba im "wiercić dziurę w brzuchu" o dokładne namiary.

Pozdrawiam
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 01.04.2009 12:55

:) I następna mapka, która na pewno się przyda :)

Co do adresu:

Imię i nazwisko osoby wynajmującej mam

a adres to np. Priko 202 Vrboska, Croatia.

(...) właśnie wiercę, wiercę :twisted: :twisted: ...bez większego efektu (mam numer telefonu do własciciela :wink: )

Biorąc pod uwagę stwierdzenie "na przeciwko" doszedłem do wniosku, że dana Chatka :lol: powinna być po drugiej stronie zatoki, czyli:

http://img218.imageshack.us/img218/2282/111v.png

(kolor szary - obszar metropolitarny)
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 01.04.2009 21:15

Priko to faktycznie kolor szary (po lewej stronie)....

Kasia to tam gdzie konoba Lem !
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.04.2009 22:04

mala napisał(a):Priko to faktycznie kolor szary (po lewej stronie)....

Kasia to tam gdzie konoba Lem !

...i wszystko jasne.
Na to bym nie wpadła...chyba zbyt rzadko bywamy w Vrboskiej (Marko też nie wiedział :? )...Chociaż tyle "na moje", że autentycznie "priko" starego miasta.
Pozdrówki serdczne :)
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 02.04.2009 08:01

:) Konoba Lem :) ... To raczej gdzieś tam. Dzięki za pomoc.

(szkoda ze nie ma cennika na stronie restauracji :roll: )
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 15.04.2009 14:59

Troszkę, późno przeczytaliśmy Wasze rozważania na temat Prika we Vrboskiej. To wina tego, że nie mamy w domu dostępu do Internetu :(
Teraz jednak siedzimy sobie razem u mnie w biurze i... mój Mąż chciałby dorzucić coś od siebie do tej konwersacji - w końcu Vrboska to Jego miasteczko :wink: Z góry przepraszamy, za wszelkie ortograficzne i gramatyczne wpadki - pisownia języka polskiego nie jest łatwa dla obcokrajowców - Leon z pewnością się z tym zgodzi :)
Czescz Wam wszystkym!
Wjenkszoc miasteczkich przy morzu za zwiczaj mają część która się nazywa Priko. Oczywiscie to nie musy byc ofycialna nazwa ale łatwo sie zorientować. Reguła jest prosta. każde miasteczko które jest umieszczone w zatoky ma swoią starą częszć która sie zwikle nazywa Pjaca (Rynek) i częszć z drugiej strone zatoke która sie nazywa Priko. Tumacząc rodowód nazwy Kasia miała racje. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam, Tomislav :D
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 15.04.2009 15:24

Na mapie Vrboskie którę wkleiła Kasia, Priko to częszć miasteczka idąca w górę od mostu po prawiej stronie.
Pozdrav, Tomislav

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone