Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Utrudnienia na trasie Szczecin-Numberg-Munchen-Salzburg-Umag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek_gdynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek_gdynia » 27.07.2009 20:26

Wybieram się 31.07 planuję przenocować przed granicą Austryjacką i z rana 01.08 przejechać przez A10 tunelami do Słoweni i Umag.
Czy mogę liczyć na to że z rana nie będzie jeszcze gigantycznych korków w Austrii/Słoweni (01.08 - sobota) ?
Czy lepiej szukać innej drogi ?
W jakich godzinach mogę się spodziewać największego tłoku na A10 i potem w Słoweni ?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 27.07.2009 20:38

Witam

Sam wybieram się podobną trasą - tylko, że przez Słubice chcę jechać i do Medveji, no i trochę później bo 21 sierpnia.

Obserwuję niemiecki ADAC - adac.de i podają tam informacje o remontach na autostradzie jak i korkach spowodowanych np. wypadkami.

Ja będę jechał w dół Niemiec A9 i z tego co widzę to loteria.

Sam szukam informacji na temat tej trasy ale chyba niewiele osób z Trójmiasta nią jeździ.

pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 27.07.2009 20:45

Jechaliśmy tamtędy również w sobotę, popołudniu. Od Norymbergi zaczęły się korki, a przy Monachium nawigacja przekierowała nas na alternatywną drogę, gdyż w okolicach Rosenheim był długi korek, chyba są tam jakieś roboty drogowe, nie pamiętam. Przed Tauerntunnel również trochę staliśmy, korek tworzy się tam z przeładowania, kilkanaście minut zajęło nam również oczekiwanie w kolejce do bramek przed Karawankentunnel. Trasa ładna, ale jak wracaliśmy (inną drogą) również słyszeliśmy w radio o utrudnieniach w ruchu przed tunelami i koło Monachium. W Słowenii spokojnie, jeździliśmy zarówno zwykłymi drogami, jak i autostradą przez 3 dni bez najmniejszych problemów.
krzysiek_gdynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek_gdynia » 27.07.2009 21:50

Może trasa Szczecin-Numberg-Passau-Graz-Maribor-Umag jest lepsza (tzn. mniejsze ryzyko korków w sobotę ) ?
windulek
Globtroter
Re: Utrudnienia na trasie Szczecin-Numberg-Munchen-Salzburg-

Nieprzeczytany postnapisał(a) windulek » 28.07.2009 07:37

krzysiek_gdynia napisał(a):Wybieram się 31.07 planuję przenocować przed granicą Austryjacką i z rana 01.08 przejechać przez A10 tunelami do Słoweni i Umag.
Czy mogę liczyć na to że z rana nie będzie jeszcze gigantycznych korków w Austrii/Słoweni (01.08 - sobota) ?
Czy lepiej szukać innej drogi ?
W jakich godzinach mogę się spodziewać największego tłoku na A10 i potem w Słoweni ?

Jeżeli pojedziesz na Monachium na pewno trafisz na korki :P

Wg mnie powinieneś jechać przez Regensburg dalej na Passau i na Graz

Pozdro
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 28.07.2009 13:52

Jazda przez południowe Niemcy/ północną Austrie to raczej loteria raz się uda a trzy razy nie, tam nie ma reguły kiedy stworzy się korek i z jakiego powodu . Dwa lata temu pokonałem tą trasę w wakacje osiem razy w dzień i w nocy, tylko raz udało się przejechać bez problemu :D
krzysiek_gdynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek_gdynia » 28.07.2009 19:19

Czy zdarzają się tunele na A9 do Maribor z jednym pasem ruchu w jedną stronę - tak jak ma to miejsce na A10 (i na dodatek płatne :) ?
Czy są tam odcinki dodatkowo płatne ?
krzysiek_gdynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek_gdynia » 28.07.2009 19:26

Znalazłem tylko info o
- tunel Gleinalm: St.Michael - Ubelbach (581-596 m) motocykl, samochód osobowy z przyczepą lub bez, inne pojazdy do 3,5 t. - 7,50 Euro
- tunel Bosruck: Ardning - Spital (Pyhrn (634-742 m) motocykl, samochód osobowy z przyczepą lub bez, inne pojazdy do 3,5 t. - 4,50 Euro
Są jeszcze inne płatne na A9 do miasta Maribor (potem odbijam na Słowenię) ?
Czy mają chociaż po 2 pasy ?
Czy może ktoś się podzielić info (jeśli tą droga jechał w sobotę) czy były jakieś korki ?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 28.07.2009 19:41

krzysiek_gdynia napisał(a):Znalazłem tylko info o
- tunel Gleinalm: St.Michael - Ubelbach (581-596 m) motocykl, samochód osobowy z przyczepą lub bez, inne pojazdy do 3,5 t. - 7,50 Euro
- tunel Bosruck: Ardning - Spital (Pyhrn (634-742 m) motocykl, samochód osobowy z przyczepą lub bez, inne pojazdy do 3,5 t. - 4,50 Euro
Są jeszcze inne płatne na A9 do miasta Maribor (potem odbijam na Słowenię) ?
Czy mają chociaż po 2 pasy ?
Czy może ktoś się podzielić info (jeśli tą droga jechał w sobotę) czy były jakieś korki ?

Tuneli w Austrii na A9 jest sporo , ale płatne są tylko te dwa ,które wymienileś.Jadąc do Cro przejeżdżałem je już 3 krotnie.Nigdy nie było tam
korków czy innych niespodzianek.Przejazd przez nie jest dwupasmówką.
W tym roku jechałem objazdem.Też nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 29.07.2009 00:04

My w tym roku pierwszy raz jechalismy z Tczewa do Baska Voda przez Niemcy i juz NIGDY nie pojedziemy zadna inna trasa. Wyjechalismy w sobote rano. Do granicy z niemcami wiadomo...kilka godzin ale potem to juz tylko same autostrady. Trasa standardowa Berlin Ring potem A9, Austria - tunele, Graz, Maribor itp. Na ostatniej stacji przed zjazdem na Brela bylismy o 5 rano wiec byl czas na mala kime przed szukaniem apartmana. Z powrotem trasa ta sama. wyjazd o 20 wieczorem. o polnocy bylismy juz w slowenii. zadnych korkow, itp.
w sumie 1650km do granicy z polska przejechalismy w 15h. dalej w polsce 350km w....6h!! :(
Do tego nie musialem sie martwic czy mi cos zza gorki z przeciwka nie wyskoczy. Przez niemcy jest moze i dalej ale jedzie sie przyjemnie i bezstresowo - nawet w wakacje.
agaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaw » 29.07.2009 00:33

My z Igrane do Szczecina (1700 km) zrobiliśmy w 17h - też przez Niemcy, Austrię, Słowenię - trasa rewelacyjna, cały czas autostrada (z wyłaczeniem krótkiego odcinka na Słowenii).
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 29.07.2009 09:26

marcel232 napisał(a):My w tym roku pierwszy raz jechalismy z Tczewa do Baska Voda przez Niemcy i juz NIGDY nie pojedziemy zadna inna trasa. Wyjechalismy w sobote rano. Do granicy z niemcami wiadomo...kilka godzin ale potem to juz tylko same autostrady. Trasa standardowa Berlin Ring potem A9, Austria - tunele, Graz, Maribor itp. Na ostatniej stacji przed zjazdem na Brela bylismy o 5 rano wiec byl czas na mala kime przed szukaniem apartmana. Z powrotem trasa ta sama. wyjazd o 20 wieczorem. o polnocy bylismy juz w slowenii. zadnych korkow, itp.
w sumie 1650km do granicy z polska przejechalismy w 15h. dalej w polsce 350km w....6h!! :(
Do tego nie musialem sie martwic czy mi cos zza gorki z przeciwka nie wyskoczy. Przez niemcy jest moze i dalej ale jedzie sie przyjemnie i bezstresowo - nawet w wakacje.

Witam

Mam pytanie:

Czy mieliście na tej trasie w Niemczech dużo robót drogowych i korków??
Jakieś większe utrudnienia na A9 i Berliner Ring??

pozdrawiam
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 29.07.2009 22:50

W niemczech w drodze powrotnej byly jakies roboty zaraz przy granicy z polska. Na calej trasie w obie strony nie bylo ZADNYCH korkow czy to na autostradach czy pod bramkami (austria tunele, cro). Do cro jechalismy w sobote wiec niemcy/austia 0 ciezarowek. wracalismy w srodku tygodnia i tez jakos tiry nie przeszkadzaly. Jak juz wspomnialem juz NIGDY inaczej nie pojedziemy. TYLKO wyjazd w sobote, prosto na niemcy. Z powrotem z cro wyjazd TYLKO na noc (zero ruchu, policji, itp). o swicie jest sie juz w niemczech. Teraz mamy w baska voda namiary na apratman w ktorym nocowalismy zaraz przy plazy do ktorego na pewno pojedziemy w przyszlym roku wiec bedzie mozna wyjechac w sobote w poludnie zeby w cro byc w niedziele tez okolo poludnia.
pozdrawiam
Aga1508
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga1508 » 01.08.2009 23:52

my jechaliśmy ze szczecina przez niemcy austrie slowenie i powiem tak !!!
niemcy ok austria ok slowenia 5 godzin korek do granicy!!! wracalismy ta sama drogo cudem w sloweni otworzyli autostradę i poszło w ekspresowym tempie. Jechałam z piątku na sobotę odradzam!!!
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 02.08.2009 00:13

Witam ponownie,

Z piatku na sobote to juz chyba nie ma znaczenia ktoredy sie jedzie :)

Po 'przygodach' sprzed dwoch lat (jazda non-stop przez czechy w piatek - 28h) w tym roku po przeczytaniu opinii o sobotnich korkach i o latwosci drogi przez niemcy postanowilismy sprobowac ten drugi wariant. Dodatkowo wyjechalismy w sobote rano aby byc w niedziele rano w Baska Voda i poszukac apartmana. Droga byla SUPER!!! Jechalismy z Tczewa droga 22 do granicy. sporadycznie spotkalismy ciezarowki bo wiadomo jest to trasa tranzytowa a w niemczech w weekendy jest zakaz ciezarowek. niemcy - bajka, austria tunele - bajka. slowenie przejechalismy noca w jakas 1h :) w cro na autostradzie pustki. w Basce bylismy o 7 rano. Apartmany byly juz jednak baaardzo przebrane ale przez kompletny przypadek (1 rodzina musiala skrocic pobyt o 1 dzien w momencie gdy akurat przechodzilismy obok budynku!!!) trafil nam sie 4 osobowy, nowy (1 rok!) apartman 20m od plazy! ale to juz maly O/T :)
Pozdrawiam wszystkich i chetnie odpowiem na kazde pytania
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone