Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Ostrowca Św (Kielc) do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pietiapk1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pietiapk1 » 14.06.2012 22:11

Witam Was!
1 lipca w Niedzielę wyjeżdżamy z żonką do Makarskiej na 10 noclegów. Jadę pierwszy raz i głowię się nad trasami możliwością noclegu, winietami ( nie jechałem nigdy samochodem za granicę). Proszę o podpowiedzi jak najlepiej jechać, żeby zajechać 2 lipca na ok 14-16 godzinę.
Może wypunktuję pytanka:
1. Oczywiście najlepsza według Was trasa?
2. Czy nocleg po drodze i jeżeli tak jakaś porada gdzie w średnim standardzie i żeby samochód był bezpieczny?
3. Jak jest z tymi winietami po drodze, gdzie się je kupuje i jaki orientacyjny koszt?
4. Czy potrzebna zielona karta i gdzie ją można zdobyć?
5. Jakie waluty mieć przy sobie i rozsądnie ile potrzeba każdej?

Pytania może banalne, ale tak to jest jak się nie było samochodem za granicą i nagle człowiek wpada na autostrady, których w moim regionie nie ma niestety.
Proszę o pomoc...
Zależy mi bardziej na komforcie jazdy niż na kombinowaniu z omijaniem autostrad.
Im więcej szczegółów tym lepiej :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 14.06.2012 23:18

do wyjazdu masz jeszcze trochę czasu więc.....czytaj ,czytaj , na tym forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania a zadecydować musisz sam bo nie ma idealnej odpowiedzi na zadane pytania.....
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 14.06.2012 23:31

Amikol napisał(a):do wyjazdu masz jeszcze trochę czasu więc.....czytaj ,czytaj , na tym forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania a zadecydować musisz sam bo nie ma idealnej odpowiedzi na zadane pytania.....

Właśnie zastanawiałem się co Ci odpowiedzieć, ale kolega bardzo sympatycznie podpowiedział co zrobić. Zadałeś tyle pytań, w większości bardzo subiektywnych, że próba odpowiedzi na nie wszystkie zamieniłaby się w FAQ, a takie już istnieje na naszym forum, którego również jesteś użytkownikiem. Poczytaj, poszukaj, a na pewno znajdziesz nieodkryte pokłady wiedzy i informacji, których nikt jednorazowo nie będzie w stanie Ci przekazać w odpowiedzi na Twoje pytania. Zaglądnij tam i daj znać za tydzień czy udało Ci się wyłuskać coś z forum.
Jeżeli wówczas nie będziesz miał odpowiedzi na zadane pytania ja osobiście (i pewnie wiele innych osób) chętnie podeślę Ci linki do informacji, których oczekujesz. A owe są na tym forum w wielu miejscach.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury. :wink:
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 15.06.2012 05:44

Napisz do mnie na pw i wszystko Ci wyjaśnię-lub czytaj forum :wink:
RaYkO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RaYkO » 15.06.2012 21:06

I ją z Rodzinką na 1 lipca się szykuje. Jestem z Kielc. Gdzie to jeszcze nie wiem. Będę chciał bez noclegu jechać.
Na pewno 2 lipca ok. 17.00 planuję wyjazd z Kielc. Rodzinka 2+2. Może ktoś chce dołączyć do trasy?
Ostatnio edytowano 25.06.2012 21:43 przez RaYkO, łącznie edytowano 1 raz
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 17.06.2012 17:33

Nie wiem czy Ci to coś podpowie, ale ja jechałem w ubiegłym roku z Kielc do Makarskiej. Trasa przez Czechy(Cieszyn), Austria, Słowenia (autostradą), Chorwacja. Wyjechałem o 20.00 i zajechałem bez szaleństw na miejsce o 14.00. Nie nocowalem po drodze, krótkie postoje po trasie , tylko w Słoweni był korek i przytrzymało mnie 1,5 godziny
Pozdrawiam Ziomala :D
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 17.06.2012 19:41

husband napisał(a):Nie wiem czy Ci to coś podpowie, ale ja jechałem w ubiegłym roku z Kielc do Makarskiej. Trasa przez Czechy(Cieszyn), Austria, Słowenia (autostradą), Chorwacja. Wyjechałem o 20.00 i zajechałem bez szaleństw na miejsce o 14.00. Nie nocowalem po drodze, krótkie postoje po trasie , tylko w Słoweni był korek i przytrzymało mnie 1,5 godziny
Pozdrawiam Ziomala :D

Super...a nie lepiej przez Barwinek :?:
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 18.06.2012 05:54

Jadę 30 go ze Starachowic. Ruszam rano. Trasę zaplanowałem przez Słowację i Węgry. Mam zamiar być na rano w Cro. Nie mam zamiaru się śpieszyć i chciałbym uniknąć korków. Po drodze zatrzymam się gdzieś na małą drzemkę. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.06.2012 07:42

Ja z Kielc jezdżę przez Słowację - Węgry (w tym roku 5-ty raz)
Czyli na Chyżne - Banska Bystrzyca - Budapeszt.
Słowacja - winietka - chyba że bedziesz omiajał płatne drogi - coś ok. 40 pln
Węgry - winietka - coś ok. 30 pln w 1 stronę

Czas przejazdu z dziecmi (czeste postoje) + 2 godzinna na drzemkę - od 17-20 godzin (w tym prawie jakieś 5 godz. po Polsce)
Jest wątek na ten temat : forum/viewtopic.php?t=32805

Jechałem też przez Autrię Czechy - ale jakoś mnie ta dróżka nie powaliła jako hiper rewelacyjna.
Słowenia - sznurkiem przez 50 km
Austria - remonty, zwęzenia, itp.
Czechy - niemiecka płytowa autostrada
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 18.06.2012 09:25

do przemyślenia 3 trasy
-Katowice , Cieszyn , Żylina (Słowacja) Bratysława, droga 86(H) CRO
- Kat, Cie, Brat ,Austria , Słowenia z autostradą lub ! z ominięciem , CRO
-autostradami przez Chałupki CZ itd
poczytaj zdecyduj sam
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 18.06.2012 12:06

Witam.
My także jeżdzimy przez Rzeszów na Barwinek - jeśli na Makarską.
Prosta droga.
Słowacja; przez Presov, Kosice
Węgry ;przez Miskolc ,Budapeszt, cały czas autostrada, poprostu bajka, dalej do granicy węgierskiej .
Chorwacja ; najpierw kierunek na Zagrzeb, Karlovac, Zadar , Split i cały czas prowadzi cię autostrada.
Droga super.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wypoczynku.
paolo28
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo28 » 19.06.2012 21:50

też wybieram się do chorwacji, zastanawiam się czy nie jechać w ciemno i nie szukać apartamentów na miejscu, a Wy gdzie szukaliście noclegów?
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 20.06.2012 05:27

paolo28 napisał(a):też wybieram się do chorwacji, zastanawiam się czy nie jechać w ciemno i nie szukać apartamentów na miejscu, a Wy gdzie szukaliście noclegów?

Na tym forum jest wszystko :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone