Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa POZNAŃ - MAKARSKA pytanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fabii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabii » 22.07.2009 23:42

Witajcie. Dnia 25.07.09 wyjeżdżam pierwszy raz samochodem do makarskiej. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników którą trasę wybrać na pierwszy raz, na co uważać. Bede miał nawigacje z automapą i navigo.

Czytałem poprzednie wypowiedzi i posty ale i tak jeszc raz się pytam o wasze dobre rady..... kiedyś to ja będę udzielał innym rad w potrzebie tak jak teraz wy mi :)

w razie czego mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 23.07.2009 00:34

w tym roku jedziemy przez Niemcy ; ) , Poznań - Komorniki (autostrada do Nowego Tomyśla ) Świecko - Hof - Regensburg - Wels - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj ( ominięcie przez Zagrebska Cesta i wjazd na 9 ) Macelj - Krapina - Zagreb - Sestenovac - Mimice ty Makarska ;)
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 23.07.2009 09:03

Poznań - Komorniki (autostrada do Nowego Tomyśla ) Świecko - Hof - Regensburg - Wels - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj ( ominięcie przez Zagrebska Cesta i wjazd na 9 ) Macelj - Krapina - Zagreb - Sestenovac

popieram Adam.B, od kliku lat jeżdżę przez Niemcy, trasa bez porównania lepsza niż przez Czechy (przerabiałem rózne warianty) choć dłuższa

trasa podana przez Adam.B jest ok,
niestety musisz jakoś dojechać do granicy i to jest minus całej wyprawy
moim zdaniem wariant przez Świecko jest najbardziej uciążliwy - ruch plus tiry
do wyboru masz jeszcze Międzychód - Kostrzyn - Frankfurt, odcinek mniej obciążony lub przejście w Olszynie, ekstremalnie Zgorzelec

pozdrawiam
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 23.07.2009 09:43

Witam,
mieszka w Nowym Tomyślu i o zgrozo czekam z niecierpliwością na autostradkę do Świecka. Kolego licz sobie z NT do Świecka min 2h średnio 2h i 30 min

Lepiej jak chcesz jechać na południe Niemiec to proponuje Gubin.

Wylatujesz a autostrady w NT, kierunek Zbąszyń - Babimost- Zielona Góra-Gubinek
patrz mapka:
http://tnij.org/dviu

NT - Świecko-Drezno
http://tnij.org/dviv

NT - Gubinek - Drezno
http://tnij.org/dviw

Ale może dasz się namówić na taką trasę:
Poznań - Zielona Góra - Żary - Drezno
http://tnij.org/dvi0

Przynajmniej na tej trasie się jedzie na kula, jak to do Świecka, mniejszy ruch-mniej kilometrów-mniejsze zmęczenie a i czas porównywalny lub dużo krótszy.
Zrobisz jak będziesz uważał, ale ja pojechał bym z Poznania na Zieloną Górę, autostradka czasami stoi na końcu, więc możesz nawet stracić 20 - 40 min na zjeździe i potem sznurek do Świecka Tir za Tirem.
diabeł75
Turysta
trasa poznań - gradac utrudnienia

Nieprzeczytany postnapisał(a) diabeł75 » 27.08.2009 10:10

Witam wszystkich,

4go września będę jechał z Poznania do Gradacu (pierwszy raz do Chorwacji :)). Zależy mi na trasie maksymalnie szybkiej. Wybrałem trasę przez:
Boboszów, Brno, Bratysławę, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb.

http://tiny.pl/hhvvr

I teraz pytanie do doświadczonych Chorwacjowiczów - jak oceniacie tą trasę, jeśli chodzi o szybkość przejazdu? Polecilibyście inną trasę? Jeśli ktoś już nią jechał w tym roku - są jakie utrudnienia po drodze, coś do ominięcia?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i opinie.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 27.08.2009 11:18

nqajwiększe utrudnienia to sa po drodze we Wrocławiu, moze lepiej jechać przez ostrów wlkp.? - chyba że startujesz z Pyrogrodu po południu lub w nocy - reszta OK
Forr
Podróżnik
Re: trasa poznań - gradac utrudnienia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 27.08.2009 12:39

diabeł75 napisał(a):Witam wszystkich,
jak oceniacie tą trasę, jeśli chodzi o szybkość przejazdu? Polecilibyście inną trasę? Jeśli ktoś już nią jechał w tym roku - są jakie utrudnienia po drodze, coś do ominięcia?

Już jutro startujemy tą trasą - po raz 4 zresztą.
Wyjeżdżam zawsze 18-20, więc z reguły pusto.
Jeśli pojedziesz w dzień: od Trzebnicy masz duży fragment remontu z ruchem wahadłowym, przejazd przez Wrocław no i Wiedeń.
Mój czas przejazdu: ok 15h (Zadar, Baska na Krk), ale to również zależy ile robisz przerw.

pozdr
diabeł75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) diabeł75 » 27.08.2009 12:54

Dziękuję za info.

Planujemy wyjechać wieczorem, ok 20, więc mam nadzieję, ze radosne wahadło przed Wrocławiem już nas nie dosięgnie.
Na miejscu mamy być ok 16 w sobotę, więc jeśli czas przelotu to ok. 15 godzin,to zostaje spora rezerwa na ew. drzemkę albo podziwianie widoków.
Co mnie bardzo cieszy :D.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.08.2009 13:00

diabeł75 napisał(a): Wybrałem trasę przez:
Boboszów, Brno, Bratysławę,

Kiepska opcja, zwlaszcza na odcinku do Kłodzka, dalej Boboszów i jazda przez Bratysławę.

Sugeruję sprawdzoną, dobrą, szybką, spokojną bez serpentyn i tysiąca wsi i miasteczek.
Wrocław na A4, Krapkowice, Głubczyce, Krnov, Olomouc, Brno, Breclav, Reintal, Wiedeń Graz.
Dalej wiadomo.
Dystans Wroclaw-Zadar (okolice) 12h bez napięć i 180 na liczniku.
Pozdrawiam.
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 27.08.2009 13:56

FUX napisał(a):
diabeł75 napisał(a): Wybrałem trasę przez:

Dystans Wroclaw-Zadar (okolice) 12h bez napięć i 180 na liczniku.
Pozdrawiam.

Plus dojazd do Poznania, to daje 15h. Z tym, że mierzone, gdy od Maceli do Krapiny nie było autostrady, i na Sw. Rok wogóle tunelu (100 km więcej).

Do Kłodzka nie jest źle, raczej dalej węższe drogi.
Z tym, że ja omijam w CZ autostrady (7 km na R52) i jężdżę na Mikulov.
Różnica w stosunku do Twojej trasy 60 km.

Jak Diabeł75 chce przez Bratysławę to warto Twój odcinek rozważyć.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 27.08.2009 14:22

skoro z Poznania startują o 20 to ok 04 będą pod Wiedniem więc odpuścilbym Bratysławę tym bardziej ze trzeba wykupić kolejną winietkę na Słowację. W nocy przez Mikulov luzik. a droga z Wrocka do Czech jest very OK
diabeł75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) diabeł75 » 27.08.2009 15:38

A czy niekorzystanie z autostrady w Czechach mocno wydłuża czas?
Bo żeby ominąć Słowację, to jednak pory kawałek trzeba poruszać się "zwykłymi" drogami w Czechach.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.08.2009 16:38

Nie mam sily Was przekonywac do lepszego... :wink:
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 27.08.2009 18:35

Ja jadę przez Boboszów, mam tę trasę sprawdzoną od lat i jeżdżę nią z przyzwyczajenia :P

Swoją drogą - przed Boboszowem był ostatnio remontowany Orlen. Nie wiecie może, czy już stacja jest otwarta? To ostatnie miejsce, gdzie można jeszcze zatankować za PLNy.
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 27.08.2009 22:43

diabeł75 napisał(a):A czy niekorzystanie z autostrady w Czechach mocno wydłuża czas?

Podałem Ci czas mojego przejazdu (bez autostrad w CZ i SK). IMO najgorsze z tej drogi dla mnie to jej oznaczenie, imo Czesi mają fatalne oznaczenia dróg i jakoś nie mogę się tego nauczyć ;)
Jak chcesz autostadę w CZ to jedź 11 na Mohelnice, winiete kupisz w Zabreh - 2 stacje naprzeciwko siebie, i potem Olomuniec - Brno, później na Mikulov. W nocy przez Wiedeń przejedziesz bez problemu, tylko winiete kupuj już na 7 - będziesz spokojniej jechał :)

Jak masz być na 16 to bez problemu zdążysz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone