Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Gdynia-Rijeka

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bangokorea
Podróżnik
Trasa Gdynia-Rijeka

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 05.08.2007 14:22

Witam wszystkich. Pierwszy raz jestem na forum. Mam prosbe o informacje. Bede jechal z Gdyni do Rijeki trasa przez Niemcy i Austrie caly czas autostradami. Granice Niemecko-austriacka bede przekraczal jak konczy sie niemiecka A8 a zaczyna austriacka A1. Gdzie po stronie austrackiej kupic winiete na autostrade. Czy jest tam jakas stacja benzynowa czy jakis inny kiosk. Bardzo prosze o informacje
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 05.08.2007 16:19

Winietę kup w Gdańsku, w PZMot. Gdańsk ul. Abrahama. Koszt 10-dniowej 40zł. Przyklejasz i jedziesz, nie martwiąc się dgzie ją kupić na granicy.
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 06.08.2007 10:48

A jak to sie ma do ceny na granicy. To co przegladalem na forum to wszyscy odradzaja kupowanie w PZMot ze wzgledu na zdzierstowo.
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 06.08.2007 10:55

Z tego co wiem winieta 10-dniowa na Austrie kosztuje 7,60 Euro co jest pi razy oko 28 PLN plus koszty dojazdu do Gdanska. Wiec roznica spora. Moze odezwie sie ktos kto ta trasa jechal i kupowal winiete w Austri po przekroczeniu granicy niemiecko-austriackiej w okolicach Salzburga
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2007 11:45

pewnie to już wiesz ... ale winiety są zawsze na granicy i na (chyba) każdej stacji benzynowej. ja widziałem winiety na stacjach nawet w głębi kraju, k.
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 06.08.2007 12:35

Problem w tym ze na granicy niemiecko-austriackiej nie ma defacto granicy i po prostu moge przeoczyc. Autostrada tez jest ta sama tylko numeracja sie zmienia na stronie austri. Dlatego moje pytanie moze ktos uscisli w tkorym miejscu znalezc budke i czy stacje. Jak sie zorientowac ze przekroczylem granice. Nigdy przedtem nie jechalem ta trasa, a ze mam malo czasu to tylko w gre wchodza autostrady
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 07.08.2007 14:32

Jadąc przez Niemcy i Autrię w kierunku Chorwacji nie powinienieś przeoczyć miejsca w którym była granica. Po pierwsze możesz śledzić znaki na autostradzie, a po drugie z tego co pamiętam to na starej granicy są oznaczenia i stare zabudowania które przypominają że mijasz granicę. W tym też miejscu jest stacja benzynowa i motel. Na stacji kupisz winietkę. Ja kupywałem winietkę po stronie niemieckiej (wjeżdżając do Austrii nie musiałem stresować się).
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 07.08.2007 15:11

mariusz29- Dzieki bardzo bede uwazal. Dzisiaj przegladalem Google earth i wyglada to tak z gory jak opisales
bart555
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart555 » 07.08.2007 16:49

Jechałem właśnie trasą przez Niemcy w sobotę. Nie sposób przeoczyć granicy. Wiata i bramki wjazdowe stoją tak jak dawniej, zdemontowano tylko szlabany. Zaraz za granica jest ponadto niebieska tablica z symbolem UE i nazwą państwa do którego wjeżdżamy.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone