Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Boboszów-Mimice k.Omic

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
konflo
Podróżnik
Trasa Boboszów-Mimice k.Omic

Nieprzeczytany postnapisał(a) konflo » 11.06.2007 13:09

Witam.Wyjezdzamy do Mimic na południe od splitu.
Oczywiscie przed wyjazdem trzeba ustalic trase.
MAm kilka pytań do osób ,które jeżdźa w tamte strony.
Droga generalnie wygląda na prostą.Boboszów,Brno,Mikulow,Wieden,Graz,Maribor, Zagrzeb i w dół autostradą słońca na południe.
Teraz pytania.
1.Od Boboszowa do Mikulova, lepiej przez Switavy,czy Olomouc?Czy jadac przez Svitavy potrzebna bedzie winietka?
2.A może nie jechac na Mikulov tylko na Bratysławę?Ile km wyjdze wiecej?
3.do ktorego miejsca dojezdza sie autostrada śłonca, gdzie trzeba zjechac z tej autostrady aby najdogodniej dojechac do Mimic?
4.chce byc w Mimicach o 8-9 rano.O której najlepiej wyjechac z Boboszowa?
Pozdrawiam
Artur 13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur 13 » 11.06.2007 18:28

Jadąc przez Czechy do Chorwacji możesz przejechać nie kupując czeskich winietek . Na forum jest opisana dokładnie ta trasa.
konflo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konflo » 11.06.2007 20:05

Chcialbym sie tylko dowiedziec czy jadac z Boboszowa na Mikulov przez Brno , trasą przez Svitavy potrzebna bedzie winieta.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 11.06.2007 20:13

konflo napisał(a):Chcialbym sie tylko dowiedziec czy jadac z Boboszowa na Mikulov przez Brno , trasą przez Svitavy potrzebna bedzie winieta.

Tez zastanawiam się nad trasa przez Svitavy. Jest chyba wolniejsza ale i krótsza o jakies 30 km tak wychodzi z mapy, tyle tylko, że jadac tedy trzeba jechac przez Brno i nie wiem czy nie bedzie zakorkowane? Co do vinietki jadac przez Svitavy tez nie wiem czy tyrzeba kupic.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 11.06.2007 20:32

:D Jechałem do tej miejscowości w zeszłym roku i właśnie tą trasą, winietkę kupiłem, bo za te pieniądze nie opłaca się ryzykował, mandacik za brak winiety może być nie opłacalny. Trasa jest troszkę krótsza, ale w czechach bardzo pokręcona i słabo oznakowana.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 11.06.2007 20:33

w tym roku będę jechać tą samą trasą ale w okolice Makarskiej. :D
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 11.06.2007 21:59

konflo napisał(a):1.Od Boboszowa do Mikulova, lepiej przez Switavy,czy Olomouc?Czy jadac przez Svitavy potrzebna bedzie winietka?

Nie przez Svitavy! Na Mohelnice i Olomouc. Winietka będzie potrzebna.

PozdraV
J.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 19.06.2007 19:43

Jadąc przez Brno także będziesz potrzebował winietki. I to na odcinek dosłownie 5-6 kilometrowy. Nie wiem czy się w tym miejscu śmiać czy płakać... Ten odcinek znajduje się za Brnem, i jest słabo oznakowany w kierunku na Wiedeń. Zauważyłem informację o płatnej trasie w drodze powrotnej. Co do samej drogi to jest niezła. Trzeba tylko faktycznie uważać na oznakowanie w Czechach :) Jak to mówią "czeski film, nikt nic nie wie" :) Ja korzystałem z http://www.viamichelin.de/ . Z ciekawostek to oznakownie ulic w Brnie. Po dwie tablice na każdym budynku. Każda z inną nazwą ulicy i innym numerem. Moja żona pilotowała, musiała sobie szybko wybrać jedną z opcji i jakoś się udało :)

Pozdrawiam serdecznie :)
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 19.06.2007 19:46

aaaa i jeszcze jedno. Jeśli zdecydujesz się na wykup winietki, to nie czekaj z tym do Brna. Tak się złożyło, że nie mogliśmy nigdzie winietki na 14 dni. Niepotrzebnie straciliśmy na to godzinę czasu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2007 20:24

Wrocław-autostrada-Głubczyce-Knov-Brno-Breclav-Reinhald-Wiedeń.
Tylko ta trasa i żadna inna dla Dolnego Śląska. Najlepsza ze wszystkich przerabianych. Winieta konieczna, lecz z powodu tych kilkuset koron, chyba wczasów w Cro nie odwołasz.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2007 20:42

konflo napisał(a):3.do ktorego miejsca dojezdza sie autostrada śłonca, gdzie trzeba zjechac z tej autostrady aby najdogodniej dojechac do Mimic?

Z tego co Buber pisze, to autostradą, jak w ubiegłym roku można dojechać w tej chwili tylko do Dugopolje. Tam skręcasz na Split, potem wjeżdżasz na Jadrankę i wzdłuż wybrzeża przez Omiš do Mimic.

Jest jeszcze równoległa do Jadranki droga ze Splitu przez Srinjine, trochę mniej ruchliwa, prowadzi pomiędzy dwoma pasmami górskimi i zjeżdzasz wtedy stromo serpentynami w dół do Omiš, ale trzeba tam uważąć, szczególnie podczas deszczu. Ubiegłego lata napatoczyliśmy się tam na poważną stłuczkę.
Pozdraviam.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.06.2007 05:40

Jechałem tą drogą rok temu, z góry i pod górę :) Faktycznie robi wrażenie i trzeba na niej uważać.
mak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mak » 05.07.2007 21:08

przejscie graniczne przez breclaw jest calodobowe ?zjazd z autostrady na bratyslawe do mijscowosci breclaw jest oznakowany czy na nazwe przejscia granicznego.jak jest a przejazdem przez wieden w godzinach popoludniwych.jedzimy przez centrum czy obwodnica?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone