, owoce , warzywa , ich zapach i smak - prawie nigdy nie odmawiamy sobie takich miejsc , tam są wszystkie smaki i połowa zapachów regionu Pozdrawiam
Piotr
.png)
piotrf napisał(a):Takim miejscem można się zauroczyć, owoce , warzywa , ich zapach i smak - prawie nigdy nie odmawiamy sobie takich miejsc , tam są wszystkie smaki i połowa zapachów regionu
Pozdrawiam
Piotr
.png)
.png)
Bardzo lubię te papasy i w domu teraz co jakiś czas robimy je wraz z kanaryjskimi gambasamimegidh napisał(a):Zobaczyliśmy też słynne kanaryjskie ziemniaki "Papa negra", które są dosyć drogie. Jest to odmiana ziemniaków używana do przygotowania tradycyjnego dania zwanego papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki). Są to małe ziemniaczki gotowane w mocno słonej wodzie, dzięki czemu na skórce osadza się charakterystyczna warstwa soli, a wnętrze pozostaje miękkie i delikatne.
W tym przepisie brakuje mi na piance cynamonu, zawsze tak dostawałam podaną barraquitomegidh napisał(a):
Ani na Gran Canari ani na Fuercie się z nimi nie spotkałammegidh napisał(a):Tuż obok tego wejścia znajduje się stoisko z empanadas, czyli pieczonych lub smażonych pierożków pochodzących z kuchni hiszpańskiej.
A była by fajna przegryzka w ciągu dnia, bo nie zawsze udaje nam się trafić do knajpy..Skandalmegidh napisał(a):Wróciliśmy do samochodu, ale przed wyjazdem z parkingu trzeba było za niego zapłacić w automacie. Za godzinę i 20 minut parkowania automat zażądał 1,60 €.

.png)
piekara114 napisał(a):W tym przepisie brakuje mi na piance cynamonu, zawsze tak dostawałam podaną barraquitomegidh napisał(a):![]()
Przegryzka z tych pierożków była bardzo fajna. Ostatniego dnia pobytu na Teneryfie wypatrzyłam te pierożki w Mercadonie na stoisku z wypiekanym pieczywem. Kupiłam kilka, ale nie udało nam się ich zjeść przed wylotem, więc przyleciały z nami do Polski i zjedliśmy je dopiero następnego dnia.piekara114 napisał(a):Ani na Gran Canari ani na Fuercie się z nimi nie spotkałammegidh napisał(a):Tuż obok tego wejścia znajduje się stoisko z empanadas, czyli pieczonych lub smażonych pierożków pochodzących z kuchni hiszpańskiej.A była by fajna przegryzka w ciągu dnia, bo nie zawsze udaje nam się trafić do knajpy..
piekara114 napisał(a):Skandalmegidh napisał(a):Wróciliśmy do samochodu, ale przed wyjazdem z parkingu trzeba było za niego zapłacić w automacie. Za godzinę i 20 minut parkowania automat zażądał 1,60 €.![]()

.png)
wiola2012 napisał(a):Empanadas robiłam w termomiksie z przepisu na cookido. Wyszły bardzo smaczne. Ciekawe czy smakują jak te oryginalne?
..png)
.png)
.png)
megidg napisał(a):
Dawniej, jak wracaliśmy z jakiegoś kraju, to miałam sporo zapału na przyrządzanie dań stamtąd pochodzących.
A teraz coraz częściej dopada mnie lenistwo.
.png)
.png)
.png)
Myślę, że jest nas więcej.dangol napisał(a):megidg napisał(a):
Dawniej, jak wracaliśmy z jakiegoś kraju, to miałam sporo zapału na przyrządzanie dań stamtąd pochodzących.
A teraz coraz częściej dopada mnie lenistwo.
Myślałam, że tylko mnie to dopadło![]()
Upiekłam ją z Twojego przepisu dwa razy. Wyszła świetna, ale już jej nie robię, bo ma za dużo kalorii.piekara114 napisał(a):U mnie różnie z tymi smakami powakacyjnymi....
- nie mogę się zebrać, aby upiec portokaliopitę, a mocno za mną chodzi, w tym roku w Grecji tylko raz czy dwa ją jedliśmy i mam niedosyt
Ja zrobiłam tylko raz po powrocie z Teneryfy. Ale puszka mleka skondensowanego czeka w lodówce na powrót chęci do zrobienia barraquito. Likieru mam przecież jeszcze prawie dwa litry.piekara114 napisał(a):- kanaryjską kawę piję w każdym tygodniu
Wszystkiego najlepszego z okazji tej rocznicypiekara114 napisał(a):- przedwczoraj na wieczór wypiliśmy po drineczku ron miel z okazji rocznicy ślubu
My wolimy z owocami morza. Jakiś czas temu zrobiłam taką paellę.piekara114 napisał(a):- a w sobotę zrobię paella z chorizo
Faktycznie ślinka leci jak się czyta o takich smakołykach.piotrf napisał(a):Właśnie zjadłem drugie śniadanie , na całe szczęście , bo chyba zaśliniłbym klawiaturę![]()
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Pyszna taka paella.... Ja nie bardzo wiem jak postąpić z takimi surowymi krewetkami, aby potem tak ładnie wyglądały..
piekara114 napisał(a):Pyszne to było.... Muszę następnym razem kupić do tego sangrię.