Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Suplementy diety

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 11.05.2011 10:28

to jest straszne, ta kobieta powinna iść do psychiatry, bo w jej przypadku psycholog już raczej nie pomoże....
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 11.05.2011 10:41

Bo to z tego samego gatunku, co ta, co chce być Barbie :wink:
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 17.05.2011 12:27

Do poczytania w temacie diet
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.05.2011 15:05

sroczka66 napisał(a):Do poczytania w temacie diet

No i, dodatkowo, o mitach dietetycznych.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 18.05.2011 08:15

Wątek ma już 38 stron, więc pora na małe podsumowanie w formie FAQ:

- Słyszałem, że ćwiczenia przyspieszające pracę serca przedłużają życie, czy to prawda?
- Twoje serce będzie bić tylko określoną ilość razy... tyle ile masz zapisane w genach i ani raz więcej... Nie marnuj więc tych uderzeń na ćwiczenia. W końcu wszystko się kiedyś zużywa. Przyśpieszanie pracy serca nie przedłuży ci życia. To tak jakby mówić, że przedłużysz życie samochodu żyłując silnik do upadłego. Chcesz żyć dłużej? Zdrzemnij się!

- Czy powinienem jeść mniej mięsa, a więcej warzyw i owoców?
- Przyjrzyj się temu z logicznego punktu widzenia... Co je krowa? W paszy ma zboże, kukurydzę i mnóstwo innych rzeczy. Czym jest ta zielenina? To warzywa! W takim razie stek z wołowiny jest niczym innym jak doskonałym mechanizmem do dostarczania do twego organizmu warzyw! Potrzebujesz zboża? Wpierniczaj kurczaka. Natomiast wieprzowina zapewni ci 100% twojego dziennego zapotrzebowania na zieleninę.

- Czy powinienem ograniczyć spożycie alkoholu?
- A niby czemu? Wino jest robione z owoców. Brandy to destylowane wino, co oznacza tylko, że zabierają wodę z owocowej masy i w ten sposób masz jeszcze więcej zdrowych pyszności. Piwo? Halo! Przecież to chmiel!
Wódka? Żyto to zboże! Eeeeeeee.... nawet bimberek powstaje z ziemniaków.

- Czy smażone żarcie jest szkodliwe dla zdrowia?
- CZY TY W OGÓLE MNIE NIE SŁUCHASZ??? W dzisiejszych czasach jedzenie jest smażone na oleju roślinnym. Tak po prawdzie to żarcie w nim sobie pływa. Jakim cudem więc większa ilość warzyw może ci zaszkodzić?

- Czy robienie przysiadów pomoże mi stracić "oponkę" na brzuchu?
- Absolutnie nie!!! Kiedy ćwiczysz mięśnie to one się powiększają. Dlatego przysiady powinieneś robić tylko wtedy gdy chcesz aby twój brzuch był większy.

- Czy czekolada mi szkodzi?
- Zwariowałeś??? Hej!!! Nasiona kakao! Kolejne warzywo! To najlepsze żarcie na świecie!

- Czy pływanie jest dobre dla mojej figury?
- Czy pływanie jest dobre dla twojej figury? Zapytaj wielorybów!

- Czy utrzymanie naszego ciała w formie jest istotne dla mojego życia?
- Hej! Istnieją przecież okrągłe formy.

Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić wszystkie wątpliwości jakie
mogliście mieć na temat jedzenia i diety.

I pamiętajcie...

Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie do końca atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "ALE TO BYŁA JAZDA!"
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 18.05.2011 08:57

Arek napisał(a):Wątek ma już 38 stron, więc pora na małe podsumowanie w formie FAQ:
...I pamiętajcie...

Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie do końca atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "ALE TO BYŁA JAZDA!"

:lol: :lol: :lol: i to by było na tyle.... :lol: :lol: :lol:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 19.05.2011 23:31

Arek napisał(a):...FAQ

:D
weldon napisał(a):No i, dodatkowo, o mitach dietetycznych.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na głupoty i niekonsekwencje autora tego tekstu. (strona 2).
1. Juz sama propozycja treningu interwałowego ociera się raczej o sport wykwalifikowany i jego intensywność zniechęci każdego amatora. Już widzę osobę która nie może przebiec truchtem kilku, kilkunastu minut, a jeszcze musi to przepleść sprintem :lol: .
2. Pomimo wyższego wydatku energetycznego w treningu interwałowym proponowanym przez autora jego źródłem nie będą tłuszcze ze względu na jego zbyt krótki okres trwania.
3. I w końcu stwierdzenie świadczące o dyletantctwie autora - "...że nabawimy się zakwasów...".

Przecież coś takiego w fizjologii człowieka nie istnieje.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.07.2011 14:03

Dunkan niebezpieczny?

Jak wszystko - najlepiej stosować z umiarem ...
helen
Cromaniak

Postnapisał(a) helen » 08.07.2011 14:17

weldon napisał(a):Dunkan niebezpieczny?

Jak wszystko - najlepiej stosować z umiarem ...

Jestem po Dukanie ( skończyłam zupełnie w październiku). Schudłam 17 kg, waga trzyma się całkiem dobrze, czasem trochę poskacze, ale jestem ogólnie bardzo happy :) . Co do szkodliwości, moja mama jest osobą bardzo schorowaną, ma miażdżycę, nadciśnienie, bardzo chore serce, przebyty rozległy udar mózgu. Miała spora nadwagę, która w jej sytuacji zdrowotnej była wręcz groźna, jej sposób odżywiania pozostawiał wiele do zyczenia. Schudła na dukanie 25 kg, skończyła fazę chudnięcia, do sierpnia utrwala wagę na ostatniej fazie. Mama jest pod opieką neurologa, kariologa i urologa. Ma na bieżąco robione badania. W tak dobrej formie w jakiej jest teraz nie widziałam jej dawno. W sobotę byłam z nią na długiej kontrolnej wizycie u kardiologa. Mama ma bardzo dobre wyniki, nawet cukier wreszcie ma w normie, ciśnienie idealne od miesięcy, a miewała powyżej 200, cholesterol tez duuuużo lepszy no i kardiolog dał wreszcie zielone światło dla operacji rozległej przepukliny. Kilkanaście miesięcy temu nie było mowy o żadnych zabiegach w narkozie, bo tusza, bo serce, bo ciśnienie.
Nie mogę słuchać dietetyczek, które czasem wymądrzają się w tv. Mama nie mogła schudnąć odkąd pamiętam. Zapytałam kariologa o tą dietę wprost, powiedział, że taka dieta nie jest zdrowa, ale nie jest to sposob jedzenia na całe życie, więc skoro tak udało się jej schudnąc i wyniki ma takie dobre, to tylko się cieszyć.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.07.2011 14:34

Nie no, pewnie, że ze mnie żaden dietetyk, czy prawnik ... :)

Po prostu napisali, że przegrał proces, więc pomyślałem, że może kogoś zainteresuje :D
helen
Cromaniak

Postnapisał(a) helen » 08.07.2011 14:51

weldon napisał(a):Nie no, pewnie, że ze mnie żaden dietetyk, czy prawnik ... :)

Po prostu napisali, że przegrał proces, więc pomyślałem, że może kogoś zainteresuje :D

:D ja nie Ciebie miałam na myśli, nawet nie czytałam tego co w linku :oops: , miałam na myśli pańcie zapraszane do śniadaniowych programów tv, był czas, że wciąż trafiałam na wypowiedzi, jaki to dukan szkodliwy.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.07.2011 15:21

Po moich doświadczeniach z Dukanem, potwierdzam opinię Helen.
22 kg mniej, sprawność prawie idealna, jutro jadę na Czarną Hańczę na spływ kajakowy, a jeszcze niedawno musiałem swoje kajaki sprzedać, bo się nie mieściłem :wink: . Kręgosłup nie boli, kolana też, z podłogi rzeczy jestem w stanie podnieść, po wizycie u kardiologa mam odstawić proszki na nadciśnienie, wszystkie wyniki idealne, w zeszłym tygodniu robiłem 3 kontrolę, cholesterol 180, zły w środku normy. Czego mam chcieć więcej :D :?: Wytrzymałości chyba tylko, ale ja mam zmienioną "głowę", mam inne podejście do jedzenia, nie żyję już po to aby jeść :D
Wędzę nadal, głównie ryby i sery białe chude. Jeśli jakieś mięsko to raczej dla znajomych lub bardzo chude, czasami kurczaki i indyki.
Dukana chwalę, ale pod kontrolą :!:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.07.2011 15:31

Żona też stosuje Dukana, wyniki ma podobne jak ja, mnie schudła, nie musiała tak dużo. :D
ja jeszcze pracuję nad 15 kilogramami
Aneta.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Aneta.K » 08.07.2011 15:57

No to witajcie w klubie Dukana :wink: ja jestem w trakcie a może i nawet na początku.Zaczynam druga fazę , po pierwszej strata 6 kg...to dla mnie bardzo dobry wynik...ale miałam też spore kryzysy (hym miałam...mam do dziś) :cry:
Pozdrawiam wszystkich dukających :D
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 08.07.2011 17:33

Ja w ostatnim czasie zastosowałem dietę MŻ, przy okazji podjęcia walki z cholesterolem. Zmodyfikowałęm sposób odżywiania, czyli mniej smażonego, mniej słodyczy, wieprzowiny i żółtych serów, za to wiecej ryb, warzyw i owoców. Wynik: 8 kg mniej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone