Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sugestie mile widziane - Dalmacja 2006

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mikro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikro » 17.07.2006 21:10

Witam!

Trochę ze wstydem od razu sie przyznaję, że w Chorwacji nigdy nie byłem;) , ale za 3 niecałe 3 dni sie to zmieni:] jedziemy samochodem w 3 osoby na małą objazdówkę do Dalmacji, na początku miała byc jeszcze Istria ale stwierdziliśmy, że to byłby 12-dniowy wyścig a nie wypoczynek;)

Z Wrocławia do Chorwacji jedziemy polecaną juz na tym forum trasą przez Czechy, Austrię, Słowenię i pierwszym przystankiem są Plitwice. Ogólnie zrobiłem już cały plan wycieczki i byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mogli mi pomóc dzieląc sie swoimi wskazówkami i opiniami, pozytywnymi lub nie:) I chodzi mi i o atrakcje miejsca które warto odwiedzić, albo które znalazły sie na naszej trasie ale jednak można je Waszym zdaniem opuścić ale także o kampingi które wybraliśmy.

Będziemy baaaaardzo wdzięczni za pomoc i wskazówki, no i nie oszukujmy sie - mamy nadzieję że juz za jakiś czas dolłaczymy do grona całkowcie zakochanych w Chorwacji ludzi:)

Oto plan:

20.07 Do Plitwic
Trasa do pokonania: oj dużo
Nocleg w Rakovice > cena orientacyjna (dla 2 osób dorosłych z samochodem z przyczepa kempingowa, z pradem i podatkiem turystycznym) to 16.90e więc myślę że wyjdzie dla nas coś w tym stylu.

21.07 Park w Plitwicach
Do parku jest około 10 km . Myślę, że najlepiej będzie pojechać jak najwcześniej. Koszt wejścia do parku 100kn /os. Spacery i zachwycanie się:]
Nocleg w Rakovice

22.07 Droga to Trogiru + popołudniowy spacer po mieście
Trasa do pokonania: 283 km według moich obliczeń.
W sumie jeśli szybko dojedziemy można by się jakoś „oporządzić” na kampingu, może posiedzieć na plaży a wieczorem udać się do miasta jest oddalone o 8 km i pospacerować jest częścią światowego dziedzictwa UNESCO więc myślę ze będzie miało odpowiedni klimat.
Nocleg w Vranjica Belvedere http://www.vranjica-belvedere.hr/index2.htm > cena wychodzi 22.11e

23.07 Park Krka
Trasa do pokonania: 80 km w jedną stronę w dwie będzie 160 km
Jedziemy do Parku Krka. Ceny to 70kn/os. Znowu pół dnia zachwycania się przyrodą no i kąpiele pod wodospadem..
Nocleg w Vranjica Belvedere

24.07 Riwera Siedmiu Kaszteli, Split , Szybenik
Trasa do pokonania: 30 km (w drodze zatrzymanie się przy Kasztelach)
Spacer po Splicie – cel główny pałac Djoklecjana oraz dzwonnica, następnie do Szbeniku
Trasa do pokonania: 89 km
Popołudniu czy pod wieczór (choć przydałoby się jak jeszcze będzie jasno) wybrać się do Szybenika gdzie jest twierdza Św. Anny podobno z pięknym widokiem na Adriatyk. No i powrót na kamping
Trasa do pokonania 55 km
Nocleg w Vranjica Belvedere

25.07 Omis wzywa!
Trasa do pokonania: 47 km
Tak teraz pomyślałem, żeby wyjechać tego dnia z Trogiru i wybrać się z rana do Omisu. To jest dość zachwalane miejsce a do tego niedaleko jest organizowany rafting. Przyjeżdżamy tam koło południa i myślałem, żeby wtedy wybrać się do miasta zobaczyć twierdzę korsarzy, katedrę oraz 50 metrowy wodospad.
Nocleg prawdopodobnie w Galeb http://www.galeb.hr/kamp/eng/kamp01.html cena około 25e

26.07 Rafting
Trasa do pokonania: ???
Trzeba dokładnie się dowiedzieć gdzie są organizowane spływy i jedziemy.
Nocleg w Galeb

27.07 Dubrownik
Trasa do pokonania: około 192 km
Po najlepiej jak najwcześniejszym „zakwaterowaniu się” plaża , a wieczorem Dubrownik i koniecznie wspinaczka na górę Srd.
Nocleg w Pod Maslinami http://www.orasac.com/index.html > cena 14,46

28.07 Trochę odpoczynku i Dubrownik nocą
Podobnie jak dzień wcześniej.
Nocleg w Pod Maslinami

29.07 Znowu odpoczynek
Podobnie jak dzień wcześniej.
Nocleg w Pod Maslinami

30.07 ??

31.07 ??
(te ostatnie dwa dni to sie jesczez zastanawiamy co robić:) )
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 18.07.2006 10:00

Gratuluję! zadanie domowe odrobione! brawo! Orasac- jak najbardziej! A może będąc w Dubrowniku i okolicy skusicie się na CG i Kotor- to niedaleko. Polecam serdecznie! z samochodem to żaden problem! Pzdr! :papa:
darm
Globtroter
galeb+rafting

Nieprzeczytany postnapisał(a) darm » 18.07.2006 10:14

Witam
Gratuluje trafnego wyboru jesli chodzi o Galeb. Co do raftingu - nie kupuj w biurze podrózy. Zazwyczaj przed wejściem na Galeb, lub w innych mocno uczęszczanych miejscach siedzą ludzi którzy sprzedają te wycieczki. U nich jest duzo taniej.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone