Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 14.12.2008 20:25

woka napisał(a):Nie sądzisz, że ta "wolna Polska" z punktu widzenia szarego obywatela niczym zasadniczo się nie rożni od tamtej ( pomińmy UE, Szengen). Wówczas robiłeś co chciałeś ... dziś robisz co chcesz.
Piszesz ..." o godne życie" ...... faktycznie, niektórym a szczególnie tym "szarym" godnie żyje się że hej. ( stali bywalcy instytucji zapomogowych i ośrodków pomocy społecznej).
Musisz wiedzieć, że przedtem na taką skalę to nie występowało.

Woka nie pieprz :wink: W latach 80tych moja Mama zarabiała równowartość do 20 DM a Ojciec w porywach do 40tu. Oboje po studiach i pracowali w swoich zawodach. Mama - mgr historii - uczyła w szkole, ojciec inż metalurg pracował w biurze projektowym. Być może w Twojej branży mieliście lepsze zarobki i branżowe sklepy z zaopatrzeniem i za to też ktoś powinien beknąć. Ci którzy dziś nie mają co do gara włożyć w 90% są na to przez siebie samych skazani ...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2008 20:29

Rysio napisał(a):
woka napisał(a):Nie sądzisz, że ta "wolna Polska" z punktu widzenia szarego obywatela niczym zasadniczo się nie rożni od tamtej ( pomińmy UE, Szengen). Wówczas robiłeś co chciałeś ... dziś robisz co chcesz.
Piszesz ..." o godne życie" ...... faktycznie, niektórym a szczególnie tym "szarym" godnie żyje się że hej. ( stali bywalcy instytucji zapomogowych i ośrodków pomocy społecznej).
Musisz wiedzieć, że przedtem na taką skalę to nie występowało.

Woka nie pieprz :wink: W latach 80tych moja Mama zarabiała równowartość do 20 DM a Ojciec w porywach do 40tu. Oboje po studiach i pracowali w swoich zawodach. Mama - mgr historii - uczyła w szkole, ojciec inż metalurg pracował w biurze projektowym. Być może w Twojej branży mieliście lepsze zarobki i branżowe sklepy z zaopatrzeniem i za to też ktoś powinien beknąć. Ci którzy dziś nie mają co do gara włożyć w 90% są na to przez siebie samych skazani ...

Że dorzucę od siebie

1988 r. video kosztuje 6 średnich pensji nauczyciela - dzisiaj 1/5
maluch nowy - 100 pensji nauczyciel, a dziś ?
komputer atari - 10 pensji - dzisiaj komputer wypasiony 2500 tyś

można tam mnożyć do skutku.

Jeden plus komuny to to, że komuchom, agentom, sb-kom i temu całemu tałatajstwu żyło się komfortowo - jeździli po pijaku, zabijali ludzi, strzelali do nich ect.. i byli bez karni.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.12.2008 20:35

zebik napisał(a):ps. - patrz ofiary stanu wojennego.

Zebik .. zauważyłem Twoją "listę" już wcześniej. Celowo nie pisałem ponieważ umieściłeś na niej ...np. typu " w 1985 r. poniósł śmierć na ławce w parku". Jeżeli to również jest ofiara stanu wojennego - to coś ten wykaz jest za krótki.
Nie neguję wykazu, zapewne jest prawdziwy jednak zaliczanie wszystkiego na poczet ofiar stanu wojennego uważam za lekkie nadużycie.
Idąc twoim tokiem ...... można uważać za ofiary nowego ustroju wszystkich tych co nie mogąc pogodzić się z raptowną zmianą, z raptownym ubóstwem odebrali sobie życie.
Jeżeli nie wiesz co mam na myśli - przybliżę fakty.
Był czas szalejącej inflancji, odsetki z dnia na dzień rosły do niespotykanych wielkości. Były bankructwa zakładów pracy ( ludzie raptem zostali pozbawieni źródła dochodu). To była "nowość" w dotychczasowym życiu. Bardzo wiele osób nie mogło pogodzić się z tym, uważali to za życiową porażkę,...... odebrało sobie życie.
Przepraszam za porównanie ..... o wiele więcej niż liczba ofiar stanu wojennego. Przepraszam ( aż mi się głupio zrobiło).
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.12.2008 20:40

Janusz Bajcer napisał(a):
Ci wyemigrowali ostatnio mogą w każdej chwili wrócić. Granice są otwarte.

woka pałował tych co wtedy wyemigrowali to rozumiem :D
ale Ty Janusz coś się zapętliłeś ,bo Twoi bliscy też wyemigrowali ,a stanu wojennego nie ma
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 14.12.2008 20:46

Z tą małą różnicą, że są od domu o 3 godziny drogi. 30 lat temu wyjeżdżając, aby wrócić wielu ludziom życia brakło. Niektórzy nawet gdyby dziś chcieli wrócić (a znam takich którzy by chcieli) to nie mają do czego, bo aby mieć parę groszy na początek za berlińskim murem, tu sprzedali bądź system im odebrał wszystko na co pracowały pokolenia ich Rodzin.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.12.2008 20:53

Rysio napisał(a):Woka nie pieprz :wink: W latach 80tych moja Mama zarabiała równowartość do 20 DM a Ojciec w porywach do 40tu. Oboje po studiach i pracowali w swoich zawodach. Mama - mgr historii - uczyła w szkole, ojciec inż metalurg pracował w biurze projektowym. Być może w Twojej branży mieliście lepsze zarobki i branżowe sklepy z zaopatrzeniem i za to też ktoś powinien beknąć. Ci którzy dziś nie mają co do gara włożyć w 90% są na to przez siebie samych skazani ...

Tu mnie zagiąłeś ..... o tym nie pomyślałem. Szacunek. :D
W mojej branży nie było nic czego nie było w cywilnej. Standard.
Natomiast ta "moja branża" była pierwsza do odstrzału. W imię pozbawiania "przywilejów" np. 50 % żniżki na PKP zabrano nam błyskawicznie ( umotywowanie było takie, że pozbawiają każdego i wszystkich przywilejów, że ma być od teraz sprawiedliwie) .... jednak kolejarze, nauczyciele, ( może inni) .. nie zostali pozbawieni. Kolejarze dodatkowo utrzymali swój deputat węglowy, energetycy żniżkę na żyżycie energii elektrycznej, ( zapewne jest ten wykaz większy).
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.12.2008 20:57

AndrzejJ. napisał(a):woka pałował tych co wtedy wyemigrowali to rozumiem :D

Andrzej .... słabo kojarzysz. Nie ta branża. Pałowania, uwierz mi - ja na oczy nie widziałem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.12.2008 21:06

woka napisał(a):Janusz .... pamiętasz tamto i widzisz obecne.
Nie sądzisz, że ta "wolna Polska" z punktu widzenia szarego obywatela niczym zasadniczo się nie rożni od tamtej ( pomińmy UE, Szengen). Wówczas robiłeś co chciałeś ... dziś robisz co chcesz.

Pamiętam tamto .... i widzę to , co obecnie.

Przedtem za poglądy polityczne odmienne od linii partii traciło się życie (okres stalinowski się kłania) później też (ks.Popiełuszko) lub więzienie, "wilczy bilet" , szykany rodziny itp. itd.

Dziś nikt nikogo za poglądy polityczne nie morduje , nie wsadza do więzień nie szykanuje.

A więc WOLNA POLSKA w/g mnie różni się zasadniczo od tej z czasów PRL.

Ułomności są jak najbardziej i pewnie będą - ale PRL miał ich znacznie więcej.

Woka - pokaż mi kraj wielkości Polski , który ich nie ma.

Ps. Jeszcze taka mała tabelka pokazująca różnice

Obrazek
Ostatnio edytowano 17.12.2008 22:23 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.12.2008 21:11

AndrzejJ. napisał(a):

ale Ty Janusz coś się zapętliłeś ,bo Twoi bliscy też wyemigrowali ,a stanu wojennego nie ma

Nic się nie zapętliłem , a Ty nie znasz najnowszych szczegółów - syn w październiku wrócił na łono Rodziny :lol:
Powód osobisty , nie ekonomiczny.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.12.2008 21:14

woka napisał(a):Janusz .... pamiętasz tamto i widzisz obecne.
Nie sądzisz, że ta "wolna Polska" z punktu widzenia szarego obywatela niczym zasadniczo się nie rożni od tamtej ( pomińmy UE, Szengen). Wówczas robiłeś co chciałeś ... dziś robisz co chcesz.

Pamiętam tamto .... i widzę to , co obecnie.

Przedtem za poglądy polityczne odmienne od linii partii traciło się życie (okres stalinowski się kłania) pοźniej też (ks.Popiełuszko) lub więzienie, "wilczy bilet" , szykany rodziny itp. itd.

Dziś nikt nikogo za poglądy polityczne nie morduje , nie wsadza do więzień nie szykanuje.

A więc WOLNA POLSKA w/g mnie różni się zasadniczo od tej z czasów PRL.

Ułomności są jak najbardziej i pewnie będą - ale PRL miał ich znacznie więcej.

Woka - pokaż mi kraj wielkości Polski , który ich nie ma.

Ps. Jeszcze taka mała tabelka pokazująca różnice

Obrazek

Czyli stan wojenny miał same plusy.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.12.2008 21:15

woka napisał(a):

Andrzej .... słabo kojarzysz. Nie ta branża. Pałowania, uwierz mi - ja na oczy nie widziałem.

To kto w końcu pałował ? Ty nie .Oni też nie. :wink:
Sami się pałowali czy co? :D
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.12.2008 21:17

AndrzejJ. napisał(a):

Nic się nie zapętliłem , a Ty nie znasz najnowszych szczegółów - syn w październiku wrócił na łono Rodziny :lol:
Powód osobisty , nie ekonomiczny.

nie chodziło mi o powrót tylko o emigrację z powodu stanu wojennego
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.12.2008 21:28

woka napisał(a):

Woka ja ci wierzę, że mogłeś nie widzieć , co nie znaczy , że pałowania nie było.
Znam kilku takich, wprawdzie nie osobiście , którzy od pałowania zmarli.(Włosik, Przemyk)

Stan wojenny - dwie różne prawdy ??

Stan wojenny- Prawda 1

Stan wojenny - Prawda2
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.12.2008 21:35

Andrzeju, żaden z moich bliskich (członek rodziny) nie musiał emigrować z powodu stanu wojennego , natomiast szczerze współczuję tym co musieli.

Ps. Tabelkę coś źle czytasz , okularów nie masz na nosie :?: :wink: :lol:
akkon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) akkon » 14.12.2008 21:38

woka napisał(a):Akkon .... tylko nie podważaj tego co napisałem. Tak się składa, że tego akurat najbardziej nie cierpię ( jestem zaciekłym przeciwnikiem fantazjowania).

1. Masz swoje wspomnienia, inni mają swoje. Może w Warszawie tak było. Ale na lubelszczyźnie - już nie.
2. Kwestia co do argumentów ad personam ... jeśli uważasz to za żart, to informuję cię uprzejmie, że w takim razie na tych kierunkach studiów uniwersyteckich, na których nauczają przedmiotów abstrakcyjnych, nauczają właśnie tego żartu. I, z tego co pomnę, ten żart ma rodowód jeszcze starożytny.
3. Kolega przedstawił listę ofiar stanu wojennego, z których część należy wywalić - dla jasności, tych od 23 lipca 1983 r. Żeby cała komuna nie zbierała za tych co zeszli PO stanie wojennym. Napisałeś, że nie wspomina się poległych (?) milicjantów i żołnierzy. Proszę ponownie o podanie choćby przykładu innego niż sierż. MO Karos.
4. W jednym się zgadzam - wbrew temu co się uważa, to kadra żołnierzy zawodowych LWP wcale nie miała takiej ameryki. Po wszystko staliśmy w kolejkach tak jak inni. Jedyne co, to dostaliśmy szybko mieszkanie i ojciec dostał talon na syrenę, bo samochód był mu potrzebny z racji obowiązków. To mieszkanie to był potężny plus, cała reszta była normalna, tzn. peerelowska. Ojciec (oficer) zarabiał równowartość około 30 dolarów, mama pracując w szkole dostawała do 20. Natomiast pamiętam, że ojciec jednego kolegi z klasy był esbekiem, takim chyba trochę wyższej rangi - matka kolegi nie musiała pracować, bo tyle zarabiał. Kolega zawsze miał dostęp do niektórych gazet (wówczas nie do dostania, np. Fantastyka), miał komiksy, płyty itd. Na władzę ludową nie dawał za bardzo złego słowa powiedzieć. I się nie dziwię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone