napisał(a) Vjetar » 14.12.2008 18:42
1. W dniu wprowadzenia stanu wojennego byłem nastolatkiem. Pamiętam czołgi na ulicach i strach w oczach matki która czekała na powrót ojca z pracy. Nie był w opozycji (żaden styropian).
2. WRON - coś co kazało bronić nas samych przed nami samymi.
3. Pamiętam szczególnie jeden wieczór - centrum Wrzeszcza i barykadę z ławek parkowych. Pamiętam gdzie stało ZOMO i co było dalej. Do dziś czuję na plecach ten oddech. Potem był teledysk
Kazika jak lodówa przejeżdża po facecie. Jako młody kształtujący swoją świadomość człowiek powiedziałem, zero tolerancji dla Lewicy.
4. Jak patrzę na dzisiejszą Prawicę to pytam co sie stało?
5. Pokojowa Nagroda Nobla dla Lecha Wałęsy. Jakim był i jakim jest wiemy wszyscy - czy aby napewno? Dlaczego pan Wyszkowski twierdzi, że było inaczej?
6. Szafa Lesiaka i inne skarby arwiwum IPN. I przychodzi taki pan Cenckiewicz i drugi (zapomniałem nazwiska) i twierdzą, że wiedzą jak było. Wtedy sikali na leżąco a teraz wiedzą...
7. Okrągły stół - sukces. Nareszcie wolność. Dlaczego bez takich osób jak Walentynowicz, Gwiazda?
8. Skoro tyle osób chciało tej wolności i rozliczenia przeszłości przez tyle lat nie stworzono przejrzystych przepisów dotyczących lustracji?
9. Ofiary - cześć ich pamięci!
10. Wolność - bezcenna.
I na koniec - nie napiszę, że o taką Polskę walczyłem. Byłem za smarkaty. Ale to co widzę teraz bardzo mi się nie podoba. A dodatkowo jak można tu przeczytać targają mną różne emocje.