Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 13:10

woka napisał(a):[Wiekszość (lub każdy) wstepował pod naciskiem lub santażem ( mieszkanie, awans...)

Woka , w jednym z postów pisałem, że mój Ojciec w małej mieścinie mógł zostać kierownikiem placówki Hartwig pod warunkiem wstąpienia do partii.
Nie wstąpił, kierownikiem nie został.
Ostatnio edytowano 17.12.2008 13:19 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.12.2008 13:15

Z takim właśnie politowaniem a czasem zażenowaniem oglądamy relacje z naszego Sejmu. Obrażamy się wręcz na porównania, że tacy jesteśmy.
A tu jest dokładnie to samo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 13:18

Nareszcie emocje trochę uległy ostudzeniu....takiej wojny jak tutaj to chyba nawet w sejmie nie było... :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 13:20

A teraz trochę fantazji.
Hipoteza:
zakładamy, nie jest wprowadzony stan wojenny, w kraju jest coraz gorzej ( było coraz gorzej), strajki się nasilają( nasilały się),..ludzie zaczynają się po czuprynach bić ( mało brakowało a być może że gdzieś w rodzinach już się targali), syn z ojcem, brat z bratem.
Dochodzi do zapalonej iskierki ( mogło sie zdarzyć), masakra jakich mało ( mogło się zdarzyć), trup na trupie( ....) ...
Czy tak mogło być ???? Nie ma żadnej gwarancji na "za" i "na przeciw".

Jakby teraz jakiś wizjonier powiedział ..... że dosłownie by tak było.
Jaruzelskiemu trzeba by pomniki stawiać.
( ale nie ma takiego wizjonera ...są lecz innej słusznej linii, wiedzą że stan wojenny był ogromnie zły i jakby go nie wprowadzono to wszystko byłoby ...... cacy, sielanka i raj na ziemi)

Nie wiem jaką Wy macie metodykę oceniania. Ja mam taką w wyniku której logika i poczucie odpowiedzialności i sprawiedliwości nakazuję mi daleko idącą ostrożność.
Na dowód, że nie idę będną drogą .... sądy do tej pory nie mogą osądzić ( w sądach się osądza a nie wendeta - //Janusz doskonale wiem co to oznacza//, przytoczyłem za AndrzejemJ ponieważ jest wrażenie Twojej.... wendety w polskim wydaniu).
..... i całe szczęście że są sądy, w przeciwnym razie, Janusz jako senior forum ...... wyrok znany,.... wendeta.

Ja takiemu myśleniu ( zaślepieniu) mówię stanowcze NIE.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 13:28

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):[Wiekszość (lub każdy) wstepował pod naciskiem lub santażem ( mieszkanie, awans...)

Woka , w jednym z postów pisałem, że mój Ojciec w małej mieścinie mógł zostać kierownikiem placówki Hartwig pod warunkiem wstąpienia do partii.
Nie wstąpił, kierownikiem nie został.

Nie On jeden, takich zapewne było wielu.
Wielu jednak wstąpiło i pracowało ciężko i uczciwie. Zaryzykuję i ..... myślę że pod naporem honoru ( tego zwykłego, człowieczego) aby nikt ich nie posądził o wyłudzenie, pracowali lepiej od tych co "bagażu" nie mieli.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.12.2008 13:33

alessandro1977 napisał(a):Nareszcie emocje trochę uległy ostudzeniu....takiej wojny jak tutaj to chyba nawet w sejmie nie było... :lol:

Zaczynam wygaszać bo nie sądziłem, że będzie aż tak gorąco....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 13:37

JacYamaha napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Nareszcie emocje trochę uległy ostudzeniu....takiej wojny jak tutaj to chyba nawet w sejmie nie było... :lol:

W obliżu zbliżających się świąt zdecydowanie za gorąco...a może to właśnie przedświąteczna gorączka ? Jak trafnie zauważył jeden z moderatorów atmosfera ostatnio na forum jest zbyt ognista... :devil:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 13:39

lubelski napisał(a): ale nie potrafię powiedzieć ze to co było wcześniej było złe i niedobre. Może to ten cholerny sentyment do lat beztroskiej młodości.... nie wiem....

Myślę że potrafisz, problem w tym że nie obronisz. Fakty są faktami.
Oprócz tego powiedzieć zawsze można ale jaka wówczas odpowiedzialność za słowo ????
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.12.2008 13:44

woka napisał(a):A teraz trochę fantazji.
Hipoteza:
zakładamy, nie jest wprowadzony stan wojenny, w kraju jest coraz gorzej ( było coraz gorzej), strajki się nasilają( nasilały się),..ludzie zaczynają się po czuprynach bić ( mało brakowało a być może że gdzieś w rodzinach już się targali), syn z ojcem, brat z bratem.
Dochodzi do zapalonej iskierki ( mogło sie zdarzyć), masakra jakich mało ( mogło się zdarzyć), trup na trupie( ....) ...
Czy tak mogło być ???? Nie ma żadnej gwarancji na "za" i "na przeciw".

Mogłoby być.
Ale tu pojawia się kolejna hipoteza.
zakładamy, że nie jest wprowadzony stan wojenny, w kraju jest coraz gorzej ( było coraz gorzej), strajki się nasilają (nasilały się),..ludzie zaczynają się po czuprynach bić (mało brakowało a być może, że gdzieś w rodzinach już się targali), syn z ojcem, brat z bratem.
Aby zapobiec fali przemocy zostaje powołany zbiorowy układ odpowiedzialności za kraj. Do rozmów z rządem zasiadają regionalne ośrodki związkowe. Wypracowany zostaje kompromis co do ustąpienia z jedynie słusznej drogi + lustracja i dekomunizacja.
Powstaje rząd tymczasowy. Otwarcie na zachód. Przejrzysta polityka kadrowa. Wygaszenie emocji i nadzieja.
Czy tak też mogło być ????

Skorzystałem z Twojego posta. Słowo "układ" nie brzmi dobrze. Komitet też byłoby źle.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 13:50

Woka Ty chyba nie czytasz dokładnie postów , albo ich nie rozumiesz.

Przytocz choć jeden , w który mówię o wendecie na Jaruzelskim.

Mnie wystarczy jak Sąd powie - jesteś winny Generale (do czego zresztą Generał się przyznaje i przeprasza) , ale ze względu na wiek i stan zdrowia odstępuje się od wymierzenia kary.

Tylko tyle i aż tyle Gdzie tu widzisz z mojej strony wendetę w polskim wydaniu. :?:

Sam też chcesz sprawiedliwości , ale nie wiesz jakiej. Twój problem.

Ps. W Twojej hipotezie "trup ma trupie" i masakra w rodzinach z jakiej broni miałaby powstać.
Na wyposażeniu rodzin były walki do ciasta , tłuczki do mięsa, noże kuchenne, pięści - trzeba mieć dużo siły aby tym zabić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 13:55

Jak Hajd Park to Hajd Park...na zakończenie (zima idzie i piździć zaczyna w parkach) sobie zawołam:
Precz z socjalistycznymi-trepami-politrukami!
Amen(t)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.12.2008 14:07

Hepiiik Obrazek Obrazek Obrazek

Hyde Park
Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować o polityce, rozrywkach, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.12.2008 14:11

Wydaje mi się że do sejmowego klimatu nam dużo brakuje , padły tutaj ostre słowa, ale nie wyczytałem żeby ktoś , kogoś wykluczał z dyskusji.
Były jedynie sformułowania odwołujące się do "delikatnie mówiąc" braku wiedzy, intelektu , doświadczenia itd . Nie ma grożenia pałką lub karabinem tylko psychiatrą.
Co by było gdyby internet wynaleziono 30 lat temu :?:
Chwalę Boga za to że umiejscowił mnie w tych czasach, które idealne nie są ale od 200 lat geopolitycznie a niebawem gospodarczo- najlepsze :!:
Polacy znani są z tego że w trudnym czasie umieją współpracować , smuta czasu wojennego polega na tym że "partnerem" społeczeństwa była agentura sowiecka.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.12.2008 14:20

JacYamaha napisał(a):

Jesteśmy swarliwym narodem.....
Nie pamiętam czyje to słowa : ..... to trzeba naród wymienić....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.12.2008 14:26

Torac napisał(a):Jesteśmy swarliwym narodem.....
Nie pamiętam czyje to słowa : ..... to trzeba naród wymienić....

Wydaje i się, że to ś.p. Mirosław F. Rakowski na spotkaniu ze stoczniowcami...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone