Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.12.2008 14:37

I na koniec, że było ciężko to ja bardzo dobrze o tym wiem.

Scena 29: (w biurze wytwórni filmowej)
[Miś rozmawia z Hochwanderem i poznaje Olę]
Hochwander: Hej!
Miś: Heej...
Hochwander: Nasza gwiazda. Olu przedstaw się Panu.
Ola: Aleksandra Kozeł.
Miś: Ochudzki... Ryszard. Bardzo mi miło.
Hochwander: Dobrze... No? Co słychać Rysiu?
Miś: Powoli...
Hochwander: Olu idź... zobacz co jest dzisiaj na obiad w bufecie... Bardzo porządna dziewczyna.
Miś: Trudno! Co robić...
Hochwander: Serio, bardzo bym chciał, żeby się jakoś w życiu ustawiła. No więc?
Miś: Janek, wiesz jak było! Była wojna! Pięć lat wojny, pięć lat okupacji, wiesz...
Hochwander: Dwadzieścia osiem filmów o tym zrobiłem, robię dwudziesty dziewiąty.
Miś: No, to już z samych filmów wiesz jak było. Było ciężko. A przed wojną jak było? Za sanacji proszę Ciebie!
Hochwander: Osiemnaście filmów mam o tym. Co to za brat? Gdzie on jest?
Miś: Nigdzie! On jest tylko w świadomości tej mojej ciotki. Bardzo bogata, siedemdziesiąt dziewięć lat, mieszka w Londynie. Wystarczy Ci? Rodzice wysłali mojej ciotce zdjęcie. No, lekko przesadzone... Na zdjęciu było mnie dwóch, że niby nas dwójka się urodziła, bliźniaków. I ciotka przysyłała po pięćdziesiąt na każdego z nas! Czyli razem sto! Dla niej pięćdziesiąt czy sto to wiesz było bez różnicy. A dla nas... Janek, co Ci będę dużo mówił. Nam było ciężko. Ojciec bracie...
Hochwander: Przestań bo zwariuję! Wiem, że było ciężko! Osiemnaście filmów mi było ciężko! Czego ty ode mnie chcesz?!
Miś: Ciotka za tydzień przyjeżdża do kraju. Pierwszy raz po pięćdziesięciu latach. Musi nas być dwóch braci bliźniaków i do Ciebie z tym przychodzę... Janek, to co ciotka przywiezie dla brata jest twoje. no?
Hochwander: Skąd ja mogę wiedzieć... ile ona przywiezie dla brata?
Miś: Janek? Masz ze mną złe układy?
Hochwander: No powiedzmy... zgrałbyś epizod w moim filmie. Potem zachorujesz. I to by była podstawa do poszukiwania sobowtóra na dublera. No i co, zadowolony jesteś ?
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 17.12.2008 14:50

woka napisał(a): Ale przeciez decyzję należy podjąć tu i teraz ... w społeczeństwie dzieją się już niedobre rzeczy, w kraju wrzy ..... ( wiem, wiem krytykowac bardzo łatwo, decyję podjąć .... jakoś nikt nie chce, boi się ośmieszenia na forum)
Na drugie .... nie myśl w kategoriach koministy. Myśl w swoich obecnych kategoriach. Podejmij decyzję i podaj jej treść. :!:
( zareczam , ja nie będę się z niej śmiać. Ocenię tylko jej realność, skutki ...)

Proszę bardzo :
1. dokonuje przewrotu wojskowego po czym oświadczam, że PRL występuje z Układu Warszawskiego i RWPG. Ogłaszam neutralność PRL. Tym jednym posunięciem mam za sobą całe społeczeństwo, jak wcześniej partyjny aparatczyk niejaki Imre Nagy.
2. Apeluję do całego społeczeństwa o jedność ze względu na realne zagrożenie państwowości ze strony "braci klasowych" ze wschodu i z zachodu. I daję sobie rękę uciąć, że staje za mną 3/4 Polski i biskupi.
3. Mówię Lońce Breżniewowi, żeby zabierał swoich sołdatów, a za tranzyt do komunistycznych Niemiec liczę sobie w ropie i gazie. Za wszelkie inne "usługi" liczę sobie w dolarach.
4. Informuję towarzysza Breżniewa, że może się wplątać w drugi Afganistan, więc lepiej żeby z towarzyszem Honeckerem przysiadł na dupie. Równocześnie nakazuję wyrzucenie do śmieci planów wojny zaczepnej, odświeżam zasoby kartograficzne i nakazuję dowódcom okręgów wojskowych tworzenie baz partyzanckich.
5. Wywalam kierowniczą kadrę SB i MO od szczebla zastępców naczelnika WUSW wzwyż.
6. Nie rozwiązuję PZPR, w ten sposób mam zachowaną "kierowniczą rolę partii", za to zamykam wszystkich typu Olszowski i Kociołek, no i prewencyjnie całe Biuro Polityczne i wybranych członków KC.
7. Wprowadzam reformy ekonomiczne, całą ekonomię socjalistyczną wyrzucam na śmietnik.
8. Szukam kontaktu z władzami CSRS, bo Czesi zawsze byli pragmatyczni.
To na razie tyle.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 14:57

Ja w sprawie Barei i "Misia" :lol: :wink:

Film powstał w przełomowym okresie najnowszej polskiej historii, kiedy nagle okazało się, że śmiać się można już niemal ze wszystkiego. Tym trudniej było więc wymyślić coś, co rozbawiłoby publiczność. Ale chociaż upadła większość wcześniejszych tabu, nieodmiennie groteskowa pozostała otaczająca nas rzeczywistość.
Stanisław Bareja i Stanisław Tym (autor scenariusza) wymyślili więc nieco zawiłą historyjkę o Rysiu-Misiu rywalizującym zachłannie z eksmałżonką o grubą forsę zdeponowaną za granicą, ale opowiastka ta służy głównie jako pretekst do ukazania wielu nonsensów swojskiej codzienności przełomu lat 70-tych i 80-tych. Są więc w filmie kpiny z nierozgarniętych milicjantów, przedrzeźnianie piosenkarzy z kołobrzeskich festiwali, szydzenie z imprez rozrywkowych dedykowanych ludziom "Do-Ro" , groteskowe parodie urzędniczych rytuałów albo zachowań w placówkach zbiorowego żywienia. Na tle tego idiotycznego świata pojawia się problem tzw. tworzenia nowej tradycji. Sztuczność tego rodzaju zabiegów nieźle uosabia w "Misiu" noworodek nazwany pokracznie "Tradycja".Film kończy się w tonacji podniosło-lirycznej z piosenkowym komentarzem i wizyjną fantastyką-słomiany miś unoszący się nad Warszawą, który niespodziewanie spada wbijając się w ziemię.

O tym, że "Miś" jest wyjątkowym filmem niech świadczy wypowiedz Jacka Fedorowicza:" "Miś" jest wspaniałą komedią, ponieważ zbiegło się w nim kilka czynników stanowiących o sukcesie: talent autorów, w tym umiejętności obserwacji, zdolność syntezy i - co oczywiste - umiejętność rozśmieszania, dalej: głęboka niezgoda na system popularnie zwany socjalizmem i na brak suwerenności, dalej: postanowienie obwieszczenia widzą tej niezgody w sposób tak wyraźny, w jaki nikomu w filmie się jeszcze nie udało, i wreszcie: moment historyczny, krótki oddech wolności po sierpniu 1980, który niespodziewanie sprawił, że "Miś" przeszedł przez ekrany w formie zafałszowanej przez cenzurę w stopniu tak nieznacznym, o jakim Stanisław Bareja nawet nie mógł marzyć przy swoich filmach w poprzednich latach. A zaczynał go kręcić w czasach, kiedy o wejściu na ekran "czegoś takiego" po prostu nie mogło być mowy. Dał mi do przeczytania scenopis tuż przed pierwszym dniem zdjęciowym. Byłem zachwycony, ale nie wierzyłem, że dadzą mu kręcić. Powiedziałem:- Jakiś ubek z ekipy doniesie i odbiorą ci film jeszcze w trakcie zdjęć! Jakże się cieszę, że nie miałem racji..."
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 16:19

akkon napisał(a):
woka napisał(a): Ale przeciez decyzję należy podjąć tu i teraz ... w społeczeństwie dzieją się już niedobre rzeczy, w kraju wrzy ..... ( wiem, wiem krytykowac bardzo łatwo, decyję podjąć .... jakoś nikt nie chce, boi się ośmieszenia na forum)
Na drugie .... nie myśl w kategoriach koministy. Myśl w swoich obecnych kategoriach. Podejmij decyzję i podaj jej treść. :!:
( zareczam , ja nie będę się z niej śmiać. Ocenię tylko jej realność, skutki ...)

Proszę bardzo :
1. dokonuje przewrotu wojskowego po czym oświadczam, że PRL występuje z Układu Warszawskiego i RWPG. Ogłaszam neutralność PRL. Tym jednym posunięciem mam za sobą całe społeczeństwo, jak wcześniej partyjny aparatczyk niejaki Imre Nagy.
2. Apeluję do całego społeczeństwa o jedność ze względu na realne zagrożenie państwowości ze strony "braci klasowych" ze wschodu i z zachodu. I daję sobie rękę uciąć, że staje za mną 3/4 Polski i biskupi.
3. Mówię Lońce Breżniewowi, żeby zabierał swoich sołdatów, a za tranzyt do komunistycznych Niemiec liczę sobie w ropie i gazie. Za wszelkie inne "usługi" liczę sobie w dolarach.
4. Informuję towarzysza Breżniewa, że może się wplątać w drugi Afganistan, więc lepiej żeby z towarzyszem Honeckerem przysiadł na dupie. Równocześnie nakazuję wyrzucenie do śmieci planów wojny zaczepnej, odświeżam zasoby kartograficzne i nakazuję dowódcom okręgów wojskowych tworzenie baz partyzanckich.
5. Wywalam kierowniczą kadrę SB i MO od szczebla zastępców naczelnika WUSW wzwyż.
6. Nie rozwiązuję PZPR, w ten sposób mam zachowaną "kierowniczą rolę partii", za to zamykam wszystkich typu Olszowski i Kociołek, no i prewencyjnie całe Biuro Polityczne i wybranych członków KC.
7. Wprowadzam reformy ekonomiczne, całą ekonomię socjalistyczną wyrzucam na śmietnik.
To na razie tyle.

....hm, chyba niezłe. ( to w kwestii założenia i teorii).
W praktyce ....najnormalniejsza wojna. Suma sumarum - wychodzi jeszcze gorzej.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 16:56

Janusz Bajcer napisał(a):Woka Ty chyba nie czytasz dokładnie postów , albo ich nie rozumiesz.
Przytocz choć jeden , w który mówię o wendecie na Jaruzelskim.
Mnie wystarczy jak Sąd powie - jesteś winny Generale (do czego zresztą Generał się przyznaje i przeprasza) , ale ze względu na wiek i stan zdrowia odstępuje się od wymierzenia kary.
Tylko tyle i aż tyle Gdzie tu widzisz z mojej strony wendetę w polskim wydaniu. :?:
Sam też chcesz sprawiedliwości , ale nie wiesz jakiej. Twój problem.
Ps. W Twojej hipotezie "trup ma trupie" i masakra w rodzinach z jakiej broni miałaby powstać.
Na wyposażeniu rodzin były walki do ciasta , tłuczki do mięsa, noże kuchenne, pięści - trzeba mieć dużo siły aby tym zabić.

Janusz .... od któregoś z kolei posta (z początku dyskusji), miałem wrażenie że reprezentujesz ... (bez obrazy) klasycznego mohera.
Nadal mam takie wrażenie mając na uwadze Twój sposób wyrażania się, Twój sposób myślenia, Twój sposób umotywowania swoich racji.
Pytasz się .. w którym poście chcesz wendety. Wprost tego nie napisałeś (chyba, wszystkiego super dokladnie nie czytam) lecz ... Janusz to widać i czuć, że jesteś w tej materii mściwy nad wyraz.

Ja chce sprawiedliwości ale nie wiem jakiej ...... tutaj piszesz prawdę. Tak jest faktycznie. Mam dylemat, mam obawy czy aby dobrze to wszystko postrzegam.
Moim zdaniem, postrzegam dobrze ( jakże by inaczej) lecz ... tyle innych stanowisk, tyle innych zdań, że wątpię i szukam swojego błędu. Podczas "szukania" błędu nie mogę znaleźć ( jakże by inaczej).
Jaki wniosek .... dyskutanci usiłują mnie zapędzić w kozi róg, wykrzyczeć ( zakrzyczeć) aby to ich prawda zwyciężyła.
Nic z tego - ja mam przewagę, ponieważ mam swój punkt widzenia który korzysta z takich sam praw jak punt "przeciwnika". Na dodatek, mój punkt podparty jest autentycznym, fizycznym udziałem w dyskutowanej sprawie ( zdarzeniu).
Janusz ...... jakbyś to Ty był w tym fizycznie obecny, wnioskując z Twojej tutaj zawziętości ... nie dopuściłbyś nikogo do głosu. !!
Tylko Twoja prawda by była prawdą prawdziwą.
Ja, jak widać i czuć ... polemizuję. Owszem, poniosło mnie ale tylko umarłego by nie poniosło, jak czytam takie brednie że chcą nie chcą dostaję rumieńców ze wstydu.
Opisuję suche fakty w których byłem fizycznie obecny i nawet to jest podważane. !!!!! ( ja bym nigdy na takie coś się nie odważył, ... ale mściwość i ślepota nakazuje nawet to zakwestionować).

Dla ambitnych i cierpliwych .... wróccie do początku dyskusji i zobaczcie co ja piszę, w jakim sensie i tonie, z jakim wydzwiękiem a co pisze Janusz . Przytacza, cytuje, wkleja .. ( chce nas obrazić czy co, za nieuków nas ma ?) wszystko pod jedno dyktando. .... a przecież dysktujemy na temat zasadności wprowadzenia stanu wojennego. Zasadności ...... a nie kto ile wklei materiału "jak to było ".
..... Jak nie stan wojenny to co ?????? i zaraz będą wklepywane treści zupełnie nie związane z zapytaniem. Ot i dyskusja. (moherkowa).
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 17.12.2008 17:29

akkon napisał(a):

Proszę bardzo :
To na razie tyle.

"akkon", na tamten czas już było by nas dwóch. Ale musieli byśmy podzielić zasługi na nas dwóch, ja Tobie, Ty mnie UZNAĆ zasługi, a nagrodę musieli byśmy PRZEKAZAĆ NARODOWI.

Tylko widzisz, myśmy nie byli zdrajcami i kapusiami swoich podwładnych wojskowych, nie służyliśmy obcej agenturze Informacji Wojskowej

To ten maluczki co to obiadował w Magdalence, dzisiaj ma pierś wypiętą z wizerunkiem MB w klapie sieje jadem niczym POniosło stefanka czy POlikota na czele z POmorowskim. Sami sobie słodzą dzieląc miedzy siebie apanaże zapominając, że naród żyje już w XXIw. czekając na cudacznie obiecane odszkodowania po utracie swoich bliskich.

I nikt mi nie powie, że "białe to białe a czarne to czarne"...):)

Pozdrawiam zdrowo myślących Polaków, którzy nie poddają się ogłupiającej propagandzie w T(usk) V(ision) N(etwork)

pozdrav :papa: :hut:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.12.2008 17:47

akkon napisał(a):Proszę bardzo :
To na razie tyle.

Powiem tak. Większych bzdur nie czytałem już dawno.
Zwłaszcza z tym reformami i szukaniem kontaktu z władzami CSRS. Zapomniałeś, ze tam rządził Husak, któremu nie zależało w 68 na własnym narodzie, a co dopiero na Polakach w 81. Jedyne co byś znalazł to szybszy transfer na Łubiankę. I tyle Twojego szukania byłoby.
A poza tym utopiłbyś Polskę we krwi. Podoba Ci się, reformatorze, taka perspektywa?
Ale nic to, jak mawiał klasyk, pisz dalej. Zaiste ciekawe.

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.12.2008 17:52

bonar napisał(a):Pozdrawiam zdrowo myślących Polaków, którzy nie poddają się ogłupiającej propagandzie w T(usk) V(ision) N(etwork)

pozdrav :papa: :hut:

Kogo uważasz za zdrowo myślącego? Tego co myśli tak jak Ty i bracia karły razem wzięci?
Bo komuniści nie. Socjaliści nie. Sympatycy Wałęsy nie. Zwolennicy Jaruzelskiego lub Tuska nie.
A może ideowcy spod znaku mieczyków Chrobrego? Nie? To kto?
Wyjaśnij mi to z łaski swojej, bo do dziś nie wiedziałem, ze myślę niezdrowo.

R.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2008 18:14

Popcorn i cola kupiona. :wink:
akkon mistrzu kolorowy ,jak tęcza w Twoim avatarze ......będziesz moim idolem,drugim będzie bonar :D Dwaj geniusze prawie uratowali naród.
Tylko przed czym ?
Mam pytanie do Janusza z chorą wyobrażnią ,bo tylko chora wyobrażnia wymyśla napady i morderstwa.Jakie chcesz przedstawić zarzuty generałowi Jaruzelskiemu? Konkretnie. 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.12.2008 18:41

Tylko ręce precz od Generała :!: Może się ... :D

Powtarzasz się, ale wolno Ci - Janusz :wink: :lol:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 17.12.2008 19:40

woka napisał(a):....hm, chyba niezłe. ( to w kwestii założenia i teorii).
W praktyce ....najnormalniejsza wojna. Suma sumarum - wychodzi jeszcze gorzej.

Wojna albo i nie. Towarzysz Breżniew ma dość wojen, bo raz - że ekonomicznie pada mu całe imperium, dwa że Chiny stają na nogi po śmierci Mao, trzy - że Reagan zaczyna mu dokazywać, a cztery - że przygotowania do wojny przeciwko całemu krajowi to nie to samo co wjechanie czołgami do CSRS. Przygotowania do wojny zajęłyby mu z pół roku, podciągnięcie szpitali, zaplecza, sporządzenie map, odkurzenie sprzętu, mobilizacja rezerwistów, wypędzenie ludności z terenów przygranicznych, opracowanie planów agresji przy uwzględnieniu, że staje przeciwko armii i ludności, a nie tylko ludności. Z tego co pomnę, to chyba jeszcze w 1982 r. Lońka wykitował, więc po jego śmierci byłby z tym jeszcze większy burdel.
ZSRR lat 80tych to było państwo zdychające, nie to samo co w latach 30tych i 50tych. Szansa na "przeżycie" była większa.
Towarzysz Breżniew pamięta, że wojna w Afganistanie też zaczęła się fajnie. Weszli, nawet za bardzo nie strzelali. Zajęli cały kraj, pozakładali garnizony. A naprawdę zaczęło się dopiero potem i szybko to "fajnie" się skończyło. Towarzysz Breżniew pamięta, że dla afgańców ruski jest egzotyczny, a dla Polaków jest stałym i odwiecznym wrogiem. Towarzysz Breżniew wie, że rakiet w Polskę nie wyceluje, bo musiałby zrezygnować z celów na Zachodzie. A Zachód może swoje rakiety przecelować z Polski na inne komunistyczne kraje. Towarzysz Breżniew pamięta, że papieżem jest Polak. Itede.
Nie wiem czy byłaby to wojna. Może tak a może nie, gdybanie jest łatwe.
Wiem natomiast tyle, że Jaruzelski zachował się jak komunista, nie jak Polak, bo chciał zachować w Polsce socjalizm i podległość pod wielkiego brata. Rozwalił do reszty ekonomię i odizolował Polskę od cywilizowanego świata.
Jeszcze jedno - wcale nie uważam, że stan wojenny był strasznie krwawy. Wręcz przeciwnie. Kilkadziesiąt ofiar to obiektywnie bardzo mało, gdy się porówna z Pinochetem lub nawet zamachem majowym. Tylko że - jak pisałem wcześniej - i Piłsudski, i Pinochet zrobili potem coś konkretnego. Jaruzelski nie zrobił nic. I na tym polega bezsens stanu wojennego. I brak jaj u Jaruzelskiego. I wcale mi go nie szkoda, że dziś odpowiada za to wszystko, bo musi opowiadać frazesy. A gdyby postawił Polskę ekonomicznie na nogi, na co miał minimum 5 lat, to miałby dziś obrońców nie tylko w osobach sentymentalnych miłośników dawnego systemu, ale też w ludziach trzeźwo myślących.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 19:59

woka napisał(a):Janusz .... od któregoś z kolei posta (z początku dyskusji), miałem wrażenie że reprezentujesz ... (bez obrazy) klasycznego mohera.

Możesz sobie mieć takie wrażenie, ale ja nie czuję się żadnym moherem.
Mimo , że nie uczestniczyłem czynnie w opozycji , całym sercem popierałem działania "Solidarności" w latach 80-tych i byłem jej szeregowym członkiem, nigdy nie należałem i nie należę do żadnej partii politycznej, natomiast mam przekonania prawicowo - liberalne, więc wszystkie socjalizmy i komunizmy dla mnie obce jako utopie, od czau wolnych wyborów nigdy nie głosowałem na kandydatów mających przekonania lewackie i komunistyczne. W ostatnich wyborach parlamentarnych i lokalnych wszystkie moje głosy oddałem na kandydatów PO.
Już pisałem, że panowie Kaczyńscy (i ich spółka) za zrobienie Leppera wice-premierem mają u mnie "przechlapane" i ani jednego głosu w żadnych wyborach ode mnie nie dostaną. Zresztą powodów jest więcej, poprzestanę na tym jednym.
Cieszę się , że jesteśmy w NATO, w UE, jestem za wprowadzeniem euro, jestem za wolnością gospodarczą i otwartymi granicami, "rydzyki" lubię tyko marnowane w sosie pomidorowym , takie jak ostatnio robiłem.
Zaiste ciekawy ze mnie "moher"

Skoro dostałem łatkę od Ciebie to pozwól, że ja też Tobie przypnę.
Od któregoś posta mam wrażenie , że reprezentujesz ..... (bez obrazy) klasycznego "homosovieticusa" zgodnie z definicją ks. Tischnera.

woka napisał(a):Pytasz się .. w którym poście chcesz wendety. Wprost tego nie napisałeś (chyba, wszystkiego super dokladnie nie czytam)

Tak myślałem i okazuje się , że dobrze myślałem.

woka napisał(a):Janusz to widać i czuć, że jesteś w tej materii mściwy nad wyraz.

Po raz kolejny napiszę , że przytaczanie faktów historycznych nie jest mściwością , lecz obowiązkiem. W całym okresie PRL władza ludowa popełniała zbrodnie na narodzie. Nie wolno o tym zapominać !!!

woka napisał(a):Ja chce sprawiedliwości ale nie wiem jakiej ...... tutaj piszesz prawdę. Tak jest faktycznie. Mam dylemat, mam obawy czy aby dobrze to wszystko postrzegam.

To Twój problem. Nie można mieć równocześnie szacunku dla KURONIA (tak jak pisałeś) i dla Jaruzelskiego.
Tak jak nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.

woka napisał(a):Jaki wniosek .... dyskutanci usiłują mnie zapędzić w kozi róg, wykrzyczeć ( zakrzyczeć) aby to ich prawda zwyciężyła.
Nic z tego - ja mam przewagę, ponieważ mam swój punkt widzenia który korzysta z takich sam praw jak punt "przeciwnika". Na dodatek, mój punkt podparty jest autentycznym, fizycznym udziałem w dyskutowanej sprawie ( zdarzeniu).

Ten fragment wypowiedzi dowodzi , że to Ty nie dopuszczasz innej racji niż Twoja. Nikt Cię zapędza w kozi róg , tylko polemizuje z Twoimi racjami i poglądami. Są ludzie , którzy mają inne i mogą je mieć.
Nie trzeba być uczestnikiem wydarzeń , aby mieć prawo do swoich poglądów. Ty w tamtym okresie byłeś po innej stronie barykady, niż opozycja, ja nie brałem w tym fizycznego udziału jak większość społeczeństwa, dlatego mam szacunek i wdzięczność dla tych którzy za mnie cierpieli i nieraz tracili życie, abym ja i moje dzieci żyły w Wolnej Polsce.
Dla mnie symbolem bohaterstwa jest LECH WAŁĘSA , a symbolem zdrajcy WOJCIECH JARUZELSKI.
(Pewnie mnie znowu zaraz za te stwierdzenia zaatakujesz, ale nie boję się jasno wyrazić swoich poglądów.)

woka napisał(a):Janusz ...... jakbyś to Ty był w tym fizycznie obecny, wnioskując z Twojej tutaj zawziętości ... nie dopuściłbyś nikogo do głosu. !!
Tylko Twoja prawda by była prawdą prawdziwą.

Przecież piszesz i możesz pisać dalej wygłaszając swoje racje , tylko się nie denerwuj , jak ktoś ich nie przyjmuje i pozostaje przy swoich.

woka napisał(a):Ja, jak widać i czuć ... polemizuję. Owszem, poniosło mnie ale tylko umarłego by nie poniosło, jak czytam takie brednie że chcą nie chcą dostaję rumieńców ze wstydu.
Opisuję suche fakty w których byłem fizycznie obecny i nawet to jest podważane. !!!!! ( ja bym nigdy na takie coś się nie odważył, ... ale mściwość i ślepota nakazuje nawet to zakwestionować).

Mnie też ponosi jak ktoś pisze, że PRL była 10 potęgą świata , że kartki na żywność były wynikiem strajków, że nie było pałowania, że górnicy są sami sobie winni , że do nich strzelano, że władza ludowa udawała przyjaźń z przywódcami ZSRR, że .......

woka napisał(a):..... Jak nie stan wojenny to co ?????? i zaraz będą wklepywane treści zupełnie nie związane z zapytaniem.

Już pisałem , ale pewnie nie czytałeś - więc jeszcze raz krótko w jednym zdaniu.
Trzeba było rozmawiać z "Solidarnością" , realizować i dotrzymywać zawartych porozumień z sierpnia 1980 , bo w nich nie żądano oddania władzy, miał trwać dalej socjalizm - wypatrzenia nie.
Tylko tyle , i aż tyle
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 20:09

AndrzejJ. napisał(a):Mam pytanie do Janusza jakie chcesz przedstawić zarzuty generałowi Jaruzelskiemu? Konkretnie. 8)

Zrobił to za mnie pion śledczy IPN i prokurator.

Ja odpowiem Ci , że za wydanie rozkazu strzelania do ludzi w grudniu 1970 oraz za wypowiedzenie wojny polsko-jaruzelskiej w grudniu 1980 r.

Ps. Andrzeju , pytanie za pytanie - czy w Polsce w latach 1945-1989 były popełniane zbrodnie komunistyczne :?: Konkretnie.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2008 20:24

Janusz Bajcer napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):s
Mam pytanie do Janusza jakie chcesz przedstawić zarzuty generałowi Jaruzelskiemu? Konkretnie. 8)

Zrobił to za mnie pion śledczy IPN i prokurator.

Ja odpowiem Ci , że za wydanie rozkazu strzelania do ludzi w grudniu 1970 oraz za wypowiedzenie wojny polsko-jaruzelskiej w grudniu 1980 r.

Ps. Andrzeju , pytanie za pytanie - czy w Polsce w latach 1945-1989 były popełniane zbrodnie komunistyczne :?: Konkretnie.

Myślę Janusz ,że oskarżenie musi być sprecyzowane.Czyli chodzi o to by w oskarżeniu było ,że generał Jaruzelski jest winien śmierci tej i tej osoby.
A za ciebie nic IPN i prokurator nic nie zrobi.To ty jesteś tu oskarżycielem i katem.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.12.2008 20:41

mkm napisał(a):Tylko ręce precz od Generała :!: Może się ... :D

Powtarzasz się, ale wolno Ci - Janusz :wink: :lol:

Trochę offtopic: Janusz, nadużywasz roli moderatora. Komentujesz na czerwono wypowiedzi innych userów w ich własnych postach. Zauważyłem to już w tym wątku po raz kolejny i nie podoba mi się to. Jesteś mistrzem od wszelkiego rodzaju wtrętów i wkrętów, natomiast to co robisz jest nadużyciem. Używanie czerwonego stempla jest uzasadnione jedynie w przypadku poprawek i ostrzeżeń. Nie zauważyłem, aby praktykowali ten sposób dyskusji pozostali moderatorzy, co i tobie radzę.

Pozdrawiam
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone