Woka -ostatnia polemika
woka napisał(a):ad. 1- tego mnie uczyli w szkole. Nie sprawdzałem ale wówczas nikt temu nie zaprzeczał. Trzeba by zaglądnąc do roczników statystycznnych ... ale tam zapewne same kłamstwa. ( wszytsko kłamstwo)
Propaganda PRL wmawiała mi m.in. , że stonkę ziemniaczaną zrzucili na Polskę Amerykanie.
woka napisał(a):ad.2 - jak siegnę pamięcią ( nie jestem zbyt pamietliwy) to początek ruchu solidarnościowego jakby pokrywał się z czasookresem kartek. Dla jaśności mojego stanowiska- jak można znieść kartki skoro cała gospodarka strajkuje ??
Pierwsze kartki na cukier wprowadzono w 1976 roku , pogłębiające się trudności w zaopatrzeniu wynikały z niewydolnej "księżycowej" gospodarki socjalizmu. Jednym z postulatów sierpnia 1980 (postulat 13) było żądanie wprowadzenia kartek, bo trudności w zaopatrzeniu były już przed strajkami.
woka napisał(a):ad.3 - tego nie pisałem, nie mówiłem i nie mówię. Jakbym śmiał. ( pisałem że na oczy nie widziałem- może źle odczytałeś)
Ok. odczytałem , że nie widziałeś na własne oczy i dziękuję za potwierdzenie, że pałowanie było.
woka napisał(a):ad.4 - znowu jakies fanaberie z twojej strony
Na stronie 4 napisałeś
woka napisał(a):Przecież ci górnicy nie stali biernie a wręcz atakowali milicjantów czym popadło,..... łomy, młoty, kamienie. Byli wzywani do rozejścia się, dopiero po kilkukrotnym bezskutecznym zlekceważeniu wezwania zaczęły się strzały. Nikt nikogo celowo nie zabijał.
woka napisał(a):ad.5- pisałem że wypowiadam się jako ten z głębokiego "dołu" ( znowu źle odczytałeś-zapamietałeś)
Na stronie 10 napisałeś:
woka napisał(a):To była teoria. Zarówno na wysokim szczeblu jak i na samiuśkim dole.... każdy udawał że jest
Na pozostałą polemikę nie odpowiadam , bo wszystko już zostało powiedziane.
Poprzypinaliśmy sobie łatki , wymieniliśmy swoje poglądy , każdy ma prawo do swoich ocen, Ty pozostajesz przy swoich , ja przy swoich - takie mam przekonania , którymi nikt nie kieruje.
Za obraźliwe epitety pod moim adresem w Twoich postach przeprosiny przyjąłem , a jeśli moje wypowiedzi Cię uraziły , to też przepraszam.
I to było na tyle , bo nie sensu dalej powtarzać przez nas w kółko to samo.
Pozdrav