Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.12.2008 20:46

JacYamaha napisał(a):Zaczynam wygaszać bo nie sądziłem, że będzie aż tak gorąco....

Ale narobiłeś bigosu!!!??? 8)

Naprawdę pasjonująca rozmowa. Jestem z innego pokolenia (bynajmniej nie zazdroszczę wieku innym :lol: ) i choć swego czasu bardzo pomocne było zapoznanie się z literaturą Jaruzelskiego i by móc mieć własny pogląd było wysłuchać argumentów obu stron , to zdanie w tym temacie pozostawiłem tym co faktycznie odczuli to na własnej skórze... mały wówczas gówniarz co mógł wtedy rozumieć?
Powiększyłem ciut swoją wiedzę historyczną dzięki Wam i jeżeli bym miał wysuwać wnioski, to wielu by się zdziwiło czyje argumenty, bardziej do mnie przemawiały w tej rozmowie ... ale historykiem nie jestem, nie oceniam :wink:
Hvala
Ostatnio edytowano 17.12.2008 20:59 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2008 20:51

asikx napisał(a):
mkm napisał(a):Tylko ręce precz od Generała :!: Może się ... :D

Powtarzasz się, ale wolno Ci - Janusz :wink: :lol:

Trochę offtopic: Janusz, nadużywasz roli moderatora. Komentujesz na czerwono wypowiedzi innych userów w ich własnych postach. Zauważyłem to już w tym wątku po raz kolejny i nie podoba mi się to. Jesteś mistrzem od wszelkiego rodzaju wtrętów i wkrętów, natomiast to co robisz jest nadużyciem. Używanie czerwonego stempla jest uzasadnione jedynie w przypadku poprawek i ostrzeżeń. Nie zauważyłem, aby praktykowali ten sposób dyskusji pozostali moderatorzy, co i tobie radzę.

Pozdrawiam
Rafał

Powinien być dawno zdjęty z tej roli ,za dużo siary tu robi.I zadaje pytania nie w temacie by znów zanurzyć się gówlarce i wygóglać to co mu pasuje. :roll:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.12.2008 20:52

asikx napisał(a):

Trochę offtopic: Janusz, nadużywasz roli moderatora. Komentujesz na czerwono wypowiedzi innych userów w ich własnych postach. Zauważyłem to już w tym wątku po raz kolejny i nie podoba mi się to. Jesteś mistrzem od wszelkiego rodzaju wtrętów i wkrętów, natomiast to co robisz jest nadużyciem. Używanie czerwonego stempla jest uzasadnione jedynie w przypadku poprawek i ostrzeżeń. Nie zauważyłem, aby praktykowali ten sposób dyskusji pozostali moderatorzy, co i tobie radzę.

Pozdrawiam
Rafał

Janusz po prostu nie lubi Adasia :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 20:57

Janusz Bajcer napisał(a):Możesz sobie mieć takie wrażenie, ale ja nie czuję się żadnym moherem.

To normalne ( inaczej nie może być).

Janusz Bajcer napisał(a):
Od któregoś posta mam wrażenie , że reprezentujesz ..... (bez obrazy) klasycznego "homosovieticusa" zgodnie z definicją ks. Tischnera.

Zaiste, możesz mieć takie wrażenie.( w zasadzie musisz mieć takie wrażenie- a contario Twojego poglądu)

Janusz Bajcer napisał(a): Nie można mieć równocześnie szacunku dla KURONIA (tak jak pisałeś) i dla Jaruzelskiego.

Moim zdaniem jedno drugie nie wyklucza.
Dla jasności dla Jaruzelskiego to u mnie raczej szacunku nie znajdziesz. Troche mi go szkoda, stary już facet ( atakowany ze wszech stron) ale to nie to samo co szacunek.

Janusz Bajcer napisał(a):Dla mnie symbolem bohaterstwa jest LECH WAŁĘSA , a symbolem zdrajcy WOJCIECH JARUZELSKI.

Tutaj się różnimy. Dla mnie żadna z tych osób nie jest tym czy jest dla Ciebie. Inne mam kryteria. Powtarzasz za mediami .... mnie media nie nakręcają.

Janusz Bajcer napisał(a):Mnie też ponosi jak ktoś pisze, że PRL była 10 potęgą świata , że kartki na żywność były wynikiem strajków, że nie było pałowania, że górnicy są sami sobie winni , że do nich strzelano, że władza ludowa udawała przyjaźń z przywódcami ZSRR, że .......

ad. 1- tego mnie uczyli w szkole. Nie sprawdzałem ale wówczas nikt temu nie zaprzeczał. Trzeba by zaglądnąc do roczników statystycznnych ... ale tam zapewne same kłamstwa. ( wszytsko kłamstwo)
ad.2 - jak siegnę pamięcią ( nie jestem zbyt pamietliwy) to początek ruchu solidarnościowego jakby pokrywał się z czasookresem kartek.
Dla jaśności mojego stanowiska- jak można znieść kartki skoro cała gospodarka strajkuje ??
ad.3 - tego nie pisałem, nie mówiłem i nie mówię. Jakbym śmiał.
( pisałem że na oczy nie widziałem- może źle odczytałeś)
ad.4 - znowu jakies fanaberie z twojej strony,
ad.5- pisałem że wypowiadam się jako ten z głębokiego "dołu"
( znowu źle odczytałeś-zapamietałeś)

Janusz Bajcer napisał(a):Trzeba było rozmawiać z "Solidarnością" , realizować i dotrzymywać zawartych porozumień z sierpnia 1980 , bo w nich nie żądano oddania władzy, miał trwać dalej socjalizm - wypatrzenia nie.
Tylko tyle , i aż tyle

Za mało masz w tym względzie wiadomości. Tzn. masz ale swoją jedną-jedyną. Jakbyś się wczytał w wiarygodne dokumenty to zobaczysz, że tutaj obie strony grały na zwłokę ( lub waliły głupa-jak kto woli). Rząd mówił że chciał dialogu (rozmowy) tylko Solidarność tego nie chciała lub wymyslała co rusz jakies inne rzeczy. Z kolei Solidarność mówi dokładnie odwrotnie. Jedni mówią prawdę i drudzy również (tak w zasadzie było). To znajdziesz wszędzie, to potwierdzają nawet główni bohaterowie tamtych zdarzeń ( szczególnie z opozycji).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 21:06

asikx napisał(a):Trochę offtopic: Janusz, nadużywasz roli moderatora. Komentujesz na czerwono wypowiedzi innych userów w ich własnych postach. Zauważyłem to już w tym wątku po raz kolejny i nie podoba mi się to. Jesteś mistrzem od wszelkiego rodzaju wtrętów i wkrętów, natomiast to co robisz jest nadużyciem. ....

Widzę to już od dawna. Z tego też(m.in) powodu napisałem w którymś poście , że dać Januszowi władzę to .....
Myślę, że jest w amoku. No cóż, może się przytrafiło ...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.12.2008 21:20

Janusz Bajcer napisał(a):Dla mnie symbolem bohaterstwa jest LECH WAŁĘSA , a symbolem zdrajcy WOJCIECH JARUZELSKI.

Symbolem, do bohaterstwa to jeszcze daleko. Bohaterami tamtych wydarzeń byli inni...
To tylko tyle, bo mnie to poruszyło.

woka zaczyna przedstawiać oczywistą oczywistość, więc temat pomalu chyba się wygasza...
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 17.12.2008 22:33

bonar napisał(a):Tylko widzisz, myśmy nie byli zdrajcami i kapusiami swoich podwładnych wojskowych, nie służyliśmy obcej agenturze Informacji Wojskowej
To ten maluczki co to obiadował w Magdalence, dzisiaj ma pierś wypiętą z wizerunkiem MB w klapie sieje jadem niczym POniosło stefanka czy POlikota na czele z POmorowskim. Sami sobie słodzą dzieląc miedzy siebie apanaże zapominając, że naród żyje już w XXIw. czekając na cudacznie obiecane odszkodowania po utracie swoich bliskich.
I nikt mi nie powie, że "białe to białe a czarne to czarne"...):)
Pozdrawiam zdrowo myślących Polaków, którzy nie poddają się ogłupiającej propagandzie w T(usk) V(ision) N(etwork)
pozdrav :papa: :hut:

podpisuję się po poglądem "bonara"...
jest ludzi o takim podejściu do życia więcej, na mohery się nie obrażają, skórzane czapki zimą noszą :-)
tyle, że nie każdy z tej części społeczeństwa podróżuje na południe Europy, bo moherowej renciny nie starcza...
szkoda, że argumentom prezentowanym przez Janusza przeciwstawiano uniki i personalne inwektywy, bo rzeczowej wypowiedzi zabrakło...
tak się akurat stało, że równolegle do poziomu kibla została sprowadzona dyskusja na temat in vitro...
ostatnie dwie strony tam, to żywcem stylizowane z forum onetowego, świadczące o sobie same...
lecz niech nikt nie myśli, że Janusz jest ostatnim mohikaninem, że jest jakby onetowym Antkiem Emigrantem, którego ( Antka ) posty owocowały pianą na ustach - też nie określam, sami sobie wystawiają świadectwo...
szacun z Zagłębia...
kiedyś ponoć "czerwonego"...:-))
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2008 09:35

:oops: :oops: :oops:

Ponieważ po tym poście Rafał słusznie wytknął mi błąd w moderowaniu, przepraszam autorów postów w których ten błąd zrobiłem wcześniej , czyli Toraca. AndrzejaJ, wokę oraz mkm za wpis w zacytowanym poście

Moderowanie to trudna rola, człowiek uczy się na własnych błędach :!:
Jeszcze raz przepraszam i przyrzekam , że się nie powtórzy :!: :idea:

Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 09:52

Panowie...idą święta, które powinny być wesołe i może przestaniecie już skakać sobie nawzajem do gardeł :twisted: ...zostawcie już stan wojenny do przyszłego roku tak samo jak zostawiliście wątek dotyczący zakazu wwożenia żywności do Cro ( naturalnie do przyszłego roku )... :lool: ... z drugiej strony podpisuję się pod postem Popiela z racji, że reprezentuję to samo pokolenie - dzięki Wam wzbogaciłem swoją wiedzę historyczną ale jak powiedziałem może warto już trochę popuścić...Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 10:05

alessandro1977 napisał(a):....może warto już trochę popuścić...Obrazek

Dobrze prawisz - wódkę Ci trzeba za to postawić :lol:
Ale z drugiej strony śledząc rózne wpisy w necie sprowadzanie rozmów, jak to Jacky określił, do "poziomu kibla" to niestety żałosny standart.
Wszak wylewanie pomyj na głowe drugiemu to niemalże narodowy sport, szczególnie z tzw. "anonima", zza ekranu kompa. Wtedy, szczególnie, odwaga wzrasta :oops: :lol:

A pozostałym też nieco luzu życzę........ :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 10:22

A co by się działo Piotrek gdyby tak na przykład na zlocie zaczęli przy browarze rozmowę na temat stanu wojennego ? :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 10:33

alessandro1977 napisał(a):A co by się działo Piotrek gdyby tak na przykład na zlocie zaczęli przy browarze rozmowę na temat stanu wojennego ? :lool:

To trzeba by było dopłacić za szkody bo by sztachet w ogrodzeniu brakło :lol:
Choć z drugiej strony może i by aż tak źle nie było.
Wiekszość netowych krzykaczy bardziej pewnie czuje się tylko za ekranem kompa :wink:
W realu nie prowadzą "trudnych" tematów i się nie ujawniają :wink: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.12.2008 10:44

alessandro1977 napisał(a):Panowie...idą święta, które powinny być wesołe i może przestaniecie już skakać sobie nawzajem do gardeł :twisted: ...zostawcie już stan wojenny do przyszłego roku tak samo jak zostawiliście wątek dotyczący zakazu wwożenia żywności do Cro ( naturalnie do przyszłego roku )...

Jak to do przyszłego roku - a ja chę teraz wiedzieć :) . Przecież było tylko na pół roku. Już wczoraj pytałem i nic?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 10:49

Bo Ty Jac się po prostu wyłamałeś...pomyśl tylko jaka to będzie frajda...rok czekasz a tu przed okresem letnim znowu ktoś wyskoczy... :lool: ... wyobrażasz sobie co się znowu będzie działo ? :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 11:02

JacYamaha napisał(a):...Już wczoraj pytałem i nic?

Może nie wywołuj chwilowo wilka z lasu bo coś masz ostatnio pecha z wywołanymi tematami :lol: :mrgreen: :lool:
A "żywotnością" tematu się nie martw już najpóźniej w lutym będziesz miał wysyp tematów typu: żywnośc, euro czy kuna, zielona karta, czy ktoś jechał już w ciemno itd. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone