Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.12.2008 22:40

Torac napisał(a):Po pierwsze, słuchałem dzisiaj Płatka i nie wybaczył !
Po drugie, paru zomowców siedzi w więzieniu - jest ukaranych
Po trzecie, zdaniem górników i ich rodzin warunkiem wybaczenia jest przyznanie się do winy
PS. Wkleiłaś jakiś tekst a sama go nie przeczytałaś

Ty lepiej 10 przykazań przeczytaj.A nie pisz wkleiłaś,przeczytałaś .Co ja ONA jestem? :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.12.2008 22:47

Przepraszam zmyliłeś mnie :)
PS. O które przykazanie Ci chodzi konkretnie?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.12.2008 22:53

Torac napisał(a):Przepraszam zmyliłeś mnie :)
PS. O które przykazanie Ci chodzi konkretnie?

O dwa.

Nie zabijaj.
Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.

Nie znasz prawdy to nie wyrokuj.Zostaw to mądrzejszym.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.12.2008 22:59

:?: :?: :?:
Nie łapie o co Ci chodzi. Jaki to ma związek.
Nie chcę zabijać nikogo , jestem przeciwny zabijaniu - bez wyjątku.
Fałszywe świadectwo....to już powiało grubszą zagadką
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 23:50

asikx napisał(a):Janusz, zdecyduj się. Mało, że dwa razy odpowiadasz mi na ten sam post, to powiedz w końcu: czy Jaruzelski i ferajna odpowiadają za założenie, kierowanie i udział w związku przestępczym o charakterze zbrojnym, czyli przestępstwa przewidziane w rozdziale XXXII Kodeksu Karnego, a konkretnie art 258 par. 3, czy artykułu z ustawy o IPN, dotyczącego publicznemu zaprzeczaniu faktom popełnienia zbrodni? Cały akt oskarżenia dotyczy tylko art 55 tej ustawy? To cienki ten akt oskarżenia...

Akt oskarżenia IPN przeciwko gen. Jaruzelskiemu nie dotyczy art.55 Artykuł ten przytoczyłem dla osób które kwestionują, że nie zbrodni komunistycznych (czyli zabijania, pałowania, torturowania, szykanowania rodzin itd. itp.)
...................................................................................................................................

W akcie oskarżenia IPN gen. Wojciech Jaruzelski podejrzany z art. 258 par. 3 kk w zw. z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 roku o Instytucie Pamięci Narodowej , Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, a także innych przepisów.- jako stojący na czele utworzonej w nocy z 12 na 13 grudnia 1981 Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, został oskarżony o:

1.zbrodnię komunistyczną, polegającą na kierowaniu "związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym, mającym na celu popełnianie przestępstw"

2.podżeganie członków Rady Państwa PRL (organ ten formalnie wprowadził stan wojenny w PRL) do przekroczenia ich uprawnień poprzez uchwalenie dekretów o stanie wojennym w czasie trwającej sesji Sejmu PRL , wbrew obowiązującej wówczas Konstytucji.
...................................................................................................................................
Na stronie internetowej gen.Jaruzelskiego jest jego obszerny wniosek dowodowy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 00:12

woka napisał(a):Janusz .... nie szukaj. Ja się z Twoimi zupełnie zgadzam.

Obiecałem , że poszukam , więc wklejam dwie stronki dla równowagi. :lol:

Wojciech Jaruzelski - nawet fajnie zrobiona i obszerna stronka (z muzyczką)

Wojciech Jaruzelski - strona w budowie , jak na razie gównie na niej generał się broni.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 00:34

AndrzejJ. napisał(a):Jesteś w błędzie Janusz.W wielkim.Wybaczenie to zrezygnowanie z osądzania i ukarania.W naszym ludzkim wymiarze.

No to przyjmijmy takie zdarzenie - do Twojego turystycznego biura włamują się przestępcy, zabijają pracownicę, kradną pieniądze, komputery, czyszczą twarde dyski, demolują pomieszczenie (całkiem możliwe zdarzenie, czego Ci nie życzę)
Na szczęście udaję się Policji znaleźć przestępców, oni nie naprawiają krzywd i nie przepraszają , Ty i Rodzina pracownicy w ludzkim wymiarze im wybaczacie.
Czy to znaczy, że skoro im wybaczyliście , mają pozostać bezkarni :?: :?: :?:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.12.2008 00:39

Janusz Bajcer napisał(a):Obiecałem , że poszukam ...

Wojciech Jaruzelski - strona w budowie , jak na razie gównie na niej generał się broni.

taaa... taaa... poszukałeś Obrazek, a ja tych książek nigdy nie miałem w ręku, że o rozmowie z b. funkcjonariuszem PZPR i działaczem jej Komitetu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, co mi jeszcze do dziś jak koszmar powraca zawsze, gdy słyszę stan wojenny, nie wspomnę... Obrazek

Ps. Rozumiem, iż zbliża się czas cudu, ale Januszu bez przesady!? Nie udaje, ale może przez przypadek... :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2008 07:21

Janusz Bajcer napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Jesteś w błędzie Janusz.W wielkim.Wybaczenie to zrezygnowanie z osądzania i ukarania.W naszym ludzkim wymiarze.

No to przyjmijmy takie zdarzenie - do Twojego turystycznego biura włamują się przestępcy, zabijają pracownicę, kradną pieniądze, komputery, czyszczą twarde dyski, demolują pomieszczenie (całkiem możliwe zdarzenie, czego Ci nie życzę)
Na szczęście udaję się Policji znaleźć przestępców, oni nie naprawiają krzywd i nie przepraszają , Ty i Rodzina pracownicy w ludzkim wymiarze im wybaczacie.
Czy to znaczy, że skoro im wybaczyliście , mają pozostać bezkarni :?: :?: :?:

Ja Ci już wybaczyłem. :D Ale dla pewności udaj się do lekarza. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2008 07:42

AndrzejJ. napisał(a):Ja Ci już wybaczyłem. :D Ale dla pewności udaj się do lekarza. :wink:

Zdarzenie jak najbardziej prawdopodobne również w innym biurze, w placówce banku, w prywatnym mieszkaniu - więc pytanie jest dalej aktualne, jak pokrzywdzony wybacza , to przestępca nie ma procesu i kary :?:

Ps.Nie od dzisiaj wiadomo komu jest potrzebny lekarz na tym forum :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 08:13

akkon napisał(a):
woka napisał(a):Jak zawsze .... jak wszedzie dyskusja zbacza nam na boczny tor.
Przypomnę: zapytałem sie jabyście Wy (TY) postapili wówczas, w tamtym czasie, w tamtych okolicznościach. Nie kto inny tylko ( TY) WY
z imienia i nazwiska.

(...)
Konkretne odpowiedzi proszę.

Źle stawiasz pytanie.
Jaruzelski był i pozostał komunistą. Podejmował decyzje jako komunista, zakochany w ZSRR, ślepy na wiele problemów, w tym na ekonomię, o czym wcześniej pisałem. Chwała mu, że w końcu oddał władzę, ale raz że za późno, a dwa - że było to w wyniku bardzo niekorzystnej sytuacji międzynarodowej, kiedy nie miał za bardzo oparcia w Wielkim Bracie, który sam się sypał.
Nie wymagaj od nas myślenia w kategoriach myślenia komunisty, bo to nie ta bajka.

Po pierwsze pytanie nie jest źle postawione, tylko jak zauważyłeś .... cholernie niewygodne, trudne, karkołomne. Ale przeciez decyzję należy podjąć tu i teraz ... w społeczeństwie dzieją się już niedobre rzeczy, w kraju wrzy ..... ( wiem, wiem krytykowac bardzo łatwo, decyję podjąć .... jakoś nikt nie chce, boi się ośmieszenia na forum)

Na drugie .... nie myśl w kategoriach koministy. Myśl w swoich obecnych kategoriach. Podejmij decyzję i podaj jej treść. :!:
( zareczam , ja nie będę się z niej śmiać. Ocenię tylko jej realność, skutki ...)
pzdr.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.12.2008 08:32

lubelski napisał(a):Bohaterów od siedmiu boleści ... mądrych przy ekranie komputera.....
A czy to nie jest prawda Woka że mamy taka przypadłość narodową że z upływem lat gloryfikujemy swoje postępowanie???. Gdyby powstało coś na wzór ZBOWiD-u Stanu Wojennego okazało by się w krótkim czasie że zapisało by się ze 20 milionów ludzi. Znam ludzi z tamtych trudnych dni którzy działali dla idei i takich którzy robili to z pełna premedytacją dla własnych korzyści. Ci pierwsi cicho i niezauważenie odeszli w cień a drudzy ...wiadomo.Myślę że za dużo wymagasz (przynajmniej ode mnie) aby powiedzieć co by było gdyby... . Dla mnie wtedy wielkim problemem było zapewnienie bytu rodzinie, malutkim dzieciom. A myśleć tak globalnie w tak wielkim wymiarze jak Polska nie podejmuję się
odnośnie gloryfikowania postaw - mój znajomy kradł co popadnie ze swojej firmy a po latach opowiada że tak walczył z komuną no paranoja
odnośnie żołnierzy - w Wigilię na skrzyżowaniu ulic w centrum miasta stał czołg, ilość ludzi która przynosiła zmarzniętym żołnierzom papierosy ,jedzenie była niesamowita
pozdrawiam Andrzej

Lubelski .... Twoją wypowiedź najbardzej cenię.
Ja również dosłownie tak samo myślę. Nie mam rozwiązania mimo, że staram się, myślę nad innym scenariuszem .... i nic mi sensownego do głowy nie przychodzi.

Janusz ( naczelny egzekutor)- jemu już przestałem się dziwić. To "bohater" spod pierzyny. Teraz wszystko wie, przypomina nam, wkleja,..... jakbyśmy My tego nie wiedzieli, nie znali. Może ma problemy emocjonalne, że przespał tak ważne wydarzenia historyczne. Nadrabia osądzeniem.
Znam takich .... i znać nie chcę. Znam nawet takiego co przedtem "pierwszy partyjny" ... teraz "pierwszy baldachimowy" ( nosi baldachim księdzu podczas procesji w kościele). Farbowany człowiek czyli moim zdaniem bez większej wartości.

A ja konsekwentny i z uporem maniaka ..... jakie inne rozwiązanie wówczas byłoby lepsze. ????

Wiem, że czytając to - każdy szuka i nie znajduje. Dochodzi do wniosku .... bić winnego i cieszy jak dziecko, że to nie jego będą bić.
Dulszczyzna, brak realizmu, zawiść, zaślepienie, ..... polski to zwyczaj Mości Panowie.
Nie mylić z brakiem sprawiedliwości. Ta musi być.
pzdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 08:37

Woka - a się dziwię, że Ci się chce jeszcze kontynuować :lol:
Pozdrav
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.12.2008 08:50

AndrzejJ. napisał(a):Tak.Ci twardzi górnicy i ich rodziny zdobyli się na przebaczenie.
A Torac i Janusz dalej reklamują wendetę.Co to jakiś temat supermarkiet na forum? :D

Reklamują vendettę :?: Jeżeli tak to traktujesz :?:
Dołączamy tylko do osób takich jak:
(tylko w swojej opinii a nie działaniu)
1.Pana Olewnika który krzyczy o sprawiedliwość
2.Stowarzyszenia Rodzin Katyńskich
3.Instytut Yad Vashem
4.Trybunał w Hadze
5.Trybuł w Norymberdze itp itd
Twardzi górnicy zdobyli się na wybaczenie ale nigdzie nie słyszałem żeby odstąpili od procesów
Papież wybaczył Ali Agcy co nie spowodowało zwolnienia go z więzienia
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.12.2008 08:55

woka napisał(a): Nie mylić z brakiem sprawiedliwości. Ta musi być.
pzdr.

To tym samym dołączasz do zwolenników vendetty w opinii AndrzejaJ
OSTRZEGAM :!: Będę posty usuwał :!: - mod Leszek
Proszę o DOKŁADNE cytowanie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone