napisał(a) woka » 17.12.2008 08:32
lubelski napisał(a):Bohaterów od siedmiu boleści ... mądrych przy ekranie komputera.....
A czy to nie jest prawda Woka że mamy taka przypadłość narodową że z upływem lat gloryfikujemy swoje postępowanie???. Gdyby powstało coś na wzór ZBOWiD-u Stanu Wojennego okazało by się w krótkim czasie że zapisało by się ze 20 milionów ludzi. Znam ludzi z tamtych trudnych dni którzy działali dla idei i takich którzy robili to z pełna premedytacją dla własnych korzyści. Ci pierwsi cicho i niezauważenie odeszli w cień a drudzy ...wiadomo.Myślę że za dużo wymagasz (przynajmniej ode mnie) aby powiedzieć co by było gdyby... . Dla mnie wtedy wielkim problemem było zapewnienie bytu rodzinie, malutkim dzieciom. A myśleć tak globalnie w tak wielkim wymiarze jak Polska nie podejmuję się
odnośnie gloryfikowania postaw - mój znajomy kradł co popadnie ze swojej firmy a po latach opowiada że tak walczył z komuną no paranoja
odnośnie żołnierzy - w Wigilię na skrzyżowaniu ulic w centrum miasta stał czołg, ilość ludzi która przynosiła zmarzniętym żołnierzom papierosy ,jedzenie była niesamowita
pozdrawiam Andrzej
Lubelski .... Twoją wypowiedź najbardzej cenię.
Ja również dosłownie tak samo myślę. Nie mam rozwiązania mimo, że staram się, myślę nad innym scenariuszem .... i nic mi sensownego do głowy nie przychodzi.
Janusz ( naczelny egzekutor)- jemu już przestałem się dziwić. To "bohater" spod pierzyny. Teraz wszystko wie, przypomina nam, wkleja,..... jakbyśmy My tego nie wiedzieli, nie znali. Może ma problemy emocjonalne, że przespał tak ważne wydarzenia historyczne. Nadrabia osądzeniem.
Znam takich .... i znać nie chcę. Znam nawet takiego co przedtem "pierwszy partyjny" ... teraz "pierwszy baldachimowy" ( nosi baldachim księdzu podczas procesji w kościele). Farbowany człowiek czyli moim zdaniem bez większej wartości.
A ja konsekwentny i z uporem maniaka ..... jakie inne rozwiązanie wówczas byłoby lepsze. ????
Wiem, że czytając to - każdy szuka i nie znajduje. Dochodzi do wniosku .... bić winnego i cieszy jak dziecko, że to nie jego będą bić.
Dulszczyzna, brak realizmu, zawiść, zaślepienie, ..... polski to zwyczaj Mości Panowie.
Nie mylić z brakiem sprawiedliwości. Ta musi być.
pzdr.