mkm napisał(a):Janusz to prawdziwy patriotaA to , że patriota zawsze jest z drugiej strony pełen nienawiści , to oczywiście , oczywista oczywistość
No i pierwszy przy balaskach koniecznie.
.png)
.png)
woka napisał(a):Jak zawsze .... jak wszedzie dyskusja zbacza nam na boczny tor.
Przypomnę: zapytałem sie jabyście Wy (TY) postapili wówczas, w tamtym czasie, w tamtych okolicznościach. Nie kto inny tylko ( TY) WY
z imienia i nazwiska.
Odpowiedzi za bardzo nie widzę ( była chyba jedna ) ale za to jaka tutaj dyskusja fachowców i "fachowców". Bohaterów od siedmiu boleści ... mądrych przy ekranie komputera.
Panowie ... nie wsyd Wam. Proszę myśleć nad dobrym rozwiązaniem w tamtych czasach. Chyba że potraficie bic leżącego i to Wam sprawia frajdę i przyjemność.
Każdy się nakręca .. jaki to stan wojenny był zły. !!!!
Ja się pytam ... a kto mówi że był dobry. ??!!! Macie zasłony na oczach czy brak rozumu w odpowiednim miejscu.
Konkretne odpowiedzi proszę.
Historię znam, myślę że nie gorzej od Was. Tak samo źle znoszę jej fakt, Tak samo myślę ... jednak nie nakręcam się.
Nakręcając się .. zaraz tutaj pod emocjami kogoś niewinnego "zamordujecie".
Sędziowie byliby z Was marni, tragicznie marni.
.png)
asikx napisał(a):Janusz, zdecyduj się. Mało, że dwa razy odpowiadasz mi na ten sam post, to powiedz w końcu: czy Jaruzelski i ferajna odpowiadają za założenie, kierowanie i udział w związku przestępczym o charakterze zbrojnym, czyli przestępstwa przewidziane w rozdziale XXXII Kodeksu Karnego, a konkretnie art 258 par. 3, czy artykułu z ustawy o IPN, dotyczącego publicznemu zaprzeczaniu faktom popełnienia zbrodni? Cały akt oskarżenia dotyczy tylko art 55 tej ustawy? To cienki ten akt oskarżenia...
Pozdrawiam
Rafał
.png)
mkm napisał(a):Janusz to prawdziwy patriotaA to , że patriota zawsze jest z drugiej strony pełen nienawiści , to oczywiście , oczywista oczywistość
.png)
AndrzejJ. napisał(a):Tak.Ci twardzi górnicy i ich rodziny zdobyli się na przebaczenie.
A Torac i Janusz dalej reklamują wendetę.Co to jakiś temat supermarkiet na forum?
.png)
woka napisał(a):Jak zawsze .... jak wszedzie dyskusja zbacza nam na boczny tor.
Przypomnę: zapytałem sie jabyście Wy (TY) postapili wówczas, w tamtym czasie, w tamtych okolicznościach. Nie kto inny tylko ( TY) WY
z imienia i nazwiska.
(...)
Konkretne odpowiedzi proszę.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):mkm napisał(a):Janusz to prawdziwy patriotaA to , że patriota zawsze jest z drugiej strony pełen nienawiści , to oczywiście , oczywista oczywistość
Przypominanie faktów i historii nie jest nienawiścią- to oczywiście, oczywista oczywistość.
![]()
Ciekawy film przedstawiający fakty , historię i nie tylko
Ps. Wkleja nie z nienawiści , lecz w celu przypomnienia historii - nie przymusu "klikania" i oglądania.![]()
.png)
AndrzejJ. napisał(a):Tak.Ci twardzi górnicy i ich rodziny zdobyli się na przebaczenie.
A Torac i Janusz dalej reklamują wendetę.Co to jakiś temat supermarkiet na forum?
.png)
mkm napisał(a):Ja też , nie z nienawiści . Broń Boże![]()
Janusz Bajcer napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):Tak.Ci twardzi górnicy i ich rodziny zdobyli się na przebaczenie.
Andrzeju , chwała górnikom z taką postawę![]()
![]()
Wszytko było by OK, gdyby taką samą postawą przyjęli ci co strzelali i ci co wydawali rozkazy. Bo to , że ktoś strzelał i wydawał rozkazy to oczywiste.
Znasz kogoś wśród nich , którzy zdobili się na taka postawę jak górnicy i ich Rodziny![]()
Wybaczenie nie oznacza , że należy odstąpić od osądzenia kary za popełniony czyn.
Gdyby każda rodzina/ofiara wybaczała przestępcy, to znaczy że nie należy go sadzić i ukarać za popełniony czyn![]()
Żądanie procesu sadowego za popełnione przestępstwo nie jest wendetą.
Dla mnie sprawiedliwym wyrokiem sądowy dla gen.Jaruzelskiego będzie wyrok Sądu uznającego go za winnego.
To że gen. Jaruzelski bierze winę na siebie i przeprasza za stan wojenny nie oznacza , że nie powinien mieć procesu sadowego.
.png)
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.