Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 11:59

AndrzejJ. napisał(a):
woka napisał(a):Różnica pomiedzy nami jest zasadnicza - ja oceniam "na chłodno", Ty natomiast "aż Ci piana z ust cieknie".
Oj, Janusz .......

Jak wklei jeszcze z 50 obrazków i 125 cytatów to mu przejdzie.Na razie jest w amoku internetowym i pianą napełnia wannę. :D

Obrazy i filmy dokumentalne, które wklejam z okresu PRL i stanu wojennego nie kłamią.

Ofiary stanu wojennego

Wkleiłem nie z nienawiści , ale w imieniu prawdy historycznej.

Cytaty znanych ludzi warto przytaczać zawsze i wszędzie :lol:

"Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda."
ks. Józef Tischner (1931-2000), polski duchowny katolicki i filozof.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 12:05

Też to zauważyłem w tym wątku
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 16.12.2008 12:11

[
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.12.2008 12:13

jacky6 napisał(a):
woka napisał(a):... ja musiałem wydawać ostrą amunicję ( tak sie złożyło, że to ja wydawałem). Ja miałem nogi jak z gumy, ręce drzały,

Może nie powinnem tego pisać ale skoro już piszę .... wyobraź sobie, że niektórzy pisali listy pożeganlne przy świetle świec, płakali .... Tak Janusz .. wojsko płakało.
Jak ja miałem sie czuć w momencie wydawania ostrej amunicji ... miałem na wyposażeniu oprócz karabinów, również armaty i możdzierze. !!! Nikt nie wiedział co będzie dalej, za chwilę, .....

Ja nie mam monopolu na wiedzę, ja polemizuję. Ja przytaczam fakty, Ty wklejasz ........ wybiórczo, akurat to co jest po Twojej myśli. Dalczego nie wklejasz innych stanowisk, zdań, innych opcjii :?: :D :D
Oj, Janusz .......

zawsze są co najmniej dwa wyjścia, wtedy też były...
"płaczące wojsko" - wydające ostrą amunicję...
przeciw swoim braciom ?
jeśli nawet nie było wtedy Boga w zawołaniu "rycerstwa" PRLu - pozostały - Honor i Ojczyzna...
niewidziane "zapłakanymi" oczami ?
jaki był "wtedy" i "tam" w mundurach poziom świadomości tego co się "czyniło" ? jeśli czuło się krzywdę - bo był płacz - czemu nie było zgrzytania zębów - bo kiedyś rachunek wystawią...
i wystawiać będą...

Ej, znowu zaczynasz politykować. ??
Poprawiam aby było właściwie zrozumiane:
"..... niektórzy przy blasku świec pisali listy pożegnalne, niektórzy płakali". Tak powinnem napisać pierwszym razem.

Teraz do sedna sprawy. Wojsko nie występnowało przeciwko ludności ,... baliśmy się tylko aby nie przyszedł rozkaz strzelania. Tego każdy się bał i wszyscy prosili wszystkich świętych o opatrzność i aby to nigdy nie nastąpiło. Amen.

Ponadto .. wojsko nie powinno być na usługach " jedynej słusznej opcji". Wojsko ma bronić niepodległości i suwerenności kraju. Tak nas uczyli i chyba nadal uczą.
Ja w rodzinie, (jak chyba każdy) rownież miałem zagorzałych zwolenników i członków Solidarności.
Czy gdzieś napisałem że Solidarność jest zła i ją potępiam ????
NIE i nie napiszę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 12:14

woka napisał(a):Janusz .... nie szukaj. Ja się z Twoimi zupełnie zgadzam.
Nie zgadzam się tylko z Twoją zaciekłością i klapkami na oczach.
Wkleisz inne ..... zapewniam Cie, bądą również miały swoje prawdy.
Tutaj każda opcja ma prawdę lub jej elementy. Tak samo jak podział w społeczeństwie, każda ze stron ma swoje racje.
Musisz to wiedzieć. !!!!

Już Ci wyjaśniałem , że nie ma we mnie żadnej zaciekłości i nie mam klapek na oczach , jeśli ja Ciebie źle odbieram po tym co tu piszesz , to Ty również mnie źle odbierasz.
Skoro zarzuciłeś mi , że nie szukam odmiennego zdania - poszukam :lol:

O różnicy zdań w społeczeństwie, w rodzinach już piałem i wiem o tym !!!

A ty niestety dalej nie opowiadasz na pytania :cry: Ostanie było:

Janusz Bajcer napisał(a):Skoro się zgadzasz , że Jaruzelski winien być ukarany, to za co :?:
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 16.12.2008 12:18

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):Janusz ... zawiodłeś mnie. Miałem o Tobie pozytywne zdanie. Teraz okazuje się, że jesteś starym zgrzędą zioniący nienawiścią.

Ja na Tobie również się zawiodłem - Jaruzelskiemu za zbrodnie popełnione na narodzie polskim (chyba temu nie zaprzeczysz) powinien mieć proces sądowy, jeden już za grudzień 1970 ma, teraz ma drugi, niech dowodzi przed sądem swojej niewinności, On swoim przeciwnikom politycznym takiej możliwości nie dawał.
Żądanie sprawiedliwości nie jest odznaka nienawiści

A od kiedy to oskarżony ma udowodnić swoją niewinność!!!!!!
to jest rodem z PRL, widać, że nie odrobiłeś lekcji, Jaruzelskiemu trzeba było stawiać zarzuty na początku lat 90-tych a nie teraz i to takie śmieszne jak kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym.

Poprawiłem cytowanie bo zaraz głupoty zaczną wychodzić :!: Proszę zwracać uwagę na cytowania w tak gorących dyskusjach - mod Leszek
OSTRZEŻENIE DO WSZYSTKICH :!: kolejne złe cytowanie skończy się usunięciem całego postu bo za szybko się tu dzieje :!:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 12:31

Wesołych świąt dla woki ze Śląska
http://www.13grudnia81.pl/portal/sw/744 ... 981_r.html
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.12.2008 12:34

Janusz Bajcer napisał(a):A ty niestety dalej nie opowiadasz na pytania :cry: Ostanie było:

Janusz Bajcer napisał(a):Skoro się zgadzasz , że Jaruzelski winien być ukarany, to za co :?:

Już odpowiadam.
Nigdzie nie napisałem, że Jaruzelski ma być (powinien być) ukarany.
Tutaj mam spore wątpliwości, nie potrafię, nie mogę.
Jakbym miał teraz to oceniać zapewne byłoby łatwiej lecz bagaż osobistych doświedczeń tamtego okresu nakazuje dużą powściągliwość. Teraz, po 27 latach ..... każdy jest wymądrzały. Ja chcę tego uniknąć.
Powtarzam jeszcze raz ....... należy się w czuć w tamten okres, w tamte chwile.
Zaręczam ....... każdemu z szanownego grona dysktantów, zblaknie jednoznaczna ocena.
Teraz dziecinnie proste - winny ( z winy umylśniej) !! Ale ja tego nie pisałem i póki co, nie napiszę. Skłaniam się raczej na winę nieumylśną ( to też wina) ale nadal pozostają duże wątpliwości.

Należy po prostu wyobrazić sobie, że to ja muszę podjąć decyzję.
Naprawdę nie wiem co bym wówczas zrobił aby było dobrze dla ówczesnych a przede wszystkim dla historii. Tych "ówczesnych" można zlekceważyć ..... za chwilę mogą być nastepni "ówcześni".
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 12:35

Wówczas byłem dzieckiem...miałem 5 lat...mieszkałem w Lubinie a ta tragediawydarzyła się na moim osiedlu... :(

Dzisiaj to miejsce wygląda tak... [*]
Ostatnio edytowano 16.12.2008 12:39 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 12:36

Dzięki hepik - właśnie szukałem czegoś bo dziś rocznica. Czy to nie podchodzi pod sprawstwo kierownicze?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 12:44

Woka , a to kto napisał :wink: :lol:

woka napisał(a):...... a czy ja w którymś poście wypowiadam się na temat osoby Jaruzelskiego ... czy ja bronię tej osoby ???? Tutaj się również z Tobą zgadzam. Winni muszą być ukarani- przecież jest nieodzowny element [b]mojej sprawiedliwości.

No to kto jest winny za stan wojenny (i za grudzień 1970) , bo już Cię całkiem pogubiłem w Twoich odpowiedziach. :?:
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 16.12.2008 12:46

j23 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):Janusz ... zawiodłeś mnie. Miałem o Tobie pozytywne zdanie. Teraz okazuje się, że jesteś starym zgrzędą zioniący nienawiścią.

Ja na Tobie również się zawiodłem - Jaruzelskiemu za zbrodnie popełnione na narodzie polskim (chyba temu nie zaprzeczysz) powinien mieć proces sądowy, jeden już za grudzień 1970 ma, teraz ma drugi, niech dowodzi przed sądem swojej niewinności, On swoim przeciwnikom politycznym takiej możliwości nie dawał.
Żądanie sprawiedliwości nie jest odznaka nienawiści

A od kiedy to oskarżony ma udowodnić swoją niewinność!!!!!!
to jest rodem z PRL, widać, że nie odrobiłeś lekcji, Jaruzelskiemu trzeba było stawiać zarzuty na początku lat 90-tych a nie teraz i to takie śmieszne jak kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym.

Poprawiłem cytowanie bo zaraz głupoty zaczną wychodzić :!: Proszę zwracać uwagę na cytowania w tak gorących dyskusjach - mod Leszek
OSTRZEŻENIE DO WSZYSTKICH :!: kolejne złe cytowanie skończy się usunięciem całego postu bo za szybko się tu dzieje :!:

Dla mnie ten argument wcale śmieszny nie jest-
WRON nie miał żadnego umocowania nawet w prawie PRL czyli
jakiś bezprawny czyli przestępczy związek jest a zbrojny - nie można polemizować .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 12:56

Woka pisze:

"Te "kartki" (już pisałem) nierozłącznie związane są z Solidarnością ( tj. z mocodawcami które ją finansowały- czyli "zachód") i strajkami.

Polska gospodarczo plasowała się na 10 miejscu

Porządkowało się kolejkę ,cwaniaków a być może że tych opozycjonistów którzy próbowali kupić bez kolejki wprowadzając tym samym nerwowość i chaos -( cel wiadomy) ... skutecznie wybijano to im z głowy. Mam przed oczyma te twarze ... wygladali na głęboki margines społeczny.

Ludzie ze łzami w oczach dziękowali wojsku ...."

W te brednie nawet Urban w tamtych czasach nie wierzył choć je powtarzał na konferencjach prasowych a ty je piszesz dzisiaj ,po kilkudziesięciu latach...
Kuśwa zamknijcie ten temat bo mi sie nóż sam w kieszeni otwiera...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 12:59

JacYamaha napisał(a):Dzięki hepik - właśnie szukałem czegoś bo dziś rocznica. Czy to nie podchodzi pod sprawstwo kierownicze?

Jacku , dziś jeszcze jedna rocznica: 16 grudzień 1970 r.

"Grudzień 1970 roku. Na dwa tygodnie przed świętami zostaje ogłoszona podwyżka cen żywności. Ludzie są zaskoczeni (ceny nie zmieniały się od kilkudziesięciu lat) i źli. Jeśli ktoś chciał tą podwyżką doprowadzić do rozruchów, nie mógł wybrać lepszego momentu. Czy tak trudno było to zauważyć? Znów potężny aparat bezpieczeństwa okazuje się zadziwiająco bezradny. Znów jest to propagandowa klęska i kompromitacja przywództwa PZPR. Protesty znów wybuchają tam, gdzie dużo jest świadków z Zachodu - na Wybrzeżu. Dochodzi do strajków, demonstracji ulicznych i zamieszek. Do akcji, podobnie jak w Poznaniu, wkracza wojsko. Tym razem jednak ma trudniejsze zadanie, bo strajki ogarniają nie tylko Wybrzeże, ale Łódź, Kraków, Wałbrzych?

Padają zabici. Najwięcej ofiar jest jednak tam, gdzie nie było demonstracji, gdzie nie wybito ani jednej szyby i nie obrabowano żadnego sklepu - w Gdyni wojsko ostrzelało stoczniowców, którzy zdecydowali zakończyć strajk i wrócić do pracy. Czy to zbrodnicza głupota, czy ktoś doszedł do wniosku, że zabitych jest zbyt mało? Niedawne zeznania byłego dyrektora stoczni Klemensa Gniecha potwierdzają wersję mordu z premedytacją.

Generał Jaruzelski rzuca wtedy do akcji ponad 60 tysięcy żołnierzy i 1700 czołgów. Jedyną w historii PRL większą operacją wojskową było wprowadzenie stanu wojennego. Co ciekawe, największe siły kieruje nie tam, gdzie leje się krew, tylko do Warszawy, gdzie obraduje Komitet Centralny PZPR. Tym razem skompromitowane kierownictwo partii bardzo szybko ustępuje. Zmienia się też Komendant Główny MO, zostaje nim generał Józef Bejm - dotychczasowy komendant wojewódzki w Gdańsku. Awansuje, choć działania milicji na Wybrzeżu w dniach 14 - 18 grudnia 1970 roku trudno uznać za sukces, zakładając oczywiście, że jej celem było utrzymanie ładu i porządku."

Już pisałem wcześniej, że widziałem te wydarzenia na własne oczy, tylko gdzieś w pomiędzy innymi postami nie zostało to zauważone - w 1970 roku byłem studentem I roku Akademii Medycznej w Gdańsku

Ps. Woka - przypominam to nie z nienawiści i zaślepienia , tylko w ramach przypomnienia prawdy historycznej.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.12.2008 13:16

hepik napisał(a):Woka pisze:

"Te "kartki" (już pisałem) nierozłącznie związane są z Solidarnością ( tj. z mocodawcami które ją finansowały- czyli "zachód") i strajkami.

Polska gospodarczo plasowała się na 10 miejscu

Porządkowało się kolejkę ,cwaniaków a być może że tych opozycjonistów którzy próbowali kupić bez kolejki wprowadzając tym samym nerwowość i chaos -( cel wiadomy) ... skutecznie wybijano to im z głowy. Mam przed oczyma te twarze ... wygladali na głęboki margines społeczny.

Ludzie ze łzami w oczach dziękowali wojsku ...."

W te brednie nawet Urban w tamtych czasach nie wierzył choć je powtarzał na konferencjach prasowych a ty je piszesz dzisiaj ,po kilkudziesięciu latach...
Kuśwa zamknijcie ten temat bo mi sie nóż sam w kieszeni otwiera...

Hepik .... masz jakieś watpliwości odnośnie mojej prawdomówności ??
Ja nie Urban .... ja tam byłem i widziałem. Opisuję to co widziałem na własne oczy.
Nie wierzysz- Twój problem. Zapewne wierzysz ale w inaczej napisane. :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone