Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 07:49

Błędne koło - wczorajszy program Pana Lisa i sonda tam przeprowadzona: czy wprowadzenie przez gen stanu wojennego było dobrym czy złym posunięciem? 75% widzów odpowiedziało TAK-DOBRYM.
Mocno się zdziwiłem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 08:31

AndrzejJ. napisał(a):
woka napisał(a):
JacYamaha napisał(a):
woka napisał(a):
janniko napisał(a):Rzecz w tym, że wiele się zrobić nie da.

Jak chyba zauważamy ..... nie ma złotego środka. Pozostaje więc stwierdzić, że stan wojenny był jednym ze środków.
Patrząc na sondaże zamieszczane tu i ówdzie ( chyba 48/52) ... wypada stwierdzić, że jesteśmy w tym zagadnieniu bardzo mocno podzieleni.
Tak było, tak jest i długo tak pozostanie. Jak zresztą zawsze ...

Czyli reasumując: pozostaje więc stwierdzić, że stan wojenny był ZŁY i koniec

... ależ proszę szanownego kolegi. Nie znam nikogo kto byłby innego zdania.

Ja mam. :D

To tylko pogratulować Panie AndrzejuJ. Pewnie z punktu widzenia PRL wielkim sukcesem był 126p i "Gierkówka" , tylko w tym samym czasie inni jeździli mercedesami po autostradach, a my zbieramy w dalszym ciągu po kłosie tego myślenia. Naszczęscie coraz mniejsze.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 08:46

JacYamaha napisał(a):Błędne koło - wczorajszy program Pana Lisa i sonda tam przeprowadzona: czy wprowadzenie przez gen stanu wojennego było dobrym czy złym posunięciem? 75% widzów odpowiedziało TAK-DOBRYM.
Mocno się zdziwiłem.

Ja mam nadal dylemat. Widocznie Ci co "chwalą" mają wiecej argumentów których mnie ich brak. Ale przyznam, że na siłę ich nie szukam. Nie politykuję ponieważ mnie nie interesuje. Oceniam ze swojego doświadczenia i obserwacji, ze swojego podwórka. ( to chyba widać i czuć).
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 16.12.2008 08:50

Janusz Bajcer napisał(a):"Art. 55. Kto publicznie i wbrew faktom zaprzecza zbrodniom, o których mowa w art. 1 pkt 1, podlega grzywnie lub karze pozbawienia wolności do lat 3. Wyrok podawany jest do publicznej wiadomości."

Janusz, trafiłeś kulą w płot. Stan wojenny nie został, póki co, uznany za zbrodnię, więc nikt nie może odpowiadać z tego artykułu. Proponuję abyś wziął sobie urlop świąteczny i odpoczął od forum, bo emocje Cię zaczynają ponosić.

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 08:54

Stan wojenny ma dwie inne nazwy, z którymi się zgadzam:

"wojna polsko-polska" , "wojna polsko-jaruzelska
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.12.2008 08:55

asikx napisał(a):
MWN napisał(a): No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE! Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.

Żeby nie było to forum o turystyce, tylko jakieś takie bardziej radykalne, powiedziałbym Ci bez wygwiazdkowania: p********z waść jak potłuczony.

Pozdrawiam
Rafał

To powiedz dlaczego już Polska płaci więcej do unii niż otrzymuje? A zresztą - najpierw lepiej się poinformuj a nie chrzań o pieprzeniu....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 09:14

Janusz Bajcer napisał(a):Nie przekonamy się , a po dwóch odpowiedziach stwierdzam (nie obrażaj się) , że mentalnie tkwisz w PRL i jej propagandzie..

Dziękuję za komplement. Tak, dla mnie to komplement, nie z powodu "PRL" lecz ... ja zawsze miałem inne spojrzenie od "słusznej lini". Wówczas za czasów PRL, spotykało mnie to samo, zawsze nie po linii obowiązującej.
A przecież napisałem wcześniej ...... ma być sprawiedliwie. Może to wprowadzać nawet ksiądz ( którego za bardzo nie poważam) ale jak będzie czynił sprawiedliwie, poważanie będzie miał.
Janusz .... jak widzisz. Ja jestem sobą i nie z żadnego PRL a po prostu sobą.
Ty ( bez obrazy) jesteś jak wiatr. Teraz moda na krytykę PRL więc krytykuj :!: To świadczy, że jesteś nowoczeny, postępowy, .... Młodzież ( niektóra) będzie Cię chwalić. Janusz ... nowa propoaganda wchłonęła Cię razem z butami a Ty nawet o tym nie wiesz. Bez krytycznie przyjmujesz co teraz dają. Bez obrazy ale w Twoim ( i moim) wieku nie wypada dawać nabierać się na plewy. Masz oczy zaślepione czy .... tak już masz. Przypuszcam, ze jesteś " galicjaninem" czyli Twoją wyrocznią jest kościół i cały kler. Napisz że tak a ja zamilknę, z takimi nie polemizuję, nie ma sensu. Zapewne co niedziela chodzisz do kościoła i słuchasz jedynej słusznej linii. Ja mam to w głębkim poważaniu.

To co Ty Janusz przytaczasz, ja tak samo popieram. Tutaj się nie różnimy.
Polemizujemy na temat zasadności wprowadzenia stanu wojennego. Ja trzymam się tej lini (staram się) a Ty ..... politykę mi tu wprowadzasz.
Różnica w doświadczeniach pomiedzy nami jest ogromna, tzn. nie ma żadnej. Ja mam a Ty po prostu nic. Nie Twoja wina, południe Polski w zasadzie nie odczuwało jakiegoś tam stanu wojennego. Tak było w Muszynie jak i podkarpaciu. Ja w tym czasie byłem na północy kraju ( okolice Elbląga). To inny "świat", inna mentalność.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 16.12.2008 09:17

MWN napisał(a):o powiedz dlaczego już Polska płaci więcej do unii niż otrzymuje? A zresztą - najpierw lepiej się poinformuj a nie chrzań o pieprzeniu....

Uważasz, że bilans rzędu 54 mld złotych jest stratą?

Pozdrawiam
Rafał

poprawiłem cytowanie - mod Janusz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.12.2008 09:21

Co to znaczy bilans? A stratą jest każda kwota, dokładamy niestety 177 milionów EURO!

poczytaj sobie http://www.korespondent.pl/index.php?x= ... r1&id=5717
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 09:23

asikx napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):"Art. 55. Kto publicznie i wbrew faktom zaprzecza zbrodniom, o których mowa w art. 1 pkt 1, podlega grzywnie lub karze pozbawienia wolności do lat 3. Wyrok podawany jest do publicznej wiadomości."

Janusz, trafiłeś kulą w płot. Stan wojenny nie został, póki co, uznany za zbrodnię, więc nikt nie może odpowiadać z tego artykułu. Proponuję abyś wziął sobie urlop świąteczny i odpoczął od forum, bo emocje Cię zaczynają ponosić.PozdrawiamRafał

Również to samo zauważyłem. Janusz jest niepoprawnym fanatykiem.
Myślę, że w tym temacie trochę zaślepiony. Nic nie widział a wie najlepiej.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.12.2008 09:23

I jeszcze dokładniejsze źródło:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/artic ... _Unii.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 09:28

asikx napisał(a):

Janusz, trafiłeś kulą w płot. Stan wojenny nie został, póki co, uznany za zbrodnię, więc nikt nie może odpowiadać z tego artykułu. Proponuję abyś wziął sobie urlop świąteczny i odpoczął od forum, bo emocje Cię zaczynają ponosić.

Pozdrawiam
Rafał

W kwietniu 2007 r. pion śledczy IPN w Katowicach skierował do sądu akt wobec w sumie dziewięciu osób - członków utworzonej w nocy z 12 na 13 grudnia 1981 r. tzw. Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego oraz Rady Państwa PRL (która formalnie wprowadziła stan wojenny i wydała odpowiednie dekrety). Zarzuty dotyczą m.in. kierowania i udziału w "związku przestępczym o charakterze zbrojnym, mającym na celu popełnianie przestępstw"

Główni oskarżeni to 84-letni gen. Jaruzelski - ówczesny I sekretarz PZPR, premier PRL i szef MON, a także szef WRON, 82-letni gen. Kiszczak - członek WRON i ówczesny szef MSW oraz 80-letni Kania, były już wtedy I sekretarz KC PZPR. Oskarżeni nie przyznają się do zarzutów; w śledztwie odmówili składania wyjaśnień.

Proces trwa , choć jest odroczony. Akt oskarżenia wydany na podstawie ustawy podanej w poście wcześniejszym.

Ps, Dziękuję za propozycje urlopu , nie ponoszę mnie żadne emocje , przytaczam fakty historyczne.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 09:36

woka napisał(a):Polemizujemy na temat zasadności wprowadzenia stanu wojennego.

Moim zdaniem wprowadzenie stanu wojennego (wojny polsko-polskiej, wolny polsko-jaruzelskiej) było bezzasadne

woka napisał(a): Janusz jest niepoprawnym fanatykiem.
Myślę, że w tym temacie trochę zaślepiony. Nic nie widział a wie najlepiej.

Nie masz monopolu na na prawdę o stanie wojennym tylko dlatego że brałeś w nim czynny udział, Twoje opinie są diametralnie inne od opinii innych uczestników.
Ci co w nim nie uczestniczyli czynnie w stanie wojennym , też maja prawo do jego oceny, można sobie wyrobić pogląd na ten temat z doświadczeń innych niż Twoje
Ostatnio edytowano 16.12.2008 10:16 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 09:45

Janusz ... zawiodłeś mnie. Miałem o Tobie pozytywne zdanie. Teraz okazuje się, że jesteś starym zgrzędą zioniący nienawiścią. Ciągle tylko to samo. AndrzejJ .... już Ci napisał.... skaczesz po internecie, szukasz, wklejasz, cytujesz .... bijesz na prawo i lewo, na oślep.... najważniejsze abyś to Ty miał rację. Obudź się z letargu. !!!!
Dla mnie ( przepraszam) ale nie jesteś partnerem w dyskusji, za bardzo niedoświadczony a wiedzący najlepiej.
To juz po prostu z Twojej strony jest maniactwo.
Janusz ... czy to już starość ??? ( popatrz na młodych .... i bierz z nich przykład).
...lub pozostań przy swoim. Wolno każdemu. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 09:50

Janusz Bajcer napisał(a):Moim zdaniem wprowadzenie stanu wojennego (wojny polsko-polskiej, wolny polsko-jaruzelskiej) było bezzasadne

Zapomniałeś napisać ..... moim zdaniem. :D

Skoro uważasz że zapomniałem , to dopisałem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone