Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2008 15:03

JacYamaha napisał(a):Ile pokoleń musi minąć żeby patrzeć na spokojnie wstecz?
Cały okres komunizmu to jedna wielka propaganda-skąd będziemy znali prawdę? Lata 80-te to wielkie ognisko...

Myślę że wszyscy urodzeni po roku 90 reprezentują już inne pokolenie -bez balastu komuny, kompleksów. O stanie wojennym powinni pamiętać i mieć swoje zdanie. Trudniej będzie odbudować klasę średnią i Polską inteligencję zarżniętą podczas niem. okupacji i latach komuny . To pewnie problem paru pokoleń.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.12.2008 15:08

Janusz Bajcer napisał(a):To jaka to w/g Ciebie jest jedyna słuszna opcja - bo jakaś być musi :?: :?: :?:

.......ha,ha ..... problem w tym, że ja nie jestem, nie uważam, nie popieram, nie rozróżniam żadnej słusznej opcji. To określenie jest dla mnie wybitnie obce i wnerwiające.
Słuszna opcja dla mnie to: sprawiedliwość w multum-szerokim tego słowa znaczeniu.
Inne opcje wyznawane przez "politykę" ( w wydaniu zarówno czerwonych, białych, czarnych) mam w głębokim poważaniu ( miałem-mam- i będę mieć) :!: .......... i bardzo dobrze jest mi z tym.
Będę chwalić zarówno lewicowca, prawicowca, księdza ale musi być za co. Jak nie ma za co .... każdego zrównam z poziomem ziemi. Ich fobie, wizje i cholera jeszcze wie co, najmniej mnie interesują.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.12.2008 15:36

Co więc możemy zrobić? - zapytuje Woka w którymś z postów.

Rzecz w tym, że wiele się zrobić nie da. Napisał jeden z czołowych wizjonerów XX wieku (bodajże Brzeziński), że "musi wymrzeć pokolenie homosovieticus", cholera, do którego i ja się niestety zaliczam i moje dzieci też tym się zaraziły...
To tak jak z zarazą, na to nie ma lekarstwa, większość wymrze, a wraz z nimi zaraza i być może przyszłe pokolenia opracują na tyle skuteczną szczepionkę, by to cholerstwo już nigdy nie wróciło.
A prewencyjnym działaniem zabezpieczającym nas przed tego typu zarazą mógłby być np. całkowity zakaz na jakąkolwiek działalność partii lewicowych.

Patrząc eschatologicznie mam wredną nadzieję na to, iż Marks, Engiels, Lenin, Stalin, Berja, Rakowski, Jaruzel, Kwasior i inni (nawet niektórzy obecnie rządzący niby "prawicowcy", którzy sprzedali Polskę przy okrągłym stole) będą się smażyć w piekle razem z Hitlerem, Pinoczetem, Mao Dze Tungiem i im podobnymi po wsze czasy..

Amen
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.12.2008 15:54

Jedyna rada to pamiętać i opowiadać swoim dzieciom i wnukom. No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE! Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2008 16:10

janniko napisał(a):A prewencyjnym działaniem zabezpieczającym nas przed tego typu zarazą mógłby być np. całkowity zakaz na jakąkolwiek działalność partii lewicowych.

Patrząc eschatologicznie mam wredną nadzieję na to, iż Marks, Engiels, Lenin, Stalin, Berja, Rakowski, Jaruzel, Kwasior i inni (nawet niektórzy obecnie rządzący niby "prawicowcy", którzy sprzedali Polskę przy okrągłym stole) będą się smażyć w piekle razem z Hitlerem, Pinoczetem, Mao Dze Tungiem i im podobnymi po wsze czasy..

Amen

Prewencyjny zakaz działania partii lewicowych przywiódłby nas do prawicowego terroru.
Kluczowa jest wolność szeroko rozumiana , pomimo że oddalony jest od lewicowości o lata świetlne nie chciałbym żyć w kraju gdzie głosu lewicy nie ma, potrzebny jest on dla mnie nawet po to żeby z nim polemizować.
Eliminacja elementów lewackości i lewicowości przywoła ducha Pinocheta i Hitlera.
Poprawiłem cytowanie - mod Leszek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.12.2008 17:50

janniko napisał(a):Co więc możemy zrobić? - zapytuje Woka w którymś z postów.

Rzecz w tym, że wiele się zrobić nie da. Napisał jeden z czołowych wizjonerów XX wieku (bodajże Brzeziński), że "musi wymrzeć pokolenie homosovieticus", cholera, do którego i ja się niestety zaliczam i moje dzieci też tym się zaraziły...
To tak jak z zarazą, na to nie ma lekarstwa, większość wymrze, a wraz z nimi zaraza i być może przyszłe pokolenia opracują na tyle skuteczną szczepionkę, by to cholerstwo już nigdy nie wróciło.
A prewencyjnym działaniem zabezpieczającym nas przed tego typu zarazą mógłby być np. całkowity zakaz na jakąkolwiek działalność partii lewicowych.

Amen

Kolejny chory z nienawiści ... i w dodatku patriota :(

Jeżeli chodzi o lewicę , to w Polsce jeszcze jej nie było , nie ma i nic nie wskazuje na to , że w najbliższym czasie się pojawi . Mam na myśli lewicę na wzór zachodnioeuropejski . Co to u nas za lewica , która trzęsie portkami przed Kościołem , podpisuje konkordaty , akceptuje wpływ Kościoła na politykę , itd . Jedna posłanka i jeden poseł to stanowczo za mało :!:
Zarazę widzę , ale zdecydowanie po drugiej stronie barykady :wink:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 15.12.2008 17:58

@Janusz Bajcer - jak można do Ciebie wysłać PM?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.12.2008 18:39

who napisał(a):@Janusz Bajcer - jak można do Ciebie wysłać PM?

Można wysłać maila za pośrednictwem forum - jest w profilu, choć go nie widać, jeśli używasz GG - mój jest pod nickiem.
Ostatnio edytowano 15.12.2008 18:45 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.12.2008 18:39

MWN napisał(a): No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE! Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.

Żeby nie było to forum o turystyce, tylko jakieś takie bardziej radykalne, powiedziałbym Ci bez wygwiazdkowania: p********z waść jak potłuczony.

Pozdrawiam
Rafał
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2008 18:43

janniko napisał(a):Co więc możemy zrobić? - zapytuje Woka w którymś z postów.

Amen

A komu Polska przy okrągłym stole została sprzedana?
Że w wyniku transformacji komuniści się uwłaszczyli to inna sprawa
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.12.2008 18:43

MWN napisał(a):Jedyna rada to pamiętać i opowiadać swoim dzieciom i wnukom.

Zgadzam się. :!:

MWN napisał(a):No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE!

Nie zgadzam się. :!: :!:

MWN napisał(a):Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.

Czysta herezja :!: :!: :!:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2008 19:03

MWN napisał(a):Jedyna rada to pamiętać i opowiadać swoim dzieciom i wnukom. No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE! Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.

Rozumiem eurosceptycyzm ale z totalitaryzmem i komunizmem to pojechałeś!
Socjalizm w UE- owszem (centralne planowanie np pakiet klimatyczny , biurokracja np.KE, interwencjonizm np Banki )

Ostatnio zaczęły się lewackie ataki na Hradczanach pod adresem V.Klausa przez jakiegoś nomen omen bandit czy coś w tym stylu , z braku szacunku do powyższej persony nie sprawdzam prawidłowego nazwiska.

a UE jest taka jak jej społeczeństwo w Europie , nie musimy jednak wybierać tych lewaków i liczę na to że "Nowa" Unia razem z Wyspami będzie wybierała prawidłowo. Oczywiście lewactwo podzieliło , zagwarantowało sobie wpływy (ordynacja, podział glosów itd) ale możemy również poprawnie wybierać , zawierać sojusze a nawet vetować.
Nie jest źle
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.12.2008 19:12

Mówiąc lewaków nie masz chyba na myśli RAF-u albo Brigate Rosse :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.12.2008 19:18

Torac napisał(a):
MWN napisał(a):Jedyna rada to pamiętać i opowiadać swoim dzieciom i wnukom. No i wypisać się z najbardziej totalitarnej organizacji od czasu Układu warszawskiego - UE! Tam teraz kwitnie komunizm w czystej postaci.

Rozumiem eurosceptycyzm ale z totalitaryzmem i komunizmem to pojechałeś!
Socjalizm w UE- owszem (centralne planowanie np pakiet klimatyczny , biurokracja np.KE, interwencjonizm np Banki )

Ostatnio zaczęły się lewackie ataki na Hradczanach pod adresem V.Klausa przez jakiegoś nomen omen bandit czy coś w tym stylu , z braku szacunku do powyższej persony nie sprawdzam prawidłowego nazwiska.

a UE jest taka jak jej społeczeństwo w Europie , nie musimy jednak wybierać tych lewaków i liczę na to że "Nowa" Unia razem z Wyspami będzie wybierała prawidłowo. Oczywiście lewactwo podzieliło , zagwarantowało sobie wpływy (ordynacja, podział glosów itd) ale możemy również poprawnie wybierać , zawierać sojusze a nawet vetować.
Nie jest źle

Już wystarczy tych poprawnych wyborów , zawierania sojuszy i vetowania :wink: :D -
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2008 19:24

Sławomir Wocial napisał(a):Mówiąc lewaków nie masz chyba na myśli RAF-u albo Brigate Rosse :)

Nie. Pisałem o teraźniejszości. Na szczęście jedno i drugie nie istnieje od kilkunastu lat :D
Ostatnio edytowano 15.12.2008 19:43 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone