Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 13:20

Pamiętam ale nie wpisuje bo nie taki jest temat.

Przystanek skm - Gdynia Stocznia. Mój Ojciec tam był-strzelali do niego i innych. A ludzie po prostu szli na 6 do pracy...
Wczoraj w lokalnej TV była rozmowa z matką chłopaka, który tam zginął. Ona wciąż na niego czeka. Po tylu latach. Mam przed oczami jej wychudzoną postać i wypowiedź-co roku najgorsza jest wigilia...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 13:22

Janusz Bajcer napisał(a):Woka , a to kto napisał :wink: :lol:

woka napisał(a):...... a czy ja w którymś poście wypowiadam się na temat osoby Jaruzelskiego ... czy ja bronię tej osoby ???? Tutaj się również z Tobą zgadzam. Winni muszą być ukarani- przecież jest nieodzowny element [b]mojej sprawiedliwości.

No to kto jest winny za stan wojenny (i za grudzień 1970) , bo już Cię całkiem pogubiłem w Twoich odpowiedziach. :?:

Nie pogubiłeś się. Nie napisałem.
Imiennie i jednoznacznie nie potrafię wskazać. Za duża odpowiedzialność za słowo. Za mało wiedzy ( tak, tak .... mimo tylu doświadczeń uważam że nie wszystko wiem).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 13:22

j23 napisał(a):A od kiedy to oskarżony ma udowodnić swoją niewinność!!!!!!

OK J23 , może się trochę pogubiłem , bo chciałem szybko odpisać, dzięki za sprostowanie.

Co do terminu osądzania winnych za zbrodnie przeciwko ludzkości - nie ma i nie powinno być przedawnienia :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2008 13:29

Ale co widziałeś?
Polskę na 10 miejscu w roczniku statystycznym?
13 pkt z postulatów sierpniowych z żadaniem wprowadzenia kartek ?
Postępnych mocadawców z zachodu ?
Meneli w kolejkach ?( sam stałem po kostke masła ,mróż był,nos miałem czerwony...wypisz-wymaluj - menel ;))
Sory, ale pie...sz jakbyś cytował z zeszytu ówczesnego politruka Ludowego Wojska Polskiego..
Ostatnio edytowano 16.12.2008 13:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 13:32

JacYamaha napisał(a):Pamiętam ale nie wpisuje bo nie taki jest temat.

Przystanek skm - Gdynia Stocznia. Mój Ojciec tam był-strzelali do niego i innych. A ludzie po prostu szli na 6 do pracy...
Wczoraj w lokalnej TV była rozmowa z matką chłopaka, który tam zginął. Ona wciąż na niego czeka. Po tylu latach. Mam przed oczami jej wychudzoną postać i wypowiedź-co roku najgorsza jest wigilia...

Nie na temat , który założyłeś , ale stan wojenny i wydarzenia z grudnia 1970 są ze sobą ściśle powiązane poprzez metody działania "władzy ludowej" w stosunku do Obywateli i prowadzą do tych samych sprawców tych nieszczęść.

Ps. Woka to co napisałem to nie nienawiść i klapki na oczach- to prawda historyczna.
Ty widziałeś grudzień 1982, ja widziałem grudzień 1970.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.12.2008 13:48

Rzeczywistość pałującego jest rzeczywiście bardziej komfortowa od rzeczywistości pałowanego.
Podobnie jak strzelającego od sytuacji ostrzeliwanego.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 14:32

Janusz - mnie napominasz a sam co?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.12.2008 14:37

Chyba "gonimy w piętkę" Towarzysze :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.12.2008 14:47

JacYamaha napisał(a):Janusz - mnie napominasz a sam co?

Jacku , trochę źle mnie zrozumiałeś, nie napominam Ciebie za pisanie nie temat w temacie , który założyłeś , chodziło mi o mój post przypominający o rocznicy grudnia 1970 nie jest o stanie wojennym , ale obie te rocznice są ze sobą powiązane.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 16.12.2008 15:20

Janusz Bajcer napisał(a):
W kwietniu 2007 r. pion śledczy IPN w Katowicach skierował do sądu akt wobec w sumie dziewięciu osób - członków utworzonej w nocy z 12 na 13 grudnia 1981 r. tzw. Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego oraz Rady Państwa PRL (która formalnie wprowadziła stan wojenny i wydała odpowiednie dekrety). Zarzuty dotyczą m.in. kierowania i udziału w "związku przestępczym o charakterze zbrojnym, mającym na celu popełnianie przestępstw"

Główni oskarżeni to 84-letni gen. Jaruzelski - ówczesny I sekretarz PZPR, premier PRL i szef MON, a także szef WRON, 82-letni gen. Kiszczak - członek WRON i ówczesny szef MSW oraz 80-letni Kania, były już wtedy I sekretarz KC PZPR. Oskarżeni nie przyznają się do zarzutów; w śledztwie odmówili składania wyjaśnień.

Proces trwa , choć jest odroczony. Akt oskarżenia wydany na podstawie ustawy podanej w poście wcześniejszym.

Ps, Dziękuję za propozycje urlopu , nie ponoszę mnie żadne emocje , przytaczam fakty historyczne.

Janusz, zdecyduj się. Mało, że dwa razy odpowiadasz mi na ten sam post, to powiedz w końcu: czy Jaruzelski i ferajna odpowiadają za założenie, kierowanie i udział w związku przestępczym o charakterze zbrojnym, czyli przestępstwa przewidziane w rozdziale XXXII Kodeksu Karnego, a konkretnie art 258 par. 3, czy artykułu z ustawy o IPN, dotyczącego publicznemu zaprzeczaniu faktom popełnienia zbrodni? Cały akt oskarżenia dotyczy tylko art 55 tej ustawy? To cienki ten akt oskarżenia...

I pamiętaj, że póki toczy się proces nie masz prawa mówić, że ktoś jest zbrodniarzem lub że czyn podlegający osądzaniu jest zbrodnią, do czasu kiedy nie zostanie orzeczony i uprawomocniony wyrok. To nie tylko w kontekście stanu wojennego, jego inspiratorów tylko w ogóle.

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 16.12.2008 15:30

Janusz Bajcer napisał(a):
Co do terminu osądzania winnych za zbrodnie przeciwko ludzkości - nie ma i nie powinno być przedawnienia :!:

Polecam lekturę kodeksu karnego. Zbrodnie przeciwko ludzkości, pokojowi i przestępstwa wojenne nie ulegają przedawnieniu.

HINT: art. 105 par. 1 kk.

Prośba: nie wklejaj w związku z tym całości kodeksu karnego nam tutaj. OK?

Pozdrawiam
Rafał
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.12.2008 16:11

Jak zawsze .... jak wszedzie dyskusja zbacza nam na boczny tor.

Przypomnę: zapytałem sie jabyście Wy (TY) postapili wówczas, w tamtym czasie, w tamtych okolicznościach. Nie kto inny tylko ( TY) WY
z imienia i nazwiska.

Odpowiedzi za bardzo nie widzę ( była chyba jedna ) ale za to jaka tutaj dyskusja fachowców i "fachowców". Bohaterów od siedmiu boleści ... mądrych przy ekranie komputera.
Panowie ... nie wsyd Wam. Proszę myśleć nad dobrym rozwiązaniem w tamtych czasach. Chyba że potraficie bic leżącego i to Wam sprawia frajdę i przyjemność.
Każdy się nakręca .. jaki to stan wojenny był zły. !!!!
Ja się pytam ... a kto mówi że był dobry. ??!!! Macie zasłony na oczach czy brak rozumu w odpowiednim miejscu.
Konkretne odpowiedzi proszę.
Historię znam, myślę że nie gorzej od Was. Tak samo źle znoszę jej fakt, Tak samo myślę ... jednak nie nakręcam się.
Nakręcając się .. zaraz tutaj pod emocjami kogoś niewinnego "zamordujecie".
Sędziowie byliby z Was marni, tragicznie marni.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.12.2008 18:15

Janusz to prawdziwy patriota :!: A to , że patriota zawsze jest z drugiej strony pełen nienawiści , to oczywiście , oczywista oczywistość :wink:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.12.2008 18:37

Kolego Hepik, szczerze podziwiam wytrwałość Kolegi, że aż tyle Kolega wytrzymał, podobnie zresztą jak Kol. Janusz Bajcer. Sam sobie poprzysiągłem, że nie zabiorę głosu w tym wątku. A uwaga o politruku, to trafienie w samo sedno. BTW Podobno cytat z Montaigne'a - wszystkim zdarza się mówić głupstwa, ale naprawdę nieznośne są te wypowiadane z pełną powagą.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.12.2008 18:55

Torac napisał(a):Rzeczywistość pałującego jest rzeczywiście bardziej komfortowa od rzeczywistości pałowanego.
Podobnie jak strzelającego od sytuacji ostrzeliwanego.

A kto teraz jest pałującym Jaruzelskiego?
Kto teraz strzela i wiesza?
Może by tak trochę w spokoju pomyśleć zanim się kogoś słownie spałuje, powiesi i rozstrzela.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone