Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

senj co warto zwiedzic?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
colinek333
Autostopowicz
senj co warto zwiedzic?

Nieprzeczytany postnapisał(a) colinek333 » 01.09.2006 11:28

Witam!
Wybieram sie do miejscowosci Senj i mam pytanie co warto zwiedzic w promieniu jakis 200 km od tego miejsca?
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 01.09.2006 19:57

Witam.
Warto wybrać się do twierdzy Nehaj usadowionej na wzgórzu górującym nad Senj.
colinek333
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) colinek333 » 02.09.2006 11:55

dzieki, ale to w samym senj a moze ktos ma pomysl na jakas wycieczke aby pozwiedzac troche....
pomozcie cos
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.09.2006 12:20

w szukaj wpisz novi vinodolski bo to obok a na ten temat bylo duzo:)
choc we wrzesniu w tamtych regionach juz pogoda bardzo zmienna
jesli masz mozliwosc lepiej jechac na poludnie-widoki o wiele ladniejsze i pogoda pewniejsza;)
mnie tamte rejony oprocz wyspy krk srednio zachwycily:)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 02.09.2006 12:25

W podanej odleglosci miesci sie i Pag ,ktory przez swoja innosc w stosunku do reszty Cro napewno wart jest odwiedzenia
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 02.09.2006 22:02

W 2000r, podczas drugiej, a pierwszej własnym autem bytności w Chorwacji, właśnie z Senj odwiedziliśmy Jeziora Plitwicke, Pag, Rab z promowaniem na Krk i powrotem już przez most na stały ląd i do Senj. Będąc w tym roku przejazdem (zawsze tam przez sentyment "wpadamy") odniosłem wrażenie że jest w tym mieście jakiś kryzys. Dużo lokali do wynajęcia, ruch jakby mniejszy choć i kiedyś największe tłumy się tam nie przewalały. Ale byłem na mieście przez 15 minut, więc opinia może być nie całkiem miarodajna. Zjedliśmy poza tym jak zwykle obiad w zupełnie niepozornie, od 3-4 lat wyglądającej tak samo - raczej marnie- knajpce. Podobnie jak co roku ryby tam były pyszne i nieco tańsze niż gdzie indziej. Tylko tym razem 5 metrów od nas kręciły się na rożnach 2 barany (chyba) i żałowałem że już muszę jechać do domu. Lokal ten jest najwyżej 100m od stacji benzynowej, boczną ulicą nieco pod górę. Obok jest mały sklep. 8)
colinek333
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) colinek333 » 03.09.2006 10:38

dzieki za odpowiedzi. wlasnie mam taki zamiar zwiedzic jeziora i wyskoczyc na wyspe krk. mysle tez o wybraniu sie do Puli zobaczyc amfiteatr, na zdjeciach zrobil na mnie wrazenie, a takze zadar wchodzi w gre i grajace schody.teraz musze to wszytko poukladac porozdzielac na poszczegolne dni itd :)
Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.09.2006 10:21

Senji to strasznie śpiące i zaniedbane miasteczko. Aż trudno mi sobie wyobrazić, że było tam lepiej.
jwawrz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jwawrz » 13.09.2006 12:24

witam...

Ja z rodzinką (2+1) spędziliśmy urlop właśnie w Senj. Był to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji i stwierdziliśmy, że jest z tamtąd bobra baza wypadowa...Jeżeli chodzi o samą miejscowośc - to taka sobie mała i spokojna mieścina, atrakcji za wiele nie ma, ale jak dla rodziny z dzieckiem to OK. tylko na plaży trochę duże kamienie - w porównaniu z innymi plażami...My nastawiliśmy sie troche na plażowanie i trochę na zwiedzanie - tak średnio co 2 dzień.
Byliśmy m.in. na KRK, też: Novo Vinodolski,Krikwenica i inne miejscwości po drodze..., a na południe - to dopbrze jest zatrzymać sie w malutkiej miejscowości - Jablanok. Z tamtąd jest ładne dojscie do Fiordu ZAVRTATNICA - oczywiście płatne, ale warto, no i oczywiście stąd mozna płynąć na PAG lub Rab - bo już mi wyleciało z pamieci...
no i oczyiście nie zapomnijcie o Plitwicach.
Aha - i to co piszą w przewodnikach, ze w Senj to najchłodnioejszy klimat na wybrzeżu - to prawda... Potrafi tam wiać bardzo uciążliwa bora - co znacznie wpływa na ochłodzenie klimatu. Nas niestety to dotknęło w lipcu - i szukaliśmy słoneczka i ciepełka w sąsiednich miejscowościach położonych o ok. 30 km dalej...
Ogólnie mówiąc - urlop był udany, pogoda super, woda również - tylko strasznie słona, ale OK.
tak więc - miłego i udanego wypoczynku..
pozdrawiam
JW

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne