Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochodem dostawczym do chorwacji/Zagrzeb

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
z69
Autostopowicz

Postnapisał(a) z69 » 22.02.2007 18:39

witam!!!
Dzisiaj sie dowiedzialem ze szykuje mi sie kurs z towarem do chorwacji.
Troche mnie to przeraza bo do tej pory jezdzilem tylko po polsce,dla tego potrzebuje troche informacji
Jechac bede samochodem IVECO DEJLI KONTENER 4,8 dludosci i 3,3 wysoki,samochod jest do 3,5 tony(jak bus)

Mam kurs do miasta Dubrowczan kolo Zagrzebia tyle wiem,ale tu sie zaczynaja sie problemy nie moge nigdzie znalesc tej miejscowosci ani zadnej dobrej mapy chorwacji.

Prosze o porade jaka jechac najlepiej trasą start z Zielonej Góry

Czytalem tez o wlaczonych swiatlach kamizelkach itp ale wszystkie odpowiedzi tyczyly sie samochodow osobowych czy samochodami dostawczymi jest tak samo i jakie mnie czekaja oplaty i utrudnienia itp..

Trasa Zielona Góra >Dubrowczan k/Zagrzebia>Zielona Gora
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 22.02.2007 19:33

z69 napisał(a):witam!!!
Dzisiaj sie dowiedzialem ze szykuje mi sie kurs z towarem do chorwacji.
Troche mnie to przeraza bo do tej pory jezdzilem tylko po polsce,dla tego potrzebuje troche informacji
Jechac bede samochodem IVECO DEJLI KONTENER 4,8 dludosci i 3,3 wysoki,samochod jest do 3,5 tony(jak bus)

Mam kurs do miasta Dubrowczan kolo Zagrzebia tyle wiem,ale tu sie zaczynaja sie problemy nie moge nigdzie znalesc tej miejscowosci ani zadnej dobrej mapy chorwacji.

Prosze o porade jaka jechac najlepiej trasą start z Zielonej Góry

Czytalem tez o wlaczonych swiatlach kamizelkach itp ale wszystkie odpowiedzi tyczyly sie samochodow osobowych czy samochodami dostawczymi jest tak samo i jakie mnie czekaja oplaty i utrudnienia itp..

Trasa Zielona Góra >Dubrowczan k/Zagrzebia>Zielona Gora

http://nona.net/features/map/placedetai ... %C4%8Dan/#

Ps. Wysiadły Ci klawisze "alt" i "shift" czy piszesz ot tak sobie na odpierd.l
:?:
miter
Turysta

Postnapisał(a) miter » 22.02.2007 19:37

Niedaleko Zagrzebia jest miejscowość Lijevi Dubravcak, może o to Ci chodzi? Ja chyba dojechałbym jakoś do Pragi, potem w kierunku Brna, na Znojmo i dalej już standadowo- Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb.
miter
Turysta

Postnapisał(a) miter » 22.02.2007 19:39

Widocznie jednak nie, nie zauważyłem poprzedniego postu :)
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 22.02.2007 19:46

W google wpisz Dubrovcan

http://www.kr-zag-zupanija.hr/autobusni ... abok%20(IV)
Na podstawie tego linku (bo też nie mam tak dokładnej mapy) domyslam się, że jest to miejscowość leżąca na północ od Zagrzebia w okolicy miejscowości Tuhejskie Toplice a więc niedaleko od granicy ze SLO.

Tu jeszcze jakaś mapka:
http://www.maplandia.com/croatia/krapin ... dubrovcan/

i tu:
http://www.geoguide.fr/poi.aspx?UF=-79993

Ceny winietek na CZechy i Austrię znajdziesz tu:
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346
W Słowenii zapłacisz na bramkach gotówką (drobne eurasy) a w Cro nie musisz chyba wjeżdżać na autostradę.

Używanie świateł:
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1122

Kamizelka, apteczka i inne też na
http://www.pzmtravel.com.pl

U siebie masz ich biuro gdzybyś na przykład chciał koniecznie przepłacić za winietki: Biuro Turystyki Zielona Góra ul. Chopina 7 0-68 3255246 8-16
Czyżbyś jechał do nich? :)
http://www.pa-el.hr/
z69
Autostopowicz

Postnapisał(a) z69 » 22.02.2007 20:01

Dzieki za odpowiedzi,mozliwe ze bede jechac do nich bo tam pisze ze zajmuja sie elektryka a ja wioze oprawy oswietleniowe
Ostatnio edytowano 22.02.2007 20:04 przez z69, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 22.02.2007 20:02

Ja bym się do Pragi nie pchał - słabe oznakowanie nawet na trasach przelotowych - busem na autostradzie i tak nie nadgonisz wg mnie Hradec Kralove - Brno - Wiedeń itd 8)

więcej nie powiem dopóki nie nauczysz się pisać po Polsku

Pozdrav :papa:
z69
Autostopowicz

Postnapisał(a) z69 » 22.02.2007 20:07

Pogonic i tak nie pogonie bo te iveco przypomina malom ciezarowke max 80,90km/h droga musi byc dobra i bez zadnych niskich mostow
W czechach se poradze bo mam nawigacje na czechy ale dalej to jusz na pamiec
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 22.02.2007 20:14

Rysio napisał(a):

Rysiu, wystarczy jak z69 będzie pisał po polsku :)
z69
Autostopowicz

Postnapisał(a) z69 » 22.02.2007 20:58

nie znam sie na pisaniu na komputerach,chcialem sie tylko dowiedziec jak najlepiej tam dojechac
sory za blendy
Ostatnio edytowano 22.02.2007 21:02 przez z69, łącznie edytowano 1 raz
madzia1981
Cromaniak

Postnapisał(a) madzia1981 » 22.02.2007 21:00

Rich troche przesadzasz moim zdaniem nie każdy urodził się orłem. Pan ma problem i grzecznie pyta więc bądźmy też w porzadku odpowiedzmy jeśli potrafimy i nie chwytajmy sie pierduł!
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 22.02.2007 21:24

z69,
do podróżowania po Europie pomocne mogą być internetowe planery tras. Ja wspomagam się viamichelin.com.
Korzystając z sugestii Rysia żeby nie pchać się do Pragi wytyczyłem dla Ciebie przykładową trasę:
http://tiny.pl/c76j (adres skróciłem). Wg. mnie na tej trasie jest jedno nieprzyjemne miejsce, a mianowicie Wiedeń gdzie w ciągu dnia można trafić na korek. Pewną alternatywą jest pojechanie z Brna do Bratysławy i stamtąd na Wiedeń którego centrum można od tej strony ominąć wygodną obwodnicą. Jak będziesz zaiteresowany to się odezwij.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 22.02.2007 21:38

Rysio napisał(a):

Hehehe - nie pouczaj kolegi, bo pisze on wg netykiety ogólnie przyjętej - by nie używać znaków diakrytycznych w necie.
A po drugie w naszym cudownym języku przymiotnik piszemy małymi literami: np. polski, po polsku, etc.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 23.02.2007 09:24

Droga Petris - wśród polonistów nie ma do dziś ugruntowanej kwestii pisowni przysłówka :wink: "po polsku"/"po Polsku". Owszem zgodnie z zasadami powinno się pisać z małej litery jednak w pewnych przypadkach można użyć odstępstw od niej a mianowicie jeśli mamy zamiar podkreślić ważność użytego słowa lub traktując je jako nazwę własną. Jeśli jestem Polakiem mogę mówić lub pisać po Polsku traktując użyte słowo podobnie jak Polską Akademię Nauk lub Radę Języka Polskiego :wink: .

Ps. Netykieta netykietą a Język Polski powinien być przez nas chroniony w wypowiedziach zachowujących swoją treść dłużej niż parę minut, godzin czy nawet lat.
Ps. 2. Jeśli nawet popełniłem błąd to tkwi on nie w ortografii lecz w interpretacji gramatycznej :wink:

Madziu1981 - ja się nie czepiam - ja chcę tylko, aby moje dziecko wchodząc być może za parę lat na to forum (mam nadzieję, że miłość do Cro i w niej zakiełkuje :wink: ) będzie mogła brać pozytywne przykłady również te dotyczące pisowni :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 23.02.2007 09:55

A jesli gosciu mial inny uklad klawiatury?. Moze wyslesz go do sklepu po inna?.Mnie tez zwrocisz uwage?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone