Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.02.2014 18:53

Roxi napisał(a):Fajne, ale drogie.
Mój budżet to max 1800 biletów banku polskiego.

Do pracy i na spacerki po płaskim i równym terenie dostaniesz jeszcze taniej. Ja tydzień temu kupiłem coś takiego. Dziś zamontowałem błotniki, stopkę i licznik a później zrobiłem krótki rekonesans. Jak na moje potrzeby całkiem wystarczający, więc... po co przepłacać :?: :lol:
No i po pół roku niejeżdżenia nic mnie nie boli :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.02.2014 21:31

Fajny :D
Ale... tylko 21 przerzutek? :lol:

A tak serio, to też mi się wydaje, że nie ma co przepłacać. Taki amator jak ja pewnie i tak różnicy nie poczuje.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.02.2014 21:58

Roxi napisał(a):Ale... tylko 21 przerzutek? :lol:

Uwierz, że więcej nie będzie Ci potrzebnych, jeśli nie jeździsz po górkach. Do tej pory przez kilka lat korzystałem z crossowego Authora (służy mi do dzisiaj ale w innym miejscu). Ten sam przedział cenowy i też 21 przerzutek. Nie pamiętam ile razy korzystałem ze skrajnych przełożeń, może parę razy się zdarzyło...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2014 22:44

Różnica jednak jest , inaczej mi się jedzie na żelaźniaku z Makro a o wiele bardziej komfortowo i lekko na Giancie - ten dosłownie sam leci do przodu trudno to opisać , ale przyjemność z jazdy jest olbrzymia .
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.02.2014 07:51

auto_gt napisał(a):Różnica jednak jest , inaczej mi się jedzie na żelaźniaku z Makro a o wiele bardziej komfortowo i lekko na Giancie - ten dosłownie sam leci do przodu trudno to opisać , ale przyjemność z jazdy jest olbrzymia .

jak wsiadłam po giancie na scotta to mi się giant wydawał żelaźniakiem z macro ;)
ja mam takiego http://www.scott.pl/product.php?id_cat=925&id_prod=5189 (scott sportster lady)
jak dla mnie jest boski, kupowałam jakoś po sezonie z poprzedniej kolekcji, ściągałam z Wawy kilka stów taniej
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.02.2014 08:11

ita napisał(a):
auto_gt napisał(a):Różnica jednak jest , inaczej mi się jedzie na żelaźniaku z Makro a o wiele bardziej komfortowo i lekko na Giancie - ten dosłownie sam leci do przodu trudno to opisać , ale przyjemność z jazdy jest olbrzymia .

jak wsiadłam po giancie na scotta to mi się giant wydawał żelaźniakiem z macro ;)
ja mam takiego http://www.scott.pl/product.php?id_cat=925&id_prod=5189 (scott sportster lady)
jak dla mnie jest boski, kupowałam jakoś po sezonie z poprzedniej kolekcji, ściągałam z Wawy kilka stów taniej

Fajny , wiesz zawsze jest takie wrażenie jak przesiadka na nowy . Fajne też są Kellys .
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.02.2014 10:28

Roxi napisał(a):Fajny :D
Ale... tylko 21 przerzutek? :lol:

A tak serio, to też mi się wydaje, że nie ma co przepłacać. Taki amator jak ja pewnie i tak różnicy nie poczuje.

Najbardziej istotne są skrajne przełożenia z reguły dobrze mieć z tyłu dużą tarcze 34 zęby, ilość wariantów nie ma większego znaczenia dla amatora. Przykładowo jadący czasówkę zawodnicy maja tryby z tyłu co jeden ząbek czyli 12-13-14-15 itp :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.02.2014 08:55

Po wczorajszej wizycie w rowerowym, zakochałam się w tym modelu...

813.jpg

Niestety nie na moją kieszeń :(

Będzie chyba coś takiego:

823.jpg

RAMA Crossway-V
ROZMIAR RAMY 46 CM, 48 CM, 52 CM, 55 CM, 58 CM
KOLOR WHITE(GREY)
WIDELEC SR Suntour NEX ML 63
NAPĘD
PRZEŁOŻENIA 24
PRZERZUTKA P Shimano M191
PRZERZUTKA T Shimano Acera-X
MANETKA P/T Shimano ST-EF51 3/ 8
KORBA SR Suntour 48-38-28 CG
KASETA Shimano CS-HG31-8 11-32
ŁAŃCUCH KMC Z51 8s
KOŁA
ROZMIAR KÓŁ 700C
PIASTA P/T Alloy QR/ Shimano RM30-8
OBRĘCZE Merida V
SZPRYCHY Steel UCP
OPONA P/T Cross 700x40c
KOMPONENTY
HAMULEC P/T V-Brake Linear
KIEROWNICA Merida Speed R30 600
MOSTEK Regulowany A-Head
SIODŁO Cross
SZTYCA Amortyzowana 27.2 mm
PEDAŁY XC Steel

Mam nadzieję, że będę zadowolona :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.02.2014 09:58

Rama ciut inna , i tarczowe - tych trochę szkoda , no ale ...

1 tarczowy kol = 219 zł może warto by dołożyć .

Rowerek niezły .
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.02.2014 10:10

Roxi nie słuchaj Henia tarcze to bajer :) przydatny w szybszych odmianach MTB. V-breaki spełniają dobrze swoje zadanie :) Osobiście w lekkim fullu używam właśnie hamulców V nie tarcz nie ma po prostu takiej potrzeby :) Przy zakupie zwróć uwagę by rama możliwie była mała dlatego ważne jest maksymalne wysunięcie sztycy pod siodłowej ew. za nisko położoną kierownicę można można podnieść regulowanym mostkiem jaki chyba widzę w 2 rowerku :) lub rama z tzw niskim przekrokiem (nie stricte damka)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2014 10:17

bluesman napisał(a): ... za nisko położoną kierownicę można można podnieść regulowanym mostkiem jaki chyba widzę w 2 rowerku :) ...

Regulowany mostek dokupiłem córce na targowisku u gościa z używanymi, rowerowymi gratami za 20 zeta. Dzięki temu maszyna wystarczy na rok dłużej :)

Sam jeżdżę już kilkunastoletnim sztywnym Scott Tampico na wiernym STX RC gdzie do dziś ma niesamowitą precyzję i 0 luzów. Po wymianie kompletnego napędu z 2-3 latka temu pewnie kolejne 10 nim przejeżdżę tylko zainwestuje w siodło gdyż waga już nie ta ;) a i to jedyny element który jest wizualnie zużyty :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.02.2014 12:25

A tak z ciekawości...macie jakieś dodatkowe ubezpieczenia dla rowerzystów?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 28.02.2014 12:27

Roxi napisał(a):A tak z ciekawości...macie jakieś dodatkowe ubezpieczenia dla rowerzystów?

nie mam nic, jak miałam wywrotkę i się połamałam, to skorzystałam z ubezpieczenia w pracy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2014 12:38

ita napisał(a):
Roxi napisał(a):A tak z ciekawości...macie jakieś dodatkowe ubezpieczenia dla rowerzystów?

nie mam nic, jak miałam wywrotkę i się połamałam, to skorzystałam z ubezpieczenia w pracy

gorzej jak się rypnie rowerem z własnej winy jakąś droższa furę ...
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 28.02.2014 12:39

piotrulex napisał(a):
ita napisał(a):

gorzej jak się rypnie rowerem z własnej winy jakąś droższa furę ...

staram się tego nie robić 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone