ita napisał(a):piotrulex napisał(a):gorzej jak się rypnie rowerem z własnej winy jakąś droższa furę ...
staram się tego nie robić
Mniemam, ze każdy się stara, podobnie zresztą jak kierując autem czy inna popierdółką
.png)
ita napisał(a):piotrulex napisał(a):gorzej jak się rypnie rowerem z własnej winy jakąś droższa furę ...
staram się tego nie robić
.png)
.png)
.png)
bluesman napisał(a):Przy zakupie zwróć uwagę by rama możliwie była mała dlatego ważne jest maksymalne wysunięcie sztycy pod siodłowej ...
.png)
greenrs napisał(a):bluesman napisał(a):Przy zakupie zwróć uwagę by rama możliwie była mała dlatego ważne jest maksymalne wysunięcie sztycy pod siodłowej ...
A dlaczego? Sądziłem, że powinna być dopasowana do wzrostu. Ja przez kilka lat jeździłem (i dalej jeżdżę poza miejscem zamieszkania) crossowym Authorem z ramą 20''. Na początku wydawało mi się, że jednak jest troszkę za duży - mam 174 cm wzrostu - ale później przyzwyczaiłem się. Kilka dni temu kupiłem crossową Meridę. Chciałem 19" ale już nie było (duża promocja cenowa za modele z poprzedniego roku). Została tylko 18". Przejechałem się trochę i stwierdziłem, ze może być. Dziś zrobiłem pierwszy raz dłuższą trasę (ok. 30 km) i wydaje mi się, że jednak mógłby być ciut większy. Gdybym zamiennie nie jeździł większym Authorem, prawdopodobnie nie odczułbym żadnego dyskomfortu. Może więc po prostu w tym większym obniżyć siodełko by nie odczuwać tej różnicy?Dlaczego uważasz, że rama powinna być możliwie mała? W żadnych poradnikach nie spotkałem się z taką sugestią.

.png)
bluesman napisał(a):Moim zdaniem i nie tylko 20' to jest za duża rama powinieneś mieć 18'. Mam 180 cm i używam max 18' a w fullu nawet 17'. Na przestrzeni lat zmieniła się koncepcja dopasowywania ram do wzrostu.
bluesman napisał(a):Zaczęto produkować dłuższe sztyce pod siodłowe nawet 430 mm co pozwoliło zastosować mniejszą ramę, a pozostałe parametry (np ustawienie w pionie kolana i palców stopy względem osi pedałów) zaczęto uzyskiwać za pomocą sztyc z tzw seatbackiem i samym przesuwaniem siodełka.
bluesman napisał(a):Obniżenie siodełka nie ma sensu ogólna zasada mówi, że jeżeli siedząc na siodełku na będącym w najniższym położeniu pedale oprzesz pietę cała noga powinna wówczas być lekko zgięta. W przeciwnym razie zaczniesz kołysać biodrami co doprowadzić może do kontuzji.
.png)
garbowski napisał(a):Zakupiony http://www.roweryolsztyn.com/index.php?produkcik=678
.png)
garbowski napisał(a):Zakupiony http://www.roweryolsztyn.com/index.php?produkcik=678

.png)
.png)
garbowski napisał(a):Tak, bo to dla zony , stąd "damka".
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.