Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Riwiera Zadarska - Szibenicka a Dalmacja?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.05.2011 20:00

Planując tegoroczny wyjazd do Chorwacji stanąłem przed trudnym dylematem. Czy poznać nowe miejsca i pojechać gdzieś gdzie jeszcze nie byłem (co najchętniej praktykuję), czy zakotwiczyć się w przepięknej lecz dobrze mi znanej Dalmacji. Byłem już wprawdzie też na Pagu i muszę przyznać że jest piękny i pobyt na nim był bardzo udany, jednak nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Dalmacja. Czegoś mi brakowało... Nie wiem czy to były góry schodzące wprost do morza, czy palmy a może ciepła woda Jadranu...? Planowałem Istrię, ale po przeczytaniu kilku relacji na forum doszedłem do wniosku, że chyba nie o to mi chodzi.
Spotkałem się natomiast kilka razy z określeniami "Riwiera Zadarska" i "Riwiera Szibenicka". I tu mam pytanie dla starych wyjadaczy co to właściwie znaczy? Nie chodzi mi o określenie położenia, bo to jest oczywiste, ale raczej o to czy te nazwy związane są z jakąś odrębnością tych regionów? Czy czymś się od siebie różnią? Czy można powiedzieć ogólnie, że któryś z tych regionów bardziej przypomina Dalmację, że są inne plaże, inna przyroda, cieplejsze i czystsze morze? Że w ogóle jeden jest zupełnie inny od drugiego?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.05.2011 20:12

Pag nie zachwycił mnie, mimo kilku wycieczek...
Z rewiru Zadar-Sibenik polecam Pakostane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2011 21:41

Riwiera Zadarska" i "Riwiera Szibenicka"- czyli Zadar i okolice, oraz Śibenik i okolice. Pytanie zadajesz bardzo trudne, każdy ale to dosłownie każdy kawałek Chorwacji ma dużo do zaoferowania i nie wiem czy jest sens robić plebiscyt, który kawałek jest najpiękniejszy i takiego samego szukać. Każdy jest inny i każdy jest piękny, Istria też. Tylko w każdym trzeba umieć znaleźć perełki.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.05.2011 22:39

Hej
Odpowiedź na temat Breli zostawiłem w tamtym temacie gdzie zagadałeś. Tu odpowiem Tobie tak. Jak przedmówca zgodzę się że w każdym zakątku Chorwackiego wybrzeża można znaleźć coś co urzeknie Ciebie nie koniecznie innych. Dobrze zrobiłeś rezygnując z Istri nie wiem czemu tez jej w zasadzie nie poznałem ale nudzi mnie troszkę ten "płaskowyż" Ja wiem czego chcę ja i moja rodzinka od Chorwacji i Znajdujemy to wszystko właśnie od połowy dalej na południe.
Co mogę zaproponować Grebastica to miejscowość tuż przed znanym Primostenem mała miejscowość położona na końcu malowniczej zatoczki z jednej strony jak na Chorwację bujny las z drugiej domy. Ja bazowałem w części gdzie jest las tam jest tylko jedna droga przy samej wodzie po jej drugiej stronie jeden rząd domów niema drugiej linii zabudowy. Pamiętam że marzyło mi się aby tak właśnie mieszkać. hmmmmm
Do rzeczy rejon ten na pewno nie jest taki jak Omiś Makarska Brela itd znacznie bardziej łagodniejszy choć podobnie poszarpana linia brzegowa. Mi ogólnie ten rejon pasował nawet bardzo pasował :D
Jest jeden mały szkopuł tam niem "Baletów" a wiem że jedziecie z Młodzieżą która stawia tez warunki takowe są w Primosten (poszukać na google) więc jeśli nie Brela (tam też tego brak) to może Baska Voda, to zostaje Primosten który jest bardzo fajny jeśli tam nigdy nie byliście polecam.
Jeszcze wcześniej byłem w Novi Vinodolski dokładnie w jego południowym krańcu Povile też całkiem nieźle ale nie bez przyczyny napisałem o Novi... na samym końcu. To tyle na razie służę pomocą jeśli tylko będę mógł. Bo te 5 razy w Chorwacji znawcy zemnie nie czyni.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.05.2011 23:07

consett0805 napisał(a):Hej
Odpowiedź na temat Breli zostawiłem w tamtym temacie gdzie zagadałeś.

Twoją odpowiedź oczywiście przeczytałem. Dziękuję za nią- Twoje informacje na pewno mi pomogą.
Nie robię tu plebiscytu - gdzie jest lepiej a gdzie gorzej (to do arturac). Chodzi mi tylko o to, czym dany region się charakteryzuje.
Przyznam, że o Primostenie myślałem już wcześniej. Trochę boję się tłumów bo słyszałem, że pod tym względem to taka "Makarska północy" ale może pod koniec czerwca nie będzie tak źle. Zastanawiam się jeszcze nad Pakostane... no i zobaczę co forum pisze o Grebasticy. Ostatecznie, może młodzież mi wybaczy brak "baletów" -znajdą inne rozrywki :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2011 12:49

W kwestii formalnej - Zadar i Šibenik to również Dalmacja.
Odpowiednio - północna i środkowa.
A Grebašticę polecam, dopóki nie została jeszcze przerobiona na pole golfowe wraz z odpowiednim zapleczem.
Bywałem tam przed laty i mam miłe wspomnienia, tak z pobytu na miejscu, jak i wypadów po okolicy (Šibenik, wodospady Krka - Skradin, itd. itp.)
Lijep pozdrav :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.05.2011 19:05

yanopodkivano napisał(a):W kwestii formalnej - Zadar i Šibenik to również Dalmacja.

Oczywiście, że Dalmacja... Tylko, że w potocznym rozumieniu dla większości z nas dalmatyńskie krajobrazy zaczynają się tam gdzie pierwsze wzniesienia Biokowa... czyli gdzieś za Splitem.
appmaksan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) appmaksan » 20.05.2011 20:11

greenrs napisał(a):Planując tegoroczny wyjazd do Chorwacji stanąłem przed trudnym dylematem. Czy poznać nowe miejsca i pojechać gdzieś gdzie jeszcze nie byłem (co najchętniej praktykuję), czy zakotwiczyć się w przepięknej lecz dobrze mi znanej Dalmacji. Byłem już wprawdzie też na Pagu i muszę przyznać że jest piękny i pobyt na nim był bardzo udany, jednak nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Dalmacja. Czegoś mi brakowało... Nie wiem czy to były góry schodzące wprost do morza, czy palmy a może ciepła woda Jadranu...? Planowałem Istrię, ale po przeczytaniu kilku relacji na forum doszedłem do wniosku, że chyba nie o to mi chodzi.
Spotkałem się natomiast kilka razy z określeniami "Riwiera Zadarska" i "Riwiera Szibenicka". I tu mam pytanie dla starych wyjadaczy co to właściwie znaczy? Nie chodzi mi o określenie położenia, bo to jest oczywiste, ale raczej o to czy te nazwy związane są z jakąś odrębnością tych regionów? Czy czymś się od siebie różnią? Czy można powiedzieć ogólnie, że któryś z tych regionów bardziej przypomina Dalmację, że są inne plaże, inna przyroda, cieplejsze i czystsze morze? Że w ogóle jeden jest zupełnie inny od drugiego?

Myślę, że są bardzo Pakoštane określają ich oczy, ponieważ mają pięknej plaży i jest mniej miejsca za nim i wyspa Murter Biograd :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2011 19:47

appmaksan napisał(a):Myślę, że są bardzo Pakoštane określają ich oczy, ponieważ mają pięknej plaży i jest mniej miejsca za nim i wyspa Murter Biograd :lol:

Pakoštane jest OK, ale proszę uzyskać zgodę Admina na reklamę apartamentów. :!: :idea:
Ostatnio edytowano 22.05.2011 11:46 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 21.05.2011 21:21

I jak decyzja zapadła?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.05.2011 21:37

consett0805 napisał(a):I jak decyzja zapadła?

Jadę na szczęście w ciemno więc nie muszę się decydować w tej chwili. Na razie pozostaję przy Pakostane, a jak mi się nie spodoba to pojadę dalej na południe zahaczając to tu, to tam. Może zakotwiczę w Rogoźnicy - też podobno fajne miejsce. Ty odpuszczasz w tym roku Chorwację?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.05.2011 23:07

greenrs napisał(a):
yanopodkivano napisał(a):W kwestii formalnej - Zadar i Šibenik to również Dalmacja.
Oczywiście, że Dalmacja... Tylko, że w potocznym rozumieniu dla większości z nas dalmatyńskie krajobrazy zaczynają się tam gdzie pierwsze wzniesienia Biokowa... czyli gdzieś za Splitem.

8O
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.05.2011 10:25

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
greenrs napisał(a):

8O

:?:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.05.2011 10:47

Nie rozumiem... Kiedy już posługujesz się pojęciami geograficznymi, to wypadałoby chyba trzmać się ich "zawartości", a nie fantazjować.. To prosta droga do nieporozumień... Pojęcia geograficzne to nie literatura, tu nie ma "miejsc niedookreślenia".. ich interpretacja nie jest dowolna...I naprawdę nie kumam, dlaczego Dalmacja jest tylko tam, gdzie Biokovo...bez urazy , ale chyba po prostu nie bardzo masz o niej pojęcie (nie tylko w sensie geograficznym).
Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.05.2011 11:08

greenrs napisał(a):
consett0805 napisał(a):I jak decyzja zapadła?

Jadę na szczęście w ciemno więc nie muszę się decydować w tej chwili. Na razie pozostaję przy Pakostane, a jak mi się nie spodoba to pojadę dalej na południe zahaczając to tu, to tam. Może zakotwiczę w Rogoźnicy - też podobno fajne miejsce. Ty odpuszczasz w tym roku Chorwację?

No tak się złożyło że w tym roku odpuszczam. Za dużo czasu spędził bym w aucie obecnie przebywam w Anglii i w dodatku na jej północy do domu 2300km do Chorwacji około 1600km (w zależności gdzie bym zakotwiczył, ale Dalmacja oczywiście) z powrotem 1600km i z powrotem do Anglii 2300 to razem daje 7800 szkoda mi czasu urlopowego na taką eskapadę. :D
Wynajęty domek na Mazurach na jednym z najczyściejszych jezior w Polsce w miejscowości Narty tam w tym roku będę gościć 8)
Jeśli chodzi o Rogoźnicę nie byłem więc nie potwierdzę, ale gdzieś mi przeleciało coś tu na forum że coś z woda (czystość) nie tak zaznaczam że chodzi o samą miejscowość a nie jej najbliższa okolica. Na pewno jest tam jedna z najsłynniejszych Marin do której nowobogaccy zawijają swoimi pływającymi domami-pałacami. Co nieco czytałem bo interesowała mnie okolica właśnie w zeszłym roku. Na pewno wasza młodzież znajdzie tam BALETY :D bo tez tematem się interesowałem. To w takim razie nowych kolejnych dobrych wakacji w naszej Chorwacji życzę :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne