Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):I naprawdę nie kumam, dlaczego Dalmacja jest tylko tam, gdzie Biokovo...bez urazy , ale chyba po prostu nie bardzo masz o niej pojęcie (nie tylko w sensie geograficznym).
Pozdrawiam
Absolutnie nie mam zamiaru z Tobą polemizować bo wiem, że chyba nikt na tym forum nie wie tyle o Chorwacji co Ty - a ja zawsze mam ogromny szacunek dla wiedzy innych ludzi... Jednak w tym wypadku umknął Ci chyba sens mojej wypowiedzi. Napisałem wyraźnie- "w potocznym rozumieniu", czym chciałem troszkę ironicznie pokazać jak Dalmacja jest przedstawiana w niektórych przewodnikach i prawie wszystkich folderach i ulotkach reklamowych. Taki też jest jej obraz w świadomości ogromnej większości turystów, szczególnie tych, którzy jadą tam pierwszy raz (a tacy jeszcze są!). Najbardziej charakterystyczny widoczek z Dalmacji to błękitne morze, skaliste wybrzeże i masyw Biokova w tle...
Być może popełniłem błąd nadając taki temat temu wątkowi, co może istotnie sugerować, że Zadar i Szibenik leżą poza Dalmacją. Chciałem po prostu uprościć sprawę by zdać się bardziej na stereotypy myślowe i proste obserwacje zwykłych ludzi. Jeśli mi się uda to spróbuję poprawić temat.
Wyrazy szacunku.

.png)
.png)
.png)