Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Riwiera Zadarska - Szibenicka a Dalmacja?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.05.2011 11:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):I naprawdę nie kumam, dlaczego Dalmacja jest tylko tam, gdzie Biokovo...bez urazy , ale chyba po prostu nie bardzo masz o niej pojęcie (nie tylko w sensie geograficznym).
Pozdrawiam

Absolutnie nie mam zamiaru z Tobą polemizować bo wiem, że chyba nikt na tym forum nie wie tyle o Chorwacji co Ty - a ja zawsze mam ogromny szacunek dla wiedzy innych ludzi... Jednak w tym wypadku umknął Ci chyba sens mojej wypowiedzi. Napisałem wyraźnie- "w potocznym rozumieniu", czym chciałem troszkę ironicznie pokazać jak Dalmacja jest przedstawiana w niektórych przewodnikach i prawie wszystkich folderach i ulotkach reklamowych. Taki też jest jej obraz w świadomości ogromnej większości turystów, szczególnie tych, którzy jadą tam pierwszy raz (a tacy jeszcze są!). Najbardziej charakterystyczny widoczek z Dalmacji to błękitne morze, skaliste wybrzeże i masyw Biokova w tle...
Być może popełniłem błąd nadając taki temat temu wątkowi, co może istotnie sugerować, że Zadar i Szibenik leżą poza Dalmacją. Chciałem po prostu uprościć sprawę by zdać się bardziej na stereotypy myślowe i proste obserwacje zwykłych ludzi. Jeśli mi się uda to spróbuję poprawić temat.
Wyrazy szacunku.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.05.2011 11:51

Nawet z tym, co teraz piszesz, trudno mi się zgodzić... "potoczne rozumienie Dalmacji" jakoś do mnie nie przemawia.. Nie mam najlepszego zdania o przewodnikach czy podobnych im wydawnictwach, ale w żadnym nie zauważyłam, by Dalmacja ograniczana była do Rivijery Makarskiej.. To, że w folderach przy ofercie "Dalmacja" najczęściej pojawia się fota jakieś miejscowości u podnóży Biokova, ok, rozumiem.. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ prawda taka, że pl agencje przeważnie ograniczają swą ofertę właśnie do Rivijery Makarskiej, albo też w tym rejonie ich oferta jest najbardziej rozbudowana (to sprzedaje się najlepiej, co jednocześnie nie znaczy, że jest to najlepsza z możliwych propozycji).
Analogicznym przykładem byłoby, gdybyśmy na podstawie fotogenicznych wizytówek zawężali nasze rodzime pojęcia geograficzne.. Czy tylko i wyłącznie dlatego, że najbardziej fotogeniczne w Tatrach jest Morskie Oko, znaczy, że w śwaidomości przeciętnego Polaka Morskie Oko i Tatry to pojęcia tożsame i że Tatry to tylko to, co mieści się w kadrze z Morskim Okiem? Jakoś w to nie wierzę ...
Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.05.2011 17:23

A może wystarczy tylko to
Rozciąga się wzdłuż wybrzeża Adriatyku, od wyspy Pag na północy, aż po Zatokę Kotorską na południu, tworząc pas o szerokości do 50 km i długości około 400 km. Obejmuje również około 1000 przybrzeżnych wysp (o łącznej powierzchni ok. 13 tys. km2)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.05.2011 18:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nawet z tym, co teraz piszesz, trudno mi się zgodzić... "potoczne rozumienie Dalmacji" jakoś do mnie nie przemawia.. Nie mam najlepszego zdania o przewodnikach czy podobnych im wydawnictwach, ale w żadnym nie zauważyłam, by Dalmacja ograniczana była do Rivijery Makarskiej.. To, że w folderach przy ofercie "Dalmacja" najczęściej pojawia się fota jakieś miejscowości u podnóży Biokova, ok, rozumiem.. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ prawda taka, że pl agencje przeważnie ograniczają swą ofertę właśnie do Rivijery Makarskiej, albo też w tym rejonie ich oferta jest najbardziej rozbudowana (to sprzedaje się najlepiej, co jednocześnie nie znaczy, że jest to najlepsza z możliwych propozycji).
Analogicznym przykładem byłoby, gdybyśmy na podstawie fotogenicznych wizytówek zawężali nasze rodzime pojęcia geograficzne.. Czy tylko i wyłącznie dlatego, że najbardziej fotogeniczne w Tatrach jest Morskie Oko, znaczy, że w śwaidomości przeciętnego Polaka Morskie Oko i Tatry to pojęcia tożsame i że Tatry to tylko to, co mieści się w kadrze z Morskim Okiem? Jakoś w to nie wierzę ...
Pozdrawiam

Kończę więc tą polemikę i posypuję głowę popiołem :wink: Ale skoro już mowa o analogiach to coś w tym jednak jest. Kogo masz na myśli gdy słyszysz Ślązak? Założę się że dla 99% Polaków pierwsze skojarzenie to mieszkaniec aglomeracji śląskiej... a przecież Śląsk to również Legnica czy Jelenia Góra... ale jestem przekonany, że nikomu to w pierwszej chwili nie przyjdzie do głowy a znajdą się też tacy, którzy będą się upierać, że to nie Śląsk... To jest właśnie "potoczne rozumienie" :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.05.2011 19:22

consett0805 napisał(a):Wynajęty domek na Mazurach na jednym z najczyściejszych jezior w Polsce w miejscowości Narty tam w tym roku będę gościć 8)

No to również życzę udanego wypoczynku i dobrej pogody bo o to w Polsce najtrudniej :) A Mazury... piękne miejsce, dla mnie mają podwójną wartość bo sentymentalną.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.05.2011 20:53

greenrs napisał(a): Ale skoro już mowa o analogiach to coś w tym jednak jest. Kogo masz na myśli gdy słyszysz Ślązak? Założę się że dla 99% Polaków pierwsze skojarzenie to mieszkaniec aglomeracji śląskiej... a przecież Śląsk to również Legnica czy Jelenia Góra... ale jestem przekonany, że nikomu to w pierwszej chwili nie przyjdzie do głowy a znajdą się też tacy, którzy będą się upierać, że to nie Śląsk... To jest właśnie "potoczne rozumienie" :)

Geograficznie Śląsk to rozległa kraina . Tak jak Dalmacja dzieli sie na trzy rejony , tak samo Śląsk dzielimi na Górny , Dolny i Opolski .
Ślązacy wystepują tylko na Śląsku Górnym i Opolskim ... na Dolnym żyją same gorole :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.05.2011 22:07

Heeee to się temacik zawiązał. Dolny Śląsk to nie górale drogi kolego.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.05.2011 22:36

A czy ja powiedzialem , że to górale :?: :D
olutek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olutek » 31.05.2011 22:30

consett0805 napisał(a):Hej
Odpowiedź na temat Breli zostawiłem w tamtym temacie gdzie zagadałeś. Tu odpowiem Tobie tak. Jak przedmówca zgodzę się że w każdym zakątku Chorwackiego wybrzeża można znaleźć coś co urzeknie Ciebie nie koniecznie innych. Dobrze zrobiłeś rezygnując z Istri nie wiem czemu tez jej w zasadzie nie poznałem ale nudzi mnie troszkę ten "płaskowyż" Ja wiem czego chcę ja i moja rodzinka od Chorwacji i Znajdujemy to wszystko właśnie od połowy dalej na południe.
Co mogę zaproponować Grebastica to miejscowość tuż przed znanym Primostenem mała miejscowość położona na końcu malowniczej zatoczki z jednej strony jak na Chorwację bujny las z drugiej domy. Ja bazowałem w części gdzie jest las tam jest tylko jedna droga przy samej wodzie po jej drugiej stronie jeden rząd domów niema drugiej linii zabudowy. Pamiętam że marzyło mi się aby tak właśnie mieszkać. hmmmmm
Do rzeczy rejon ten na pewno nie jest taki jak Omiś Makarska Brela itd znacznie bardziej łagodniejszy choć podobnie poszarpana linia brzegowa. Mi ogólnie ten rejon pasował nawet bardzo pasował :D
Jest jeden mały szkopuł tam niem "Baletów" a wiem że jedziecie z Młodzieżą która stawia tez warunki takowe są w Primosten (poszukać na google) więc jeśli nie Brela (tam też tego brak) to może Baska Voda, to zostaje Primosten który jest bardzo fajny jeśli tam nigdy nie byliście polecam.
Jeszcze wcześniej byłem w Novi Vinodolski dokładnie w jego południowym krańcu Povile też całkiem nieźle ale nie bez przyczyny napisałem o Novi... na samym końcu. To tyle na razie służę pomocą jeśli tylko będę mógł. Bo te 5 razy w Chorwacji znawcy zemnie nie czyni.

a dlaczego na końcu?Jakie minusy??
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Riwiera Zadarska - Szibenicka a Dalmacja? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone