Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Dube i Divne

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jgx1
Odkrywca
Pytanie o Dube i Divne

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 20.07.2011 20:14

witam jestem w Orebic i jutro jade do Dubrownika z powrotem chcę zajechać w okolice Trpanj - gdzie dokładnie są plaże Divna i Duba - czy to są dwie różne plaże? Czy one są w Trpanj czy w Dubie? Jak tam dokładnie dojechać? Czy grozi mi przejazd jakims strasznym tunelem o którym tu czytałem???
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 20.07.2011 20:38

jgx1 napisał(a):witam jestem w Orebic i jutro jade do Dubrownika z powrotem chcę zajechać w okolice Trpanj - gdzie dokładnie są plaże Divna i Duba - czy to są dwie różne plaże? Czy one są w Trpanj czy w Dubie? Jak tam dokładnie dojechać? Czy grozi mi przejazd jakims strasznym tunelem o którym tu czytałem???

Jak jedziesz z Orebicia do Dubrovnika to spowrotem nie zajedziesz na Divną, bo będzie raczej późno. No chyba, że jedziesz obejrzeć tylko parking w Dubrovniku. Lub lubisz nocne kąpiele.

Ale jakbyś chciał ekstra jechać to skręcasz z drogi Orebić Ston na Trpanj, przed Trpanjem jest droga oznakowana na Dube ( w lewo). Obie plaże są przy drodze.

I nie ma tam żadnego tunelu. Tunel jest gdzie indziej. Ale nie straszny. Bajkopisarze forumowi piszą bzdety a ludzie potem mają błędne wyobrażenia.

Na Peljesacu nie ma żadnego strasznego tunelu. Jest normalny tunel. Każda miejscowość jest dostępna normalną drogą. Każdy kierowca o średnich zdolnościach sobie poradzi.

:D
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 20.07.2011 20:43

Witam.
Przez tunel nie będziesz przejeżdżał, w drodze w kierunku Trpanj ok. 2 km przed Trpanj jadąc od Dubrovnika skręcisz w lewo, w drogę dość wąską i krętą, nie pamiętam, ale ok. 8 km masz Divną - super plaża, a dalej Dubę tam nie byłem, są to dwie oddzielne plaże.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.07.2011 21:06

Kiepura napisał(a):
Na Peljesacu nie ma żadnego strasznego tunelu. Jest normalny tunel. Każda miejscowość jest dostępna normalną drogą. Każdy kierowca o średnich zdolnościach sobie poradzi.

Kierowcy z reguły sobie radzą , to pasażerowie często nie wytrzymują napięcia :wink:
Prawdziwym sprawdzianem dla kierowcy i jego pasażerów ,jest 6km odcinek z Kuny do Crkvic ... zdarzało się , że po zjeżdzie w dół , niektórzy wracali z powrotem, bezpośrednio najkrótszą drogą do Ploce :D
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 20.07.2011 21:32

mkm napisał(a):
Kiepura napisał(a):

Kierowcy z reguły sobie radzą , to pasażerowie często nie wytrzymują napięcia :wink:
Prawdziwym sprawdzianem dla kierowcy i jego pasażerów ,jest 6km odcinek z Kuny do Crkvic ... zdarzało się , że po zjeżdzie w dół , niektórzy wracali z powrotem, bezpośrednio najkrótszą drogą do Ploce :D

Rzeczywiście ta droga robi wrażenie, ale jest spokojnie do zjechania dla średnio zaawansowanego kierowcy. Panorama z początku serpentyny niezapomniana...(tylko to śmietnisko wokół drogi, masakra) Same Crkvice też super
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.07.2011 22:00

Śmietniska nie było , albo już nie pamiętam ... w każdym bądż razie spędziłem tam kiedyś cały tydzień ... u państwa Bobanović - Colić jak dobrze pamiętam :D
Pozdrav ...
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 20.07.2011 22:43

daro2008 napisał(a):Witam.
Przez tunel nie będziesz przejeżdżał, w drodze w kierunku Trpanj ok. 2 km przed Trpanj jadąc od Dubrovnika skręcisz w lewo, w drogę dość wąską i krętą, nie pamiętam, ale ok. 8 km masz Divną - super plaża, a dalej Dubę tam nie byłem, są to dwie oddzielne plaże.

Wymienione plaże zasługują na osobną wycieczkę.Skręcić trzeba w lewo przed Trpanij na G.Vrucicę,przejechać parę kilometrów między winnicami,aby dojrzeć Divną.Rzeczywiście jest super. Dwa kilometry dalej jest plaża w Dubie,obok portu...jeszcze lepsza.....i jeśli te plaże tak wychwalać, to na tę która jest za lasem, za Dubą nie ma określenia.

plaża za Dubą P.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.07.2011 11:05

mkm napisał(a):
Kiepura napisał(a):

Kłopoty z jazdą tą drogą nie wynikają z umiejętności kierowcy. Kierowca o średnich zdolnościach sobie poradzi. Ale gdy pasażer(ka) lub co gorzej kierowca ma lęk wysokości to wówczas powrót wpław do Ploce jest rozwiązaniem :D
Bo nawet idąc pieszo taka osoba będzie się tam czuła nieswojo.

Droga przepiękna, szczególnie w świetle zachodzącego słońca. Także jazda nocą pozostawia niezatarte wrażenia. Podobno była to pierwsza droga z prawdziwego zdarzenia na Peljesacu.

Ps. Gdy pierwszy raz jechałem tą drogą nie mogłem zrozumieć znaku ograniczenia prędkości do 40 km/h. Po co ustawiać znak, gdy i tak nikt nie jest w stanie rozwinąć tam większej prędkości - myślałem. Jednak pod koniec pobytu, gdy mój czas przejazdu z Kuny do Crkvic zbliżał się do 10 minut zaczynałem dostrzegać jego sens.:D
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.02.2012 08:39

W tym roku jadę na półwysep - mam zamiar zjechać na dół i wrócić - Asfaltem!!!, a nie wpław) do Crkvic. Widziałem fotki tej trasy. Dlaczego piszecie, że średniozaawansowany kierowca może sobie poradzić. Po prostu tak jak w górach (a zjeździłem ich trochę, przez wiele lat i wiele kilometrów) jak jest stromo i kręto to wystarczy jechać odpowiednio WOLNO. I tyle. Przecież i tak sie tam nikt nie rozpędzi.
ja lubię takie wyzwania.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone