Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Czarnogórę.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agapit0
Turysta
Pytanie o Czarnogórę.

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 05.06.2006 15:24

Mam prośbę ,wybieramy sie z mężem i małymi dziećmi do Czarnogóry po połowie sierpnia.Czy ktoś mógłby mi dać namiary na spokojny kamping-mamy namiot,lub tanie kwatery,chcemy aby to było ciche,spokojne miejsce,w miarę mało turystów,i prosiłabym też o podanie cen jeśli sie ktoś orientuje za noclegi.Dobrze by było gdyby w pobliżu była piaszczysta plaża.Bardzo Was proszę,to nasz pierwszy wypad w te strony,proszę też o zdjęcia.Dzięki serdeczne i pozdrawiam.Aga
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.06.2006 10:32

Piaszczyste plaże w Czarnogórze są za Ulcinijem (Wielka Plaża) w Ulciniju (Mała plaża) ale nie polecam z powodu tłoku, na południe za Petrovaczem (częśćiowo piaszczysta) i w Sutomore. Wszystkie są zatłoczone.

Co do cen ogólnie trochę taniej niż w Chorwacji z tym że żywnosć w cenach może o 10-20 procent niżsszych, noclegi tańsze o ok 10%, znacznie tańsze kempy ale ich standard jest znacznie niższy niż w Hr.
To oznacza ze jedno wyjście do knajpy dla 2 osób to wydatek co najmniej
50 plz jeżeli nie liczyć np pizzy - ok 5-6 euro
najtańsze żarce - burek kosztuje ok 50eurocentów
kemping dla 2 osób samochód namiot 6-7 euro
kwatery 8-15 euro od osoby w sezonie
prom przez zatokę kotorską 3.5 euro
tunel Sutomore Podgorica 2.5

Raczej ciężko jest znaleźć miejsce gdzie jast mało ludzi. Spróbujecie od Tivatu do Budwy, tam jest nieco puściej

A tak w ogóle to zapraszm na wątek
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592&postdays=0&postorder=asc&start=15 właśnie jest o Czarnogórze
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 06.06.2006 10:56

A ja zapraszam na to forum
http://www.softlakecity.com/forum
Pozdrav
agapit0
Turysta
Serdecznie Ci dziękuję za obfitą odpowiedz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 06.06.2006 11:35

[Serdecznie Ci dziękuję Kir,za obfitą odpowiedz i adres,zaraz sprawdzę.jeszcze jedno jak możesz co to są burki? :) :?: I czy ta cena podana pzrez Ciebie za namiot i 2 os to rozumiem cena za całaość? :wink:
agapit0
Turysta
Dzięki RadaR

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 06.06.2006 11:39

Tobie też dziękuję RadaR i adres sprawdzę :D
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.06.2006 11:43

Burek to taki wypiek piekarniczy, rodzaj duzej buły z półfrancuskiego ciasta w środku której jest nadzienie. Burki są znane na całym obszarze bałkanów i wszędzie są trochę inne. Sarajewski burek to ciasto zwinięte w spirakę, gdzie indzie ciasto to własciwie placek z nadzieniem.
Standardowy burek zawiera mieso mielone jako nadzienie, ale spotyka się burki ze szpinakiem (nazywają się w Czarnogórze zelenica czy jakoś podobnie) z serem na słono-ostro lub serem na słodko i jeszcze z innymi róznymi nadzeniami. Dobre na przekąskę. Można też za jakieś 40eurocentów kupić "szutkę" czyli coś jak nasza zapiekanka, ciasto w kształcie serwetki, w srodku ostra wędlina i ser, ciasto z zawiniętymi bokami i jakimiś przyprawami
Akurat jednym z rzeczy które Czarnogórcom zazdroszczę są piekarnie, chyba albańskie. Ale o tym już pisałem.

Tak cena za kemp dotyczy kompletu: 2 osoby samochód i namiot oraz opłata klimatyczna. Jednak jedyny kemp jaki mogę polecić z przyczyn higienicznych i to z zastrzeżeniami jest opisywana Olivia. Możecie spróbować poszukać kempu w Starym Ulciniju, tam chyba jest podobny ale my już nie mieliśmy czasu by zjechać i zobaczyć
agapit0
Turysta
język

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 06.06.2006 22:05

Kir dzięki za te burki i reszte,a powiedz czy serio tak łatwo sie znimi dogadac,czy jest w miarę bezpiecznie?Przejrzałam te różne opisy,ale z tych postów różnie wynika.Ja k zaczynam czytać to wydaje mi się ze to najpiekniejsze miejsce,a potem że koniec swiata.Ktoś tez zadał pytanie,ale nie dostał odpowiedzi ze ponoc nie wpuszczaja aut z przycemnionymi szybami,wiesz coś o tym,my taki akurat mamy.Pozdro.
Kir
Cromaniak
Re: język

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.06.2006 22:40

agapit0 napisał(a):powiedz czy serio tak łatwo sie znimi dogadac,

na starsze pokolenie nie ma wiekszego problemu zeby połapac o co chodzi o sie uczyło rosyjskiego a sporo rdzeni słowotwórczych jest podobnych. Do tego w Mn znają angielski.

agapit0 napisał(a):czy jest w miarę bezpiecznie?.

tak jest dosć bezpiecznie. najgorsze co mozna zrobic to gadac z nimi o polityce Nie nalezy tez za bardzo kombinowac oraz rżnąć cwaniaka.

agapit0 napisał(a):Ja k zaczynam czytać to wydaje mi się ze to najpiekniejsze miejsce,a potem że koniec swiata.

To koniec naszego zachodniego świata. Kultura zachodnia kończy się na Kotorze, potem sa dzikie pola czyli Budwa a na końcu Orient czyli Ulcinij ;-)
Jak na niebo to dla mnie jest tam za tłoczno i za brudno, zwłaszcza na wybrzeżu

agapit0 napisał(a):Ktoś tez zadał pytanie,ale nie dostał odpowiedzi ze ponoc nie wpuszczaja aut z przycemnionymi szybami,wiesz coś o tym,my taki akurat mamy.Pozdro.

Nic o tym nie wiem. Ja ma stary samochód i szyby porysowane.Ale wpuścili
krakuscity
Koneser
Re: język

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.06.2006 07:37

agapit0 napisał(a):.Ktoś tez zadał pytanie,ale nie dostał odpowiedzi ze ponoc nie wpuszczaja aut z przycemnionymi szybami,wiesz coś o tym,my taki akurat mamy.Pozdro.

Gdzieś o tym czytałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. :cry: Pisano, że nie wolno mieć przyciemnianych szyb , nic wiecej.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 07.06.2006 13:47

Tzn przyciemnionych w ogóle czy tak jak u nas w przednich drzwiach?
Bo jak w ogóle to bezsens. Jak będę jechał busem blaszakiem to wolno a jak busem przeszklonym z przyciemnionymi szybami to nie? Chyba w drugim przypadku mam lepszą widoczność :?
agapit0
Turysta
Ciemne Szyby W Aucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 08.06.2006 12:35

No oczywiście że to bez sensu,przecież w końcu one też są po to żeby chroniły od słońca,a jego tam akurat jest sporo.Alle może to nieprawda skoro nie ma nikt wiecej wiadomości .A może ktoś dołączy do nas z tą wiadomością kto akurat powrócił.SŁUCHZJCIE WIECIE COS O TYM ?JEŚLI BYŁEŚ/AŚ TERAZ TO NAPISZ[/b]
agapit0
Turysta
Tłok i brud

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 08.06.2006 12:43

No widzisz, a myśmy się zdecydowali na Czarnogórę /bo myśleliśmy o Chorwacji/ poniewaz przeczytałam gdzieś że jest to teren jeszcze niezadeptany,że mało turystów i dzika przyroda,a tu wynika że jest tak jak na całym wybrzeżu.
Ciekawe jak jest w Albanii,czy jeszcze pusto i orientalnie?Ja byłam tam 13 lat temu niedługo po tym jak otwarli granice,wtedy było super,mało aut,mili ludzie,czyste morze.Chcę się jeszce tam wybrac ale nie wiem czy w tym czy w przyszłym roku,może Wy byliście?
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 11.06.2006 08:22

NIestety z tymi szybami, to prawda, :
Od 9 marca 2006 r. w Czarnogorze obowiazuja nowe przepisy na drogach: krótkie światła włączone przez cała dobę; zakaz używania przez kierowców w czasie jazdy telefonów komórkowych; nie wolno jeździć autem z zaciemnionymi i nieprzezroczystymi szybami; koniecznie zapinać pasy! Mandaty beda płatne na poczcie lub tam, gdzie wskaże policjant.
agapit0
Turysta
Szyby

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapit0 » 11.06.2006 20:46

[Kurcze no ale przeciez to głupota,czemu to ma służyć?Boją się?Wiele aut jest takich i dlatego mam nie jechac?Niedługo mogą zniechęcic turystów.
Daro2502
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daro2502 » 25.06.2006 14:12

Witam.
Właśnie wróciliśmy z Chorwacji.
Byliśmy na jednodniowej wycieczce w Czarnogórze.
Mamy Chryslera - wszystkie szyby ciemne nic nie widać w środku.
Nie mięliśmy żadnych problemów na granicy lub podczas podróży.
Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone