Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przez czechy czy slowacje?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek163
Podróżnik
przez czechy czy slowacje?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek163 » 22.07.2007 10:04

jak jest bardziej oplacalnie jechac, z Cieszyna na Ziline nie wykupujac winiety w Czechach a kupujac w Slowacji czy z Cieszyna przez Czechy wykupujac w Czechach winiete pobyt około 10 - 12dni
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 22.07.2007 10:12

Podejrzewam że ile dróg tyle opinii. Ja jeżdżę przez Słowację drogą na Bratysławę potem odbijam na Węgry. Inni chwalą sobie drogę przez Czechy i Austrię. Wybór należy do ciebie :roll:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2007 10:40

tomek163 napisał(a):jak jest bardziej oplacalnie jechac, z Cieszyna na Ziline nie wykupujac winiety w Czechach a kupujac w Slowacji czy z Cieszyna przez Czechy wykupujac w Czechach winiete

Są różne szkoły - ja zawsze jadę przez Słowację, zalety - nie przeciskasz się przez Wiedeń, lepsze oznakowanie dróg na Słowacji, zwłaszcza istotne jeśli ktoś jedzie nocą.
tomasz szydzikowski
Globtroter
ja jechałem przez słowacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz szydzikowski » 22.07.2007 10:58

a to dla tego ,że lubie ten kraj ,jest co zwiedzać po drodze ,szczególnie liptovsky mikulas ,gdzie jest fajny camping i w moim przypadku można tam zrobic pierwszy postój jadąc z Sopotu i aquapark Tatralandia.
nie mówiąc już o zakupach tanich.drogi w słowacji można znieść i zobaczyć wiele po drodze
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 22.07.2007 11:11

Tomek 163 jak widzę startujesz z Cz-wy. Ja osobiście preferuję droge przez Słowację i dalej przez Austrię z ominięciem Wiednia. Ale wcale nie musisz pchać się do Cieszyna, zdecydowanie lepiej przez Zwardoń. Nowa droga od Żywca, a do Żywca przez B-B i nie standardową drogą do Żywca tylkko na Szczyrk i w Buczkowicach w prawo. wyjeżdża się kilka km przed Żywcem. POzdrawiam
TomaszFa
Odkrywca
nie tak

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 22.07.2007 19:57

W Buczkowicach w lewo. :wink:
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 22.07.2007 20:21

Tak zgadza się. Z reguły śmigam w prawo do Koimczoka więc myslałem o skręcie w lewo a napisałem w prawo
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 23.07.2007 14:40

Tomasz.M napisał(a):a do Żywca przez B-B i nie standardową drogą do Żywca tylkko na Szczyrk i w Buczkowicach w prawo. wyjeżdża się kilka km przed Żywcem. POzdrawiam

Witam,
To az tak źle jest między BB a Żywcem.
Poprosze o szczegóły, będę jechał w ten piątek ok. 12:00-13:00.
P.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2007 14:52

piotr62 napisał(a):To az tak źle jest między BB a Żywcem.
Poprosze o szczegóły, będę jechał w ten piątek ok. 12:00-13:00.
P.

Między 12 a 13 sytuacja nie powinna być gorsza niż sznur samochodów jadący z prędkoscią rzędu 50 km/h.
Póżniej robi się gesto - wielu mieszkańców ma chatę, rodzinę albo zarezerwowany wypoczynek weekendowy na Żywiecczyźnie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone