Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przemyślenia dotyczące sposobu pisania relacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 26.01.2020 07:46

Ja wyszukiwarki na forach nie używam, bo dostawałem kur..cy próbując znaleźć interesujący mnie wątek. Przykładów nie podam, bo nie pamiętam. Wolę szukać na piechotkę.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 27.01.2020 09:04

Jak nie zdjęcia be to wyszukiwarka.
Chyba trzeba będzie wydzielić kolejny wątek :mrgreen:

Aby do lata :hut:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 27.01.2020 09:49

gusia-s napisał(a):Jak nie zdjęcia be to wyszukiwarka.
Chyba trzeba będzie wydzielić kolejny wątek :mrgreen:

Aby do lata :hut:

Są jakieś limity? Jak się nie godzimy uznać grafiki wykonanej ze zdjęcia za zdjęcie, to już reszta ma się podobać bo jak nie to będzie be?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.01.2020 11:52

gusia-s napisał(a):Chyba trzeba będzie wydzielić kolejny wątek :mrgreen:

Wszyscy chętnie dyskutują w miejscu do tego nie przeznaczonym.
Jak już zrobisz wątek gdzie można do woli, wtedy nikt nie ma nic do powiedzenia. :lol:
Więc niech może już ta wyszukiwarka zostanie tu. :mrgreen:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 30.01.2020 11:14

Nie napisałem jeszcze żadnej relacji, przeczytałem wiele. To czego chciałbym wynieść z oferowanych mi opowieści, ta rzetelny opis realiów i wrażeń. Przerabiane zdjęcia z zastosowaniem filtrów, techniki HDR i różnych nakładek w oczywisty sposób odrealniają stan faktyczny pokazywanych miejsc. Jeśli bezkrytycznie zachwycę się hdr-owymi widoczkami i pojadę w przedstawione miejsce to wyjdę na ciężkiego frajera, stojącego w miejscu wykonania zdjęcia i rozglądającego się za ślicznymi kolorami i pięknymi, wyraźnymi konturami. Dałem się nabrać. No i po co to robić? Przecież zwykłe nieprzetworzone zdjęcie też będzie ładne a na dodatek prawdziwe. Jeżeli w warstwie zdjęciowej relacja jest podkolorowana to dlaczego nie w tekstowej, a co tam? Nie wiem skąd u wielu skłonność do tego zafałszowywania, może liczą na większe uznanie, chyba tak. Jak dla, mnie szkoda fatygi - nie dam się nabrać. Nie idźcie tą drogą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2020 18:58

Calapula napisał(a):Nie napisałem jeszcze żadnej relacji, przeczytałem wiele. To czego chciałbym wynieść z oferowanych mi opowieści, ta rzetelny opis realiów i wrażeń. Przerabiane zdjęcia z zastosowaniem filtrów, techniki HDR i różnych nakładek w oczywisty sposób odrealniają stan faktyczny pokazywanych miejsc. Jeśli bezkrytycznie zachwycę się hdr-owymi widoczkami i pojadę w przedstawione miejsce to wyjdę na ciężkiego frajera, stojącego w miejscu wykonania zdjęcia i rozglądającego się za ślicznymi kolorami i pięknymi, wyraźnymi konturami. Dałem się nabrać. No i po co to robić? Przecież zwykłe nieprzetworzone zdjęcie też będzie ładne a na dodatek prawdziwe. Jeżeli w warstwie zdjęciowej relacja jest podkolorowana to dlaczego nie w tekstowej, a co tam? Nie wiem skąd u wielu skłonność do tego zafałszowywania, może liczą na większe uznanie, chyba tak. Jak dla, mnie szkoda fatygi - nie dam się nabrać. Nie idźcie tą drogą.

W dobie fake newsów można nawet spodziewać się, że ktoś w miarę „biegły w fotoszopach” zrobi „relację” z Chorwacji/Grecji ze zdjęciami plaż bałtyckich z dołożonymi palmami :-).

Jednak myślę, że w tym przypadku nie chodziło o zafałszowanie/oszukiwanie. Raczej fascynacja Chorwacją zbiegła się w czasie z odkryciem możliwości ciekawych przeróbek zdjęć i poczuciem, że takie ujęcia wzbogacą relację.
Może rzeczywiście sens miałoby, jak wyżej sugerowano, wydzielenie jakiegoś działu typu „Chorwacja w fotografii mniej lub bardziej artystycznej”. Wtedy nikt nie narzekałby, że zdjęcia wypaczają relację, a amatorzy przeróbek mieliby pole do popisu.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 30.01.2020 21:33

anakin napisał(a):
gusia-s napisał(a):Chyba trzeba będzie wydzielić kolejny wątek :mrgreen:

Wszyscy chętnie dyskutują w miejscu do tego nie przeznaczonym.
Jak już zrobisz wątek gdzie można do woli, wtedy nikt nie ma nic do powiedzenia. :lol:
Więc niech może już ta wyszukiwarka zostanie tu. :mrgreen:

Przyczyną tego, że tu już prawie nikt nie zagląda i nie pisze jest to, że wątek ten nie pojawia się w ostatnio poruszanych tematach. Dlaczego?
Uczestnicy forum głównie widzą tematy tam umieszczanie i nie szperają po kontach i zakamarkach. Może tak moderator zadbał by o to, żeby ten wątek też się tam pojawiał? Skąd ta dyskryminacja?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2020 21:38

Wątek pojawia się w "Ostatnio poruszane wątki" oraz w "Posty od ostatniej wizyty".
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 30.01.2020 21:44

Janusz Bajcer napisał(a):Wątek pojawia się w "Ostatnio poruszane wątki" oraz w "Posty od ostatniej wizyty".

U mnie nie ma takiego jak "Ostatnio poruszane wątki" tylko jest "Ostatnio poruszane tematy" i tam, ani razu od czasu przeniesienia części zawierającej również moje wpisy, nie pojawiło się dosłownie nic z tego wątku "Przemyślenia ...". Z resztą wcześniej też nigdy na to nie trafiłem
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2020 21:56

forum/

W jednej linijce masz na niebiesko :

Ostatnio poruszane wątki | Wątki bez odpowiedzi | Posty od ostatniej wizyty | Galeria (beta) Oznacz działy jako przeczytane

Trzeba w to poklikać :wink: :papa:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 30.01.2020 22:07

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/forum/

W jednej linijce masz na niebiesko :

Ostatnio poruszane wątki | Wątki bez odpowiedzi | Posty od ostatniej wizyty | Galeria (beta) Oznacz działy jako przeczytane

Trzeba w to poklikać :wink: :papa:

No tak, tam to jest. Nigdy tam nie zaglądałem. Zawsze wyświetlam główną stronę cro.pl i w zasadzie ograniczam się tylko do tego "Ostatnio poruszane tematy". Ponieważ jestem całkiem przeciętnym użytkownikiem więc myślę, że większość z nas ogranicza się do takiego prostego przeglądania. Stąd mój wniosek, że nie ma nowych wpisów, bo temat nie pojawia się w "Ostatnio poruszanych tematach", schodzi z widoku.
Po tylu latach wchodzenia na stronę dowiedziałem się czegoś nowego, dziękuję bardzo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2020 22:10

Calapula napisał(a):Po tylu latach wchodzenia na stronę dowiedziałem się czegoś nowego, dziękuję bardzo.

Podobno człowiek uczy się całe życie. :wink: :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2020 11:11

Calapula napisał(a):No tak, tam to jest. Nigdy tam nie zaglądałem. Zawsze wyświetlam główną stronę cro.pl i w zasadzie ograniczam się tylko do tego "Ostatnio poruszane tematy".

Calapula napisał(a): Może tak moderator zadbał by o to, żeby ten wątek też się tam pojawiał? Skąd ta dyskryminacja?

I to wina moderatora, że nie umiesz się poruszać po forum?
Dyskryminacja?
Czego lub kogo?

Calapula napisał(a): Ponieważ jestem całkiem przeciętnym użytkownikiem więc myślę, że większość z nas ogranicza się do takiego prostego przeglądania.

Od ponad dziesięciu lat jestem na forum i jesteś pierwszym, który w ogóle porusza ten temat.
Tak więc większość wg mnie daje radę.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 31.01.2020 14:32

anakin napisał(a):
Calapula napisał(a):No tak, tam to jest. Nigdy tam nie zaglądałem. Zawsze wyświetlam główną stronę cro.pl i w zasadzie ograniczam się tylko do tego "Ostatnio poruszane tematy".

Calapula napisał(a): Może tak moderator zadbał by o to, żeby ten wątek też się tam pojawiał? Skąd ta dyskryminacja?

I to wina moderatora, że nie umiesz się poruszać po forum?
Dyskryminacja?
Czego lub kogo?

Calapula napisał(a): Ponieważ jestem całkiem przeciętnym użytkownikiem więc myślę, że większość z nas ogranicza się do takiego prostego przeglądania.

Od ponad dziesięciu lat jestem na forum i jesteś pierwszym, który w ogóle porusza ten temat.
Tak więc większość wg mnie daje radę.

No ktoś jednak decyduje , które tematy pojawiają się w "ostatnio poruszane tematy" na stronie głównej a które na to nie zasługują.
To chyba oczywiste, że skoro większość użytkowników nie wie o istnieniu zakładek, to ich nie używa i jakim cudem miało by to być widoczne. Ktoś musi być pierwszy, kto zwróci uwagę na mały mankament na stronie.
Nie ma co się puszyć i pokazywać, że się wszystkie rozumy zjadło. Odpowiedź na moje dylematy uznaję za nieprzyjazną, karcącą, nie miłą, zaczepną itd, itp. Proponuję ban na 2 tygodnie.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 31.01.2020 15:25

Calapula napisał(a):... Stąd mój wniosek, że nie ma nowych wpisów, bo temat nie pojawia się w "Ostatnio poruszanych tematach", schodzi z widoku.
....

Jeżeli chcesz żeby pojawiał się częściej i nie schodził z widoku, to musisz cały czas dzielić się z nami swoimi przemyśleniami :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.