Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przemyślenia dotyczące sposobu pisania relacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Epepa
Cromaniak
Re: Croatia po raz pierwszy! Od Pagu do Splitu :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 23.01.2020 13:58

kaeres napisał(a):Tutaj masz póki co najlepszy przewodnik po plażach Pagu - 50-plaz-paga-t54499.html

Przeglądałam wyrywkowo i jestem zachwycona zdjęciami. W dodatku mignął mi tam kajak! :D To jest prawdziwe kompendium wiedzy, dlatego tę relację zostawiłam sobie na deser, gdy już będę bliżej wyjazdu. :D Aktualnie jestem na pierwszej wyprawie Abacusa na Brac i również polecam, bo bardzo zabawna i pouczająca. :D W sam raz na tę wspomnianą już, nieprzyjazną aurę. :mrgreen:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 23.01.2020 14:43

Też uważam, że pokazywanie grafik komputerowych sporządzonych na podstawie zdjęć fałszuje obraz relacji. Gdyby autorka nie pisała że to są zdjęcia ale wyraźnie zaznaczyła, że to grafiki to najwyżej, kto nie chce nie ogląda i tyle. Idąc dalej z przeróbką, to w końcu dlaczego by nie wkleić jakieś parę wielbłądów, jeśli ktoś lubi?
BoJa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) BoJa » 23.01.2020 15:24

Przez lata obserwacji tego forum zauważyłem że wiele osób rejestrujących się, a i pewnie jeszcze więcej które tu tylko zagląda zadaje pytania: gdzie jechać, gdzie jest ładnie? Z reguły radzicie im, poczytaj pooglądaj zdjęcia. Sądzę że naprawdę chcemy im pomóc. Nie uważam że te zdjęcia są brzydkie lub złe, wręcz przeciwnie, ale są nieprawdziwe. Może dobrym pomysłem byłoby założyć nowy dział o tytule np. "Moje własne impresje na temat miejsc znanych" lub " Relacje nie bardzo prawdziwe" :D
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 23.01.2020 15:33

Może, nie cudujmy i pozwólmy pokazywać użytkownikom swoje własne relacje, w takich formach jak im się podoba ? przecież chyba każdy potrafi odróżnić czystą fotę od tej po retuszu (zwłaszcza w tej relacji) ? Nie pasuje mi, to nie czytam i szukam czegoś innego. Ludzie, więcej luzu :D
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 23.01.2020 15:52

ApropoDefacto napisał(a):Może, nie cudujmy i pozwólmy pokazywać użytkownikom swoje własne relacje, w takich formach jak im się podoba ? przecież chyba każdy potrafi odróżnić czystą fotę od tej po retuszu (zwłaszcza w tej relacji) ? Nie pasuje mi, to nie czytam i szukam czegoś innego. Ludzie, więcej luzu :D

Że niby ja cuduję? Co takiego cudacznego napisałem?
To, że nie każdy potrafi odróżnić czystą fotę od retuszu, to widać po komentarzach.
Jak dobrze wyretuszujemy to Pag będzie bardziej zieloną wyspą niż Irlandia i co powiemy tym, którzy tam wylądują i zapytają, gdzie ta zieleń? Powiemy, że to ich wina, bo nie odróżnili czystej foty od retuszu i spoko, luzik.
Relacja tym się różni od s-f że przedstawia fakty takimi jakie są a nie jakie mogły by być po przeróbce.
To czy mi relacja nie pasuje, to mogę stwierdzić dopiero gdy przeczytam. Jak się coś przeczyta to się już nie odprzeczyta i zostaje niemiłe wrażenie.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.01.2020 19:52

Calapula napisał(a):..
Jak dobrze wyretuszujemy to Pag będzie bardziej zieloną wyspą niż Irlandia i co powiemy tym, którzy tam wylądują i zapytają, gdzie ta zieleń? Powiemy, że to ich wina, bo nie odróżnili czystej foty od retuszu i spoko, luzik.
...

Powiemy, że zieleni tam nie brakuje i że wystarczy ruszyć 4 litery, wziąć mapę i nie polegać jedynie na opiniach innych.
W dzisiejszych czasach bardzo łatwo zweryfikować jak jest i gdzie jest dla nas ok.
Tak, powiemy, że to ich wina i nazwiemy ich leniami śmier....mi.
A tu extra dla Ciebie zielony Pag
9548-003.jpg
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.01.2020 20:35

pag.jpg

Wbrew pozorom Pag wcale nie jest aż tak pustynny.....
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 23.01.2020 23:15

To ładnie, że na Pagu można znaleźć zakątki w których jest trochę zieleni. Spędziłem tam tylko 2 dni i zielono nie było. Gdyby tak jeszcze podrasować te zdjęcia, użyć filtrów i HDR, to bym musiał przyznać, że mi się coś pozajączkowało i to miejsce w którym spędziłem 2 dni, to musiał nie być Pag.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2020 23:35

W Irlandii też można znaleźć parę księżycowych zakątków a la Pag ;-). Jednak chyba nie o tym ta dyskusja...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2020 06:52

Poproszę o dalszy ciąg relacji, ze zdjęciami jakie sobie życzysz pokazywać.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.01.2020 11:57

Calapula napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):Może, nie cudujmy i pozwólmy pokazywać użytkownikom swoje własne relacje, w takich formach jak im się podoba ? przecież chyba każdy potrafi odróżnić czystą fotę od tej po retuszu (zwłaszcza w tej relacji) ? Nie pasuje mi, to nie czytam i szukam czegoś innego. Ludzie, więcej luzu :D

Że niby ja cuduję? Co takiego cudacznego napisałem?
To, że nie każdy potrafi odróżnić czystą fotę od retuszu, to widać po komentarzach.
Relacja tym się różni od s-f że przedstawia fakty takimi jakie są a nie jakie mogły by być po przeróbce.
To czy mi relacja nie pasuje, to mogę stwierdzić dopiero gdy przeczytam. Jak się coś przeczyta to się już nie odprzeczyta i zostaje niemiłe wrażenie.

To, że Ty potrafisz odróżnić, super i gratuluję świetnego oka :) Niektórzy niekoniecznie mogą być tak bystrzy :) Jak byś był dalej tak bystry jak dotychczas zauważyłbyś kilka relacji bijących na głowę tą ... gdzie ta "rzeczywistość" pokazana na zdjęciach to czyste SF :) Vide wspomniana Vrboska :) gdzie te zdjęcia powinny się ukazać ? gdzie indziej, moim zdaniem wariacje na temat :), a nie w relacji z pobytu :) Kolejna rzecz każdy aparat tak czy siak zniekształca rzeczywistość :) opcje: sport,, zdjęcia ino góry czy takie tam. Z natury rzeczy posiadają ulepszacze :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.01.2020 12:15

Przydałoby się tu posprzątać i skupić się na relacji a dyskusję nt. zdjęć wydzielić gdyż to nic innego jak bicie piany.
O gustach się nie dyskutuje ani o odczuciach. To co się podoba jednym, innym wcale nie musi. Limitu na określone kadry zdjęć regulamin też nie przewiduje.

Ja osobiście chciałabym poczytać ciąg dalszy relacji ze zdjęciami takimi, jakie autorka ma życzenie zamieścić. :hut:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 24.01.2020 12:52

Calapula napisał(a):Jak dobrze wyretuszujemy to Pag będzie bardziej zieloną wyspą niż Irlandia i co powiemy tym, którzy tam wylądują i zapytają, gdzie ta zieleń?

Jak już Ci udowodniono wyżej, Pag to nie tylko księżycowa wyspa. Poza tym co to jest, jakiś płatny przewodnik turystyczny czy relacja, którą każdy pisze sobie według własnego uznania? jego sprawa jakie zdjęcia wrzuca. Niektórzy mają jakąś dziwną manie narzucania swojego zdania innym. Pozwólcie ludziom żyć! i powtarzam jak macie z tym problem to nie czytajcie/oglądajcie :roll:

Calapula napisał(a): Powiemy, że to ich wina, bo nie odróżnili czystej foty od retuszu i spoko, luzik.

bluesman napisał(a):To, że Ty potrafisz odróżnić, super i gratuluję świetnego oka :) Niektórzy niekoniecznie mogą być tak bystrzy :)

W takim razie zaproponowałbym wizytę u okulisty. Bo trzeba być na prawde "bystrym", żeby nie zauważyć w tej relacji, że zdjęcia są po retuszu :lol: :lol:

Calapula napisał(a):Relacja tym się różni od s-f że przedstawia fakty takimi jakie są a nie jakie mogły by być po przeróbce.

Jest gdzieś w regulaminie o tym mowa? czy to Twój sposób "pojmowania" relacji ? zapominasz chyba, że każdy może mieć inny :lol:

Calapula napisał(a):To czy mi relacja nie pasuje, to mogę stwierdzić dopiero gdy przeczytam. Jak się coś przeczyta to się już nie odprzeczyta i zostaje niemiłe wrażenie.

Zdjęcia potrzebujesz "czytać"?, bo z tego ci mi wiadomo to rozwodzicie się tutaj jakie zdjęcia ktoś może dodawać, a jakich nie :lol: Mnie jak coś nie pasuje, to tego nie czytam a nie próbuje narzucać komuś swój tok myślenia. Tyle i aż TYLE :roll:

gusia-s napisał(a):Ja osobiście chciałabym poczytać ciąg dalszy relacji ze zdjęciami takimi, jakie autorka ma życzenie zamieścić. :hut:

Ja również 8)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.01.2020 15:12

Kiedy dalsza część bo się nie można doczekać ?

PS. Anakinie, czyń swoją powinność.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.01.2020 15:42

Tutaj możecie kontynuować.
Oczywiście trzymając ciśnienie, bo mam wrażenie, że niektórych zaraz poniesie.
A tego nikt by nie chciał, prawda? :twisted:

Moje zdanie w temacie relacji pozostaje niezmienne.
Jeżeli piszę relację to "z urzędu" biere na klatę wszystkie zachwyty jak i głosy krytyczne pod moim adresem.
Nie można oczywiście mylić krytyki z krytykanctwem, bo na to zgody nie będzie.

Ja osobiście nie lubię takich zdjęć, dlatego zanim się nie wywiązała dyskusja, po pierwszej stronie przestałem zaglądać do tego tematu.
Ale to czyjaś relacja, a tym samym czyjaś wizja Cro i nic mi do tego.
Tak więc kto ma ochotę niech ogląda, inny zaś niech skupi się na innych wątkach zostawiając autorkę w spokoju.
Dyskutować na ten temat można tutaj, więc ślicznie proszę w relacji już nie śmiecić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.