Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o porade przejście Węgiersko-Słoweńskie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 16.06.2008 22:38

Jak było poruszane proszę nie linczować, lecz podac namiary linków.

Pytanie - Jade 23 czerwca i czy jadąc przez te przejście (Redisc- hatar) mam sie spodziewac kolejek Tirów czy coś podobnego czy lepiej jechac na granice Węgiersko - Chorwacka- Letenye - bo tam będzie lepiej?
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 17.06.2008 13:51

Jechałem tamtędy dwa razy i nie widziałem żadnych tirów
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 17.06.2008 15:00

mam ten sam dylemat.
wybrałem H-HR (1 granica) odbijam w Korment z 86 i jade do Nagykanizsa
potem obok autostrady do granicy.
Obawiam sie robót drogowych przy budowie autostrady w SLO, a może jeszcze jakieś opłaty wymyślą, no i chyba gorsza droga.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.06.2008 00:30

Ryszard_K napisał(a):mam ten sam dylemat.
wybrałem H-HR (1 granica) odbijam w Korment z 86 i jade do Nagykanizsa
potem obok autostrady do granicy.
Obawiam sie robót drogowych przy budowie autostrady w SLO, a może jeszcze jakieś opłaty wymyślą, no i chyba gorsza droga.

Na Redics nie ma już granicy więc Tiry nie stoją, na Letenye granica jest do tego unijna więc stoją na pewno.

Słoweńcy co mieli wymyślić to już wymyślili i Redics - Mursko Sredisce jest free.

Przyszła autostrada będzie biegła w poprzek a nie wzdłuż tej drogi więc nie masz się czego stresować :lol: 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2008 06:27

Mosqito napisał(a):.....Na Redics nie ma już granicy więc Tiry nie stoją, na Letenye granica jest do tego unijna więc stoją na pewno.....

Czasami stoją ;-)
Ale z drugiej strony nie ma to wpływu na odprawy ruchu pasażerskiego bo tiry nie jadą pasem dla samochodów osobowych :-)
I w Letenye i w Redics i na wielu, wielu innych (byłych) przejściach granicznych widziałem nie raz kilometrowe kolejki tirów ale.....to nie był moj problem ;-)
Pozdrav
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.06.2008 06:27

Granica H/SLO może i jeszcze jest :wink: ale po przejściu pozostały puste budynki :D Nie było nikogo :!:
A sporo TIRów (głównie z PL) stało sobie na wielkim parkingu przy stacji benzynowej.
Autostrada się faktycznie buduje, od września 2007 widać było pewien postęp, ale nie zakłóca to specjalnie jazdy tym ok 10 km odcinkiem przez Słowenię.
Droga jest jednak wąska i może faktycznie w sezonie zważywszy na winiety obowiązujące na innych cestach stanie się popularniejsza :? i bardziej ruchliwa :?:
A co do jakości - nie różni się niczym od np trasy 86. Dalsza część do Cakovca i Varażdinu również.
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 18.06.2008 08:21

Dzieki wszystkim za odpowiedź. Zostało 5 dni do odjazdu więc niczym juz prawie innym nie żyje a tu jeszcze trzeba 3 razy po 12 godzinn odwalic w pracy. Pozdrowienia dla wszystkich

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone