Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz )..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kozarro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 04.03.2007 10:52

Leszek Skupin napisał(a):Może z płatniczej, ale nie z kredytowej :D

niestety z kredytowej również - do 2% zobacz pełną tabelę opłat i prowizji: http://www.mbank.com.pl/przewodnik/opla ... 2.html#A13 - przy prowizji 0% od transakcji bezgotówkowych są dwie małe gwiazdki, wyjaśnione jeszcze mniejszą czcionką na dole tabeli :lol:
podejrzewam, że jeżeli piszą "do 2%" to będzie właśnie 2% :wink:
Daniello
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniello » 04.03.2007 11:38

a jak wyglada sytuacja z wyplata gotowki w banku za pomoca czego moge wyplacic kase paszport dowod karta itp????
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 11:42

kozarro napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Może z płatniczej, ale nie z kredytowej :D

niestety z kredytowej również - do 2% zobacz pełną tabelę opłat i prowizji: http://www.mbank.com.pl/przewodnik/opla ... 2.html#A13 - przy prowizji 0% od transakcji bezgotówkowych są dwie małe gwiazdki, wyjaśnione jeszcze mniejszą czcionką na dole tabeli :lol:
podejrzewam, że jeżeli piszą "do 2%" to będzie właśnie 2% :wink:

Ja na wyciągu takiej pozycji jak prowizja nie miałem, a zbieramy paragony i dokumenty obciążenia kart i wszystko się zgadzało :D. Trzeba tu zaznaczyć że posiadamy kartę z limitem 10 000 PLN więc może jeśli jest to ta z wyższej półki bankowej to od niej się prowizji nie liczy :?: :?

19-08-2006
22-08-2006 ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY ZA GRANICĄ NAPLATNA P KRAPINA
-18,00 HRK

-10,04 PLN

19-08-2006
23-08-2006 ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY ZA GRANICĄ GOSTILNA CELAN
-1 850,00 SIT

-31,26 PLN

20-08-2006
22-08-2006 ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY ZA GRANICĄ CS OMV BA ZLATE PIE
-49,00 SKK

-5,28 PLN

To był fragment mojego wyciągu bez wycinania jakichkolwiek prowizji czy opłat :D

W związku z tym widać, że za kunę wyszło mi 0,557777777.... PLN :lol:

Pozdrav :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.03.2007 12:11

Daniello napisał(a):a jak wyglada sytuacja z wyplata gotowki w banku za pomoca czego moge wyplacic kase paszport dowod karta itp????

Jeśli dobrze zrozumiałam wypłata gotóki w "okienku" bankowym? Moim zdaniem jest to niemożliwe.
Nawet w PL tak zwana wypłata na ustną dyspozycję możliwa jest tylko w tym oddziele, gdzie zakładało się konto. Już w innym odziele tego samego banku (nawet chyba w innej dyzpozyturze) nie będzie to możliwe, żądają czeku. Za granicą więc tym bardziej. Tylko karta do bankomatu.
Ostatnio edytowano 04.03.2007 12:17 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.03.2007 12:13

Leszku, być może w tych kwotach jest już wliczona owa 2% prowizja.
Jak korzystałem z maestro, z innego banku, bez prowizji w podobnym terminie jak Ty, to przelicznik miałem ok. 0,54.

Już gdzieś o tym pisałem, że jak wymieniałem gotówkę w banku to proszono mnie o paszport.
Ostatnio edytowano 04.03.2007 12:15 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 12:14

Być może, ale to nadal dobry przelicznik :lol: nie sądzisz :?: ... lepsze to niż kupowanie kun w Polsce po 0,65 PLN za 1 HRK ;)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.03.2007 12:18

Owszem, że jest to dobry przelicznik. Nawet wypłata z bankomatu do której mój bank dolicza 10 zl dała lepszy przelicznik niż w polskim kantorze.
Bodzio
Croentuzjasta
Re: ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 04.03.2007 14:31

21 dni - 1300 E licząc wszystkie koszty, począwszy do ubezpieczenia PZU, "suchej karmy" kupionej w Polsce, winiet, paliwa, noclegów, promu na i z Hvaru, stada zabawek itp. Średnio licząc kolacje co trzeci dzień "na mieście", wino i piwo w ilościach nieprzyzwoitych i zakupy przywiezione do kraju (oliwa i wino).[/quote]

Rysiu cos mało sie wydaje jak odliczysz koszty kwater na 3 tygodnie i podróży + prom to zostaje jakies 60 zł dziennie na żarełko. Da radę?
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 04.03.2007 18:02

Leszek Skupin napisał(a):Być może, ale to nadal dobry przelicznik :lol: nie sądzisz :?: ... lepsze to niż kupowanie kun w Polsce po 0,65 PLN za 1 HRK ;)

To jest generalnie zawsze najlepsze rozwiązanie - które sprawdza mi się od kilku lat niezawodnie w różnych krajach. Kursy bankowe są po prostu na tyle dobre, że te 2% "znika" niezauważalne. Nie wiem czemu, ale jeszcze lepiej było jak Visa przeliczała z dolarów (2 lata temu w Millenium).
cieglo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cieglo » 04.03.2007 19:02

gospodarz napisał(a):Już gdzieś o tym pisałem, że jak wymieniałem gotówkę w banku to proszono mnie o paszport.

Faktycznie, to normalka nie tylko w Chorwacji jak widzę. Paszportu wołano ode mnie także w Słowacji, przy wymianie stosunkowo niewielkiej sumy EUR na korony. Nie wiem czemu to ma służyć, ale z drugiej strony nie jest to chyba jakaś wielka niedogodność...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 21.03.2007 21:36

Moje spostrzeżenia co do płatności w Chorwacji są takie.Warto płacić kartą wszystko co jest możliwe{mój bank nie pobiera prowizji-sprawdziłem po ostatnim pobycie w Chor.w 2006r.}Kuna w Polsce 60gr do 70gr,kartą w zależności od przelicznika 51gr do 55gr,gotówke dobrze mieć euro i kuny.Podam przykład-opłata w 2006r. za przejazd przez Słowenie kosztuje 180tolarów płacąc kartą,płacąc gotówką 1euro,a to nie to samo,wiem już jest euro w Słowenii,pewnie w tym roku będzie 1 lub2euro.W2006r.na początku lipca płaciliśmy kartą wstęp na wodospady Krka kuna wyszła 49gr.Dobrze mieć 2 karty-różnie bywa.Jaki koszt wczasów-moja rada jest następująca,dwa razy więdzej kasy niż planujesz,karta+gotówka,połowe mniej ciuchów niż planujesz,kasy nie wydasz wróci do domu.Ubezpieczenie, my kupujemy w PZU lub Warcie zdrowotne i NW.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz ).. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone