Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz )..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Daniello
Globtroter

Postnapisał(a) Daniello » 02.03.2007 12:31

a co do bankow w cro mozliwe jest pobranie gotowki za pomoca karty lub moze dowod os nie wiem?? czy tylko wymiana np euro na kuny (gotowka)
kozarro
Globtroter

Postnapisał(a) kozarro » 02.03.2007 22:01

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):....Właściwie wszędzie tu można spokojnie wymienić złotówki i mają nienajgorszy kurs, zwłaszcza, kiedy ktoś wybiera się tu na początku sezonu, kiedy pl waluty nie ma jeszcze tak wiele w Chorwacji (chyba, że wybieracie się na totalne wygwizdowo, gdzie brak kantorów)
Dzięki temu unika się dodatkowych kosztów z dwukrotną wymianą najpierw złotówki na euro, a potem euro na kunę.
Na stronce
http://www.splitskabanka.hr/
jest bardzo fajny przelicznik walutowy...
Pozdrówki

Mam pytanie na owej stronie znalazłem również adresy banku w Jelsie i Starim Gradzie jak rozumiem idąc za Twoją radą można tam po godziwym kursie wymienić PLN na Kuny? Kurs z dziś 1 kuna = 0,52zł. Plus zapewne jakaś prowizja ale tego nie jestem pewny?
kozarro
Globtroter

Postnapisał(a) kozarro » 02.03.2007 22:08

Daniello napisał(a):a co do bankow w cro mozliwe jest pobranie gotowki za pomoca karty lub moze dowod os nie wiem?? czy tylko wymiana np euro na kuny (gotowka)

wiele razy już tym pisano - również w tym wątku , bez problemu wypłata kun kartą z bankomatu (są również przy większości banków tak jak w Polsce), lub wymiana waluty w banku lub kantorze - tu mogą sobie zażyczyć paszport
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.03.2007 22:15

W każdym banku można bez problemu wymienić PLN na HRK i to samo dotyczy kantorów. Czasem nawet w bankach mają lepszy kurs (czyli odwrotnie niż w Polsce). Nie we wszystkich bankach pobierają prowizję; w kantorach tez raczej nie. A jeśli pobierają, zawsze taka informacja jest podana (przważnie 1%).
kozarro
Globtroter

Postnapisał(a) kozarro » 02.03.2007 22:51

wielkie dzięki jak będziemy na wyspie (od 23 czerwca) to musimy się spotkać :D
skoro tak, to wymiana w kraju PLN na euro i potem w Cro na kuny jest nieopłacalna (każda operacja kosztuje), w moim przypadku wyjęcie z bankomatu gotówki za granicą też może być mniej opłacalne bo w m-banku kosztuje to 10 zeta i do 2% prowizji za przewalutowanie (niestety te 2% dotyczy również płatności kartą więc też nie wychodzi całkiem bez kosztów) :cry:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.03.2007 10:22

Będzie nam bardzo miło! :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.03.2007 10:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W każdym banku można bez problemu wymienić PLN na HRK i to samo dotyczy kantorów. Czasem nawet w bankach mają lepszy kurs (czyli odwrotnie niż w Polsce). Nie we wszystkich bankach pobierają prowizję; w kantorach tez raczej nie. A jeśli pobierają, zawsze taka informacja jest podana (przważnie 1%).

Też zauważyłem, że w bankach chorwackich jest lepszy kurs niż w kantorach :D

Pozdrav :papa:
gp72
Podróżnik

Postnapisał(a) gp72 » 03.03.2007 11:52

Leszek Skupin napisał(a):
assia i norbert napisał(a):...
Nam ściągneli za operację prawie 10 zł.

Prowizji mBank od swojej karty nie pobiera :!:

mBank tez pobiera - 2% wart. transakcji. Za wypłatę z bankomatu dodatkowo 10pln. A przelicza z EURO po kursie sprzedaży BRE.
Hadson
Croentuzjasta
Re: Spoko

Postnapisał(a) Hadson » 03.03.2007 19:45

assia i norbert napisał(a):U nas przynajmniej tak było.

Masakra... Zawsze płaciłem kartą i nigdy nie brali prowizji. Nawet kupowałem czasami gumę do żucia na stacji benzynowej. Jak bym miał prowizję 10 zł to byłaby to najdroższa guma. A żucie jej było by niezwykle cenną przyjemnością jaką doświadczyłbym w życiu.
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 03.03.2007 20:23

8) 6.ubezpieczenie wykupić w polsce (podobno moge dostać karte za darmo od zus, nfz czy pzu dla całej rodzinki czy to prawda).
================================================
My kupiliśmy ubezpieczenie dodatkowe, parę złotych, a jeśli chodzi o NFZ oni mogą dać ci kartę plastikową ale zachodu z jej załatwianiem jest co niemiara. Daj spokój z NFZ.
:D :D :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2007 20:35

hrehor napisał(a):8) 6.ubezpieczenie wykupić w polsce (podobno moge dostać karte za darmo od zus, nfz czy pzu dla całej rodzinki czy to prawda).
================================================
My kupiliśmy ubezpieczenie dodatkowe, parę złotych, a jeśli chodzi o NFZ oni mogą dać ci kartę plastikową ale zachodu z jej załatwianiem jest co niemiara. Daj spokój z NFZ.
:D :D :D

I obowiązuje tylko w UE,a Cro jeszcze do niej nie należy.
Rysio
Weteran
Re: ???

Postnapisał(a) Rysio » 03.03.2007 22:51

woka napisał(a):Jednak moim zdaniem, potrzeba więcej ..... 100 euro na dzień pobytu ( wycieczki, lody, piwo, wino, cukierki , bilety wstępu ....... sam nie wiem jeszcze co może się zdarzyć)................ Myślę, że przy w miarę spokojnych wakacjach, na osób 2+2, na 12 dni koszt całkowity zamknie się w przedziale 6-8 tys. zł. ( możesz wydać o wiele więcej ale to już nikt nie wie jak będzie).

21 dni - 1300 E licząc wszystkie koszty, począwszy do ubezpieczenia PZU, "suchej karmy" kupionej w Polsce, winiet, paliwa, noclegów, promu na i z Hvaru, stada zabawek itp. Średnio licząc kolacje co trzeci dzień "na mieście", wino i piwo w ilościach nieprzyzwoitych i zakupy przywiezione do kraju (oliwa i wino).
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 04.03.2007 08:10

nas pobyt w zeszłym roku wyszedł ze wszystkim 4700 zł. na 4 osoby 14dni. :D :D :D :D :D :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 08:31

gp72 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
assia i norbert napisał(a):...

Prowizji mBank od swojej karty nie pobiera :!:

mBank tez pobiera - 2% wart. transakcji. Za wypłatę z bankomatu dodatkowo 10pln. A przelicza z EURO po kursie sprzedaży BRE.

Może z płatniczej, ale nie z kredytowej :D
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 04.03.2007 08:51

Też mi się tak wydaje, poco przeliczać bież kasę ile się da i jedz się zabaw może to ostatni raz ,bo niewiadomo co jaszcze kaczory , Roman , i endriu warchoł jeszcze wymyśl :lol: :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz ).. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone