Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz )..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser
Re: ???

Postnapisał(a) woka » 28.02.2007 17:55

Daniello napisał(a):700 euro na 12 dni to srednio 60 eu na dzien to naprawde za malo

Piszesz, że masz opłacony pobyt. tak sie składa że część w zasadzie najtańszą masz już opłaconą. W moim przypadku koszt noclegu to około 20-25 % całości wydatków ( na 2 osoby). Teraz zapytanie- czy w tych domkach zamierzasz sam sobie gotować posiłki. ? Jeżeli nie to licz dziennie na posiłki, na 2 osoby dorosłe ( dzieci - nie podajesz wieku, sam sobie obliczysz) ......... różnie ale te 60 euro wystarczy, tj. moze być za dużo lub zabraknąć. Zależy od "szaleństwa". Jednak moim zdaniem, potrzeba więcej ..... 100 euro na dzień pobytu ( wycieczki, lody, piwo, wino, cukierki , bilety wstępu ....... sam nie wiem jeszcze co może się zdarzyć). Ja mam taka zasadę, że zabieram tyle, że wracam z zapasem niewydanych. Tak jest najlepiej i najbezpieczniej. Natomiast ile całe wczsy będa kosztować, ja nie wiem i Ty nie wiesz. Nikt nie wie a o cenie dowiadujemy sie po powrocie i po podliczeniu. Bywa różnie, kiedyś ktoś tutaj pisał, że był z dziewczyną, chyba coś ponad tydzień i całość wyniosła ich ..... 1000 zł. !!!! ( słownie jeden tysiąc - tak pisał) Nikt w to nie uwierzył ale było tak pisane. Myślę, że przy w miarę spokojnych wakacjach, na osób 2+2, na 12 dni koszt całkowity zamknie się w przedziale 6-8 tys. zł. ( możesz wydać o wiele więcej ale to już nikt nie wie jak będzie).
darkold
Odkrywca

Postnapisał(a) darkold » 28.02.2007 19:13

Leszek Skupin napisał(a):Witaj na forum Daniello.
Myślę, że gdyby chciało Ci się poszukać na forum to znalazł byś odpowiedzi na swoje pytania ... nie mniej jednak:
1. Nie wszędzie zapłacisz kartą ale w tamtym roku przelicznik był dużo korzystniejszy niż kupowanie kun i płacenie kunami
2. Z mojego doświadczenia wynika że ok 5000 PLN powinno Ci wystarczyć wliczając płacenie kartą.
3. Euro.
4. Po trochu mieć każdej waluty lub wymienić w kantorach na granicy - drugi wariant lepszy. Zawsze winiety kupowalem za gotówkę.
5. 95 eurosuper nazwa taka jak u nas
6. Nie wiem, nie wykupowalem żadnego dodatkowego :?
7. Najlepiej mieć nalepkę CRO.PL :lol: ... nie nie musisz mieć nalepki jak masz nowe blachy tam już jest PL.

Pozdrav :papa: i nie stresuj się tak bardzo "8O" ;)

Nie wiem jak w innych krajach ale Czesi na temat PL-ki umiejscowionej tylko na blachach mają całkiem odmienne zdanie.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.03.2007 08:44

Zależy jeszcze w jakim wieku są dzieci bo w niektórych miejscach się za nie nie płaci wogóle do pewnego wieku (do 5 lub nawet 12 lat :D) np. w Parku Plitvice zapłacisz za dziecko dopiero powyżej 6 lat ;) a to już spora różnica bo jeśli oboje dzieci masz poniżej 6 lat to wejście będzie Cię kosztowało tylko 220 kun jeśli powyżej 7 lat ... uuuuu to już 330 kun :D. Także taka rozbieżność jest możliwa.

NP Plitvicka Jezera

Pozdrav :papa:
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 01.03.2007 09:10

Daniello napisał(a):czy w istrie rabac bankomaty oraz inne placowki ( sklepy itp) akceptuja visa electron

Korzystając z karty pamiętaj o limicie :)
Daniello
Globtroter

Postnapisał(a) Daniello » 01.03.2007 11:31

woka ja bede zabieral ze soba jedzonko tak zeby przynajmniej bylo na obiady tam zeby nie kupowac miesko konserwy jakis nabial itp to mysle ze na 12 dni tam na tozrywke spokojna wystarczy 700 e bez wielkiego szalenstwa moze sie myle??
Daniello
Globtroter

Postnapisał(a) Daniello » 01.03.2007 11:34

a jak wyglada sprawa z owocami czy sa drogie albo alkohol i jeszcze w jakim jezyku jest obsluga bankomatu
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.03.2007 12:06

Owoce droższe niż w Pl, tak jak i w ogóle żywność, napoje, alkohol...
Bankomaty, jak i w Pl mają kilka wersji językowych, chorwacką (oczywiście), angielską, niemiecką i włoską, różnie bywa,ale dasz sobie radę...
Widzę, że doświadeczenia z walutami, jakie przywozicie do Hr są różne. Moim zdaniem warto jest mieć przy sobie jednak trochę HRK na bramkach autostrady. Wszystko wtedy sprawniej idzie. Myślę, że w tej chwili juz kupno kun w Pl nie jest takim problemem. Jeśli chodzi o kasę, przeznaczoną do wydawania ma niejscu, ja póki byłam turystką woziłam zawsze PLN. Właściwie wszędzie tu można spokojnie wymienić złotówki i mają nie najgorszy kurs, zwłaszcza, kiedy ktoś wybiera się tu na początku sezonu, kiedy pl waluty nie ma jeszcze tak wiele w Chorwacji (chyba, że wybieracie się na totalne wygwizdowo, gdzie brak kantorów)
Dzięki temu unika się dodatkowych kosztów z dwukrotną wymianą najpierw złotówki na euro, a potem euro na kunę.
Na stronce
http://www.splitskabanka.hr/
jest bardzo fajny przelicznik walutowy...
Pozdrówki
Ostatnio edytowano 03.03.2007 21:10 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 01.03.2007 12:17

kupowanie kun w RP się nie opłaca, najtaniej jest płacić za co się do kartą, kuny wybierasz z bankomatu, za kwaterę płaci się w euro, więc weż ze 100e więcej i na granicy H/HR wymienisz w kantorze i masz na początek, autostradę można płacić kartą bez problemu, być może krótki odcinek od granicy do Zarrzebia można zapłacić kunami, na które wymienisz euro na granicy.
Elaj203
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Elaj203 » 01.03.2007 12:34

j23 napisał(a):kupowanie kun w RP się nie opłaca, najtaniej jest płacić za co się do kartą, kuny wybierasz z bankomatu

U nas kuny w kantorze są po 0,65 PLN, a jak wybierałam kartą, to przeliczało po 0,52-0,53 PLN - czyli lepiej korzystać z karty
Użytkownik usunięty
Re: a inny

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2007 13:01

Daniello napisał(a):a inny bank PKO lub ING wie moze ktos

W ubiegłym roku za wypłatę w bankomacie 150 kn ,karta gotówkowa,bank (ING) pobrał 4(cztery)zł! :lol:
Ostatnio edytowano 01.03.2007 13:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.03.2007 13:07

oczywiście nie plecam kupowania jakieś ogromnej ilości kn w Pl...Co do karty ok, to wygodne, ale to tylko elektronika i w momentach sezonowego super tłoku może się zdarzyć, że elektronika zawiedzie (zdarza się i wcale nie rzadko). Wtedy wyoraźcie sobie, że stoicie na bramkach autostady, bez gotówki w portfelu..nie do pozazdroszczenia...
Czasy, kiedy przyjeźdzałam tu jako turystka są juz dość odległe. Wtedy posiadałam kartę PKO BP a oni mieli zbójeckie wprost prowizje... Stąd ta moja wypowiedź o gotówce. Teraz widzę dużo się zminiło i to na lepsze. Fajnie. :D
Choć pewnie dalej są w Pl miłe i mniej miłe dla klienta banki...
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 01.03.2007 13:22

Daniello napisał(a):woka ja bede zabieral ze soba jedzonko tak zeby przynajmniej bylo na obiady tam zeby nie kupowac miesko konserwy jakis nabial itp to mysle ze na 12 dni tam na tozrywke spokojna wystarczy 700 e bez wielkiego szalenstwa moze sie myle??

To zmienia postać rzeczy. Jeżeli jedzenie w wiekszosci będziesz miał swoje i sam sobie gotował ......... 700 euro wystarczy na wydatki idrobne uzupełnienie żywności. Może nawet okazać się że będzie nadmiar pieniążków. Pamiętaj o paliwie, autostradach. ( tylko się przypadkiem nie zniechęcaj, sytuację masz zupełnie dobrą i wcale nie jest źle).
Daniello
Globtroter

Postnapisał(a) Daniello » 01.03.2007 13:56

paliwa nie licze w tych 700 euro na to jest osobna pula dzieki
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 01.03.2007 21:11

Daniello napisał(a):paliwa nie licze w tych 700 euro na to jest osobna pula dzieki

W takim razie musisz się "mocno" starać aby wydać te 700 euro.
Powodzenia.
profet
Croentuzjasta

Postnapisał(a) profet » 01.03.2007 21:24

Bankomat pamiętam w Rabacu jeden , najlepszy kurs do wymiany był w 2006 roku w Erste Bank , unikaj kantorów, trochę mniej płacą. Niedaleko w miasteczku Labin jest ich więcej w supermarkecie jest też taniej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prosze o poradę.. (mój pierwszy raz ).. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone