Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pomożecie? - droga

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
takaja3
Autostopowicz
pomożecie? - droga

Nieprzeczytany postnapisał(a) takaja3 » 06.08.2008 18:05

Pytań mam bardzo wiele, ale oczywiście ogranicze sie do kilku
jestem nowa na forum (chociaz chorwacje uwliebiam i byłam tam 3 razy)
przeglądam forum i inne info ale naprawde trudno sie odnaleźć w gąszcvzu odpowiedzi czasami zupełnie nie na temat
wiec z góry przepraszam jeśli moje pyt sie powtórzą
ale czasami trudno przejśc prze wątek który zaczyna sie 2006 roku a po drodze kilka stron zawiera jakas kłótnia

1. droga
jaka wybra ewentualności jest kilka ale nigdzie nie potrafie znaleźć info która jest np szybsza i wygodniejsza
mam dwa plany albo PL, CZ (a może lepiej zamiast CZ jechac przez SK), A i SLO (oczywiście z objazdem autostrady) i HR
lub Pl, SK, H i HR ale jak jechac przez Wegry? cz przez Budapeszt czy może ta droga przez Bak?

2.Winietki
może to i głupie pyt ale czytałm ceny i terminy ważności tych winietek czy można kupić np w Austrii przy wjeździe winietke na tydzień a póxniej w drodze powrotnej drugą na kolejny tydzień? to jednak troche taniej...

dodam jeszcze że wyjeżdzamy z cieszyna i jedziemy na dwa tyg gdzies do dalmacji (gdzies bo jeszcze nie zdecydowaliśmy) bylismy na korculi (pięknie ale troche daleko jak dla naszej 3letniej córeczki) na istrii (tam mało fajnych plaż) i w Tucepi (bardzo ładnie ale masakrycznie dużo ludzi)
wiec jeśli są tu ludzie doświadczeni w podróżach to prosze napiszcie jaka droge polecacie
dodam jeszcze ze jedziemy na dwa samochody no i każdy znas ma inna trase ;-)
wiec chciałabym przekonac do moim zdaniem jednak troche lepszej drogi przez A i SLO a nie przez H

pozdrawiam
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 06.08.2008 18:40

Tydzień temu wróciłem z riviery Omiś i jechałem przez Częstochowa, Cieszyn, Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlovac (nocleg) a na drugi dzień do końca autostrady Szestanovac.
Winieta miesięczna czeska 52 zł kupiona w budce po czeskiej stronie.
Winiety austriackie kupiłem na stacji benzynowej na granicy 7,70 euro. Ważna jest na 10 dni więc kupiłem dwie a kasjerka skasowała termin wjazdu i termin powrotu.
Tankowałem w Częstochowie i zaraz po przekroczeniu granicy Słoweńskiej bo paliwo mają tylko po 1,16 euro (95) i 1,20 euro (98)
Płatne drogi w Słowenii omijałem (tylko ok. 20 km) i nie było żadnego problemu.
Autostrada w Chorwacji: pierwszy kawałek od granicy do Zagrzebia 39 kun a od Zagrzebia do Szestanovac 171 kun. Płaciłem na bramkach kartą i 1 kuna wyszła po 0,44 zł.
Szerokiej drogi
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.08.2008 05:46

takaja3 napisał(a):1. droga
jaka wybra ewentualności jest kilka ale nigdzie nie potrafie znaleźć info która jest np szybsza i wygodniejsza
mam dwa plany albo PL, CZ (a może lepiej zamiast CZ jechac przez SK), A i SLO (oczywiście z objazdem autostrady) i HR
lub Pl, SK, H i HR ale jak jechac przez Wegry? cz przez Budapeszt czy może ta droga przez Bak?

Ja wszystkim radzę jechać przez Żylinę, Bratysławę, obwodnicę Wiednia, Graz, Spielfeld, Lenart, Ptuj, Macelj, obwodnicę Zagrzebia.

Zaletą tej trasy jest duży udział autostrad.

takaja3 napisał(a):2.Winietki
może to i głupie pyt ale czytałm ceny i terminy ważności tych winietek czy można kupić np w Austrii przy wjeździe winietke na tydzień a póxniej w drodze powrotnej drugą na kolejny tydzień? to jednak troche taniej...

Austriacy mają winiety 10-dniowe po 7,70 EUR. Możesz kupić dwioe przy jeździe "tam" i zwinszować takie przedziurkowanie by starczyły na jazdę w obie strony.
Słowacy mają 7-dniowe za 150 SKK albo miesięczne za 300SKK - prościej kupić miesięczną, mniej naklejania a cena ta sama.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.08.2008 10:05

Od tego miejsca proszę na temat lub wcale, bo i tak wytnę :wink:

Ja preferuję trasę węgierską z tego powodu, że moim celem nie jest to aby jak najszybciej dojechać ale jak najprzyjemniej. Wariant austriackich autostrad mi na to nie pozwala 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2008 12:29

Rysio napisał(a):Od tego miejsca proszę na temat lub wcale, bo i tak wytnę :wink:

Ja preferuję trasę węgierską z tego powodu, że moim celem nie jest to aby jak najszybciej dojechać ale jak najprzyjemniej. Wariant austriackich autostrad mi na to nie pozwala 8)

trasa węgierska jest prosta i nocą można nawet nie odczuć że się nią jechało - mówię o route 86

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone