Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomocy, pierwszy raz do Chorwacji na ostatnią chwilę

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anias888
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anias888 » 21.06.2009 20:15

Witam

Ponieważ za namową przyjaciół wybieram się do Chorwacji (z dwójką małych dzieci 3,5lat i z dziadkiem - o zgrozo ma więcej energii niż dwójka brzdąców), pierwszy raz, na przełomie lipiec/sierpień, chciałam zadać kilka pytań (być może się powtórzą, ale nie przeczytałam jeszcze całego forum, a trochę to zajmuje czasu):
1. Szukam miejscowości spokojnej, aby wejście w morze było jak najłagodniejsze, dość daleko sięgała płycizna.
2. Interesuje mnie Dalmacja Środkowa lub Południowa.
3. Czy wybrać się tam w ciemno, czy lepiej coś zarezerwować? - wiem mało czasu.
4. Czytam na forum, że najlepiej pojawić się na miejscu w sobotę? - przy wyjeździe w ciemno - Prawda? Czy raczej można pojawić się w inny dzień?
5. Czy mogę liczyć na polecenie sprawdzonych apartamentów (do 90 euro/nocleg) w miejscowościach z pkt.1?

Z góry przepraszam za powtarzające się pytania.
Czekamy z Dziadkiem na odpowiedzi.

Ania
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 21.06.2009 20:41

zarezerwuj,
będziesz spokojniejsza......
podaj e-mail
wyślę ci linka z wolnym tygodniem 18-25 lipca, i jeszcze kilka namiarów - może się przydadzą.
Swoją drogą to szcuneczek dwoje dzieci +dziadek :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2009 20:43

anias888 napisał(a):4. Czytam na forum, że najlepiej pojawić się na miejscu w sobotę? - przy wyjeździe w ciemno - Prawda? Czy raczej można pojawić się w inny dzień?...

Ja w ciemno to wolałbym np. poniedziałek. W soboty jest "zwyczajowa" zmiana "turnusów' więc może być większa konkurencja wśród szukających. W poniedziałki już jest mniejsza konkurencja więc i lepiej cene negocjować.
Nie polecę Ci czy jechać w ciemno czy nie - to zależy tylko od Ciebie czy preferujesz taki sposób szukania lokalu czy nie. Nie każdy lubi więc trudno na siłe namawiać.
anias888 napisał(a):5. Czy mogę liczyć na polecenie sprawdzonych apartamentów (do 90 euro/nocleg) w miejscowościach z pkt.1?

www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=249017#249017
w tym poście masz punkt "d" czyli:
"d) strony z linkami od forumowiczów (najczęściej sprawdzone na własnej skórze) - pogrupowane wg. regionów HR" a tam ponad setka takich propozycji
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 21.06.2009 20:44

Podziw dla dziadka :) Moja mama nie chce słyszeć o Chorwacji...
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 21.06.2009 20:52

Ograniczę się do pytania nr 4:

anias888 napisał(a):4. Czytam na forum, że najlepiej pojawić się na miejscu w sobotę? - przy wyjeździe w ciemno - Prawda? Czy raczej można pojawić się w inny dzień?

Z lektury forum wynika, że sobota jest raczej najgorszym dniem. Wtedy standardowo następuje zmiana turnusu i dopóki nie przyjadą turyści, którzy zrobili rezerwację, właściciele mają zablokowane pokoje/apartamenty. Dochodzą jeszcze korki związane z tą sytuacją. Zatem nawet jeśli robić rezerwację, to nie od soboty do soboty, tylko w tygodniu: ryzyko utknięcia w korku mniejsze, zwłaszcza że jedziecie w pełnym sezonie.

Edit:22:01
No tak, nie ma jak wykąpać dziecko w trakcie pisania posta, już mnie uprzedzili :)
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 21.06.2009 21:00

Ja zawsze robię tak:
turnus zaczynam od soboty- bo tylko tak zazwyczaj można zarezerwować , ale wyjeżdżam 1-2 dni wcześniej i z autostrady zjeżdżam do Karlobagu i tam w "ciemno" wypoczywam po podróży. Bez korków, skracam drogę "na raz" i przedłużam sobie wyjazd :)
Jeżeli chcesz szukać w ciemno to faktycznie lepiej w poniedziałek
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 21.06.2009 21:04

oczywiście w "ciemno" na dłużej :) dotyczy tego poniedziałku :-D bo w okolicach Karlobagu a 1-2 dni to zawsze znajdziesz nad samym morzem, z prywatna plażą ale jednak bez uroku... beton , nad głowa droga a za drogą pionowa góra. Spacery nie wchodza w grę - nie ma gdzie....
anias888
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anias888 » 22.06.2009 06:41

simonka napisał(a):zarezerwuj,
będziesz spokojniejsza......
podaj e-mail
wyślę ci linka z wolnym tygodniem 18-25 lipca, i jeszcze kilka namiarów - może się przydadzą.
Swoją drogą to szcuneczek dwoje dzieci +dziadek :)

dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio edytowano 24.06.2009 18:07 przez anias888, łącznie edytowano 1 raz
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 22.06.2009 08:13

Może Cię to Aniu zainteresuje.

Ze względu na "czynniki zewnętrzne" jestem zmuszony zrezygnować w tym roku z pobytu w apartamencie, w którym byłem z rodziną dwukrotnie. Aparatment znajduje się w Mimicach, w środkowej Dalmacji, między Omisem a Makarską.

Moja rezerwacja jest w terminie 8-22 lipca , duży apartament dla pięciu osób z pięknym, dużym balkonem, z widokiem na wyspę Brać.
Cena za apartament 60EUR.

Kontakt na maila - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Służę również wszelkimi informacjami, zdjęciami itd., również w sprawie pobytu w Plitwicach.
anias888
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anias888 » 22.06.2009 12:24

falco.v napisał(a):Może Cię to Aniu zainteresuje.

Ze względu na "czynniki zewnętrzne" jestem zmuszony zrezygnować w tym roku z pobytu w apartamencie, w którym byłem z rodziną dwukrotnie. Aparatment znajduje się w Mimicach, w środkowej Dalmacji, między Omisem a Makarską.

Moja rezerwacja jest w terminie 8-22 lipca , duży apartament dla pięciu osób z pięknym, dużym balkonem, z widokiem na wyspę Brać.
Cena za apartament 60EUR.

Kontakt na maila - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Służę również wszelkimi informacjami, zdjęciami itd., również w sprawie pobytu w Plitwicach.

Niestety, rozpoczynam urlop 19 lipca...

Ania
anias888
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anias888 » 22.06.2009 16:54

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i maile.
Postanowiłam, a właściwie Dziadek, cytuję:

"Dzieci jedziemy w ciemno, tak jest ciekawiej,
Franek Dolas sobie w tamtych rejonach poradził
to my też"

Trzeba słuchać starszych.

Jeszcze raz dziękuję Forumowiczom za
cenne wskazówki.

Ania

PS
Mam nadzieję, że nie trafimy do Legii Cudzoziemskiej ...
simonka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonka » 22.06.2009 16:59

Z takim dziadkiem to i ja bym chętnie pojechała :) Oj, macie wy wesoło z dziadkiem.

Serdecznie pozdrawiam dziadka!!! :D
anias888
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anias888 » 22.06.2009 17:01

simonka napisał(a):Z takim dziadkiem to i ja bym chętnie pojechała :) Oj, macie wy wesoło z dziadkiem.

Serdecznie pozdrawiam dziadka!!! :D

To prawda taki Dziadek to skarb,
nie można się przy nim nudzić.

Ania
jurgrze
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurgrze » 08.07.2009 16:03

Witam. Jeśli jeszcze szukasz to mam namiary na super kwaterkę na wyspie Pasman. Tanio i pięknie a plaża dla dzieci kapitalna. Widoki śnią mi się do dzisiaj. Jeśli potrzebne namiary to pisz: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone