Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobieraczek=oszuści

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.02.2011 21:50

zebik napisał(a):No niestety ale tak nie jest - zawierasz umowę przez telefon czy np. e-mail i ma ona normalną moc prawną.

Kodeks Cywilny mówi jasno o zawieraniu umów za pośrednictwem np. telefonu.
Przez tel. to Ty wyrażasz tylko chęć podpisania takiej umowy na daną usługę i nie jest to sprawa wiążąca . Po wyrażeniu chęci podpisania umowy dana firma ma obowiązek w określonym czasie przysłać Ci umowę do podpisania i wtedy jest to wiążące .
O ile się orientuję 62art KC.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 21:59

zebik napisał(a):
maniust napisał(a):Każda umowa jakakolwiek zawarta bez obustronnego podpisu obu stron własnoręcznie , jest nie ważna i można se nią tyłek podetrzeć ......nie ma ona żadnej formy prawnej.

No niestety ale tak nie jest - zawierasz umowę przez telefon czy np. e-mail i ma ona normalną moc prawną. Jeden i najważniejszy plus takiej umowy to jest fakt możliwości odstąpienia od niej bez podania przyczyn w ciągu 10 dni od np. rozmowy zawiązującej umowę. Z tego co się orientuje wymaga jednak pisemnego odstąpienia.

Gdzie to wyczytałeś ? Pierwsze słyszę żeby zawierać umowę bez podpisu przez telefon. To czemu np taka ERA dogaduje się co do przedłużenia umowy przez telefon, chociaż ma twoje wszelakie dane, ma 100% pewność że rozmawia z właścicielem, bo weryfikuje go poprzez swoje procedury, a jednak wysyła aneks do podpisu kurierem? Nie taniej by im było, ot tak, przez telefon ? No chyba że tam pracują debile i nie wpadli na pomysł że można zaoszczędzić grubą kasę na firmie kurierskiej, druku piętnastu stron dla każdego klienta, czasie i nawet czasem kasie, bo niektórzy zanim dostaną aneks to się rozmyślą i przejdą do konkurencji. A przez telefon - jednym sakramentalnym "tak" byli by udupieni w nowa umowę....
:P
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:01 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:01

Nie chcę się spierać bo to nie ten temat ale moim zdaniem zawarcie umowy telefonicznej jest wiążące, oczywiście powinien dalej być do tego papier ale np.: Vectra nie wysyła umowy do podpisania tylko dokumenty ze zmianą dokonaną przez telefon. Odstąpienie od takiej umowy jest możliwe, a pozwala na to art. 10 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU z 2000 r. nr 22, poz. 271 ze zm.). Klient ma na to dziesięć dni, a jeśli nie został poinformowany dokładnie o formie umowy i na co się godzi, to termin liczy się od chwili, gdy się o tym dowiedział, jednak nie może to być dłużej niż trzy miesiące od zawarcia umowy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:05

Pepe12345 napisał(a):konkurencji. A przez telefon - jednym sakramentalnym "tak" byli by udupieni w nowa umowę....
:P

Każdy ma 10 dni na rozmyślenie się po umowie telefonicznej więc z tym udupieniem to nie do końca tak. Przykładem zawiązywania umowy przez telefon jest Vectra - zamawiasz usługę np.: pakiet canal+ i włączają Ci po 4 godzinach, a potem dostajesz tylko pismo z określeniem warunków, które podał operator Vectry przez telefon - nie podpisuje się z nimi umowy papierowej na dodatkowe usługi.
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:06 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 22:05

Można zawierać umowę tylko na papierze, lub drogą elektroniczną (jeśli masz podpis elektroniczny). Każda inna forma (telefon, email)to deklaracja chęci zawarcia umowy, która musi być potwierdzona dokumentem.

Umowy abonenckie, bankowe itp
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.02.2011 22:07

zebik napisał(a):Nie chcę się spierać bo to nie ten temat ale moim zdaniem zawarcie umowy telefonicznej jest wiążące

zebik wybacz ale jesteś w dużym błędzie :)
Nie żebym się spierał , ale w tym przypadku wiem co piszę.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:08

zebik napisał(a):Nie chcę się spierać bo to nie ten temat ale moim zdaniem zawarcie umowy telefonicznej jest wiążące, oczywiście powinien dalej być do tego papier ale np.: Vectra nie wysyła umowy do podpisania tylko dokumenty ze zmianą dokonaną przez telefon. Odstąpienie od takiej umowy jest możliwe, a pozwala na to art. 10 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU z 2000 r. nr 22, poz. 271 ze zm.). Klient ma na to dziesięć dni, a jeśli nie został poinformowany dokładnie o formie umowy i na co się godzi, to termin liczy się od chwili, gdy się o tym dowiedział, jednak nie może to być dłużej niż trzy miesiące od zawarcia umowy.

Jak ja sobie uruchamiam pakiet blueconnect na pół roku to też nie dostaję umowy do podpisania, tylko załatwiam to przez telefon. Moim zdaniem mylisz pojęcia. Uruchomienie usługi w ramach już trwającej umowy a zawarcie nowej to dwa różne światy. Czyli co ? Sugerujesz że ja mogę zadzwonić do Vectry, przedstawić się pięknie, podać peselek i nr dowodu i stać się ich klientem ? Wybacz, ale mocno w to wątpię. Co innego jak już mam z nimi umowę, a uruchamiam usługę (telefon) choć to też trochę zajeżdża kantem, bo powinno być na piśmie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:09

USTAWA

z dnia 2 marca 2000 r.

o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny

Rozdział 1

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa

Art. 1.1. Przedsiębiorca, który proponuje konsumentowi zawarcie umowy poza lokalem przedsiębiorstwa, okazuje przed zawarciem umowy dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej oraz dokument tożsamości. W razie zawierania umów w imieniu przedsiębiorcy zawierający umowę okazuje ponadto dokument potwierdzający swoje umocowanie.

2. Przez lokal przedsiębiorstwa rozumie się miejsce przeznaczone do obsługiwania publiczności i oznaczone zgodnie z przepisami o działalności gospodarczej.

3. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się także do umowy zawartej w wyniku zorganizowanego poza lokalem przedsiębiorstwa zbierania ofert konsumentów w czasie odwiedzin przedsiębiorcy lub osoby działającej w jego imieniu w miejscu pracy konsumenta, w jego mieszkaniu albo w innym miejscu jego prywatnego pobytu.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

Konsument, który zawarł umowę - Art 2.1 - piszę, że zawarł umowę więc nie są to chęci jej zawarcia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:13

maniust napisał(a):
zebik napisał(a):Nie chcę się spierać bo to nie ten temat ale moim zdaniem zawarcie umowy telefonicznej jest wiążące

Nie chodzi o to, że ja jestem w błędzie bo to akurat najmniejsze czyjeś zmartwienie - chodzi o to, jaka jest w tej sprawie prawda. Czy umowa zawarta przez telefon ma moc prawną czy nie.

PS.
Liberty Direct
Link4

itp - wszyscy oni oferują umowy przez telefon do domu przychodzi polisa do zapłaty za np. OC, AC
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:14

zebik napisał(a):USTAWA

z dnia 2 marca 2000 r.

o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny

Rozdział 1

Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa

Art. 1.1. Przedsiębiorca, który proponuje konsumentowi zawarcie umowy poza lokalem przedsiębiorstwa, okazuje przed zawarciem umowy dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej oraz dokument tożsamości. W razie zawierania umów w imieniu przedsiębiorcy zawierający umowę okazuje ponadto dokument potwierdzający swoje umocowanie.

2. Przez lokal przedsiębiorstwa rozumie się miejsce przeznaczone do obsługiwania publiczności i oznaczone zgodnie z przepisami o działalności gospodarczej.

3. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się także do umowy zawartej w wyniku zorganizowanego poza lokalem przedsiębiorstwa zbierania ofert konsumentów w czasie odwiedzin przedsiębiorcy lub osoby działającej w jego imieniu w miejscu pracy konsumenta, w jego mieszkaniu albo w innym miejscu jego prywatnego pobytu.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

Konsument, który zawarł umowę - Art 2.1 - piszę, że zawarł umowę więc nie są to chęci jej zawarcia.

Gdzie tu jest napisane że MOŻNA zawierać umowę nie podpisując niczego, a dogadując się przez telefon ? Przypominam przez grzeczność że o to tutaj chodzi, a nie o warunki odstąpienia, które są sprawą drugoplanową...
I co ma do tego "produkt niebezpieczny" ?
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:15 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 22:15

ale tu nie ma mowy o zawarciu umowy przez dajmy to telefon, tylko poza siedzibą firmy........ umowę można podpisać na krawężniku
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:20

kaszubskiexpress napisał(a):ale tu nie ma mowy o zawarciu umowy przez dajmy to telefon, tylko poza siedzibą firmy........ umowę można podpisać na krawężniku

To oświeć wszystkich. Wyłóż nam czy umowa telefoniczna e-mailowa czy inna "niepapierowa" jest wiążąca i sprawa stanie się jasna.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:22

zebik napisał(a):
maniust napisał(a):

Nie chodzi o to, że ja jestem w błędzie bo to akurat najmniejsze czyjeś zmartwienie - chodzi o to, jaka jest w tej sprawie prawda. Czy umowa zawarta przez telefon ma moc prawną czy nie.

PS.
Liberty Direct
Link4

itp - wszyscy oni oferują umowy przez telefon do domu przychodzi polisa do zapłaty za np. OC, AC

Geeeez, nie rozumiesz. No i co z tego że Ci wysyłają polisę do opłacenia?
NIE musisz jej odbierać, ani płacić. Póki co- NIE MASZ z nimi (firmą ubezpieczeniową) żadnej obowiązującej umowy. Zgłosiłeś tylko chęć nabycia towaru. Możesz odesłać i nieodebrać. Jedyną konsekwencją moga byc koszty wysyłki i przygotowania oferty, choć wątpię żeby chcieli się w to bawić. Umowa obowiązuje w momencie zapłaty (choć na zdrowy rozum powinny być kwity zwrotne do podpisu przez Ciebie) To prawie dokładnie tak jak z każdym towarem za pobraniem. Ja Ci wyślę parę klapków plażowych za pobraniem. Jeśli zapłacisz i odbierzesz - są Twoje. Jeśli się nie zgłosisz na pocztę - mogę Cię pocałowac w dupsko. Przepraszam, ale prościej nie potrafię. Po prostu- zgłoszenie chęci nabycia jakiegoś towaru (czy to ubezpiecznenie, czy to klapki plażowe) to jeszcze nie umowa.
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:33 przez Pepe12345, łącznie edytowano 2 razy
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 22:26

odebranie przesyłki z poczty to nie to co podpisanie umowy.

Przesyłkę odbierzesz i klapki ponosiosz albo nie i już a umowa zobowiązuje Cię do przestrzegania zasad, reguł i obowiązków w niej zawartych
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:31

kaszubskiexpress napisał(a):odebranie przesyłki z poczty to nie to co podpisanie umowy.

Przesyłkę odbierzesz i klapki ponosiosz albo nie i już a umowa zobowiązuje Cię do przestrzegania zasad, reguł i obowiązków w niej zawartych

No to już było uproszczone do bólu. :P
Płacąc na poczcie za przesyłkę zgodziłeś się na warunki które razem ustaliliśmy- np kolor, cena, rozmiar i jest to coś w rodzaju umowy, no nie ?
Nie możesz rościć do mnie pretensji, bo dałem Ci możliwość otwarcia paczki przed zapłatą, obejrzałeś, wszystko grało, więc pretensji p.t. NIE taki kolor czy rozmiar- nie uznaję, bo widziałeś towar i za niego zapłaciłeś świadomie. Mogłeś obejrzeć, nie zapłacić "bo coś nie tak" i towar wróciłby do mnie.
A konkretnie chodzi o te polisy przesyłane pocztą, a z nimi jest dokładnie tak jak z towarem w sklepie wysyłkowym. Zgłaszasz jedynie chęć zakupu (towar obejrzałeś w internecie- towarem są warunki świadczenia pewnych usług), dostajesz pocztą, płacisz- jest twoje. Nie płacisz- towar wraca do właściciela. Bo zgłoszenie chęci zakupu towaru NIE jest jeszcze umową, czego najwyraźniej kolega nie rozumie.
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:40 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone