Raul73 napisał(a):realista2
Po co mącisz ludziom w głowach? Temat Pobieraczka byl wałkowany setki razy i wiadomo od dawna że to firma-krzak, nie mająca żadnej osobowości prawnej i nie mającej żadengo prawa do egzekwowania należności za cokolwiek. Do żadnego sądu nie pójdą, bo nie mają z czym, do tego sami są ścigani przez różne sądy. Po drugie żadna umowa z nimi nie jest wiążąca, bo nie mają wystarczających danych osobowych. Przestańcie niepotrzebnie straszyć ludzi, bo właśnie przez takie osoby które się boją i placą te firmy mają zyski. Wystarczy napisać wyraźnie OLAĆ ICH i tyle w temacie.
Morto15 nic nie musi zakładać i z niczym się wahać, tylko zwyczajnie ich zignorować. Znajdź mi gdziekolwiek chociaż jedną osobę od której Pobieraczek wyegzekwował coś na drodze sądowej! Nie ma takiego przypadku!
Raul73 minimum, ale to minimum wiedzy z zakresu prawa powinien mieć każdy, ale zwłaszcza ten który zabiera głos i doradza innym. Podsumujmy twoje rewelacje
1- Cyt.: "firma pobieraczek.pl nie ma żadnej osobowości prawnej" . oczywiście, ze nie ma. Trochę ci się pokręciło bo to spółka cywilna która z natury rzeczy osobowości prawnej nie ma. Natomiast wspólnicy mają zdolność prawną tak jak każdy człowiek ma ją od chwili urodzenia art.8.§1.KC.
2- cyt.: "do sądu nie pójdą bo sami są ścigani przez różne sądy" To ,że być może sami jak się wyraziłeś są ścigani przez różne sady nie wyklucza , że sami mogą ścigać.
3- Cyt. :"Olać ich ,... Znajdź mi gdziekolwiek chociaż jedną osobę od której Pobieraczek wyegzekwował coś na drodze sądowej! Nie ma takiego przypadku! Można ich olać". W końcu na dwoje babka wróżyła, albo przegramy sprawę i zapłacimy kilkanaście razy więcej, albo nam się uda Podbieraczek odpuści i nie zapłacimy nic. Nie wiem czy jakaś sprawa z powództwa Podbieraczeka została zakończona czy też nie, ale to nie żadnego znaczenia bo takie sprawy mogą ciągnąc się latami , a w tym czasie odsetki i inne koszty rosną.
Jak napisałem wcześniej decyzja płacić nie płacić to czysty hazard i jak to w hazardzie raz się przegrywa raz wygrywa. Nie znam tej strony, nie wiem co oferują, na pewno nie skorzystam, ale z ciekawości otworzyłem stronę startową na której jak byk stoi, że w ciągu 10 dni można odstąpić od umowy wysyłając maila. Wystarczyło to zrobić i zachować kopię wysłanego maila z rezygnacją jako dowód w sprawie. Wtedy z czystym sumieniem i bez żadnych konsekwencji można wszystkie wezwania do zapłaty bez czytania od razu wrzucać do kosza.

.png)
.png)

.png)