Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobieraczek=oszuści

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 22:35

Pepe12345 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):odebranie przesyłki z poczty to nie to co podpisanie umowy.

Przesyłkę odbierzesz i klapki ponosiosz albo nie i już a umowa zobowiązuje Cię do przestrzegania zasad, reguł i obowiązków w niej zawartych

No to już było uproszczone do bólu. :P
Chodzi o te polisy przesyłane pocztą, a z nimi jest dokładnie tak jak z towarem w sklepie wysyłkowym. Zgłaszasz chęć zakupu, dostajesz pocztą, płacisz- jest twoje. Nie płacisz- towar wraca do właściciela. Bo zgłoszenie chęci zakupu towaru NIE jest jeszcze umową, czego najwyraźniej kolega nie rozumie.

przeczytaj kolego mój post na tej stronie, piąty od góry
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 22:35

Pepe12345 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):odebranie przesyłki z poczty to nie to co podpisanie umowy.

Przesyłkę odbierzesz i klapki ponosiosz albo nie i już a umowa zobowiązuje Cię do przestrzegania zasad, reguł i obowiązków w niej zawartych

Chodzi o te polisy przesyłane pocztą, a z nimi jest dokładnie tak jak z towarem w sklepie wysyłkowym. Zgłaszasz chęć zakupu, dostajesz pocztą, płacisz- jest twoje. Nie płacisz- towar wraca do właściciela. Bo zgłoszenie chęci zakupu towaru NIE jest jeszcze umową, czego najwyraźniej kolega nie rozumie.

Z takimi argumentami trudno o dyskusję.

EOT
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:42

kaszubskiexpress napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):

przeczytaj kolego mój post na tej stronie, piąty od góry

Ha, pisząc to nawet pomyślałem przez moment że możesz to odebrać że pije do Ciebie, no i przeczucie mnie nie zawiodło. NIE TO miałem jednak na myśli.
"Kolega zebik nie rozumie" - o to mi chodziło :) :oops:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:47

zebik napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):

Z takimi argumentami trudno o dyskusję.

EOT

Mam proste pytanie: Co może mi zrobić firma link4 jesli wypełnię ankietę o polisę OC/AC dla mojego auta, przyślą mi ją, a ja nie odbiorę i nie zapłacę ? Odpowiedź jest prosta: Skoczyć. Dlaczego ? Bo nic nie podpisywałem, a jedynie zgłosiłem chęć zakupu towaru. Mogłem się rozmyślić, umrzeć lub rozbić/ sprzedać samochód zanim ta polisa do mnie przyszła. Jedyne co mogą ode mnie chcieć to zwrotu za znaczek i poniesionych kosztów opracowania/przygotowania polisy, choć mocno wątpię żeby chcieli się w to bawić.
A wracając do Pobieraczka- zapłacą naiwniacy, bo firma Pobie(s)raczek NIE jest w stanie nikomu nic udowodnić.
Ostatnio edytowano 01.02.2011 22:58 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 22:54

Nie mogą od Ciebie żądać kasy za znaczek, bo nie podpisali z Tobą umowy, w której byłaby taka klauzula
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 22:59

kaszubskiexpress napisał(a):Nie mogą od Ciebie żądać kasy za znaczek, bo nie podpisali z Tobą umowy, w której byłaby taka klauzula

Aaaaa też prawda :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.02.2011 07:13

Dupa blada i tyle.
Pamiętajcie też o tym, że w naszym kraju prawo to jedno, a praktyka to zupełnie coś innego.
Jest jeszcze coś takiego jak "interpretacja przepisów" itp itd i cała gama innych promafijnych rozporządzeń.
Kiedyś mi to wytłumaczył pewien prawnik, że niestety u nas od haniebnych czasów (ok. 1989r) prawo jest tak konstruowane, by służyło interesom elit, czyli mafii. Jest to prawda raczej trudna do obalenia.
Oczywiście nie mam na to obecnie dowodów, bo nie znam się na prawie, ale słyszałem wiele takich opinii (w TV lub w radiu) ekspertów.
Ostatnio edytowano 02.02.2011 07:36 przez janniko, łącznie edytowano 4 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.02.2011 07:29

Tego, poniżej, nie ma:

janniko napisał(a):... u nas od haniebnych czasów (ok. 1989r) prawo jest tak konstruowane, by służyło interesom elit, czyli mafii.

Oj, Jasiu ...

Bo niby te wcześniej konstruowane było demokratycznie i pro publico bono... :lol:

:devil: :lool:
Ostatnio edytowano 02.02.2011 07:47 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.02.2011 07:35

Dzięki, Weldonie!
rófny chop s ciebie
:P
Ostatnio edytowano 02.02.2011 15:33 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.02.2011 07:40

Pepe12345 napisał(a):
Kolejna ściema. Można używać programu do maskowania IP, a ponoć nawet usstwić w takim programiku dowolne IP, które będzie zostawiał jako "ślad-trop" w internecie.

Nic nie trzeba ustawiać ani niczego maskującego używać! Żaden dostawca internetu nie ma obowiązku podawać żadnym służbom (nawet policji) adresów IP swoich klientów. Mało tego, nie mają nawet obowiązku ich rejestru (chociaz to oczywiście robi się samo automatycznie w pamięci). I naprawdę TP SA, Netia podają adres IP tylko w wyjątkowych okolicznościach - poważne przestępstwa typu pedofilia czy zamachy terorystyczne. Żaden usługodawca nie poda policji adresu klienta podejrzanego o ściąfanie z netu, bo to dla takiego usługodawcy jeden klient mniej. Jakieś 60-70% ruchu w internecie to programy p2p i download, więc oni z tego żyją. Gdyby nie to, nikt by nie kupował internetu powyżej 1 Mb. Tak więc można spać spokojnie.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.02.2011 08:05

......
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 02.02.2011 09:01

maniust napisał(a):......

Nie ma to jak rozwinąć własną myśl... :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.02.2011 09:14

W opisanym przez morto 15 stanie faktycznym mamy do czynienia z zawarciem umowy za pomocą środków porozumiewania się na odległość (zawarcie umowy przez internet, telefon etc.). W przypadku gdy umowa taka zawarta jest pomiędzy osobami fizycznymi nie będącymi przedsiębiorcami, to można skorzystać z uprawnień wynikających z treści art. 10 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Konsument ma uprawnienie do odstąpienia w ciągu dziesięciu dni od tak zawartej umowy, a jeśli nie został poinformowany o prawie do odstąpienia od tak zawartej umowy to termin ten liczy się od chwili, gdy się o tym dowiedział, jednak nie może to być dłużej niż trzy miesiące od zawarcia umowy.
Na stronie pobieraczek .pl wyraźnie zaznaczono cyt.: INFORMACJA DLA UŻYTKOWNIKÓW PODCZAS 10-DNIOWEGO BEZPŁATNEGO OKRESU PRÓBNEGO PRZYSŁUGUJE PRAWO DO PISEMNEGO ODSTĄPIENIA OD UMOWY (FAX, EMAIL ITP.). PO UPŁYWIE 10-DNIOWEGO OKRESU PRÓBNEGO WAŻNOŚĆ I KOSZT UMOWY ZGODNIE Z REGULAMINEM.
Jeśli więc syn morto 15 nie wypowiedział umowy w ciągu 10 dni od jej zawarcia to stała się ona prawnie wiążąca. Oczywiście jeśli opłata nie zostanie wniesiona to jedyną możliwością wyegzekwowania należności przez pobieraczek.pl jest droga sądowa. Nie mając w ręku wyroku firma windykacyjna może jedynie straszyć. Zwracanie się do sądu w tak błahej sprawie może być problematyczne, ale jeśli już pobieraczek.p zdecyduje się na to, to wyegzekwuje należność.
Morto15 musi się zastanowić czy warto założyć, że pobieraczek.pl nie zdecyduje się na drogę sądową dla 94,80 zł mając świadomość, że gdyby to założenie okazało się mylne zapłaci tę kwotę powiększoną o koszty sądowe, pełnomocnictwa procesowego, odsetki etc.
Na marginesie dyskusji która tak niektórych rozpaliła dodajmy, że tylko ściśle określone umowy wymagają zawarcia w formie pisemnej lub innej formy szczególnej np. formy aktu notarialnego. Nie wszystkie umowy muszą być zawarte na piśmie, prawo dopuszcza inne formy zawarcia umowy wszak mamy 21 wiek .
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.02.2011 09:15

Phantom napisał(a):Nie ma to jak rozwinąć własną myśl... :D

Napisałem , ale usunąłem.

Pozdrawiam :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.02.2011 12:13

realista2

Po co mącisz ludziom w głowach? Temat Pobieraczka byl wałkowany setki razy i wiadomo od dawna że to firma-krzak, nie mająca żadnej osobowości prawnej i nie mającej żadengo prawa do egzekwowania należności za cokolwiek. Do żadnego sądu nie pójdą, bo nie mają z czym, do tego sami są ścigani przez różne sądy. Po drugie żadna umowa z nimi nie jest wiążąca, bo nie mają wystarczających danych osobowych. Przestańcie niepotrzebnie straszyć ludzi, bo właśnie przez takie osoby które się boją i placą te firmy mają zyski. Wystarczy napisać wyraźnie OLAĆ ICH i tyle w temacie.

Morto15 nic nie musi zakładać i z niczym się wahać, tylko zwyczajnie ich zignorować. Znajdź mi gdziekolwiek chociaż jedną osobę od której Pobieraczek wyegzekwował coś na drodze sądowej! Nie ma takiego przypadku!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone