Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobieraczek=oszuści

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 01.02.2011 12:59

A może to spisek o. Rydzyka polegający na zdobycie nowych funduszy na wody geotermalne?!

A ja o pobieraczku czytałem w Komputer Świecie, więc czasem prasa komputerowa się przydaje ;D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.02.2011 13:00

janniko napisał(a):
Niestety tu się mylisz!
Żebyśmy mogli rozkoszować się Schodami do Nieba, czy Who Lotta Love, czy Paranoid itp itd, to musiał istnieć i działać Peter Grant (rozbijaka i bandzior, ale geniusz), Sharon Osbourne i szereg innych osób dbających o dochody Wielkich Artystów.
Żeby mogły powstawać wspaniałe i drogie filmy, producenci muszą mieć kasę
itp itd

janniko
To co ty tu piszesz, dotyczy menadżerów i firm nagraniowych. A mnie chodziło o bandyckie instytucje typu ZAiKS i tym podobne. To zup[elnie inna bajka - słyszałeś żeby ZAiKS w coś inwestował??

Wbrew pozorom, sami artyści nigdy nie będa walczyć z piractwem, bo jest im ono poniekąd na rękę. To po części dzięki wydaniom pirackim ich twórczość dociera do krajów biedniejszych (jak Polska) i dzięki temu stają się sławni. Gdyby wszyscy kupowali tylko oryginały, muzyka wielu zespołów i ich trasy koncertowe ograniczałyby się tylko do kilku krajów, bo w pozostałych byliby nierozpoznawani. Bardziej opłaca się im sprzedać np. 100 tys. płyt (w tym 80 tys. piratów) niż nawet 30 tys. oryginalnych. W dzisiejszym świecie muzyki sława nie trwa długo, więc chcą wycisnąc ile się da. Chodzi o to, żeby muzyka trafiła do jak największego grona odbiorców, bo za tym idzie sprzedaż całej gamy innych gadżetów - i z tego jest zysk. Płyty to odsetek. Prawdziwą kasę zarabia sie dziś na wizerunku.
A instytucje chroniące praw autorskich przeważnie im w tym przeszkadzają. Bo jak zrozumieć np. ostatnie przepisy w Polsce? Jeśli chcesz powiesić telewizor w swojej własnej restauracji - płacisz ZAiKS. To samo kierowca autobusu, który chce włączyć film pasażerom. Zespoły grające naweselach i impreazach - to samo! Doszło do tego, że nawet właściciele dyskotek powinni płacić ZAiKS, chociaż zatrudniają DJ-Ow grających z oryginalnie zakupionych płyt (a więc płąca za prawa autorskie podwójnie)! To jest chore! I dopóki będą takie przepisy, to ja mam takie prawa autorskie w d... i wolę ściągac z netu.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.02.2011 13:58

Wbrew pozorom, sami artyści nigdy nie będa walczyć z piractwem, bo jest im ono poniekąd na rękę. To po części dzięki wydaniom pirackim ich twórczość dociera do krajów biedniejszych (jak Polska) i dzięki temu stają się sławni.

co za bzdura!

co innego być okradanym, a co innego celowo udostępniać nagrania na stronie, w stacji radiowej itp. czyli się po prostu dobrze promować

i jeszcze to - gówniany zespół i tak nie będzie piracony, a znany nie ma z tego korzyści, bo i tak każdy czeka na nową płytę i jak jej nie spiraci, to ją kupi

ja kupuję płyty nie dla ideologii ale z szacunku dla artysty - nie chcę okradać kogoś, kogo lubię, cenię i podziwiam, bo to hipokryzja

i nie wchodzę w tematy prawa i gówno mnie obchodzi płacenie za chłam, jak np. publiczna telewizja z abonamentem na wysłuchiwanie propagandowej papki, nawet jeśli tv czasem sobie włączę ...

mówię o zapłaceniu komuś, kto dostarcza mi tego, czego chcę - mojemu artyście

a to, że okrada go grupa menedżerów i wytwórni, to nie moja wina - niech chłop walczy o swoje

i jeszcze coś - Janniko - sory, ale nie stać Cię raz na jakiś czas na płytę za 5 dych? no sory, a na auto Cię stać i paliwo, które do niego lejesz?

a jeszcze co innego to te programy komputerowe za kupę stów i relatywizacja kradzieży - dla wyrównania szans społecznych to niech sobie dzieciak ubogi tego windowsa od kolegi przegra, bo inaczej go nie kupi, a microsoft nie zbiednieje zbyt ... makiawelizm taki se pouprawiałem wiejski, co? :roll:

a muzyka to luksus, a nie konieczność - kupić nie trzeba

i można by jeszcze tony liter tu wylać, a i tak człowiek nie wyrazi co myśli :wink:

pozdrawiam, Krystof
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.02.2011 15:02

Krystof napisał(a):... Janniko - sory, ale nie stać Cię raz na jakiś czas na płytę za 5 dych? no sory, a na auto Cię stać i paliwo, które do niego lejesz,,,

Oj, Krzysiu, Krzysiu... nieładnie..
po prywatnych pierogach pojechałeś...

A cóż to za pytanie i twierdzenie.. ?!

Lubię słuchać muzyki i lubię kompletować.
Akurat 50 zł to kosztują bardzo nieliczne stare lub mniej popularne kapele.
Te nowsze i topowe to od 70 do 120 lub nawet 140 zł
A to już się robi sumka!

Jeśliś już taki ciekawski, to ci powiem.
Trzynastka idzie na autko (ubezp.) a wszystkie pozostałe "dodatki" do jałmużny zwanej pensją zbieramy na udane wakacje!

Wiem, wiem... mogę żyć bez auta, bez wakacji na Bałkanach, bez muzyki na CD (mogę sobie przecie w YouTube) itp itd
To się, Krzysiu drogi, nazywa syndrom homosovieticus!
A ja z tą zaraza walczę i mam nadzieję, że umrę walcząc na polu chwały!!!
Amen

Viva la Polonia Freelanderica!
Peace and Love!
:sm: :sm:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.02.2011 15:21

Oj, Krzysiu, Krzysiu... nieładnie..
po prywatnych pierogach pojechałeś...

no wiem, dlatego "sory" napisałem ... :wink:

ja znam problem, bo sam muszę nazgredzić, żeby się na wakacje ruszyć :(

i święty też nie jestem ... ale systemowo, w idealnym świecie, to myślę, że dobrze było by, gdyby nikt nikomu nie zabierał, ale też żeby ludzi było stać na takie rzeczy, jak film, czy płyta

to smutne, że na wiele nas nie stać, ale nie dorabiajmy ideologii do czegoś, co z gruntu rzeczy nie jest dobre, bo to droga donikąd

jest wiele pół, gdzie można tą ideologię dorobić - od najbardziej drastycznych typu aborcja i eutanazja, poprzez legalizację narkotyków, piracenie, jazdębez biletu ... do najlżejszych, choćuciążliwych - srania psami na ulice i rzucania gum do rzucia na chodnik

w świece z zasadami żyje się lepiej i ładniej
i piszę o zasadach, a nie dyktaturach

w ukłonach, Krzysiu :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.02.2011 19:11

Krystof napisał(a):... nie dorabiajmy ideologii do czegoś, co z gruntu rzeczy nie jest dobre, bo to droga donikąd
....
w świece z zasadami żyje się lepiej i ładniej
i piszę o zasadach, a nie dyktaturach

Święte słowa Krzysiu, święte.. '
dobrze prawisz..
niech ci pan Bóg w dzieciach wynagrodzi ..

:sm:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.02.2011 20:11

Krystof napisał(a):

i nie wchodzę w tematy prawa i gówno mnie obchodzi płacenie za chłam

a jeszcze co innego to te programy komputerowe za kupę stów i relatywizacja kradzieży - dla wyrównania szans społecznych to niech sobie dzieciak ubogi tego windowsa od kolegi przegra, bo inaczej go nie kupi, a Microsoft nie zbiednieje zbyt

a muzyka to luksus, a nie konieczność - kupić nie trzeba

No, ręce opadają jak się coś takiego czyta :roll: :roll:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 20:56

Zapytam tak z ciekawości...
Skąd właściciele Pobieraczka mają pewność i w jaki sposób mogą udowodnić że to ktoś z was dokonał rejestracji, a nie złośliwy sąsiad ? Przecież ktoś może wejść w posiadanie danych osobowych innego człowieka i zarejstrować go na takiej witrynie no i co wtedy ? I nic. NIE MA podpisu ani własnoręcznego, ani elektronicznego na jakiejkolwiek umowie więc mogą Was w d... pocałować, przekrętasy. Klikać mógł na klawiaturze mój pies albo sąsiad, albo pan z PZU któremu podawałem dane do polisy a on się nudził i podał moje dane przy rejestracji.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 21:27

nie mają podpisu na papierze, to niech spadają
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.02.2011 21:30

niech ci pan Bóg w dzieciach wynagrodzi ..

hmmm, obyś nie wykrakał, bo dwoje wystarczy :wink:
ale nagradzać może - w tych, co już są, czego i Panu z sympatią życzę
:D
Krystof
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.02.2011 21:31

Każda umowa jakakolwiek zawarta bez obustronnego podpisu obu stron własnoręcznie , jest nie ważna i można se nią tyłek podetrzeć ......nie ma ona żadnej formy prawnej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2011 21:39

maniust napisał(a):Każda umowa jakakolwiek zawarta bez obustronnego podpisu obu stron własnoręcznie , jest nie ważna i można se nią tyłek podetrzeć ......nie ma ona żadnej formy prawnej.

No niestety ale tak nie jest - zawierasz umowę przez telefon czy np. e-mail i ma ona normalną moc prawną. Jeden i najważniejszy plus takiej umowy to jest fakt możliwości odstąpienia od niej bez podania przyczyn w ciągu 10 dni od np. rozmowy zawiązującej umowę. Z tego co się orientuje wymaga jednak pisemnego odstąpienia.
morto15
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morto15 » 01.02.2011 21:40

Pepe12345 napisał(a):Zapytam tak z ciekawości...
Skąd właściciele Pobieraczka mają pewność i w jaki sposób mogą udowodnić że to ktoś z was dokonał rejestracji, a nie złośliwy sąsiad ? Przecież ktoś może wejść w posiadanie danych osobowych innego człowieka i zarejstrować go na takiej witrynie no i co wtedy ? I nic. NIE MA podpisu ani własnoręcznego, ani elektronicznego na jakiejkolwiek umowie więc mogą Was w d... pocałować, przekrętasy. Klikać mógł na klawiaturze mój pies albo sąsiad, albo pan z PZU któremu podawałem dane do polisy a on się nudził i podał moje dane przy rejestracji.
NA to też są przygotowani.Straszą że posiadają IP komputera i gdy nawet podamy przy rejestracji fałszywe dane to operator ma obowiązek im podać dane właściciela komputera. Do tego straszą ośmioletnią odsiadką za podawanie fałszywych danych.Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Jeżeli zarejestrujemy się w kawiarence internetowej na dane sąsiada to kogo będą ścigać? Sąsiada czy właściciela kawiarenki , no bo przecież nie mnie?Dlatego frajerom nie zapłacę złamanego grosza :D
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 01.02.2011 21:44

4 strony, od strachu po wyzwiska :D. Gratuluję przełamania się i teraźniejszej postawy! :)
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.02.2011 21:50

morto15 napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Zapytam tak z ciekawości...
NA to też są przygotowani.Straszą że posiadają IP komputera i gdy nawet podamy przy rejestracji fałszywe dane to operator ma obowiązek im podać dane właściciela komputera. Do tego straszą ośmioletnią odsiadką za podawanie fałszywych danych.Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Jeżeli zarejestrujemy się w kawiarence internetowej na dane sąsiada to kogo będą ścigać? Sąsiada czy właściciela kawiarenki , no bo przecież nie mnie?Dlatego frajerom nie zapłacę złamanego grosza :D

Kolejna ściema. Można używać programu do maskowania IP, a ponoć nawet usstwić w takim programiku dowolne IP, które będzie zostawiał jako "ślad-trop" w internecie. Skąd te barany i w jaki sposób udowodnią że ktoś kto rejestrował się na witrynie to ty, a nie ktoś kto się np włamał do twojej sieci wi-fi, czy używał programu do maskowania podmiany IP ? A co z w/w kawiarenkami internetowymi i hotspotami ? Niech się walą. Ściema na 100%. Straszyć to mogą, ale nic absolutnie nic nie zrobią. NIE są w stanie udowodnić niczego. Operator ma obowiązek podania im dane właściciela... hmmm... tiaaa, na 200% mają taki obowiązek, bo Pobieraczek to prawie ABW :P Hahahaaaa ..... NIE MA TAKIEJ OPCJI !!!
Ostatnio edytowano 01.02.2011 21:53 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone