Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobieraczek=oszuści

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 31.01.2011 22:09

Będzie to offtopem, ale jednak to jest zły tok myślenia. Im więcej im damy za te filmy, tym szybciej oni zniżą ceny, bo i tak im się będzie opłacało.
Piracić możesz, ale ideologii nie dorabiaj :).

A co do Pobieraczka, to to jeszcze istnieje? Czytałem o tym, ale to już dobre pół roku temu, myślałem, że strona już dawno poszła... na grzyby.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2011 22:21

janniko napisał(a):będą kosztować od 13 do 25 $ przy przeciętnej pensji 1500-2000 $, a u nas 50-100 zł przy przeciętnej pensji 1500-2000zł, to w dupie mam przestrzeganie wszelkich norm przyzwoitości w kwestii piractwa.
Trzymam wszystkie kciuki za piratów!!! w ramach przeciwstawiania się przestępczemu procederowi jakim jest niewątpliwie ustalanie takich cen!
amen

A samochody są po 100 tysięcy, a ludzie zarabiają po 2 tysiące więc kradnijmy, a co tam. Benzyna droga - napadajmy z kanistrami na stacje benzynowe, mamy karty do bankomatów i konta to łammy hasła i wykradajmy kasę. Niech żyje janniko i jego nowa teoria B R A W O.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 31.01.2011 22:32

Odezwał się chór sprawiedliwych, którzy używają tylko oficjalnie zakupionych programów włącznie z MS Windows, MS Word, Photoshop itp!
tych, na czyich półkach stoją tylko oficjalnie wydane płyty CD zakupione w Empiku lub gdzieś tam itp itd
Gratuluję uczciwości!
Ja się będę smażyć w piekle i z Belzebubem słuchać będę AC/DC lub Ozzy'ego, a wy wysoko w Niebie wraz z św. Piterem i np. J.P. II słuchać będziecie "Jak dobrzy chwalić Pana" w wykonaniu Bajerfull lub Myslovitz.

ech... nie wszystkim pisany jest raj i błogi wieczny żywot..
:(
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 31.01.2011 22:34

Też czasami piracę. Ale nie dorabiam przynajmniej ideologii. Może zróbmy temat, gdzie porozprawiamy na temat piractwa, bo się śmietniczek robi w tym temacie ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.01.2011 22:39

Phantom napisał(a):Może zróbmy temat, gdzie porozprawiamy na temat piractwa, bo się śmietniczek robi w tym temacie ;)

A po co?
Sraczek udostępnia ( o ile z tego gówna można coś ściągnąć) pliki , to temat podchodzi pod piractwo.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.01.2011 22:52

Phantom napisał(a):Im więcej im damy za te filmy, tym szybciej oni zniżą ceny, bo i tak im się będzie opłacało.

Naprawdę w to wierzysz?? W takim kraju jak Polska??

A co do Pobieraczka - temat wałkowany w mediach setki razy. Nic nie płacić, nic nie odpisywać - zwykli oszuści którzy nic nie mogą nam zrobić. Olać i ignorować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2011 22:58

janniko napisał(a):Odezwał się chór sprawiedliwych

Widzisz piratem w jakimś sensie jest każdy z nas, tylko że nie wszyscy w sposób stanowczy i zasadniczy wyrażają opinię na ten temat w dodatku nawołująca do łamania prawa.

Zaraz, zaraz, a czyje to słowa :?: :?:

Być może jestem naiwniakiem i utopistą, ale ja wierzę mocno w to, że już niedługo w Polsce zwycięży rozsądek i praworządność!

Więc jak to jest piracimy czy wierzymy, że zwycięży rozsądek i praworządność. Albo rybki albo pipki, a nie jak wiatr zawieje. :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.01.2011 23:09

Czy ściągnięcie na dysk paru piosenek celem ich posłuchania albo od czasu do czasu filmu to jest przestępstwo? A czerpanie ogromnych korzyści z praw autorskich kosztem klientów i - przede wszystkim - twórców, przestępstwem nie jest?

Kiedyś były kasety, wszyscy przegrywali sobie na własny użytek i nikt nie robił z tego problemu. Ścigani byli tylko handlarze - i to moim zdaniem jest piractwo, a nie to co robi każdy z nas.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.02.2011 08:52

Raul73 napisał(a):Kiedyś były kasety, wszyscy przegrywali sobie na własny użytek i nikt nie robił z tego problemu. Ścigani byli tylko handlarze - i to moim zdaniem jest piractwo, a nie to co robi każdy z nas.

Niestety tu się mylisz!
Żebyśmy mogli rozkoszować się Schodami do Nieba, czy Who Lotta Love, czy Paranoid itp itd, to musiał istnieć i działać Peter Grant (rozbijaka i bandzior, ale geniusz), Sharon Osbourne i szereg innych osób dbających o dochody Wielkich Artystów.
Żeby mogły powstawać wspaniałe i drogie filmy, producenci muszą mieć kasę
itp itd
A zarobić mogą na tych, którzy słuchają i oglądają. I to jest święte prawo własności i kropka! Precz z lewactwem i pierdzieloną ideą "dóbr wspólnych"!!! Bo to jest droga donikąd .. sprawdzone.. zatopione!!!

Inną sprawą jest fakt, że wszelkiego rodzaju pośrednicy, impresaria itp zarabiają na tych artystach krocie. Ale po to właśnie są i byli tacy jak Peter Grant lub Sharon Osbourne, którzy chronią dupę i kieszeń Wielkich.
A jeśliby Wielcy Pośrednicy nie mogli zarabiać kroci, to nie inwestowali by i interes by się nie kręcił i do dziś byśmy słuchali Majteczek w Kropeczki na festynach i jarmarkach.. lub ewentualnie "Chwalmy Pana" na Zlotach sakralnych (żeby nie było.. nie mam nic przeciw katolikom ani innych wyznaniom.. no, może poza fanatycznymi Jehowami, Hary Krysznami i innymi popaprańcami!)
A więc - nie tu problem.
Bo w normalnym kraju (np. USA) każdego stać na zakup filmu lub płyty.. nawet meksola lub rozleniwionego czarnucha...
tyle że tam też jest piractwo... ale ma zupełnie inne (zresztą u nas też spotykane) podłoże.
No cóż. To są uroki i skutki uboczne rozwoju cywilizacyjnego ..

A u nas.. kogo stać na skompletowanie małej kolekcji filmów DVD i płyt CD.. ?!
Raczej nie tak wielu...

pzodr i dalej nie mogę dyskutować, bo by trza było wejść na "obszary zakazane"

Nie dorabiam teorii i nie uświęcam środków, ani nie usprawiedliwiam ..
Po prostu uważam, że jest to jedyna forma (zresztą działająca) protestu.

Coraz częściej pojawiają się w sklepach płyty znanych zespołów w rozsądniejszej cenie (np. 35 zł) i zespołów rodzimy po 20-25 zł!
I to jest OK, i wtedy dziarsko ruszam do sklepu i z dumną miną podaję pani swą piękną Masterkart, żeby mi ubyło trochę z tej jałmużny, którą co miesiąc przelewa mi mój kochany pracodawca!

Amen i kropka
ku.. mać!
:twisted:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.02.2011 09:58

Może się to Wam nie podobać,,ale janniko ma trochę racji.
Dopóki ceny oryginałów będą wyglądały tak jak dzisiaj-dopóty piractwo jest i będzie powszechne.
Wyprodukowanie "gotowej" płyty to koszt coś bodajże koło 5 zł.Cała reszta to prawa autorskie,tantiemy i różne inne duperele! :evil: Tak jest zresztą z wszystkim- paliwem,wódą itp.itd.
Nikt nie twierdzi,że "artyści" powinni tworzyć swoją "sztukę" za damski h...,ale nie może tak być,że byle Gosia Jakaś-Tam nagra kawałek pt."Szła Hela z wesela" i będzie waliła na tym kasę do końca życia, bo od każdej jednej płyty na jej konto będzie wpływać np.20 zł.oczywiście wraz z nią będą zarabiać inni, a "praworządny" naród będzie za to płacił.
Skoro "tworzą dla ludu", niech to sprzedają tak by lud było stać to kupić!

Nie da się?
Otóż .....da się!
Pokazał to kiedyś niejaki p.Wiśniewski, który nagrał, wyprodukował ORYGINALNĄ płytę, a następnie sprzedawał ją po..............5 zł!!!
I niech mi nikt nie mówi,że dopłacił do interesu...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.02.2011 10:53

Anaki
Śmiem stwierdzić, że ten pomysł sprawdzi się tylko w przypadku muzyki rodzimej. A co z tą prawdziwą muzyką rockową i filmami?!

Kalkulując w tę stronę, u nas płyty np. pana E. Claptona powinny kosztować 3 do 4x taniej niż w USA lub GB, bo my mniej więcej 3 do 4x mniej zarabiamy.
No i wiesz co by się zaczęło... to tak jak z ruskimi czy ukraińskimi papierosami czy wódką.. :(

Ale np. pomysł z wydaniem płyty Ozzy'ego "Scream" w wersji miękkiej okładki przy cenie 35 zł, czy nawet 32, uważam za świetny.
Czyli się da.

Inną sprawą jest to, że czasu już iść w kierunku wyjścia ze strefy 3-ciego świata... ale to długodystansowe przedsięwzięcie.. które właśnie się już powoli zaczyny.. :)
Jeszcze tylko należy pozamiatać i .. do przodu!

pzodro
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.02.2011 10:59

janniko napisał(a):Kalkulując w tę stronę, u nas płyty np. pana E. Claptona powinny kosztować 3 do 4x taniej niż w USA lub GB, bo my mniej więcej 3 do 4x mniej zarabiamy.

Logicznie rzecz rozumując tak powinno być.
I to nie tylko jeśli chodzi o płyty.
Np cena paliwa u nas i na świecie w stosunku do zarobków? :evil:
Ten kraj nigdy nie był normalny i............nigdy nie będzie! :evil:
Na szczęście 2012 już niebawem... :wink:
Ok, bo to w ogóle nie na temat...... :D
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 01.02.2011 11:18

W zasadzie mówicie prawdę. Płyty powinny kosztować 3, 4x razy mniej... Ale to znowu aż taki problem chyba nie jest, skoro prawie wszystkiego można posłuchać na Youtube?

Jak już mówiłem piracić można. Sam czasem to robię. No ale żeby dorabiać do tego ideologię, że niby musimy tak robić bo nas na to nie stać? Mnie też nie stać na np. lamborghini gallardo, a jakoś nie usiłuję skądś go zwinąć (z Niemiec?).
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.02.2011 11:25

Phantom napisał(a):Jak już mówiłem piracić można. Sam czasem to robię. No ale żeby dorabiać do tego ideologię, że niby musimy tak robić bo nas na to nie stać?

Takie są fakty.
To żadna ideologia.

Phantom napisał(a):Mnie też nie stać na np. lamborghini gallardo, a jakoś nie usiłuję skądś go zwinąć (z Niemiec?).

Dosyć mocno naciągana teza.W ten sposób można by uzasadniać wszystko.Chodzi o relację zarobków do cen.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.02.2011 11:59

sraczek pobieraczek........
kuźwa mam 42 lata i o tym nie słyszałem......chyba przestanę oglądać trwam, bo tam nic o tym nie wspominali.......... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone