Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po obu stronach Pirenejów: spalona ziemia katarów

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 01.12.2010 12:46

No z tymi wodospadami to każdy podaje jak mu pasuje, np. :
cytuję za wikipedią:

... Krimml - wodospad na rzece Krimml w Austrii. Wodospad ten ma 380 m wysokości, co czyni go najwyższym w Europie.

... W pobliżu Gavarnie znajduje się najwyższy wodospad we Francji, mający wysokość 421 metrów.

Hehe, to Francja już nie w Europie...

... Vinnufossen is the tallest waterfall in Europe

itd.

Ale jest nadzieja, że tu jest porządna i obiektywna baza danych o wodospadach:
world-waterfalls
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 12:53

Crayfish napisał(a):... tu jest porządna i obiektywna baza danych o wodospadach:
world-waterfalls

Z tej bazy to w ogóle wynika, że trzynaście pierwszych miejsc w Europie to należy do waterfali norweskich.

Trzeba będzie w takim razie zweryfikować pogląd o Norwegii.
Tam nie tylko fiordy, ale i waterfale z ręki jedzą ... :lol: :wink:
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 01.12.2010 12:58

weldon napisał(a):Z tej bazy to w ogóle wynika, że trzynaście pierwszych miejsc w Europie to należy do waterfali norweskich.

16, potem 1 w Słowenii i kolejne 7 w Norwegii !!! :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 01.12.2010 13:04

Grande Cascade zachwycający! Może sobie być nie największy. I tak bardzo mi się podoba. Do tego jeszcze bujna roślinność :D Pięknie!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 13:08

Crayfish napisał(a):
weldon napisał(a):Z tej bazy to w ogóle wynika, że trzynaście pierwszych miejsc w Europie to należy do waterfali norweskich.

16, potem 1 w Słowenii i kolejne 7 w Norwegii !!! :D

Przebrnąłem tylko przez pierwsza stronę ... :lol:
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 01.12.2010 13:31

Ta skala z ludzikami pod wodospadem mówi o wszystkim.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 01.12.2010 13:46

Fatamorgana napisał(a):Zapewne "tymi" półkami...
Tymi, na kóre czekam... :) :D

Ano, tymi. :D
Przejdziemy się półkami po obu stronach Ordesy. Z tym, że te z lewej nie dorównują w żaden sposób tym z prawej strony doliny. Co wkrótce będzie widać. ;)

maslinka napisał(a):Grande Cascade zachwycający!

Przy lepszym świetle wypadłby o wiele lepiej. Ale i tak się nam podobał. :)

Co do wysokości wodospadów - to w mojej relacji uwzględniłem dane, jakie są podane w Encyklopedii Geograficznej. Według tego wydawnictwa, kolejność jest następująca:

Utigard (N) 610m
Mardalsfoss Wschodni (N) 518m
Gietroz (CH) 500m
Mardalsfoss Zachodni (N) 468m
Gavarnie (F) 420m

Nie twierdzę, że to nieomylne źródło, bo w książkach też się dyrdymały zdarzają. Ale do rewelacji z internetu zachowuję zawsze spory dystans. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.12.2010 23:51

Była juz kiedyś mowa o tym, jak oni to liczą- przy okazji relacji Mariusza z Krimml. Otóż co innego sumaryczna wysokość wodospadu liczona w jego odrębnych kaskadach a co innego po prostu jedna struga.
Muszę się przyjrzeć tym norweskim.
:)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 01:11

Fatamorgana napisał(a):Była juz kiedyś mowa o tym, jak oni to liczą- przy okazji relacji Mariusza z Krimml. Otóż co innego sumaryczna wysokość wodospadu liczona w jego odrębnych kaskadach a co innego po prostu jedna struga.
Muszę się przyjrzeć tym norweskim.
:)

Z wszystkimi "naj...' bywają problemy.
To jest też jedna z przyczyn, dla których ja unikam wszelkich form rywalizacji. ;)

Pamiętam, jak opisując Prowansję nadmieniłem, że zdaniem Francuzów jechałem najwyższą szosą Europy. Wtedy wspomniałeś, że wyższa jest ta w Sierra Nevada. Nie komentowałem specjalnie, bo znałem ją tylko z jednej strony - od północy, gdzie dojechałem do szlabanu i... schluss.
Myśłałem, że może od południa faktycznie da się dojechać wyżej.

Ale w tym roku miałem okazję wędrować tą niby-"szosą" od południa. :lol:
Otóż... jej nie ma w ogóle! Abstrahując od zakazu ruchu znacznie niżej, to wyżej jest to już tylko szutrowa droga, zasypana głazami w kilku miejscach.
Tiaaa... w tej małej konkurencji Francuzi są nieco lepsi. U nich jednak można tą asfaltową szosą jechać...

Natomiast, intryguje mnie, na jakiej zasadzie podaje się głębokość kanionów. Kiedyś zszedłem na dno kanionu Colca, który przez jakiś czas uchodził za najgłębszy. No i ciekawe - od którego miejsca w otaczających graniach do którego miejsca w głębi kanionu liczą tę głębokość?.. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 02.12.2010 09:40

Krótko mówiąc, najlepiej sprawdzić samemu naocznie zamiast powtarzać za danymi książkowymi czy telewizornią.
:lol: :wink:
Colca... Wojtek, jest takie miejsce ciekawe, słynne z piękna gdzie nie byłeś? :roll:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 11:39

Fatamorgana napisał(a):Colca... Wojtek, jest takie miejsce ciekawe, słynne z piękna gdzie nie byłeś? :roll:

Jest takich miejsc około mnóstwa. :lol:
I tak pewnie już zostanie, bo coraz mniej mi się chce podróżować.
Coraz bardziej doceniam fotel przed kominkiem...

Ale ciekawi mnie, jak się mierzy głebokość kanionu, skoro w każdym miejscu inne jest położenie dna, inna wysokość grani, inna odległość w linii poziomej grani od dna kanionu. Tyle zmiennych...

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 02.12.2010 11:50

Franz napisał(a):Ale ciekawi mnie, jak się mierzy głebokość kanionu, skoro w każdym miejscu inne jest położenie dna, inna wysokość grani, inna odległość w linii poziomej grani od dna kanionu. Tyle zmiennych...

Pozdrawiam,
Wojtek

Jakieś mondre głowy :wink: szukają gdzie jest naj... (pewnie czasem na siłę).
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 14:34

A potem się spierają, kto pierwszy przeszedł, zgłębił, wylazł, przepłynął, przeleciał... ;) :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 02.12.2010 14:40

Franz napisał(a):A potem się spierają, kto pierwszy przeszedł, zgłębił, wylazł, przepłynął, przeleciał... ;) :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek

Colca jest tego dobrym przykładem :!:

pzdr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 15:20

longtom napisał(a):Colca jest tego dobrym przykładem :!:

Tam chyba szło o kilkanaście metrów głębokości w kanionie położonym kilkanaście kilometrów dalej... :roll:

OK, za chwilę kolejny odcinek relacji. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España