Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 05:29

W starożytnym Efezie kibel połączony był z biblioteką i burdelem, podcierali się gąbka na patyku, maczaną w bieżącej wodzie płynącej wzdłuż kibli, w piłkę nie grali, za to zbudowali amfiteatr na kilkadziesiąt tysięcy miejsc i potrafili go zapełnić.

Zawsze można skorzystać ze sprawdzonych wzorców. ZOO jakby co jest i może dostarczyć kilka lwów, a reszta ... Reszta też by się znalazła ;)

Na jakieś gów...ne tematy schodzimy, a tu koszyki rozkładają.

Podobno niewykluczone jest, że trafimy na Niemców, Szwedów i ... nie pamiętam, ale też przesrane, żeby za daleko od wiodącego tematu nie odchodzić :D
No i baraże się zaczynają ...

A to jest genialne: Tysiąc kibiców w pięć minut!- pociągiem na PGE Arenę Gdańsk.

Mz to jest prawidłowy kierunek, rozwój tego rodzaju infrastruktury, ściśle współpracującej.

Swoja drogą, pochwalę się, Warszawa awansowała o trzy oczka i jest na 21 miejscu listy miast najbardziej przyjaznych dla biznesu na świecie.
I nie ma w tym żadnego handicapu ;)

Zwykły biznes, który woli system, w którym można sobie zarobić na własne mieszkanie, zamiast takiego w którym trzeba liczyć na to, że ktoś mu je podaruje :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2011 07:03

weldon napisał(a):Podobno niewykluczone jest, że trafimy na Niemców, Szwedów i ... nie pamiętam, ale też przesrane, żeby za daleko od wiodącego tematu nie odchodzić :D
No i baraże się zaczynają ...

Dziś o 13...Boniek za sierotkę będzie robił.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 07:53

Ale tak przed barażami już będzie robił?

Autostrady otwierają.

Mnie ten Grudziądz cieszy.
Otwiera mi się droga na zwiedzanie Kaszub i Kociewia. Bory Tucholskie ...

Pięknie będzie. Przydałoby się jeszcze Konotopę z tym połączyć :/
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2011 07:57

weldon napisał(a):A to jest genialne: Tysiąc kibiców w pięć minut!- pociągiem na PGE Arenę Gdańsk.

Nowy peron? Stacja?
Najpierw doprowadzona do ruiny linia Gdańsk - Nowy Port.
Teraz hurrraaaaa....Tak obecnie wygląda peron i torowisko w pobliżu PGE Arena - Gdańsk Zaspa Towarowa (widok z "nowego" mostu na Uczniowskiej)

Obrazek

Z tego co czytam nowy peron będzie w nowym miejscu czyli gdzieś tu?

Obrazek

Zmiany, zmiany, zmiany... jak to kiedyś powiedział Dudała do dyrektora Krzakoskiego.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 08:13

Ale masz piękne miejsca do fotografowania 8O

Mówisz, że do Nowego Portu polikwidowali?

Ja też się zgadzam, po tym, co widzę, że chyba najgorszą instytucją w Polsce jest to stare, skostniałe, PKP :/

U nas most kolejowy sobie szmatami pokryli, żeby go tylko nie pomalować.

Dlatego te autostrady mnie cieszą. Nie cierpię kolei ...
No, chyba, że taka jest jak na twoich fotkach, to takie plenery lubię :lol:

Gwoli sprawiedliwości, to nasza SKM-ka powymieniała już stare wagony, co niezmiernie dzieciaka ucieszyło, na takie nowe, Elfy.

Za to remont wiaduktu żoliborskiego strasznie się przez nich przedłużył,
dali ciała z dworcem Powiśle, położonym zaraz koło stadionu, dali ciała z połączeniem kolei z metrem ...

Ale ogólnie ta cała kolej to syf ... :(

Czekam tylko, żeby zaczęli to co Holendrzy stosować w swoich wagonach. Dopiero byłby ubaw :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2011 08:17

weldon napisał(a):Czekam tylko, żeby zaczęli to co Holendrzy stosować w swoich wagonach. Dopiero byłby ubaw :lol:

Czyli co?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 08:32

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):Czekam tylko, żeby zaczęli to co Holendrzy stosować w swoich wagonach. Dopiero byłby ubaw :lol:

Czyli co?

Ano to ... :lol:

Fajnie to wyglądało nawet ... ;)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.10.2011 09:21

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Właśnie miałem to napisać. Kiedyś byłem w jednym z krajów arabskich, ale nie hotel (też nie praca, ale dość długo i mocno sie integrowalismy z życiem przeciętnego tubylca) i tam w każdym sraczyku był kranik z wodą z wężykiem i tym wężykiem po...
No dobra bez szczegółów.:D

W rozwiązaniu TEGO problemu jesteśmy daleko za nimi od jakiś 1300 lat.

A mydło tam było ? Ręcznik jednorazowy tam widziałeś ?
Jakie 1300 lat ? To brudasy i tyle. Ilekroć tam jestem to dopada mnie zemsta faraona. Niby z powodu innej flory bakteryjnej. Srutututu zajrzyjcie do kuchni hotelowej to się wam jeść odechce. Ja tylko masło i bagietka. Owoce i warzywa myte w autentycznej gnojówce tylko dla tych o strusich żołądkach i desperatów.

No pewnie, że nie było. I zgadzam się z Twoją oceną co do ich czystości.
Pisałem o rozwiązaniu tego jednego problemu, które według mnie w tamtejszych warunkach klimatycznych jest po prostu lepsze.
1300 lat ? Tyle lat liczy islam i jego nakazy higieniczne np. ta o rozdzieleniu czynności lewej i prawej ręki. Cóż warto czasami spojrzeć szerzej. Gdy po naszych terenach biegali świeżo co spadli z drzewa prasłowanie w takim np. Fezie kwitł Uniwersytet. A higiena... W czasach starożytnych istniały wodociągi i chyba nawet kanalizacja. A w renesansie dwór francuski przemieszczał się od pałacu do pałacu. Załatwiano się w kątach pokojów, jak już wszystko zasr... to jechali do innego pałacu :D Nieco później w dobrym tonie w lepszym towarzystwie było posiadanie małego złotego młoteczka. Do zabijania pcheł i wszy.
Higienia u białych ludzi to wymysł ostatnich 150 lat, powszechna higiena to dopiero ostatnie 50 lat a w Polsce raptem 20 lat. Tak, że nie bądźmy jak Ci zza oceanu gdzie jeszcze 50 lat temu powszechna była segregacja rasowa, a teraz pouczają wszystkich jacy to inni są be rasiści :D

weldon napisał(a):

Mz to jest prawidłowy kierunek, rozwój tego rodzaju infrastruktury, ściśle współpracującej.

Swoja drogą, pochwalę się, Warszawa awansowała o trzy oczka i jest na 21 miejscu listy miast najbardziej przyjaznych dla biznesu na świecie.
I nie ma w tym żadnego handicapu ;)

Zwykły biznes, który woli system, w którym można sobie zarobić na własne mieszkanie, zamiast takiego w którym trzeba liczyć na to, że ktoś mu je podaruje :D

A prosiłem nie pisać takich rzeczy :D

Ranking na podstawie opinii menadżerów zachodnich.

Podobno w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają mercedesy.

Nie na świecie a w Europie.

Z 36 klasyfikowanych miast awansowała z 24 na 21. Można się pocieszyć tyle tylko, że...

Awansowała bo poprawiły się następujące rzeczy:

a. łatwy dostęp do rynków i klientów - czytaj zlikwidowano praktycznie krajowy biznes i zachodnie koncerny mogą robić co chcą.

b. dostępność do wykwalifikowanych pracowników - czytaj zwiększyło się bezrobocie,

c. koszt powierzchni biurowej w stosunku do jej standardu - czytaj nabudowano tyle biur, że musiano obnizyć koszty ich wynajmu,

d. klimat dla biznesu tworzony przez rząd - czytaj zachodni koncern dostanie wszystko co chce kosztem rodzimego biznesu,

e. koszty zatrudnienia - czytaj psie pensje.

A co kuleje :

a. jakość życia dla pracowników - 4 miejsce od końca.

b. czystość środowiska 2 miejsce od końca,

c. transport wewnątrz miasta - 7 miejsce od końca,

d. jakość usług telekominukacyjnych - 7 miejsce od końca,

e. połączenia zewnetrzne - 8 miejsce od końca.

Reasumując : jak chcesz założyć biznes, gdzie potrzebna jest tania siła robocza żyjąca w kiepskich warunkach - Warszawa czeka. Tylko nie próbuj tam zamieszkać.

Naprawdę uważasz, że jest to powód do chwalenia.

I żeby nie było, Kraków, Wrocław, Poznań czy Gdańsk wypadły by dokładnie tak samo. Różnice byłyby niuansowe.

Jak to się ma do EURO. Ano tak, że to od czego zależeć będzie opinia o Polsce po Euro leży i kwiczy. Kibica co tu przyjedzie nie będzie interesować, że tu można zatrudnić za psie pieniądze pracownika, tylko to, że jego pociąg nie wiedzieć czemu stanie gdzieś na godzine w szczerym polu pod Kutnem.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 09:34

Kiepura napisał(a):I żeby nie było, Kraków, Wrocław, Poznań czy Gdańsk wypadły by dokładnie tak samo. Różnice byłyby niuansowe.

No i bajer. O to właśnie chodzi i to mnie cieszy ... A ciebie nie? :roll:

Kiepura napisał(a):Jak to się ma do EURO.

Wyobraź sobie, ze zamiast autostrad, stadionów i całej infrastruktury, budujemy, tak jak proponujesz, mieszkania i rozdajemy młodym ...

Ceny gruntów idą w górę pod wpływem spekulacji, więc zaczyna następować wywłaszczenie,
domy budowane tanią siłą roboczą zaczynają się rozpadać jeszcze zanim zostaną oddane do użytku,
młodzi zaciągają kredyty, gwarantowane przez państwo, ale nie są w stanie ich spłacić, a więc spada to na nas ...

Ale to już było .. :lol:

Dlatego podoba mi się to EURO, bo zamiast takich pomysłów ktoś z zewnątrz wziął nas za mordę i zagonił do roboty, dzięki czemu, wreszcie, pojadę sobie autostradą do Gdańska i obejrzę sobie mecz czy inną imprezę w warunkach, o których do tej pory mogłem tylko pomarzyć, oglądając je na jakimś kanale satelitarnym.

O, za komuny był taki: "Bliżej świata".

Nie wiem, jak ty, ale ja wolę to mieć w naturze :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.10.2011 10:04

weldon napisał(a):

Wyobraź sobie, ze zamiast autostrad, stadionów i całej infrastruktury, budujemy, tak jak proponujesz, mieszkania i rozdajemy młodym ...

8O
Chyba nie sądzisz, na podstawie wcześniejszych moich postów, że napisałem to poważnie. Ot przykłąd pierwszy z brzegu, jak mamy marnować pieniądze to może lepiej w taki sposób.

Dlatego podoba mi się to EURO, bo zamiast takich pomysłów ktoś z zewnątrz wziął nas za mordę i zagonił do roboty

Przeca pisałem już o tym. Z okazji Euro powstały stadiony, reszta to planowe działania.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 10:21

Kiepura napisał(a):... reszta to planowe działania.

Acha. Od kilkudziesięciu lat planowe ... ;)

Mi chodzi o to, że zaczęli je w końcu robić :D
A, co ważniejsze - kończą pomału.

Wiesz, ja pierwszą linię metra miałem tak "planowo" budowaną.
Zdaje się, że ćwierć wieku.
A drugą, z okazji Euro między innymi, mimo, że muszą się przekopać pod Wisłą, planują, zdaje się,
w dwa lata zrobić pierwszą, centralną fazę.

Nawet fajną maszynkę sprowadzili.

Znajomy który ją focił twierdzi, że kosmos :roll:
To ja wolę te planowe realizacje, niż planowe ... plany :lol:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.10.2011 10:43

weldon napisał(a): Nawet fajną maszynkę sprowadzili.

Znajomy który ją focił twierdzi, że kosmos :roll:
To ja wolę te planowe realizacje, niż planowe ... plany :lol:

Niezła, robi wrażenie.

No, ale ta to już inna Galaktyka :D

Obrazek

Obrazek

Ale to Azja Panie, z czym tu się porównywać :D

Uwaga, uwaga, za oszczędności które poprzednio wyliczyłem możnaby było w Warszawie wybudować 5 km takiego tunelu.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 10:56

Piękna ta maszynka.

Kiedyś oglądałem program jak kopali czymś takim tunel i jak im się popsuło.
Koszmarne warunki i pracy i naprawy.

Musieli się przedostać na front głowicy i tam wymieniali te "zęby", a wszystko, mimo tych kosmicznych technologii, ręcznie.

Kiepura napisał(a):Uwaga, uwaga, za oszczędności które poprzednio wyliczyłem możnaby było w Warszawie wybudować 5 km takiego tunelu.

A wg moich wyliczeń, to raz do roku jeden Stadion Narodowy idzie na pierdzistołki :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2011 11:21

Niedługo sam taką maszynkę na własne oczy zobaczę
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 11:44

Jacek S napisał(a):Niedługo sam taką maszynkę na własne oczy zobaczę

A wiesz, że (mało kto to wie), u nas jest jeszcze jedna i, w dodatku, już kończy prace i kończy pierwszy tunel? :D

W każdym razie, ja nie mogłem zobaczyć Marii i teraz żałuję,
więc idź koniecznie, bo, podobno, straszny bajer.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone