Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.06.2012 07:13

marze_na napisał(a):Przewrażliwiony jesteś trochę.
Tłumacz google wyrzuca czasem potworne bzdety, zwłaszcza gdy wychodzimy poza angielski czy niemiecki.
Poza tym zwyczajnie nie chce mi się wklejać całości w translator. Jeśli więc Tobie się chciało to mógłbyć po krótce streścić to co wkleiłeś. Tyle.

EDIT: Onet się postarał. Chorwaci o polskiej gotowości do EURO

Nie no, ale o co chodzi 8O

Przecież wystarczy, skopiować adres strony, odpalić google, wkleić adres strony, wyszukać i kliknąć tłumaczenie. (Choć chyba są nawet prostsze sposoby).
Tłumaczy całą stronę, nic nie trzeba wklejać w translator.
Całość zajmuje 10 sekund. Zgadzam się, że tłumacz google działa najlepiej, gdy tłumaczy na angielski (tak ja czytam). Ale jak przetłumaczy na Polski, tez daje rady ogarnąć o co chodzi.

Gdy takie narzędzie stało się dostępne, z zasady daje link do strony oryginalnej. Nauczyłem się, że streszczenia polskich dziennikarzy nie odzwierciedlają tego co jest napisane, bardzo często przeinaczają oryginalny tekst.
Streszczenie z mojej strony, też może byc wybiórcze. Dlatego uważam, że najlepiej niech każdy sobie sam przetłumaczy.

Co do meritum. Sensacja, nie sensacja. Na razie są sygnały, że głównie takie kwiatki docierają do szerszej publiczności.

A, że ktoś kurtuazyjnie coś powie, to jeszcze nie znaczy, że tak myśli.
Ludzie "zachodu" nigdy w bezpośrednich kontaktach nie powiedzą prawdy. Zawsze będą się uśmiechać.

A co do oceny EURO to przyjdzie czas na to. Za miesiąc, dwa.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.06.2012 07:24

Kiepura napisał(a):Przecież wystarczy, skopiować adres strony, odpalić google, wkleić adres strony, wyszukać i kliknąć tłumaczenie. (Choć chyba są nawet prostsze sposoby).

Nie znałem tego sposobu - dziękuję.
(bez żadnej szydery żeby nie było nieporozumień)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 07:36

Kiepura napisał(a):Co do meritum. Sensacja, nie sensacja. Na razie są sygnały, że głównie takie kwiatki docierają do szerszej publiczności.

Jesteś pewien, że głównie takie?

Żebyś nie wygrzebał tego gdzieś w czeluściach internetu, to przeszoby niezauważone w ogóle.

Wybaczcie, ale trójmiastosport.pl, nie jest jakimś specjalnie popularnym portalem w Polsce :D

Wczoraj była afera na A4, chyba, że się korki na bramkach zrobiły - tragedia?

Pewnie, że tragedia, bo pokazuje, jak olewamy oczywiste rzeczy, do których powinniśmy być przygotowani, takie, jak na przykład trzymać kartę lub odliczoną gotówkę w ręku na bramkach.

Dlatego zwracam uwagę na te wszystkie zakazy, płatności itp.
Kaśki znajomi będą stewardami na Stadionie i w Strefie i szkolą ich tak, że nie ma dyskusji - wszystkie wątpliwości rozstrzygane są na korzyść obsługi, a nie kibica.

Przypuszczam, mimo wszystko, że najwięcej kłopotu sprawia kibice z Polski, bo będzie im się zbierało na dyskusje.
Podobno osoby chcące wyjaśnić sobie wątpliwości będą odsyłane do Biura Stref Kibica, a ci niekumaci przekazywani, bez dyskusji, w ręce ochrony.

A drugiego podejścia nie będzie. Głupio będzie przesiedzieć mecz w ciupie, bo się zabrało parasol ze sobą :lol:

EDIT: Kiepura pewnie w kolejce na Holendrów stoi ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.06.2012 09:54

Gdyby kolega dziennikarz z Chorwacji mniej czasu spędzał w "Rozi" a więcej na rzetelnym przekazywaniu informacji to dowiedziałby się, że inwestycja, którą prezentuje tym zdjęciem....
Obrazek
jest okraszona wielką tablicą ( jakieś 50 metrów w lewo od fotografującego ), z której jasno wynika, ze zakończenie tej inwestycji planowane jest na grudzień 2012 i tak było od początku !!!

Te zdjęcia zrobiłem 3 maja.
Obrazek

Tak to wygląda dzisiaj.......
Obrazek
trójmiasto.pl

Koleś mógł przecież też zrobić zdjęcie budowy tunelu.....
Obrazek
Drwiąc, że mają kierowcom rozdawać kapoki. Nie musiał przecież wspominać, że zakończenie tej inwestycji jest planowane na grudzień 2014.

Mógł też zrobić zdjęcie budynkom w Letniewie pisząc, że ludzie mieszkają w domach bez okien.
Obrazek
Mimo, że miesiąc temu te budynki jeszcze stały, dzisiaj jest tam trawnik :!:

Informacja dla pseudopismaków wysyłanych przez europejskie media, żeby leczyć kompleksy !!!
Wszystkie inwestycje są dla nas, mieszkańców Gdańska, Trójmiasta a nie dla Was. Tylko stadion został wybudowany na potrzeby EURO 2012.

Znajomy ( właściwie rodzina ), który weekend spędził ze znajomymi z Hamburga ( rodowitymi Niemcami, którzy byli w Polsce pierwszy raz ) w 3mieście rozmawiał ze mną po powrocie do Rajchu i powiedział, że jego koledzy doznali szoku. Zderzyły się obrazy stoczni gdańskiej, palonych opon znanych z wiadomości tv z tym co zastali. Można właściwie nie wchodząc w szczegóły napisać, że Ci ludzie nas PODZIWIAJĄ.

Są oczywiście jakieś małe wpadki, ale gila mnie czy kibice będa stać w korku 10, czy 15 minut. Wiem, że za chwilę wyjadą a ja będę żyć w rewelacyjnym miejscu.

P.S.
W piątek z kolegami zasiadamy przy piwie i orzeszkach :wink: przed TV.
Żona zadowolona, bo ma dodatkowy budżet na zakupy w tym czasie :P
Będzie dobra zabawa mam nadzieję. Gdy grają nasi, bez względu na dziedzinę sportu a jest jakaś stawka to ubieram koszulkę z ORŁEM i jest OK.

8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.06.2012 10:16

Od wczoraj cieszymy się nowym Dworcem Głównym :!:
Jeszcze trwają wprawdzie ostatnie prace wykończeniowe i porządkowe, ale i tak jest cud, miód, orzeszki! Nareszcie błyszczy!

Malkontentów w mieście tradycyjnie sporo, nie podoba się przede wszystkim kolor elewacji (dla mnie bomba).

Można samemu ocenić efekty,

tutaj

tutaj

i tutaj

Swoich zdjęć jeszcze nie mamy. Poczekamy parę dni, aż główna fala oglądaczy przewinie się przez dworzec.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2012 10:21

Wybieram dzisiaj pooglądać na żywo.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.06.2012 10:26

marze_na napisał(a):Malkontentów w mieście tradycyjnie sporo, nie podoba się przede wszystkim kolor elewacji (dla mnie bomba).

Dla mnie też :wink:
Na Waszym dworcu bylem w 1988 roku, później tylko sekundę przy wejściu w 2008 roku. Bardzo podobał mi się ten obiekt. Mam na myśli architekturę a nie ówczesny wygląd i zapach :wink:

Teraz wygląda rewelacyjnie.

Gratuluję Wam. 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.06.2012 10:41

Jeśli chodzi o dworce, to gdański jest niezły, ale gdyński zawsze odstraszał.
Tak wyglądał.......
Obrazek
archirama.pl
Teraz to się zmieni. Prace sa mocno zaawansowane.
Wizualizacje.......
Obrazek
budownictwo.inzynieria.com

Obrazek
gdynia.pl

Obrazek
skyscrapercity.pl

Pozdrawiam.
8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.06.2012 10:43

kaszubskiexpress napisał(a): ... ówczesny wygląd i zapach :wink:

Właśnie. Ciekawe jak długo będzie czysto i pachnąco.
PKP, SOK i policja już od dawna obmyśla sposoby jak skutecznie utrzymać z dala od dworca niechcianych bywalców. Problem niestety ciągle jest, bo bezdomni i pijaczki wracją bez względu na podejmowane działania.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.06.2012 11:47

EDIT: Kiepura pewnie w kolejce na Holendrów stoi ;)

Naprawdę tak pomysłałeś ?
Załamka :D

Większość kibiców raczej z EURO się nie identyfikuje. A po numerze jaki odwinęła jakaś córuś z Urzędu Miasta (żeby nie było, że seksizm, w naszym Urzędzie wiekszośc mezczyżn też jest głupia) to już w ogóle może nie być przyjemnie.

Ale słyszałem, że tzw. szarzy praworządni obywatele niezłe bydło pod kasami zrobili :D

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Co do meritum. Sensacja, nie sensacja. Na razie są sygnały, że głównie takie kwiatki docierają do szerszej publiczności.

Jesteś pewien, że głównie takie?

Żebyś nie wygrzebał tego gdzieś w czeluściach internetu, to przeszoby niezauważone w ogóle.

Czeluście internetu 8O No toś pojechał po bandzie. :lol:

Marce to chyba czyta dziennie więcej ludzi niż wynosi cały nakład prasy w Polsce.

Kłamliwy rasistowski materiał BBC o polskich kibicach, artykuł w Marce jednej z najwiekszych gazet sportowych Europy, cała kampania angielskiej prasy pt. nasi w Krakowie, upokarzająca sytuacja z niezakazanym sierpem i młotem, tłumaczeniem w ambasadzie i pisaniną rosyjskich mediów itd.

Mnie nie trzeba tłumaczyć, że to wszystko manipulacje i kłamstwa. Co więcej ja pisałem już o tym rok temu.

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):więc w czym problem?

W tym o czym napisałem.
Raz. Hiszpanie czy Grecy, nie mówiąc Chińczykach mogli zrobić swoje imprezy "na kolanie". I tak nikt złego słowa o nich nie powie. My chociażby impreza była zorganizowana "tip-top" i tak nam znajdą dziurę w całym.

Prorok czy co ? :lol:

(22 strona tego tematu)

Czemu mnie to dziwi. To proste chcesz być szanowany, szanuj się sam. A z tym u nas problem. No i tu cenzura ko0nczy moją wypowiedź.
Jedyna nadzieja w tym, że tych kibiców przyjedzie jak najwięcej i przekażą troche inny obraz.

No cóz pozostaje się cieszyć, że powstają w ostatnim czasie te wszystkie piękne obiekty. Co prawda ich związek z Euro jest iluzoryczny (poza stadionami), ale mniejsza z tym. Ważne, że są.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2012 11:58

Byłem ostatnio w Gdańsku na stadionie. Robi wrażenie. I to pozytywne :) "Macałem" murawę, super! Była zaraz po wymianie. Bardzo ładnie widać wnętrze stadionu w guglach. Jest całkowicie obfotografowany.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.06.2012 13:59

Było potrzebne to całe EURO czy nie było teraz to już bez znaczenia. Mamy piękne stadiony, odnowione dworce kolejowe i lotnicze cieszmy się. Na mnie największe wrażenie robią autostrady. Jeszcze dziesięć lat temu praktycznie ich nie było, a teraz nawet traktowana po macoszemu Warszawa ma swoją autostradę. Niesamowite. Teraz tylko żeby przyjechali. Jeśli przyjadą to brand p.t. Polska wiele zyska.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 15:00

Wspominają dziś coś o milionie kibiców ...

Czy Chorwacja to czasami nie kolejne państwo, które przegrało z nami w wyścigu do Euro 2012? :)

Kiedy oni mieli ten most na Paljesac skończyć?
Interesowałem się tym kiedyś, ale trwa to tak długo, że przestałem ;)
Mógłby jakiś dziennikarz się tym, a nie inwestycjami na 2014 rok, zainteresować :lol:

Oglądałem teraz panoramę Gdańska z Prochowni bodajże, o ile mi się nazwy nie pomyliły,
to trzeba przyznać, że z tej perspektywy dopiero widać wpisanie "bryłki" w pejzaż.

Niemal tak dobrze się wpisuje, jak nasz :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2012 16:26

Obejrzeliśmy dzisiaj Dworzec we Wrocku.
Robi wrażenie od strony Piłsudskiego.
Wewnątrz także bajka w porównaniu z poprzednim stanem.
Minusy: mało zrozumiałe nagłośnienie, do góry nogami napisy, koszmarne kolejki do kas, brak wyświetleń przy peronach z odjazdami/przyjazdami.

Ciekawe, jak długo będzie tak czysto...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 18:18

FUX napisał(a):...do góry nogami napisy...

Poważnie? :D

To się da naprawić, ale widok musiał być przedni :lol:

FUX napisał(a):Ciekawe, jak długo będzie tak czysto...

Zależy, czy od razu się zdecydowali na monitoring, czy założą później.

W Warszawie na Dworcu Stadion założyli od razu i jest czysto.

Dworzec Powiśle zaczęli odmalowywać jeszcze w trakcie remontu i, bodajże po trzecim malowaniu, założyli monitoring i mają spokój.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone