Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 07:05

Trawa do wymiany na stadionach. Pęknie kilka milionów. Weldon cieszysz się prawda? Będziemy mieli nową trawę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2012 07:20

realista2 napisał(a):Trawa do wymiany na stadionach. Pęknie kilka milionów. Weldon cieszysz się prawda? Będziemy mieli nową trawę.

A dlaczego uważasz, ze powinno mnie to cieszyć lub martwić?

Podobno rozłożą jako trawniki w całej Warszawie, więc na marne nie pójdzie.

Podobno po trzech meczach (ktoś tu niedawno narzekał, że nie będzie trzech meczy, to przynajmniej wiadomo, komu dziękować za to ;)) jest zbyt przerzedzona i Platini tak zadecydował.

Tak samo nie dał się przekonać co do systemu trawy modułowej, bo, podobno "to zbyt nowatorskie jak na Europę".

No i z tymi milionami to, zdaje się, tylko na północy ona taka droga, bo u nas jakieś 400 tysia raptem pójdzie?

Cóż to jest 400 tysia wyrzucone w trawę (częściowo odzyskane zresztą), przy miliardzie, jaki co rok idzie ... w błoto? :roll:

:D

Pozdrawiam
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 07:39

Tak myślałem. Tacy wzorowi obywatele to marzenie dla każdej władzy. Jakiego głupstwa by nie popełnić jest super. Wyrzucona w błoto kasa na kolejną trawę? Tak, ale starą ponoć można na trawnikach ułożyć. Stadiony zamiast infrastruktury ? Tak, ale jakie piękne te stadiony i bazaru nie ma. Kużwa, jakby wszyscy byli tacy jak ty to nadal taplalibyśmy się w mrokach średniowiecza, a ty cieszyłbyś się , że pańszczyzna tylko 4 dni z łana bo przecież mogłoby być 5.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.05.2012 08:47

"Nasz" Josko w poznańskiej gazecie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.05.2012 08:56

Z tego co pamiętam to dziś miała odbyć się konferencja prasowa ministra Nowaka dotycząca przygotowania infrastrukturalnego naszego kraju do Euro 2012. Już podobno wczoraj w którejś z telewizji pokazywał jak ma wyglądać awaryjny plan (ale z tego co się orientuję to chyba awaryjny stanie się właściwym) trasy od Strykowa do Warszawy

o tutaj jest link w tej kwestii:

Na Euro objazd niedokończonej A2 drogą krajową nr2
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2012 09:28

realista2 napisał(a):Tak myślałem.

Domyślny jesteś :)

realista2 napisał(a):Jakiego głupstwa by nie popełnić jest super. Wyrzucona w błoto kasa na kolejną trawę? Tak, ale starą ponoć można na trawnikach ułożyć. Stadiony zamiast infrastruktury ? Tak, ale jakie piękne te stadiony i bazaru nie ma. Kużwa, jakby wszyscy byli tacy jak ty to nadal taplalibyśmy się w mrokach średniowiecza, a ty cieszyłbyś się , że pańszczyzna tylko 4 dni z łana bo przecież mogłoby być 5.

Ciekawe wnioski wyciągasz ... :D
Masz prawo.

Ja mam prawo uważać, że jak już nam wtryniono te p...ne mistrzostwa i rozpiździuchę w Warszawie robią, to coś nam się za to należy i dlatego cieszą mnie takie rzeczy, jak wymieniona przez ciebie likwidacja tego burdelu, zwanego bazarem, przebudowa tego gie, zwanego Stadionem X-lecia na Stadion Narodowy, tak samo, jak modernizacja dworców kolejowych, których pewnie byśmy się nie doczekali tak prędko, uporządkowanie tych kilku przynajmniej, ale jednak szpecących miasto szmat zwanych "reklamami", cieszy cała masa drobnych rzeczy, które się dzieją i zaistnieją w związku z tymi igrzyskami.

Wiesz, nikt cię nie zmusza, żebyś również się tym cieszył - siedź sobie i płacz nad wyrwaną trawą, bo przecież to jest ważne, a nie to, że banda hołoty, codziennie, niszczy ci miasto, wyrywa i niszczy roślinność i całą masę rzeczy i miejsc za kwoty wielokrotnie przekraczające tę twoją trawę, że malują mury, szczają po kątach, zostawiają syf na Krakowskim i na Starówce, że idąc nad Wisłę nie masz gdzie usiąść, bo codziennie okupują te bulwary mendy rozbijające puste butelki na stopniach nabrzeża.

Jakoś tak mam, że jestem po stronie tych, którzy chcą to zmienić :)

Na lepsze.

Cóż - też mam prawo.
Mogę tylko przeprosić, że nie załamuje mnie jakaś tam trawa na stadionie :D

I tak, niedługo, znów ją wymienią, bo po meczach i po tych koncertach, nie będzie nadawała się do użytku przed tym meczem z Anglią, bodajże.

Zdaje się, że to nazywa się: obsługa i konserwacja - wiesz, tak, jak w samochodzie rajdowym - niby nie trzeba, ale lepiej zrobić przegląd i wymienić niektóre rzeczy przed zawodami, bo, mimo, że wyglądają dobrze, to można więcej stracić niż zyskać przez taka oszczędność.

Chyba będziesz musiał się przyzwyczaić do tego ;)

Pozdrawiam :)

EDIT: ile może kosztować dach?

Właśnie się dowiedziałem, że 9 milionów złotych :D

Ale to nie problem - z miedzi jest. Zawsze można coś odzyskać w skupie surowców, a z trawy niewiele.
Tyle, co trawnik z niej zrobić, a wiadomo, trawniki to tylko jako wychodek dla psa mogą posłużyć, a dach ...

Taaaa ... Dach to brzmi dumnie :mrgreen:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 11:48

Weldon może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale twój hurra optymizm związany ze wszystkim zmianami związanymi z Euro jest porażający. Dodam porażająco-denerwujący. Nie znoszę wyrzucania wydartych podatnikom pieniędzy na bzdety i uważam, że należy wszystkich decydentów z tego rozliczyć. Nie jestem buszmenem i świecidełka mnie nie interesują. Dlatego denerwuje mnie taki głos jak twój który te decyzje rozgrzesza i gloryfikuje.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2012 12:20

realista2 napisał(a):Nie znoszę wyrzucania wydartych podatnikom pieniędzy na bzdety ...

Zajmij się zatem tymi trzema, niemalże miliardami, które wyparowują z budżetu Warszawy i Mazowsza co roku, w takim razie,
a nie jakąś durną trawą za czterysta tysięcy :)

realista2 napisał(a):Dlatego denerwuje mnie taki głos jak twój który te decyzje rozgrzesza i gloryfikuje.

No wiesz, to już twój osobisty problem, na który nic nie poradzę :)

Mnie denerwują psie kupy na trawnikach, ale jakoś sobie z tym radzę ;)

realista2 napisał(a):... i uważam, że należy wszystkich decydentów z tego rozliczyć.

A ja, osobiście, mam tzw. dysydentów i całą tą polityczno-administracyjną otoczkę gdzieś :)

Cóż, taki samolub jestem, że mi zależy na tym, co dla mnie dobre.

Muzeum Techniki na przykład, teraz chcę ratować.

Obcięli subwencje ministerialne dla tego muzeum.
"11 000 eksponatów
ponad 40 000 woluminów (...)
Lotnia Lielienthala (jedna z czterech, które przetrwały)
Kamera Prószyńskiego (pierwsza kamera reporterska!)
Wielka Encyklopedia Francuska (pierwsze wydanie z XVIII wieku!)"

Po co to komu, nie?

Wypieprzyć, a pieniądze oddać na ... Ty, w zasadzie, to na co ty chciałbyś przeznaczyć te pieniądze, bo się zgubiłem.

Moim zadowoleniem z nowego, z tego, że oprócz rozpirzania tego, co jeszcze udało się zachować ze starej Warszawy, powstają nowe, użyteczne i potrzebne rzeczy, a nie tylko biurowce i supermarkety, do których nie można dojechać, wpychasz mnie w jakieś mroki średniowiecza i pańszczyznę łanową? 8O

Dasz radę to jakoś tak po ludzku wytłumaczyć?

EDIT: A, tak przy okazji, to przyłączcie się do akcji ratowania Muzeum.

Ono jest, w tej postaci , co teraz, starsze od większości warszawiaków, a w ogóle to działa od 1875, kiedy to powstało Muzeum Przemysłu i Rolnictwa.

Później, od 1929 roku, było Muzeum Techniki i Przemysłu, którego dyrektor zginął w Katyniu.

Od 1955 ma siedzibę w Pekinie.

Niedługa "Noc Muzeów", może być ostatnią :(

Poprzyjcie akcję na FB.

Pozdrawiam
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 13:25

Z tobą Weldon jest ten problem, że wydaje Ci się , że można bezkarnie wywalić dwa miliardy na niepotrzebny stadion i jeszcze na muzea zostanie. Masz stadion ciesz się, a o muzeum zapomnij. Kasa jest pusta.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2012 13:38

realista2 napisał(a):Z tobą Weldon jest ten problem, że wydaje Ci się , że można bezkarnie wywalić dwa miliardy na niepotrzebny stadion i jeszcze na muzea zostanie. Masz stadion ciesz się, a o muzeum zapomnij. Kasa jest pusta.

Och, widzę, że to po prostu nieporozumienie :D

Mi się tylko wydaje, że miastu, tak mocno zazwyczaj łupionemu, coś się należy, więc te ... (no, dwa miliardy,zdaje się, że masz na myśli stadion, to trochę przesadziłeś akurat, biorąc pod uwagę choćby VAT, który wrócił do kasy, z której wypłynął - czyż nie?),
no więc uważam, że te inwestycje należą się Warszawie jak psu buda i to, że są teraz realizowane, a nie było ich wcześniej, to obciach dla całego kraju, więc cieszę się, że przynajmniej przy takiej badziewnej, osobiście kompletnie mi niepotrzebnej, imprezie, są realizowane.

O muzeum nie zapominam - sprawa jest rozwojowa i wiele osób się podłącza do akcji.
Może się uda coś z tym zrobić.

Tym bardziej, że właśnie wyp... pozbyliśmy się tego marudzącego Szwajcara, a Narodowe skończyło remont.

Nie martw się - będzie dobrze :D

Nawet mimo tego zalewu Ruskich, których coraz więcej na ulicach.

Już wszędzie słychać rosyjski, a co to będzie, jak się zwalą na Torwar?

Dobrze, że mam daleko, ale, z drugiej strony, chciałoby się do Łazienek zajść w tym czasie, a tam pewnie będzie ich wtedy najwięcej :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 16:54

Nasi piłkarze szlifują formę w Austrii. 51 pokoi w 5-cio gwiazdkowym hotelu (dla kilkunastu piłkarzy nie wystarczy 10) Cieszymy się, że mistrzostwa, że hotelarze, restauratorzy zarobią na obcych. Nasi wolą żeby zarobili inni. To marnotrawienie publicznych pieniędzy to jakaś choroba. Chyba mamy za duże podatki.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.05.2012 06:22

Skandal :)

Z drugiej strony, może, po prostu, znając pewne upodobania naszych, po prostu, nikt nie chciał razem z nimi mieszkać? :D

A co powiesz, drogi Realisto2, na nasz nowy tramwaj promocyjny,
kosztujący 260 tysięcy, a więc więcej niż połowę tego, co trzeba wydać na wymianę trawy,
na, jakby nie patrzeć, sporym trawniczku?

No i zagwozdka, bo, z jednej strony, stać nas na zainwestowanie 5 milionów w rozsypującą się Emilkę (dom meblowy, notabene), żeby pokazać, za przeproszeniem ;), sztukę nowoczesną, a nie stać nas na uratowanie jednej z nielicznych jednostek ratujących zabytki polskiej (i nie tylko) techniki?

Co prawda, nic nie jest przesądzone, bo, możliwe, że znów wypniemy się na państwo, które nas olewa i zrobimy z tym coś sami ... ;)

No i ten remont Poniatoszczaka i wieżyc - przeciągał się i przeciągał, a my płaciliśmy.
Nie masz wrażenia, że należałoby pociągnąć winnych do odpowiedzialności?

Wracając do bardziej przyziemnych spraw, to istnieje duże prawdopodobieństwo, graniczące z pewnością, że osoby przylatujące na mecz samolotem, z Okęcia ... tfu, z Lotniska Chopina na Włochach, żeby być poprawnym politycznie należałoby mówić ... :roll: Koniec świata, jak powiedziałby Popiołek.
A więc z lotniska na stadion uruchomione będzie bezpośrednie połączenie kolejowe, pozwalające na dojazd na stadion w 30 minut.

Bilety te same, co w komunikacji miejskiej.

Myślę, że to doskonałe rozwiązanie pozwalające ominąć zarówno komunikację naziemną - pociągi będą kursować w specjalnie wybudowanym tunelu - jak i taksówkarzy.

Pozdrawiam :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.05.2012 06:41

Skandalem to jest sławetny uefabuspas w Warszawie...
Ja pie..., w jakim my kraju żyjemy.... :roll:
W komunie nawet takich jaj nie było.
Jeszcze powinni tylko dzieci ze szkół ściągnąć irodziców z zakładów pracy, aby kibiców i Platiniego chorągiewkami i kwiatami witali, jak będą w te i nazad jeździć.
ŻENADA!!!!
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2012 07:04

FUX napisał(a):Skandalem to jest sławetny uefabuspas w Warszawie...

Tu się zgadzam. Komuś się nieźle w glacach popieprzyło.

UEFA ewidentnie lubi bawić się w elitarność.
PRZEGINAJĄ !!!

Dzisiaj będę na PGE Arenie ( teraz Arena Gdańsk, czy jakoś tak ), do tej pory po prostu wjeżdżałem, bo znali mnie i mój samochód. Teraz musiałem w poniedziałek wysłać nr samochodu i dane wszystkich osób, które mają tam wjechać.
Rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo, ale dlaczego o tym bezpieczeństwie decydują goście ?
Wjazd na parking przed stadionem teraz wymaga akredytacji UEFA.

Nie wiem co biorą, ale to musi być dobry towar 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.05.2012 07:37

A co to jest ten "uefabuspas w Warszawie... "?

EDIT: Aaaaa, już widzę.

Z nowego buspasa będą mogły korzystać tylko pojazdy komunikacji miejskiej, transportu osób niepełnosprawnych, taksówki i pojazdy z identyfikatorami UEFA.

Nie wiem, jak jest gdzie indziej, ale takie rozwiązanie z buspasami sprawdza się w Warszawie w wielu miejscach, więc w czym problem?

Lepsze to, niż czasowe blokowanie ruchu na trasie autokaru z piłkarzami,
tym bardziej, że ci przejada kilka razy, a pozostali będą korzystać na bieżąco.

EDIT 2: Jak dojechać na Euro?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone