Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.03.2012 11:30

arkona napisał(a):Następny.

Obawiam się, że masz określony pogląd na ten temat i polemika z Tobą nie ma po prostu sensu.
Gdybyś dostał od rządu 10 tysięcy euro za to, ze jesteś obywatelem kraju, który organizuje imprezę, to napisałbyś, że jest afera, bo sąsiad, pijak też dostał.

Życzę wszystkim miłego weekendu.
8)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 23.03.2012 11:36

W sobotę otwarcie Mostu Północnego (dla pieszych).
W niedzielę dla ruchu kołowego.
Na północy W-wy chyba będzie luźniej (chyba).
PZDR.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2012 11:45

franko napisał(a):Na północy W-wy chyba będzie luźniej (chyba).

Jasne. Do momentu zamknięcia Grota :twisted:

Dla mnie to oznacza tylko tyle, że cała Białołęka będzie stała w korku bliżej mnie :D
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 23.03.2012 13:19

weldon napisał(a):
franko napisał(a):Na północy W-wy chyba będzie luźniej (chyba).

Jasne. Do momentu zamknięcia Grota :twisted:

Dla mnie to oznacza tylko tyle, że cała Białołęka będzie stała w korku bliżej mnie :D

Jeżeli chodzi o mnie, to zapewne zwiekszy się ruch wzdłuż
Conrada. Będą się przepychać do Powstańców Śląskich
i do Trasy. Już na Conrada jest ciasno w godzinach
rannych i popołudniowych.
PZDR.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 23.03.2012 14:46

Niezwykle istotnym czynnikiem starań naszego kraju, jak również i Ukrainy o organizację Mistrzostw Europy było przekonanie UEFA, że kandydatura cieszy się poparciem rządu, biznesu i co najważniejsze społeczeństwa. Jednym z elementów prezentacji kandydatury Polski i Ukrainy na to stanowisko były wystąpienia prezesów obu federacji piłkarskich w brytyjskim Cardiff. W spotkaniu wzięli udział również trenerzy obydwu reprezentacji narodowych, prezydenci oraz gwiazdy sportowo zarówno naszego kraju jak i Ukrainy.

Wszystko to sprawiło że Polska i Ukrainy otrzymały poparcie rządowe. Jest to bardzo ważny aspekt, ponieważ wiąże się z udzieleniem tzw. gwarancji rządowych.

Są nimi przede wszystkim zapewnienia UEFA, że w przypadku wyboru tych państw rząd dopełni wszelkich starań, aby Mistrzostwa Europy w piłce nożnej organizowane na ich terenie odbyły się zgodnie z wcześniej ustalonym planem. Drugim gwarantem udzielonym przez rząd jest wsparcie finansowe na wszelkie inwestycje związane z tym przedsięwzięciem.

Zasady przygotowania całego turnieju reguluje ustawa o Euro 2012. Rządowy projekt wpłynął do Sejmu RP 3 września 2007 roku w formie druku sejmowego. Wszelkie prace nad tym projektem prowadziła Komisja Nadzwyczajna. Cała ustawa została podpisana przez ówczesnego prezydenta RP 19 września 2007 roku. Określono w niej między innymi podmioty wykonujące przedsięwzięcia związane z turniejem, warunki ułatwiające jego organizację oraz sposób realizacji gwarancji rządowych. W tym celu do życia zostały powołana odpowiednie spółki celowe z ograniczoną odpowiedzialnością, które odpowiadają za koordynację wszystkich działań związanych z przygotowaniami do turnieju. Realizują one wszelkie inwestycje finansowane z budżetu państwa, jednostek samorządowych oraz funduszy unijnych.

Kto wtedy rządził w Polsce(premier i prezydent) można sprawdzić na wikipedii,bo za nazwę partii ,nazwisko premiera czy prezydenta można dostac tutaj żółte albo i czerwone kartki ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.03.2012 19:27

weldon napisał(a):
Ciekawe, ale dalej nie mam odpowiedzi na pytanie, kto chciał tych całych mistrzostw

Natomiast z drugiej strony widzę że ci najbardziej zainteresowani obejrzeniem tej szopki i odpowiedzialni za to czekające nas widowisko, starają się być największymi malkontentami i wmawiają wszem i wobec to, co jest ogólnie wiadome - że cała ta organizacja, cała ta polska piłka, wszystko to jest kompletnie nie warte uwagi i że się nie powinniśmy za to brać.

Jak nie masz odpowiedzi, jak już o tym było nie raz pisane.
Polska była potrzebna jako listek figowy dla Surkisa i jego planów. Nikt przy zdrowych zmysłach, nawet przy wielkich "zachętach" nie dał by organizacji samej Ukrainie. Podchwycił to pzpn i inni cwaniacy. Z kolei sam pzpn nie miał najmniejszych szans na organziację czegoś takiego. Oni nawet meczu porządnie nie umieja zrobić. Inna sprawa, że powierzenie organizacji dwóm tak dużym krajom to absurd.

Twoją niechęć do kibiców to Twoja sprawa, ale próba obarczenia ich wina za organizację tych mistrzostw to zwykłe mijanie sie z prawdą. Nie przypominam sobie, żeby środowiska kibicowskie jakoś szczególnie zabiegały o to. Wręcz przeciwnie. Raczej było niedowierzanie, że w ogóle ktoś przy zdrowych zmysłach może powierzyć Polsce taką imprezę.

To raczej ludzie nie związani z piłką, ot tacy jak Ty byli bardzo za. Uwiedzeni wizją wielkich pieniędzy, jakie miały spłynąć na nas. Skąd ? Nikt sobie nie zaprzątał głowy. Więc jeżeli masz jakieś pretensje o to, że powierzono nam organizację tych mistrzostw to znajdż sobie maila do Surkisa i do niego napisz.

Ciekawe, ale dalej nie mam odpowiedzi na pytanie, (...) i na drugie, które zadałem: co, po mistrzostwach, zostanie nam niepotrzebnego, do odstrzału, tak, jak te trybuny w Austrii, które nadbudowali, a potem rozbierali jako niepotrzebne.

To wytłumacz mi, w jaki sposób "dołożymy do Euro" skoro z tej okazji nie tylko nie poniesiemy żadnych kosztów (no bo przecież nie wybudujemy nic, co by na tę imprezę specjalnie powstało, tylko budujemy to, co i tak miało powstać), ale jeszcze przyjedzie do nas "43 tysiące ludzi więcej"?

To też było już wielokrotnie pisane.

(Tytułem uściślenia, te trybuny planowane były do rozebranie od samego początku).

Są dwa rodzaje inwestycji, które podciagane są pod Euro. Takie, które i tak by powstały, być może pół roku lub rok póżniej.
I takie, które powstały na Euro... czyli głównie stadiony.

Co do inewestycji innych niż stadiony, ile zostały one przepłacone, trudno się cokolwiek wypowiedzieć. Za mało danych.

Co do stadionów. Zbudowano na Euro cztery stadiony. Ich koszt to 2000+ 2x800 + 700 mln zł. Co daje 4miliardy 300 mln zł.

Gdyby nie było EURO to wybudowano by stadiony w Gdańsku, Wrocławiu i Poznaniu, w granicach 400 mln zł każdy. Stadionu narodowego by nie było, bo stadion narodowy mamy w Chorzowie (tak czy siak remontowany). Czyli milard 200 mln zł.

Czyli 3 miliardy 100 poszło....

Gdyby było Euro i budowano racjonalnie. Stadiony inne niż w Warszawie są za duże. Powinny być w granicach 35 tys. pojemności czyli koszt w granicach 500 mln zł (patrz przepłacony stadion Wisły). Stadionu narodowego w Warszawie nie powinno być, w zamian za to powinno się dołożyć do stadionu Legii, tak, żeby miał te 40-50 tysiecy pojemnosci. Czyli gdzies 800-400 (koszt stadionu Legii) = 400 mln zł. Czyli razem 1900 mln zł.

Czyli dwa milardy 400 milionów poszło...

W każdym przypadku należy doliczyć koszty ewentualnej sprzedaży ziemi w rejonie stadionu dziesięciolecia.

Do tego dochodza koszty obsługi kredytów bankowych zaciągniętych na te inwestycje, trudne do ocenienia koszty "przyspieszania" innych inwestycji itd.

Więc nie pisz, że nie dołożymy. Według rządu zarobimy na turystach 800 mln zł, według raportu 80. Prawda leży gdzieś po środku. A ów wzrost zainteresowania Polską itd. Mityczny. Jestem zainteresowany wyjazdem do Grecji nie dlatego, że miała Olimpiadę, tylko dlatego bo ma ładne morze.

Jestem bardzo zadowolony, że w ostatnich latach powstało wiele nowych obiektów infrastruktury (choć co do sposobu budowy dróg mam wiele zastrzeżeń), ale nie wiąże tego z Euro. Taka kolej rzeczy, przyszedł czas na pewne inwestycje i zostały one zrobione. Głównie oburzony jestem rozrzutnością i niefrasobliwością w gospodarowaniu pieniędzmi publicznymi w związku z Euro. I tyle.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2012 20:12

Kiepura napisał(a):Prawda leży gdzieś po środku.

Ano ...

Jeszcze zarobią właściciele mieszkań wynajętych na czas mistrzostw, ale też ...

Miasta-gospodarze zarobią na Euro, bo:
Zmodernizowana infrastruktura ma wpłynąć na atrakcyjność turystyczną, ponadto miasta mają możliwość promocji oraz wsparcie finansowe ze strony Unii Europejskich Związków Piłkarskich, czyli UEFA. "Polskie miasta-gospodarze Euro 2012 otrzymają od UEFA 20 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone m.in. na budowę stref kibica. Od zapewnienia atrakcyjnej infrastruktury dla kibiców zależy, czy będą oni chcieli wracać do nas w celach turystycznych

Bo:
Nowe stadiony wybudowane specjalnie na Euro 2012 powinny przyczynić się do poprawy sytuacji lokalnych klubów, m.in. przez zwiększenie frekwencji na meczach i większe dochody ze sprzedaży biletów, cateringu, pamiątek i gadżetów, a zmodernizowana infrastruktura będzie służyć mieszkańcom oraz wpłynie pozytywnie na atrakcyjność turystyczną regionu.

Bo:
Bezpośrednie wpływy finansowe zapewnią miastom-gospodarzom także umowy z tytułu najmu powierzchni reklamowej w miejscach będących pod kontrolą miasta. Przy czym pierwszeństwo najmu mają partnerzy handlowi UEFA - na sześć miesięcy przed i jeden miesiąc po mistrzostwach. Zyskać powinni również właściciele hoteli, restauracji, firmy transportowe oraz taksówkarskie.

Dla ciebie może być istotne, że:
Na mistrzostwach zarobią także miasta, które nie są bezpośrednio zaangażowane w organizację. Świetnym przykładem jest Kraków, który co prawda nie organizuje meczów piłkarskich, ale świetnie wykorzystuje fakt uczestniczenia w wyścigu do organizacji Euro 2012, nawet jako miasto rezerwowe. Dodatkowo, na krakowskich Błoniach podczas mistrzostw powstanie specjalna "strefa kibica" mieszcząca 15 tys. osób. - ocenia ekspert Deloitte, Jacek Bochenek. Miasto dzięki podjętym działaniom cały czas wzmacnia swój wizerunek, co może przełożyć się na wymierne zyski oraz podniesienie prestiżu i utrwalenie jego marki w oczach zagranicznych turystów

Ważnym jest też to, że:
UEFA ma przekazać gotówkę, sprzęt oraz prawa marketingowe na budowanie stref kibica (m.in. 1 mln euro dla Warszawy i po 759 tys. euro dla pozostałych miast). Dodatkowo, miasta otrzymają pule biletów VIP i po 2 tys. biletów na każdy mecz oraz po 2 tys. karnetów na wszystkie mecze w danym mieście dla mieszkańców. Łącznie prezydenci miast-gospodarzy i przedstawiciele spółki PL.2012 wynegocjowali z UEFA wsparcie w wysokości 20 mln euro, czyli o 15% więcej niż otrzymały miasta austriackie, które były współorganizatorami Euro 2008. Pierwotna wersja umowy z UEFA nie przewidywała żadnego dofinansowania.

Źródło: raport firmy analitycznej Deloitte

Z tymi miliardami, to bym nie szalał, bo porównania, jakie często robiono z kosztami budowy stadionów na świecie, wykazują, że mieścimy się w średniej światowej, a nie, że przepłaciliśmy.

3 miliardy puszczone w niebyt też mnie nie powalają.
Mniej więcej tyle idzie w diabły z kasy Warszawy i Mazowsza corocznie, więc traktuję stadion jako pewną rekompensatę za to :)

Prawda leży gdzieś po środku ;)

A Narodowy pewnie wkrótce zmieni nazwę, na nazwę jakiegoś sponsora, więc nie będzie problemu z nomenklaturą.
Mz to obciach, handlować w taki sposób nazwą jakby nie patrzeć reprezentacyjnego, państwowego, obiektu, ale już widzę ten rejwach, jaki by się podniósł, że tego się by nie zrobiło.

Podobno Osram się szykuje i Deutsche Post.

Za 10-15 milionów rocznie będziemy dumnie szeptać - Dojcze Post Narodowy (to jeszcze nie tak źle) albo Osram Narodowy (to trochę gorzej ;)).

I tak źle i tak niedobrze, ale ważne, żeby był powód do ponarzekania ;)

A co ja zrobię, że nie narzekam? :D

Deloitte - przynajmniej, w przeciwieństwie do tego Instytutu Globalizacji, można o nich w Wiki przeczytać ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.03.2012 21:22

weldon napisał(a):
3 miliardy puszczone w niebyt też mnie nie powalają.
Mniej więcej tyle idzie w diabły z kasy Warszawy i Mazowsza corocznie, więc traktuję stadion jako pewną rekompensatę za to :)

No wiem, że Cię nie powalają.

To jest właśnie ta różnica miedzy Warszawą a Krakowem. Mnie boli 5 zł jak się zmarnuje, dla Ciebie 3 miliardy w błoto to pikuś. :lol:

A z tym janosikowym to akurat w przypadku Warszawy sprawiedliowść dziejowa. Cała olbrzymia armia ludzi pracuje w urzędach, bankach i innych instytucjach centralnych utrzymywanych z podatków, prowizji bankowych i innych które płaci cały naród.

To możecie narodowi coś odpalić, nie ? Żeby się, jak to mówicie, prowincja rozwijała :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.03.2012 21:25

Odpowiednik ZUS w Kanadzie zatrudnia....

700 osób...

Zagadka.

Ile w RP?

:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2012 21:32

Hm ... A ten cały ZUS gra w nogę?

Pewnie z KRUS-em ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2012 07:25

FUX napisał(a):Odpowiednik ZUS w Kanadzie zatrudnia....

700 osób...

Zagadka.

Ile w RP?

Na przykład w cenie benzyny 70% to podatek
na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek
i właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem
tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem
przez 7 lat zbudowano w Polsce 19 kilometrów autostrady
Los Angeles ma około 20 - a Warszawa ponad 700 radnych

A tak mi się skojarzyło...i znowu w tym temacie podaję tekst Kazika.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2012 08:50

To odpowiem.

50 000 pije kawę w ZUS.

No coments.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 24.03.2012 11:22

weldon napisał(a):Widzę, że propaganda robi swoje. :lol:

arkona napisał(a):Przecież u nas prawie wszystkie inwestycje zostały podciągnięte pod Euro2012 nawet gdyby żaden z kibiców nie zawieruszył się w ich rejony.

To wytłumacz mi, w jaki sposób "dołożymy do Euro" skoro z tej okazji nie tylko nie poniesiemy żadnych kosztów (no bo przecież nie wybudujemy nic, co by na tę imprezę specjalnie powstało, tylko budujemy to, co i tak miało powstać), ale jeszcze przyjedzie do nas "43 tysiące ludzi więcej"?

Wychodzi mi, że to Euro zrobimy za darmo, więc w czym problem? :lool:

Jak to nic nie wydamy to stadiony nie na Euro były budowane??? Myślałem ze trochę bardziej rozgarnięty jesteś. Poza tym pokaż mi kraj w Europie który w XXI wieku zarobił czy to na MŚ czy ME? Niemcy dla przykładu wydały w 2006 roku 12,5 mld euro, a zarobiły 2.5 mld euro.

Miasta-gospodarze zarobią na Euro, bo:
Zmodernizowana infrastruktura ma wpłynąć na atrakcyjność turystyczną, ponadto miasta mają możliwość promocji oraz wsparcie finansowe ze strony Unii Europejskich Związków Piłkarskich, czyli UEFA. "Polskie miasta-gospodarze Euro 2012 otrzymają od UEFA 20 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone m.in. na budowę stref kibica. Od zapewnienia atrakcyjnej infrastruktury dla kibiców zależy, czy będą oni chcieli wracać do nas w celach turystycznych

UEFA ma przekazać gotówkę, sprzęt oraz prawa marketingowe na budowanie stref kibica (m.in. 1 mln euro dla Warszawy i po 759 tys. euro dla pozostałych miast). Dodatkowo, miasta otrzymają pule biletów VIP i po 2 tys. biletów na każdy mecz oraz po 2 tys. karnetów na wszystkie mecze w danym mieście dla mieszkańców. Łącznie prezydenci miast-gospodarzy i przedstawiciele spółki PL.2012 wynegocjowali z UEFA wsparcie w wysokości 20 mln euro, czyli o 15% więcej niż otrzymały miasta austriackie, które były współorganizatorami Euro 2008. Pierwotna wersja umowy z UEFA nie przewidywała żadnego dofinansowania.

Tylko, że budżet miasteczka kibica w Warszawie będzie wynosił prawie 40 mln złotych. Czyli Warszawa tak na tym zarobi, że aż dopłaci.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2012 12:53

arkona napisał(a):Jak to nic nie wydamy to stadiony nie na Euro były budowane???

Toż zgodny chór malkontentów właśnie mnie przekonał, że tak jest :lol:
Zdecydujcie się w końcu, czy to budowane na Euro, czy nie na Euro, bo przed chwilą było, że nie.

arkona napisał(a):Myślałem ze trochę bardziej rozgarnięty jesteś.

Kurcze. Przepraszam, że zawiodłem twoje oczekiwania :oops:

arkona napisał(a):Czyli Warszawa tak na tym zarobi, że aż dopłaci.

Jakoś mi to lotto.

Biorąc pod uwagę, że nie na moim terenie, nie za moje pieniądze,
mam wart dwa miliardy stadion, stać mnie, żeby nawet zrobić tę strefę bez dopłat :lol:

Hejw a najs dej :D
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 24.03.2012 22:09

weldon napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że nie na moim terenie, nie za moje pieniądze,
mam wart dwa miliardy stadion, stać mnie, żeby nawet zrobić tę strefę bez dopłat :lol:

Hejw a najs dej :D

Zdradź nam ten sekret Weldon jak można żyć nie płacąc podatków. Skoro nie za Twoje pieniądze to za czyje?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone