Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 19:08

kaszubskiexpress napisał(a):Może umówmy się, że będziemy na boisku podczas trzech meczów

To mnie pocieszyłeś. Dobre i to :D

Ostatnio, jak słyszałem, jednej z naszych drużyn udało się zrobić tak, że nas nie było ;)
Nie wiedziałem, że tak można.

Kompletnie bez sensu :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 19:31

FUX, a czytałeś podobny w tonie artykuł na WP?

Interia jakoś przemilczała to, co mówi inny specjalista:

Adam Czerniak ze Szkoły Głównej Handlowej, który z grupą naukowców i profesorów przygotowywał na zlecenie spółki PL.2012 raport IMPACT o zyskach dla polskiej gospodarki na dane Instytutu Globalizacji łapie się za głowę.
- Wszystko zależy od metody liczenia, ale warto zwrócić uwagę, że szacowana liczba 43 tys. turystów to jest mniej niż pojemność Stadionu Narodowego - mówi Adam Czerniak.

(43 tysiące to przewidywana przez tego "twojego" specjalistę ilość wszystkich kibiców, którzy przyjadą do Polski :roll: )

I dalej:
Jego zdaniem zysków z Euro 2012 nie da się w prosty sposób policzyć, więc nie można też mówić o stratach.
- Koszty organizacji łatwo policzyć. Z zyskami jest dużo trudniej, bo są rozlewają się po całej gospodarce i trudno określić ten efekt wpływu. Na Euro 2012 zyskamy jednak na pewno, bo dużo wcześniej powstały u nas drogi i inne inwestycje infrastrukturalne. To przyspieszenie przekłada się na realny wzrost - tłumaczy ekonomista. - Do tego jest jeszcze niepoliczalny efekt promocyjny skierowany na Europę, że Polska to jest ciekawy i nowoczesny kraj - dodaje.

Może ja i jestem optymista, ale ten "specjalista" z Instytutu Globalizacji to kretyn i populista i nie masz się czym przejmować.

Eksperci w szoku - w szoku, że można tak z sufitu sobie wyliczenia robić :D

Mam nadzieję, że cię uspokoiłem ;)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 21.03.2012 19:33

A Ty myślisz, że raport miał być nie po myśli zlecającego? :roll:

:lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 19:49

No właśnie dlatego z rezerwą podchodzę do raportów,
zwłaszcza kiedy nie znam zamawiającego ;)

Wole wierzyć w to, co widzę.

A widzę, że skoro facet ma takie durnowate założenia jak te z ilością kibiców
(dziś czytałem, że strefa kibica w Warszawie przygotowana jest na przyjęcie 100 tys. kibiców, z czego najwięcej będzie, niestety z Rosji. Z biednej Grecji nie spodziewają się dużo - góra 10 -15 tys.) to dlaczego mam wierzyć w pozostałe "rewelacje"?

Tak samo widzę, co powstaje i co zostanie po tym całym bałaganie.

Mam tylko nadzieję, że te inostranne kibice będą potrafili się lepiej zachować, niż kibice Legii, z którymi miałem wątpliwa przyjemność poobcować w sobotę :/
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 21.03.2012 20:01

weldon napisał(a):
Nie ma co się zastanawiać - profity już są, natomiast najważniejsze, że nastąpiły za mojego życia, bo na niektóre to czekałem i ćwierć wieku,a nawet dłużej,
a wybudowano je w ciągu zaledwie dwóch lat.

No ile można, no naprawdę ile można. Mówi się pisze sie i jak grochem o ścianę. :D

Nic znaczącego poza stadionami nie powstało spowodu EURO.

NIC. NULL. ZERO.

To znaczy inaczej, zadnych ekstra środków z powodu EURO nie ma.

Może gdzieś np wyremontowano dworzec. Jakby nie było EURO wyremontowano by dwa inne bardziej potrzebne. Suma srodków taka sama. Gdyby nie było EURO, te środki inaczej byłyby tylko rozdzielone. Żadne środki nie pozostałyby w bankach, gdyby nie było EURO.

Autostrady buduje się wg planów itd. itd.

Różnice EURO czy bez EURO są kosmetyczne. Gdzieś przyspieszono, gdzies są opóżnienia. Gdzieś dano więcej bo EURO, gdzieś zabrano. Dano więcej na autostrady, nie dano na kolej itd.

Co do ekspertyz. Ponieważ je czasami profesorom piszę to powiem tak.

Większość jest gówno warta. :D

Dajcie mi odpowiednią sumę pieniędzy i absurdalny temat, dam Wam odpowiednią ekspertyzę podparta kilkoma tytułami profesorskimi.

EURO to pikuś ze swoimi stratami, módlcie sie o szybką dewaluację złótówki tak na dziś i rozpad unii (lub inaczej paranoicznej polityki gospdoarczej prowadzonej przez tą unie), to na jutro.

Rostkowski nie do końca zrozumiał dlaczego ten bankier stara się o zieloną karte dla dzieci.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 20:09

Ty jesteś niekompetentny w sprawie Euro, bo przez zawiść, że nie macie ani jednego meczu, jesteś nieobiektywny ;)

W sumie to masz rację, ze nic na Euro nie powstało. Zresztą nikt tak nie mówi.
Tak gwoli ścisłości, to nawet stadiony trudno liczyć do tego, ponieważ, tak samo jak drogi, lotniska i wszystko inne, też kiedyś powinny powstać (jak w Warszawie czy Gdańsku) albo zostać przebudowane (jak we Wrocławiu).

Jedyny profit to taki, że zamiast czekać nie wiadomo ile, zrobiliśmy to najszybciej jak się dało.

Widzisz FUX, nawet Kiepura to przyznaje - na Euro, tak na prawdę, nie wydaliśmy ani złotówki, tylko Euro będzie zorganizowane przy okazji tych wszystkich inwestycji, które i tak kiedyś powinny powstać i na które i tak, kiedyś, wydane by były pieniądze.

No i jak tu wierzyć specjalistom? :roll:

kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.03.2012 20:10

Kiepura napisał(a):
Autostrady buduje się wg planów itd. itd.

Różnice EURO czy bez EURO są kosmetyczne. Gdzieś przyspieszono, gdzies są opóżnienia. Gdzieś dano więcej bo EURO, gdzieś zabrano. Dano więcej na autostrady, nie dano na kolej itd.

Czyli Ok ! Te wszystkie koszty to nie sa koszty EURO ,tylko koszty modernizacji kraju, więc nie ma problema. :P
Kiepura napisał(a):Co do ekspertyz. Ponieważ je czasami profesorom piszę to powiem tak.

To żeś bracie pojechał sam ze sobą. :wink:

Cieszmy się, że wkurzyliśmy parę państw wygrywając organizację Euro.

Pozdrawiam.
8)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 21.03.2012 20:12

weldon napisał(a):
Widzisz FUX, nawet Kiepura to przyznaje - na Euro, tak na prawdę, nie wydaliśmy ani złotówki, tylko Euro będzie zorganizowane przy okazji tych wszystkich inwestycji, które i tak kiedyś powinny powstać i na które i tak, kiedyś, wydane by były pieniądze.

No właśnie! Więc po ch... budowano nikomu, oprócz euro, niepotrzebny stadion; można było nad Wisłą grać, a mecz z wałów oglądać... :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.03.2012 20:15

FUX napisał(a): a mecz z wałów oglądać... :lol:

:lol: :P :D
Dobrze, że można się chociaż pośmiać...................dobre.

8)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 20:30

Ale po praskiej stronie nie ma wałów :lol:

W każdym razie ja żadnego nie znam ;)

To ja znów powtórzę, że Stadion Narodowy, w przeciwieństwie do pozostałych stadionów wyłącznie piłkarskich, jako kompleks biurowo-wystawienniczo-kongresowo-rozrywkowo-sportowy, ma funkcję rozgrywania meczy piłkarskich, ale równie dobrze można na nim organizować koncerty, walki byków, żużel, inscenizacje, opery, konferencje, targi, wystawy i całą masę innych rzecz.

Piłka to pikuś i możliwe, że nawet tam po euro więcej nie zagości, bo i po co?
Żeby kibice mieli gdzie szprajami malować i petardami rzucać?

Ładny plener teraz jest, a dodatkowo kawał ładnego parku rekreacyjnego wokół, z ochroną, ogrodzonego ...
Widziałeś kiedyś piknik rodzinny koło jakiegoś stadionu?

:)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 21.03.2012 20:37

Rozumiem, że furę zostawisz gdzieś koło PKiN, bo koło tzw. Narodowego zapomnieli parkingi zlokalizować...
Ale to jest cena za tą dostępność... :wink:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 21.03.2012 20:46

Dwa milardy narodowy (zupełnie niepotrzebny) + 3 x 0,5 mld (koszty tego, ze pozostałe stadiony są za duże) to są koszty ambicji Surkisa. Trochę dużo jak na nasz biedny kraj.

Weldonie drogi, krótką masz pamięć.

Jakieś 30 może 40 stron temu dyskutowaliśmy o innej niż piłkarska funkcji narodowego.

O tym ile kosztuje centrum kongresowe z prawdziwego zdarzenia a nie namiastka w podziemaich trybuny, ile zespół biurowy, ile hala widowiskowo- sportowa.

I że to wszystko razem wzięte to jest góra 40 % tego co wydano na narodowy.

Piłka nożna nie zbawi tego stadionu ani nie uczyni go dochodowym, może co najwyżej zmniejszyć straty. Ale bez piłki stadion wcześniej czy póżniej podzieli los swojego poprzednika.

To miejsce tak ma.

Edit.

Kiepura napisał(a):Co do ekspertyz. Ponieważ je czasami profesorom piszę to powiem tak.

To żeś bracie pojechał sam ze sobą. :wink:

E, tam wyrwałeś zdanie z kontekstu. Sens był taki zapłacisz to masz to co chcesz.
Ostatnio edytowano 21.03.2012 20:57 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 20:49

Koło Pekinu nie zostawię, bo tam będzie miasteczko i ruch będzie zatrzymany.

Parkingi na Narodowym są i to całkiem spore (Kaszubski pokazywał na zdjęciach), natomiast byś nie dojechał.

Bardzo dobrze, tak jak przewidział to Kiepura, a ja nie wierzyłem, zdał system rozprowadzenia ludzi po zamkniętym moście oraz autobusami, tramwajami i kolejka.

W ogóle nie dało się odczuć, że te kilkadziesiąt tysięcy ludzi wyszło z meczu.

W ogóle nie wyobrażam sobie poruszania się po Warszawie samochodem w czasie Euro, zwłaszcza przez osoby nie znające miasta.

Albo Rosjan :lol:

Kiepura napisał(a):... bez piłki stadion wcześniej czy później podzieli los swojego poprzednika.

Obawiam się,, że te, które skazane są na piłkę, zrobią to szybciej ;)

Ja osobiście nie widzę problemu w tym, jak NCS będzie zarabiał na swoje utrzymanie.
To znaczy utrzymanie stadionu :)

W bazar nie wierzę.

Już się wyniósł i jest dobrze, a do dobrego ludzie się szybko przyzwyczajają :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 21.03.2012 21:21

Parkingi są na narodowym. Za małe. Tylko w czasie meczów czy innych imprez ze wzgledów bezpieczeństwa będą zamknięte. :lol:

Tak jak miasto wchłonęło tych ludzi, tak wchłonęło by samochody. Lepiej stać pół godziny w korku niż jeżdzić wieczorem komunikacją miejską. O niedostępności tego tzw narodowego stadionu dla "niemieszkańców" Warszawy już nie wspominam.

W bazar nie wierzę.

Och, nie bierz tego tak dosłownie. Chodzi o to, że popadnie w szarość. Mimo, że będzie (z czasem brudno) czerwony. :D Ta szarość to może będzie rola podrzędnego biurowca albo cuś innego. W dłuzszej perspektywie nie zarobi na siebie nigdy i nikt nie będzie się z nim utożsamiał.

No chyba, że wróci do piłki, także takiej jak Superpuchar czy finał PP.

W Polsce jest wiele hal widowiskowych. Piękne koncerty są. W siatkówke grają podobno i takie tam. Tylko żadnej nazwy nie pamiętam. Są centra biurowe czy kongresowe. Potrafisz wymienić jakąś nazwę z miasta innego niz Twoje ?

A o Stadionie Śląskim gdzie rozgrywano kilka meczów w roku każde dziecko wiedziało w Polsce. To jest ta różnica.

Dobranoc :D
Leon
Cromaniak

Postnapisał(a) Leon » 22.03.2012 00:18

Czyli z tego co od was czytam to impreza idzie na renke PR-owcom, profiterom, manipulantom.
Dla mnie najwieksza szkoda jest ze ne porobilo sie infrastrukturi ktora zostanie (drogi). U nas podobnie jest z halamy ktore pozostale po mistrzostwach pilki rencznej. Pozdrawiam was
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone